Procedura EMDR si contraindicatiile ei

16-05-2011
malina22
Nu este medic/terapeut
malina22
Psiholoaga mi-a propus aceasta metoda de tratament inca nu mi-a vorbit despre ea, urmeaza la sedinta urmatoare. Problema este ca eu m-am interesat pe internet si peste tot scrie ca are contraindicatii pt tulburarile cariace dar nu spune nimeni la ce fel de tulburari se refera?! Pe fond anxios eu fac extrasistole, palpitatii, tahicardie. Astea cam sunt tulburari cardiace, se incadreaza in contraindicatii sau nu?? Poate sa raspunda cineva?? Multumesc.
7 comentarii
0
16-05-2011, ora 23:37
maria 123
Nu este medic/terapeut
maria 123
Buna seara,

da...se incadreaza..

mai asteapta si alte pareri
O seara buna.
0
17-05-2011, ora 00:31
Dr. Andrei Dumitrescu
Psihologie, Bucuresti
Dr. Andrei Dumitrescu
Buna malina22,

Procedura EMDR este o abordare complexa, care prevede la inceput instalarea unor masuri de siguranta INAINTE de demararea prelucrarii propriu-zise. De asemenea, cuprinde si procedee de stabilizare a pacientului post-procedura.
Chiar si in timpul administrarii, exista un intreg protocol care poate fi oprit sau alternat, dupa caz.
Ca idee, se aplica numai dupa ce pacientul se simte informat si in siguranta in legatura cu o astfel de metoda - in direct de catre psihoterapeut, pas cu pas. Cu alte cuvinte, poti s-o intrebi detalii chiar pe psihoterapeuta la care te duci.
In principiu, poate antrena (dar nu este obligatoriu) trairi intense, functie de continuturile psihice ale pacientului.
Vizavi de manifestarile pe care spui ca le ai, procedura nu are contraindicatii.

Toate cele bune,
Andrei Dumitrescu
0
17-05-2011, ora 09:37
malina22
Nu este medic/terapeut
malina22
Va multumesc mult pentru raspunsuri!

D.le doctor ce vreti sa spuneti prin "masuri de siguranta"?? Deja chestia asta incepe sa ma bage in sperieti! :))))))))
Nu insist intamplator, nu sunt in tara. Din tara am plecat "pusa la punct" cu aceste stari, cum s-ar spune. In Italia, povestindu-i medicului de familie despre alte suferinte mi-a prescris alprazolam "sa dorm mai bine" - desi anteriori m-a trimis la psihiatra care a scris ca nu am nevoie de tratament! Am intrebat insistent daca da dependenta si mi-a zis ca la doza pe care o iau eu nu! Si m-a lasat asa vreo...2 ani! Pana cand am schimbat orasul si doctora, iar noua doctora mi-a zis ca trebuie scos pt ca da dependenta. L-am scos imediat in mod corect. Nici nu am terminat bine tratamentul ca m-am trezit cu o durere de torace pt care am ajuns la camera de garda de 2 ori. Nu stia nimeni ce am. Am facut 2 tratamente pt reflux gastroesofagian, dintre care unul dat de specialist - care pana la urma m-a luat "mameste" sau "tateste" ca... sa mai ies si eu pe afara, sa mai stea barbatu' cu mine, ca nu am nimic!? Intre timp au inceput manifestarile la inima: aveam emotii fara motiv?! dupa care a inceput o tahicardie de nedescris. Vizita la cardiolog- care ma tot intreba daca am alergat pana acolo. Aveam o tah. de 100 b/m stand pe pat!? Pana la urma am ajuns la psihiatru de urgenta (am cerut eu consultatia pt ca nu mai puteam). Psihiatra cand m-a vazut a inteles despre ce e vorba, de fapt mi-a si spus ca sunt simptome de abstinenta de medicament desi pe foaia de consult nu a scris! Mi-a prescris cipralex pt 6 luni. Am terminat cipralexul si dupa cca o luna si zece zile au inceput iar dar la intensitate mai scazuta- durerile de piept, tahicardia, palpitatii cred ca sunt pt ca simt ca-mi tremura tot corpul de la ele..
Si acum acest EMDR - deci eu vreau sa stiu cat mai bine pt ca ma duc ca nu mai pot nu ca as vrea :)))) Si nu vreau sa se repete povestea cu alprazolamul - adica sa fac ceva care ulterior imi face mai mult rau decat bine!
Multumesc!
0
17-05-2011, ora 12:09
Dr. Andrei Dumitrescu
Psihologie, Bucuresti
Dr. Andrei Dumitrescu
Malina,

