Procupare excesiva fata de sanatate | Forumul Medical ROmedic

Procupare excesiva fata de sanatate

08-07-2011
michelle05
Nu este medic/terapeut
michelle05
Buna ziua. Numele meu este Mihaela si am 26 de ani. In primavara aceasta am facut o gripa puternica de am ajuns la urgente, apoi am facut niste atacuri de panica, de care am scapat mergand la psiholog. De atunci insa ma preocupa excesiv starea mea de sanatate: am fost la ORL pt o tuse din gat (totul in regula), la cardiolog pt batai rapide ale inimii (in regula), la 2 endocrinologi pt ca am TSH-ul scazut (unul mi-a gasit niste micronoduli, celalalt nu- ambii au spus ca nu e nimic grav), la stamatolog pentru niste sangerari gingivale (in regula + 2 carii mici), la ginecolog pentru un control de rutina (mi-a gasit cervicita exocol), la oftalmolog (mi-au crescut dioptriile), mi-am facut hemoleucograma pentru niste ganglioni putin inflamati si a iesit bine. De fiecare data citesc pe internet despre afectiunea respectiva si ma sperii de ceea ce citesc, iar apoi gandul meu sta la ceea ce am citit. Mai mult:am auzit ca telefoanele mobile ar fi cancerigene si incerc sa nu-l mai folosesc; am auzit ca mugegaiul este cancerigen si m-a apucat groaza pt ca am si eu in baie si pe balcon si ca atata timp nu am stiut ca e periculos. Merg in week-end la socrii si stiu ca au si ei mucegai in toata casa (de vreo 3 ani) si nu-mi mai vine sa intru in casa. Apoi ma gandesc ca daca de la stomatolog am luat vreun virus.In loc sa-mi vad de treburile zilnice pierd mult timp citind despre boli si apoi tot timpul ma gandesc numai la asta, ma si vad bolnava si ma apuca groaza.
Cum sa ies din starea asta? Va rog dati-mi un sfat? (Nu mai am bani sa merg la psiholog)
9 comentarii
0
08-07-2011, ora 11:55
meryiob
Nu este medic/terapeut
meryiob
Din pacate draga mea, cred ca ai o Fobie numita - Hipocondria (ipohondria)


Generalitati

Hipocondria, cunoscuta popular ca ipohondrie, este o teama permanenta de a suferi de o boala grava. O persoana cu aceasta tulburare tinde sa interpreteze gresit senzatiile normale, functiile organismului uman si simptomele usoare, ca pe o boala cu evolutie fatala.
De exemplu, o persoana de genul acesta se teme de sunetele normale ale abdomenului in timpul digestiei, de transpiratie sau de petele naturale de pe piele, ca fiind semnele unei boli grave.
Persoanele cu hipocondrie sunt ingrijorate, in mod special, de un anumit sistem de organe (cum ar fi sistemul cardiac sau sistemul digestiv). Evaluarea medicala completa si asigurarea facuta de catre medicul specialist ca totul este normal nu elimina temerile bolnavului. Sau, in cazul in care le elimina, peste cateva zile apar alte temeri legate de alt organ.

In general, persoanele cu aceasta tulburare nu devin deziluzionati. Ei pot accepta posibilitatea ca temerile lor sunt exagerate. Cu toate acestea, ei nu accepta decat sa li se spuna ca sunt bolnavi.
Acestia au tendinta sa mearga la multi doctori, cautand unul care sa le confirme suferinta presupusa. Atat pacientul cat si doctorul pot deveni frustrati sau furiosi. Evaluarea intensa pentru boala care nu este depistata interfera, uneori, cu tratarea unor boli care pot debuta intre timp si nu sunt luate in seama nici de pacient, nici de medicul frustrat.
Unii dintre oamenii cu aceasta tulburare au avut in trecut o suferinta serioasa, in particular in timpul copilariei. Simptomele somatice se pot intensifica dupa un eveniment stresant, cum ar fi decesul persoanei iubite.

Hipocondria poate debuta la orice varsta, atat la femei cat si la barbati. Cel mai adesea, aceasta boala debuteaza la adulti si poate dura mai multi ani.
Desi a fi bolnav este inconfortabil, poate aduce beneficii, cum ar fi atragerea atentiei membrilor familiei, prietenilor, medicilor si eliberarea de responsabilitati. Uneori, hipocondria este motivata, de obicei inconstient, de aceste avantaje secundare.
Mai putin frecvent, o persoana se preface bolnava pentru anumite castiguri, cum ar fi anumite medicamente sau beneficii financiare sau privarea de munca sau de anumite responsabilitati legale. Atunci cand cineva cauta constient aceste avantaje, aceasta se numeste prefacatorie. Hipocondria este o forma diferita de prefacatorie. In hipocondrie, pacientul nu se preface, ci crede ca boala este reala. El sau ea se simte intr-adevar bolnav/bolnava.

