Pete pe fata de la rubeola..care raman?

07-01-2012
Alexa54
Nu este medic/terapeut
Alexa54
Buna ziua.Am 15 ani si am facut rubeola acum vreo 2 saptamani(epidemie la liceu), mai exact pe 28 decembrie dimineata, cand am observat o roseata in obraji (astazi fiind deja 7 ianuarie dimineata).
Auzisem ca rubeola(a NU fi confundata cu rujeola - care inseamna POJAR) este o boala destul de usoara, eruptia de obicei trecand dupa 3-4 zile.Avand in vedere si comportamentul destul de ciudat al organismului meu in legatura cu aceste boli ale copilariei..pe care le-am facut destul de tarziu, de ex. varicela chiar in vara asta(comportament care consta in: NEAVAND SIMPTOME inainte de boala, febra nici atat[decat foarte, fooarte usoara, subfebra cum se mai numeste], fara tuse, raceala si ce mai scrie pe net, si simtindu-ma chiar mai energica decat de obicei in acea perioada in care sunt contagioasa, deci simtindu-ma practic chiar prea sanatoasa in tot acel timp), nu mi-am facut niciun fel de griji cand mi-am inchipuit ca o sa ma imbolnavesc si eu de rubeola.Pentru ca era imposibil sa nu o fi luat dintr-o clasa atat de contagioasa si plina de bolnavi.
Deci, revenind, pe 28 am observat ca m-am imbolnavit.Intr-adevar, nu am avut aproape niciun simptom, ma simteam in regula, fara febra, toate bune si frumoase.Pe corp nici nu prea aveam pete, poate doar pe maini.Fata insa era rosie si plina de pete rosii.Arata groaznic.Oricum, normal, ma asteptam ca dupa 3 zile sa treaca bubele acelea de pe fata.In a 2a noapte, deci pe 29 decembrie noaptea, nu am putut sa dorm deloc din cauza ca ma ustura, dar si manca fata.Citisem pe net ca nu raman urme sau mai stiu eu ce daca te scarpini, dar totusi m-am gandit sa nu o fac, pentru ca nu se stie niciodata.Apoi, pe 30 decembrie am observat ca petele dispareau incetul cu incetul, pana la un punct in care inca se mai observa ceva, dar nu mai erau atat de evidente si nici atat de rosi.Si asa mi-au ramas pometii de atunci.( sa nu mai zic ca in rest am o culoare destul..sau prea alba a pielii si se vede urat cu obrajii asa..pff.. )
Deci, unele pete de pe fata NU au trecut.Inca mai am ceva urme in obraji, iar daca mi se face un pic cald sau ceva, imediat mi se inrosesc obrajii ca si cum ar fi 40 de grade afara, sau ca si cum as avea rubeola din nou.Teoretic, a trecut destul de mult timp si virusul nu ar mai trebui sa fie in organismul meu, nu? Atunci de ce nu au trecut petele de tot? Poate organismul meu cam anormal e mai..lent? Nu stiu..este comun ca petele acestea sa treaca mai greu in anumite zone? Poate pentru ca sunt cam mare pentru a face boala asta? Si totusi, colegele cu care am vorbit nu mai au absolut nimic pe fata.
Si sa nu mai zic, de obicei nu ma machiez, dar am vrut sa testez.Mi-am pus fond de ten pe fata(din acela scump, nu ieftin care te umple de bube, cu care nu am avut probleme NICIODATA in momentele in care l-am folosit), iar dupa vreo 3 ore obrajii mei au devenit foarte rosii si a inceput sa usture putin..exact in zona unde mai sunt urmele acelea vizibile.Deci zona e inca sensibila..i s-a mai intamplat cuiva asa ceva?
S-au iritat petele de la rubeola sau ce? Sau ia la mine mai mult timp sa se vindece de tot?
Daca o sa am chestiile astea pe fata toata viata cred ca o sa intru in depresie, serios.Nu pot sa accept asa ceva.Si scuzati-ma ca e asa lung, dar nu inteleg.Nu ar fi trebuit sa ramana nimic pe fata..

Multumesc mult de tot si ma scuzati, dar chiar nu stiam pe cine sa intreb! Mama mea imi tot spune ca o sa treaca si nu spune nimic cand ii spun ca asta nu mi se pare prea normal.
3 comentarii
0
07-01-2012, ora 02:51
Dr. Mihnea Dragomir
Medicina de familie, Bucuresti
Dr. Mihnea Dragomir
Alexa, nu trebuie să îţi faci griji: erupţia de la bolile eruptive nu lasă urme. Ceea ce auzi şi vezi, uneori, ca "faţă ciupită de vărsat" e rezultatul unei suprainfecţii, adică a inoculării cu bacterii (de regulă prin scărpinat). În mod obişnuit, nu rămâne nici cea mai mică urmă. E normal ca, acuma, faţa ta să se înroşească, deoarece "rubeola" înseamnă "mica roşeaţă".

Despre faptul că încă mai ai erupţie: nu trebuie să te miri. Va dispărea. Mecanismul de luptă al organismului cu viruşii este imunologic. Pe scurt, organismul fabrică nişte şperacluri care se potrivesc cu cocoaşele virusurilor aşa cum se potriveşte o cheie în lacăt. Da, dar până şi hoţii cei mai versaţi au nevoie de un pic de timp: până află că a venit un nou tip de lacăte, până iau imaginea încuietorii lor, până încep producţia de şperacluri... e un proces care nu se face de azi pe mâine şi pe care noi, doctorii, îl numim "seroconversie". Tot ce îţi trebuie este un pic de răbdare, eventual un pic de paracetamol şi să nu te scarpini pe faţă.
0
07-01-2012, ora 03:12
Alexa54
Nu este medic/terapeut
Alexa54
Okei, multumesc mult, dar totusi ma ingrijoreaza faptul ca INCA mai am aceste mici urme pe fata care par sa se irite uneori si care trebuiau sa dispara de tot pana acum.Totusi, a trecut destul de mult timp de la eruptie, iar colegii cu care am vorbit nu mai au nici cel mai mic semn pe fata.
Ah si inca ceva..am zis ca am facut si varicela in vara asta, prin august.Mentionez ca NICI la varicela nu m-am scarpinat deloc, DAR mi-au ramas niste semne(putin vizibile, intr-adevar, dar exista) pe piept, unde fusesera bubele acelea mai..infectate cred.Mi se pare foarte ciudat..

Oricum, voi avea rabdare si vom vedea.Dar totusi, mi se pare foarte aiurea.
0
11-01-2012, ora 17:55
Alexa54
Nu este medic/terapeut
Alexa54
Am fost la un dermatolog si da, mi-a zis ca mi s-au suprainfectat.Va lua mult timp pana vor trece.Poate ani..

Multumesc inca o data.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Vaccinul ROR (rujeolă-oreion-rubeolă)
  •