Cu siguranta nu este usor sa fii "prinsa" intre mai multe opinii medicale contradictorii, intre stari fizice si influente medicamentoase.
Din ceea ce descrii, este foarte posibil sa manifesti reactii psihosomatice: pornind de la o stare psihica (de exemplu anxietate) corpul reactioneaza cu niste senzatii care nu au un corespondent fizic in corp. Pe de alta parte, intotdeauna este bine sa ai acces la un set de analize si investigatii medicale, pentru a elimina complet ipoteza ca ai avea si ceva fizic.
Daca un cardiolog bun iti confirma ca nu ai o poblema cardio, si nici la stomac nu ai nimic, atunci este foarte posibil ca intr-adevar senzatiile si simptomele tale sa aiba o baza psihica si ca atare trebuie sa lucrezi putin cu un psihoterapeut - ca sa vezi ce anume determina emotiie tale puternice.
Si in acest domeniu, ai nevoie de acces la un psihoterapeut bun, pentru ca pot fi mai multe aspecte implicate: e posibil ca structural sa ai o anumita sensibilitate crescuta si sa experimentezi emotiile mai puternic ca media celorlalte persoane, sau este posibil ca psihologic sa traiesti o stare de stress, fie datorita contextului in care traiesti sau relatiei cu persoanele din jur.
Un psihoterapeut bun, investigand impreuna cu tine aceste aspecte poate formula o ipoteza de lucru.

Procedura EMDR este doar o procedura, nu o terapie intreaga. Ea a fost contruita initial pentru lucrul cu persoane puternic traumatizate (veterani de razboi, violuri, abuzuri, etc) pentru a dizolva continuturile traumatice. Insa tocmai datorita naturii extrem de sensibile ale acestui tip de interventie, este nevoie de o experienta terapeutica solida - si de aceea si training-ul initial pentru o astfel de procedura necesita un dosar care sa ateste aceasta experienta anterioara a psihoterapeutului (pentru a deschide "cutia Pandorei" este nevoie de anumite abilitati de stabilizare).

Masurile de siguranta de care vorbeam, vizeaza antrenarea capacitatii de a te calma psihic si fiziologic (persoanele cu traume violente au mai ales nevoie de acest antrenament initial, inainte de a adresa amintirile "care ard").
Daca in trecutul tau nu exista astfel de momente negativ intense, atunci aceasta procedura (sau parti din ea) ar putea fi folosita doar pentru a explora posibile cauze ale starilor tale actuale, si este de asteptat ca sa nu treci prin momente puternic emotionale in timpul aplicarii ei. In anumite cazuri, se poate dovedi de-a dreptul inofensiva daca simptomele nu vin dintr-o astfel de directie.

Tocmai de aceea, repet, procedura EMDR este doar o procedura, ea nu tine loc de terapie, de securizarea pacientului, de investigarea posibilelor cauze sau solutii. Daca simptomele tale vin din niste tensiuni date de mediul in care traiesti atunci poate ca beneficiul real vine mai degraba din terapia in sine - alianta cu terapeutul, construirea, instalarea de strategii pe care le-ai putea aplica pentru a-ti optimiza situatia.

Medicatia psihiatrica de care vorbesti, este tot o forma de stabilizare, si in lipsa unei interventii de calitate (de tip psihoterapeutic) poate fi o solutie care sa te mentina bine pe linia de plutire.

Cu siguranta o buna relatie cu persoanele apropiate conteaza enorm (la fel cum deteriorarea acestei relatii poate provoca probleme ca ale tale), la fel si miscarea fizica - macar 1h de mers activ pe jos/zi, putin sport zilnic eventual, macar 2l de apa bauti (poate si cu forta) /zi pot face si ele minuni...

