Probleme de metabolism

13-10-2015
andreea.lupescu23
Nu este medic/terapeut
andreea.lupescu23
Bună ziua! Am aproape 14 ani, 1, 62 şi în ultimele 9 luni m-am îngrăşat 10 kilograme. De la 45-55. Ce să fac să slabesc şi din ce cauză i s-a întâplat? Recunosc că mâncam puţin cam mult, până mă săturam dar mâncam sănătos în general.
2 comentarii
0
14-10-2015, ora 15:59
Dr. Rosculete Dinu Mariana
Diabet zaharat, nutritie si boli metabolice, Bucuresti
Dr. Rosculete Dinu Mariana
Buna ziua.La greutatea de 55 kg si inaltimea 162 cm, ai un indice de masa corporala de 21, ce se incadreaza in limitele normale pentru varsta ta. Deci, nu ar trebui sa pui accent pe scaderea in greutate, ci pe calitatea nutritionala a alimentelor, pe organizarea corecta a meselor(3 principale si 2 gustari), pe miscare.
0
06-04-2016, ora 11:45
Dietetician Acasandrei Mihaela
Nutritie si dietetica, Iași
Dietetician Acasandrei Mihaela
Buna ziua!

Luand in considerare ca aveti o greutate sanatoasa pentru inaltimea dvs., dupa cum a mentionat dr. Rosculete Mariana, pierderea in greutate nu reprezinta o prioritate.

Perioada adolescentei este caracterizata de procese de crestere si dezvoltare accelerate, in care organismul sufera o serie de modificari ale compozitiei corporale si nu numai. Este o perioada normala de tranzitie intre copilarie si perioada adultă.

Pentru a evita insa catigul de greutate in exces și supraalimentarea trebuie sa va alimentati in mod rational, în cantitati rezonabile și sa consumati alimente hranitoare, bogate in nutrienti (2 portii de fructe proaspete, consumate intregi, minim 3 portii de legume, 1-2 portii de lactate, cereale integrale- orez, paste fainoase si paine integrale, fulgi de ovaz/orz/grau care nu contin zahar adaugat conform informatiilor de pe eticheta, 1-2 portii de lactate, carne slaba, oua, peste, nuci, alune, etc.).

Desi unele alimente sunt considerate „sanatoase”, consumul acestora in cantitati mari pot induce efecte negative asupra organismului. Portia face diferenta intre un aliment „bun” si unul „daunator”.

De asemenea, trebuie sa faceti distinctia intre alimentele „sanatoase” pentru ca au o valoare nutritionala crescuta si cele numite astfel, in scop pur comercial (sucurile de fructe 100% naturale, iaurturile cu fructe sau cele dietetice/degresate, cerealele pentru micul dejun cu adaos de vitamine, biscuitii bogati in fibre, care sunt bogati/e în zaharuri, alimentele fara zahar care contin multe grasimi, alimentele fara grasimi care sunt bogate in zaharuri etc.).

Consumati ocazional, cu precautie si in cantitati moderate spre mici urmatoarele:
alimentele tip fast-food (pizza, cartofi prajiti, etc.),
bauturile carbogazoase indulcite cu zahar sau cu indulcitori artificial (ambele pot produce crestere in greutate),
sucurile 100% naturale din fructe, cele care contin concentrate din fructe și
alimentele foarte concentrate in zaharuri si grasimi saturate din comert (batoanele de ciocolata, ciocolata- cu exceptia celei amarui, care trebuie consumata cu precautie de asemenea, biscuitii, napolitanele, covrigeii, produsele de patiserie, cofetarie, snacks-urile, etc).

Acestea sunt cateva recomandari generale pentru o alimentatie sanatoasa. Incercati sa realizati activitati care sa implice efort fizic in fiecare zi!
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.