Cuprins articol

Generalitati
Simptome
Profilaxie
Diagnostic
Consult de specialitate
Tratament
Prognostic
SimptomeSus
Simptomele hipocondriei includ:
- preocuparea deosebita fata de o boala serioasa
- interpretarea gresita a simptomelor organice
- absenta halucinatiilor sau psihozei
- suferinta clinica sau afectare functionala.

ProfilaxieSus
Hipocondria este o boala cronica (pe termen lung) care poate debuta la orice varsta. Poate dura chiar multi ani.
Nu se cunoaste nici o modalitate de prevenire a acestei boli.

Diagnostic

Diagnosticul este, de obicei, suspectat de medicul specialist internist care il investigheaza primul, iar apoi este confirmat de medicul psihiatru. Diagnosticul se bazeaza pe nemultumirile bolnavului si examinarile fizice si de laborator. Aceasta boala se poate asocia cu anxietate severa sau simptome obsesiv-compulsive. Teama sau simptomele exagerate pot apartine, de asemenea, unei alte boli psihiatrice, cum ar fi depresia, schizofrenia sau tulburarea de somatizare.

Consult de specialitate

Persoanele cu hipocondrie au tendinta de a se adresa rapid serviciilor medicale. Cu toate acestea, ei nu sunt dornici de a consulta un psiholog sau un medic psihiatru, deoarece se tem ca acestia vor considera ca "simptomele sunt doar in capul lor".
Tratamentul precoce facut de catre un medic psihiatru poate fi de ajutor.

Tratament

Atunci cand o persoana cu hipocondrie, sufera asociat si de depresie, anxietate sau psihoza, aceste suferinte trebuie tratate. Compasiunea si sustinerea pot fi combinate cu un medicament antidepresiv sau antianxios sau antipsihotic. Persoanele cu hipocondrie trebuie tratate de un medic psihiatru care intelege natura suferintei lor. Daca medicul intelege ca aceste nemultumiri ale pacientului nu vor disparea niciodata, realizarea unui program de vizite medicale in care "problemele" pacientului sunt luate in serios, pot fi de ajutor in ameliorarea anxietatii pacientului. Daca medicul limiteaza consultatiile pacientului pe motiv ca este agasant, anxietatea pacientului se va agrava.
Psihoterapia nu este eficienta, de obicei, la pacientii hipocondriaci. Cei mai multi oameni cu aceasta boala nu sunt dornici sa consulte un psihiatru sau un psiholog. Cu toate acestea, un terapeut priceput poate, mai degraba, ajuta pacientul sa faca fata acestor probleme, decat sa il vindece. Medicii si terapeutii trebuie sa ia in serios simptomele pacientului, deoarece acestea sunt reale. Consultarea acestor medici poate decurge mai bine in cazul in care este realizata de catre o echipa formata dintr-un medic si un psiholog. Scopul acestei consulatii este de a mentine o atitudine serioasa, respectuoasa fata de nemultumirile pacientului si de a evita testele si procedurile medicale invazive, riscante si inutile.

Prognostic

Persoanele hiponcondriace care sufera concomitent de depresie sau anxietate, dar care sunt tratate eficient prin medicamente, au un progonstic relativ bun. Din alte puncte de vedere, persoanele cu hipocondrie pot fi susceptibile la boli cronice.
0
08-07-2011, ora 13:57
maria 123
Nu este medic/terapeut
maria 123
pentru moment,
cauta si NU mai intra pe nici un forum medical, nu mai citi orice despre dif. boli - pana-ti revii.
asa, te vei regasi in tot ceeace scrie...
0
08-07-2011, ora 19:42
stilnox
Nu este medic/terapeut
stilnox
boala ta, daca se poate numi asa, risca sa devina un stres permanent. Vad ca citesti pe internet multe despre boli, dar nicidecum despre diverse terapii, care iti pot consolida sistemul imunologic. iti propun sa citesti despre terapia bowtech si despre marturiile de vindecare a multor pacienti.
0
08-07-2011, ora 20:43
Dr. Vochescu Carmen
Psihiatrie, Bucuresti
Dr. Vochescu Carmen
Buna seara,
Nu aveti hipocondrie, ci o tulburare obsesiva, obsesia fiind legata de starea de sanatate. Netratata, se poate transforma in tulburare obsesiv-compulsiva, care e destul de dificila. Dar numele e mai putin important, ideea e ca va chinuiti. Eu va recomand un consult psihiatric. Sincer, eu v-as da medicamente pentru aceasta tulburare, pentru ca din experienta mea lucrurile de acest fel deseori se agraveaza si afecteaza tot mai mult viata si activitatile zilnice ale persoanei.
Dvs decideti. Sanatate!
0
19-02-2012, ora 19:44
gentiana72
Nu este medic/terapeut
gentiana72
Buna,
Acest gen de tulburare poate fi tratata homeopat?
0
18-07-2012, ora 15:37
Ionelacatalina
Nu este medic/terapeut
Ionelacatalina
Buna ziua, sunt noua pe forum si am nevoie disperata de un sfat. Am fost mai ipohondra de mica dar in ultimii doi ani simt ca pierd situatia de sub control. Am tendinta de a-mi controla corpul de boli si am ajuns sa stau cu orele in oglinda avand impresia ca am ceva la gat. Am facut diverse controale la diferiti medici inclusiv vreo doua ecografii toti spunandu-mi ca sunt bine sa incetez sa mai ma controlez toata ziua. Dupa control sunt linistita o perioada dupa care am impresia ca am altceva in alta parte a corpului si uite asa de ceva timp stau numai in spital la tot felul de controale.
Mai rau este ca am inceput sa ma gandesc ca si cei apropiati ar fi bolnavi. Am si tot felul de ritualuri la care nu pot renunta cu gandul ca asa va fi bine. Ceea ce ma sperie este faptul ca sunt insarcinata in luna a 6 si sa nu stau prin oglinda sa ma controlez dupa ce nasc sau mai rau sa incep prin a controla fetita. Va rog dati-mi un sfat cum as putea sa fiu mai optimista ca sunt si departe de casa, de aproape 5 ani sunt plecata din tara, poate fi si asta un motiv? Mai mult daca aud ca o persoana are o anumita boala incep sa cred ca o am si eu. Va multumesc
0
14-08-2012, ora 21:24
Psiholog Otvos Monika
Psihologie, Brasov
Psiholog Otvos Monika
Consider ca nu este important pentru dumneavoastra sa stiti denumirea acestui comportament prin care dv. va verificati sanatatea si asta pentru ca veti recurge din nou la a obtine informatii despre acea "boala".Este mai important si mai de ajutor sa consultati un psiholog pentru a va ajuta sa intelegeti de fapt de unde anume vine aceasta teama de boala. Exista o experienta in viata dv, probabil in copilarie, care a declansat aceasta teama. Mai mult decat atat veti vedea mai multe perspective a ceea ce inseamna boala. Boala poate fi o sansa spre schimbare, poate fi un semnal de alarma in viata dv., un ceas desteptator care va trezeste la realitate sau pur si simplu o iluzie care v-ar aduce anumite beneficii. Ce beneficii aveti fiind bolnava? La ce fel de realitate trebuie sa va treziti? Ce anume in viata dv. nu este la locul lui si ar putea provoca o boala de care va este teama?
La toate aceste lucruri le puteti gasi raspunsul cu ajutorul unui specialist.
Succes!
0
17-08-2012, ora 18:33
Ionelacatalina
Nu este medic/terapeut
Ionelacatalina
Multumesc foarte mult pentru raspuns, o sa incerc sa caut un psiholog si sa fac tot posibilul sa ies din aceasta stare.
0
19-08-2012, ora 22:06
Psiholog Otvos Monika
Psihologie, Brasov
Psiholog Otvos Monika
Felicitari! Deja ai facut un pas important! Succes! Poate ne mai tii la curent!
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Estrogenul protejează femeile de gripă, nu È™i bărbaÈ›ii
  • Răceală sau gripă?
  • Hormonii feminini ar putea proteja femeile de efectele gripei
  • SiguranÈ›a medicamentelor pentru gripă în sarcină
  • EficienÈ›a vaccinului antigripal poate fi dată de gene
  • BebeluÈ™ii cu un frate sau o soră mai mare au un risc crescut de gripă
  • Răceală sau gripă? (Ghid simptome)
  • Gripa ar putea afecta sănătatea creierului
  • Tusea uscată vs tusea productivă - diferenÈ›e, cauze, tratament
  •