Toate cele bune,
Andrei Dumitrescu
0
17-05-2011, ora 13:13
malina22
Nu este medic/terapeut
malina22
Va multumesc foarte mult si imi permit sa va mai rapesc putin din timp si sa va explic ce se intampla, asa veti avea o privire de ansamblu asupra lucrurilor. Problema este oarecum mai veche, eu am inceput sa fac atacuri de panica prin 2001, unde aflandu-ma intr-o vizita in Germania am facut un efort fizic mai mare in sala de sport si de atunci a inceput tot calvarul asta. M-am simtit foarte rau, am stat vreo 2 saptamani pe canapea cu dureri de piept, dureri de mana stanga, tahicardie, senzatie de voma, stare de rau general, extrasistole dureroase. In fine, dupa 2 sapt vin in tara, normal ca m-am dus la cardiolog, dupa aia la altul si tot asa vreo 2 ani! Ajunsesem sa am o tahicardie sau ce-o fi fost atat de puternica incat nu ma mai puteam ridica din pat! Pana la urma m-a sfatuit cineva sa merg la psihiatru. Prin 2004 am fost si am inceput tratamentul. In 2006 renuntasem deja la tratament si ma simteam bine, chiar daca sa zicem mai aveam cate o senzatie stiam de la ce este si eram linistita. In 2006 am facut si un consult cardiologic mai serios, adica o echografie, doctora mi-a zis ca nu sunt modificari importante si ca ce am eu nu are legatura cu ce simt, puteam sa nu stiu niciodata! Insa eram tahicardica si atunci mi-a dat metoprolol pe care il iau in continuare. Toti medicii cardiologi care m-au vazut si aici m-au lasat cu acest metoprolol, desi investigatiile s-au facut nu tocmai in momentele mele cele mai linistite, in fine. In acest context in 2007 eu vin in Italia unde la inceputul lui 2008 incep sa iau alprazolam pana in 2010. Vreau sa spun ca senzatiile pe care le am acum cu durerea asta toracica si la inima senzatiile, emotiile, etc. inainte nu le aveam! Acum mi se pare ca a fost mai rau! Cel putin de la durerea de torace am avut senzatia ca lesin atat de rau ma durea! Si in plus de asta emotiile se manifestau de asa natura ca nu mai aveam controlul propriului corp! O senzatie tare, tare... aiurea, nu stiu cum sa spun.
Traume sufletesti am avut...nu o tona dar... pe aproape, inclusiv pshilogoaga mi-a zis ca am avut multe traume care s-au strans si imi dau durerea asta! Acuma... eu stiu?!
Apa/lichide beau, ma hidratez bine, mananc multe fructe si legume proaspete- incerc sa mananc cat mai multe.
Merg pe jos, chiar aveam o perioada cand mergeam 2-3km zilnic, daca nu si mai mult, pana cand am avut o problema cu nervul sciatic si a trebuit sa intrerup. Fac pilates si reusesc sa stau pe bicicleta in sala de sport fara sa-mi creasca pulsul prea mult:))))))))) Datorita faptului ca mi s-a facut rau la sala numai ideea sa intru intr-o sala imi provoca greata, acum vad ca pot sa intru si sa fac cate ceva. Daca n-as avea starile astea la inima poate as face mai multe. Cardiologul - ultimul chiar mi-a scris si pe foaie ca trebuie sa fac sport, probabil a vazut/simtit ca muschiul cardiac e mai... slabut si cand a vazut tahicardia aia... fara motiv si nici eu n-am stiut/nu mi-am dat seama sa-i spun, pur si simplu nu m-am gandit ca poate fi de la respectivul alprazolam si problemele mele mai vechi.
Sper ca interventia de tip psihoterapeutic sa fie una de calitate! Am zis tot in ideea de a nu mai lua medicamente, am luat multe, antibiotice, antidolorifice, pt stomac, etc. nu ca as fi vrut sa fac vreun abuz ceva pur si simplu am avut probleme de sanatate!
Va multumesc!
O zi buna si dumneavoastra!
0
25-11-2011, ora 17:40
malina22
Nu este medic/terapeut
malina22
Mda, ma gandeam sa va pun la curent cu tratamentul meu EMDR. Ei bine... n-am facut nimic! Am facut cateva sedinte (10) de discutii, vise si traume scrise de foaie si ordinea in care vreau eu sa fie tratate, dupa care psiholoaga mi-a spus ca trebuie mult timp pt ca aceasta procedura sa dea rezultate. De altfel, ca sa ma si convinga pt ca i-am spus ca asteptam de la ea procedura si... nu o vad :)) mi-a facut o chestie cu mainile, dupa care cu un aparat si.nimic! Imi spunea tot timpul ca trebuie sa intru in starea pe care am avut-o cand mi s-a intamplat trauma respectiva! Si i-am spus ca in cazul asta putem sa ne luam la revedere pt ca in starea aia eu nu vreau si nu cred ca mai pot sa intru dupa atatia ani, moment in care dansa mi-a spus ca asta e motivul pt care e nevoie de foarte, foarte mult timp! Datorita faptului ca sedinta era 80E si in ultimul timp nici macar nu ma tinea o ora, cca 800 eur mai tarziu imi luam la revedere, intrucat bugetul meu nu poate suporta aceasta terapie simandicoasa. Cam atat :))))))))) Sper sa-mi revin singura :)))))))
0
25-11-2011, ora 20:10
Dr. Andrei Dumitrescu
Psihologie, Bucuresti
Dr. Andrei Dumitrescu
Cu alte cuvinte ai platit 800E ca sa auzi ca toata terapia trebuie neaparat centrata pe aceasta procedura, care " necesita mult timp"...
Adevarul este ca atunci cand incerci sa aplici cu forta o idee, asta ia mult, foarte mult timp...
De aceea este mai simpla si eficace o terapie in care terapeutul chiar stie cum sa construiasca o solutie impreuna cu clientul, nu sa aplice "proceduri magice" sau sa dea "sfaturi istete"...

Iti spun toate astea ca sa nu te descurajezi, sa cauti in continuare un terapeut bun acolo unde esti, sa dizolvi "rotund" anxietatea ta, nu doar sa incerci sa o "dai la spate"...

Toate cele bune,
Andrei Dumitrescu
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul