Probleme la ligamentele de la genunchi

06-08-2009
ADRIAN 82
Nu este medic/terapeut
ADRIAN 82
Buna ziua, am 26 de ani si am ceva probleme cu ligamentele de la genunchi. Acum 1 an jucand fotbal am simtit cum a trosmit genunchiul dupa care a inceput sa doara foarte tare (am transpirat puternic in numai 1 minut). A doua zi genunchiul era foarte umflat si nu puteam sa indoi piciorul. Am facut o radiografie dar osul nu are nici un fel de leziune, verdictul doctorului fiind ca nu am probleme. De atunci a mai trosnit de cateva ori dar nu am mai avut dureri asa de mari si se desumfla mai repede, dar cum fac efort cum simt o instabilitate la genunchi. Am cumparat genunchiere si de atunci stesul pare sa se fi mai redus putin. Am consultat un doctor si diacnosticul sau a fost ca unul din picioare s-a fixat mai sus in sold si din cauza asta este maiexpus la stres in cele din urma cedand. Daca asa este de ce am probleme si cu celalalt acum. Va multumesc pentru rabdarea acordata si as fi recunoscator pentru un raspuns sau indicatii.
2 comentarii
0
06-08-2009, ora 20:11
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Stimate Domn,
Indicatia majora in acest caz este sa consultati un ortoped cu buna practica si specializare in patologia genunchiului. Este firesc ca o leziune ligamentara sa nu apara la examenul radiologic.
Nu faceti absolut nici un RMN inainte de vizita la ortoped, este inutil si redundant.
Cu deosebita stima,
Dr. Marius Uscatu
Ortoped cu supraspecializare franceza in Chirurgia Gleznei si a Piciorului
0
09-08-2009, ora 16:12
Dr. Bogdan Cristian Ion
Medicina de urgenta, Constanta
Dr. Bogdan Cristian Ion
Durea genunchiului nu trebuie neglijata!

Desigur ca un consult ortopedic trebuie efectuat rapid pentru stabilirea diagnosticului exact, dar consider ca un aspect nu trebuie neglijat datorita complicatiilor acesteia.

Durea poate trada aparitia unei necroze aseptice osoase. Desigur ca nu orice durere de genunchi sau orice traumatism de genunchi duce la o necroza aseptica sau un edem de condil, dar aceste necroze duc netratate la gonartroza si protezare, de aceea este extrem de important un diagnostic diferentiat care sa excluda aceasta afectiune, desigur si celelalte leziuni.

Necroza aseptica de condil femural, cunoscuta si ca maladie Ahlbeck sau osteocondrita, poate apare ca urmare a unui microtraumatism, medicamentos etc., doare, iar in faze initiale nu se evidentiaza radiologic. Singura investigatie care poate evidentia zonele de edem de condil femural este RMN-ul cu contrast (dar nu v-asi sfatui sa faceti singura o astfel de investigatie ci numai la trimiterea unui specialist ortoped).

Este important de stiut ca de la introducerea RMN-ului ca investigatie de rutina al genunchiului in Germania, desigur ca in cazurile unei patologii specifice, necrozele aseptice de condil femural le-au depasit ca numar pe cele de cap femural.

Evolutia edemului osos indiferent de localizare este asemanatoare in absenta tratamentului specific: necroza osoasa cu modificarea conturului articular si gonartroza, respectic coxartroza, care necesita protezare, iar in cazul altor localizari poate duce la algodistrofia Sudeck sau artrodeza.

Repet NU TOATE DURERILE de genunchi sint necroze aseptice sau edem osos, dar ortopedul ar trebui sa stie ca atunci cind genunchiul doare dupa excluderea leziunilor articulare, ligamentare sau meniscale ar trebui exclusa si posibilitatea unui edem osos. NU O FACE CONDAMNA PACIENTUL LA GONARTROZA, in cazul instalarii acestuia. La fel cum asteptarea in cazul necrozei de cap femural nu inseamna altceva decit aparitia MODIFICARILOR DE CONTUR si desigur protezarea.

Tratamentul edemului osos si al necrozei osoase fara modificari de contur intraarticular, atit la adulti cit si la copii il constituie oxigenarea hiperbara (HBO sau HBOT). O data aparute modificarile de contur HBO nu-si mai justifica eficacitatea, deoarece desi duce la refacerea segmentului osos afectat (necroza dispare) aceasta nu mai are importanta clinica. Osul este refacut dar conturul modificat distruge cartilajul opus astfel ca articulatia tot trebuie protezata. De aceea importanta majora a unui diagnostic precoce, o data modificat conturul optiunile pentru pacient sint doua: dureri cronice continui sau proteza.

Un diagnostic corect in cazul Maladiei Ahlbeck poate salva genunchiul, dar chiar si in cazul in care pacientul nu poate beneficia de HBO (egal din ce motiv) scuteste pacientul de ani de tratament reumatologic inutil si mai ales de cortizon.

Pasi terapeutici corecti sint consultul de specialitate ortopedic corect.

Cu stima
Dr. Bogdan Cristian Ion
Institutul de Medicina Hiperbara Bielefeld/Germania
Centrul de Medicina Hiperbara Constanta
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.