Pancreatita cronica

15-11-2012
aliana53
Nu este medic/terapeut
aliana53
buna ziua,
mama mea de 59 ani a avut un episod dureros in abdomenul superior stanga ce pleca in spate, a facut o ecografie la care a iesit o formatiune nodulara hipoecogena neregulata intre splina si rinichi stang.
I s-a recomandat sa faca un CT la care s-a vazut - Pancreas cu dimensiuni marite cefalic, diam max cr-cd 5, 5 cm si ap 2, 2 cm, corporeal ap 3, 1 cm, cefalic 2, 95cm cu aparente cuduri corporeo cefalic neomogen nativ, post contrast omogen cu multiple vase care emerg din artera splenica fara aspect patologic. canal Wirsung vizibil cefalic si corporeal. colecist fara calculi. coledoc intrapancreatic diam max 1cm.. fara dilatatii cai biliare. ficat dimensiuni si structura normale. Modificari parietale gastrice, pliuri ingrosate grosime max 1, 9 cm. Splina, rinichi normali, fara adenopatii.
Concluzii- pancreas cu modificari morfologice si dimensionale - de urmarit pancreatita cronica. Wirsung vizibil. Modificari parietale gastrice.
La colangio RMN - ficat cu hipertrofie de lob drept fara leziuni focale. Pancreas cu dimensiuni si structura normala, Wirsung vizibil.
Ax splenoportal la limita superioara, VP=14mm. fara adenopatii.
Concluzii- fara modificari de pancreatita, hipertrofie de lob drept hepatic.

Ag carcinoembrionar (CEA)- 2.41 Val N: 5.0 ng/ml
CA 19-9 2 U/ml 37 U/ml
fosfataza alcalina 80, 7 U/l
GGT 17U/l
Bilirubina totala 0, 89 mg/dl


Intrebarea mea este daca mai au rost alte investigatii pentru pancreas si daca da ce si unde ar fi indicat sa le facem? Multumesc.


Mama acuza si acum o jena si dureri ce pleaca in spate dupa mancare iar in ultimul timp a slabit foarte mult in greutate.
Am citit ca un neoplasm de pancreas este foarte greu de diagnosticat in stadiile incipiente si diagnosticul diferential este foarte greu de facut cu pancreatita cronica mai ales ca nu exista o cauza si nici alte episoade de pancreatita acuta in antecedente
0 comentarii
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
06-06-2023, ora 10:15
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Proctoline
HEMOROIZI? FISURI ANALE? Tratament fără operație și fără internare!
Clinicile Proctoline sunt centre medicale specializate în tratarea eficientă a hemoroizilor și a fisurilor anale. Ne găsiți în 14 orase din țară! Detalii aici
Alte subiecte care v-ar putea interesa:

Mai multe informații despre: Pancreatita cronica

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: