Poveste Neterminata

17-04-2015
tmitat
Nu este medic/terapeut
tmitat
Salutare tuturor!
Am nevoie sa fac o verificare a conformitatii executiei si montarii unor lentile cu reteta. Nu ma simt ok cu noii ochelari dar inainte de a ma duce la executant vreau sa am si o alta parere (daca se poate in scris) pentru a evita discutii inutile.
Rugamintea este daca puteti sa-mi recomandati unde pot sa-mi verific ochelarii si daca primesc un act de constatare.
Pentru cine are rabdare (si multumesc anticipat) prezint mai jos si "povestea neterminata".
Va multumesc!

De curand am decis sa fac un consult si sa-mi schimb ochelarii (ultimii erau facuti cam acum 10 ani - stiu ca nu este ok...). Am citit forum-uri legate de oftalmologie si am decis sa fac doua controale la doua firme diferite (in ideea ca daca tot e sa dau 2000 - 3000 lei pe ochelari, macar sa reduc variatia/ riscul generat de reteta). Asa am obtinut doua retete. O reteta de la o firma de specialitate care face si operatii (100 lei pentru tensiune oculara, fund de ochii, control, picaturi, atropina) a doua de la un doctor primar de la un mare furnizor de servicii de sanatate - pe abonament). Intre cele doua retete difera dioptriile (cu 0.25 pana la 1 dioptrie) cat si unghiul axei cilindrului.
M-am gandit ca atunci cand faci o noua pereche de ochelari pot sa intervina 3 tipuri mari de erori: Erori de diagnosticare, Erori de executie, Erori de montaj. Am fost la 4 magazine de optica medicala si am cerut sfatul. Ca sa micsorez probabilitatea de aparitie a erorilor am decis urmatoarele:
- sa mai fac un control la specialistul/ doctorul firmei la care urmeaza sa-mi fac ochelarii;
- sa aleg un fabricant de lentile cunoscut (am ales Essilor caci si ultimii ochelari erau tot de la ei si specialistii au spus ca este mai bine sa raman la acelasi producator);
- sa aleg o firma de optica medicala (din Bucuresti) recomandata prin forum-uri de catre clienti (calitate, pret, termen de livrare).
Am ales o firma, am cerut consult medical si am prezentat cele doua retete anterioare. Am obtinut o a treia care... bineinteles ca difera ca dioptrii SI DISTANTA PUPILARA. Mentionez ca in fiecare din cele trei cabinetele medicale atunci cand am facut proba cu lentile, cu oricare din cele 3 variante vedeam mai bine decat cu actualii ochelari (cei vechi de peste 10 ani). Specialistul/ tehnicianul firmei a facut masuratori cu o camera/ soft special pentru pozitionarea ramei pe fata mea in vederea montajului rama fiind tot de la ei. Am fost sfatuit sa iau lentile cu distanta mica intre centrul de vedere la departare si centrul de vedere la aproape (nu stiam ce este asta, am primit explicatii, am intrebat daca nu exista restrictii/ contraindicatii/ neajunsuri = "Nu sunt probleme", asa ca am acceptat).
Cand am luat ochelarii am spus ca vad cam ciudat dar mai ales nu vad bine/ clar pe centru... adica daca ma centrez cu o foaie de hartie sau ecranul de laptop pe axa nasului si nu misc capul, partea din stanga (inceputul randului) o vad foarte bine apoi din ce in ce mai prost spre mijlocul randului unde este scrisul neclar, iar in dreapta imaginea este neclara si parca dublata. Specialistul a spus ca trebuie sa astept 2 saptamani, ca ochiul stang este mai bun si din cauza asta vad mai bine prin lentila stanga, ca pentru senzatia de ameteala si spatiu curbat atunci cand ma uit in jos ar trebui sa tin ochelarii pe varful nasului.
Au trecut 10 zile. Vechii ochelari erau tot progresivi si nu ma deranjeaza sa-mi cat pozitia pe verticala pana focalizez corect distanta/ aproape. La "aproape" (carte/ laptop) vad bine numai daca rotesc capul spre dreapta cu 20-30 de grade (ma uit prin centru jos al lentilei ochiului stang). Claritatea imaginii indiferent de distanta o obtin mereu intorcand capul putin spre dreapta si privid mai mult prin lentila ochiului stang. Ochiul drept ma jeneaza/ doare usor si se umezeste putin dupa un timp. Simt nevoia sa scot des ochelarii dar ma chinui sa nu o fac. Cand privesc la tastatura am un efect de curbura a spatiului pronuntat. In general am impresia ca ma uit putin "sasiu". Daca tin ochelarii sus pe nas ma simt putin mai bine desi tot trebuie sa intorc capul putin spre dreapta (doar se micsoreaza efectul de curbura putin). Daca las ochelarii pe varful nasului e mult mai rau. Pe plicurile lentilelor scrie:
- G/L; DD 75; Sph. +4.25; Cyl. -2.00; Axis 180; Add. 2.25
- D/R; DD 75; Sph. +3.75; Cyl. -1.00; Axis 180; Add. 2.25
Observ ca nu se potrivesc dioptriile sferice sau axa cilindrului cu Reteta 3 (iar cilindrul este cu "-"), dar ma gandesc ca producatorul are alte notatii decat cele din reteta...
Alaturat aveti un tabel cu cele 3 retete pentru comparare. Reteta executata este "Reteta 3).

Reteta 1 Reteta 2 Reteta 3
Data 12.03.2015 16.03.2015 27.03.2015
Ora 9.00 13.00 18.00
Ochelar de Distanta
Ochiul Drept
Sferic 2.5 3.25 2.75
Cil 0.75 0.5 1
Ax 90 80 90
Ochiul Stang
Sferic 2.5 2.5 2.25
Cil 1.5 1.5 2
Ax 90 85 90
D.P. 67 67 66
Ochelar de Aproape
Ochiul Drept
Sferic 4.5 5.5 5
Cil 0.75 0.5 1
Ax 90 80 90
Ochiul Stang
Sferic 4.5 4.75 4.5
Cil 1.5 1.5 2
Ax 90 85 90
D.P. 65 65 64

Din pacate, cum spuneam, pot fi 3 cauze: reteta, lentilele sau montajul. Nu am idee care este cauza asa ca vreau sa merg la un optometrist (firma de optica medicala) sa verifice ochelarii si eventual sa mai fac un control si abea apoi o sa ma duc la cei care mi-au facut ochelarii. Nu vreau sa fac scandal, dar am dat peste 2600 lei (am doua seturi de lentile heliomate de la ei din care unul montat de ei) si nu vreau decat sa vad decent cu ochelarii.
Daca ati avut rabdare sa cititi pana aici va multumesc si va rog sa ma sfatuiti unde sa fac constatarea conformitatii lentilelor si in general ce ar trebui sa fac.
Va multumesc!
4 comentarii
0
19-04-2015, ora 17:36
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Incercati sa scrieti un memoriu scurt care sa contina toate datele dv. de identificare, altfel nu sunt obligati sa va raspunda, la Comisia de Oftalmologie din cadrul Colegiului Medicilor din Romania.

http://www.cmr.ro/comisia-de-oftalmologie/
0
20-04-2015, ora 11:06
tmitat
Nu este medic/terapeut
tmitat
Multumesc mult pentru feedback.
Eu nu vreau sa ajung acolo dar este bine de stiut.
Pentru inceput vreau sa verific daca lentilele sunt facute conform cu reteta si daca montajul este corect (si asta nu stiu, unde pot sa fac aceste verificari pentru a obtine o constatare impartiala?). Daca toate sunt ok, am sa vad ce trebuie facut cu privire la reteta...
Multumesc inca o data.
0
20-04-2015, ora 11:38
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Ma gandeam ca va vor trimite ei la cineva autorizat.
Daca exista asa ceva.
Cred ca puteti plati si verifica la orice centru in care se fac ochelari.
0
16-05-2015, ora 00:25
paul_p
Nu este medic/terapeut
paul_p
Buna ziua,
V-am pomenit aici: http://forum.romedic.ro/prod/Retete_ochelari_total_diferite_-_cum_se_explica_?_090729.html - presupun ca nu ati observat

Sunt curios daca ati rezolvat ceva pana la urma ?

Multumesc.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Ochelari care pot reduce progresul miopiei la copii
  • Ai nevoie de ochelari? Cum să-ți testezi singur vederea!
  • Curiozitate: cum cresc ochii?
  • Prescripție ochelari - explicații termeni OD, OS, CYL, SPH
  • Când ai nevoie de ochelari?
  • Efectele ochelarilor pe termen lung - ne strică sau ne îmbunătățesc vederea?
  •