Psihoterapia cognitiv-comportamentala

27-06-2013
Olandi
Nu este medic/terapeut
Olandi
BUNA ZIUA! vreau sa aflu daca cu ajutorul psihologului pot afla cauzele tulburarilor psihice.ce tip de psihoterapie ar fi eficace.sufar de schizofrenie paranoidala cu depresie pe alocuri.ca tratament iau risperidona 2 si 2 mg dim si seara plus sertralina 200mg in doua prize.ma simt binisor, dar cind discut tete a tete cu un prieten, incep sa devin tulbure in procesele cognitive si privirea se tulbura cu o focalizare atintita intr-un punct.problema e ca nu imi dau seama de ce survin aceste procese.o cauza care incerc pe moment sa o descopar este cind interlocutorul ma priveste in ochi sau cind zimbeste am impresia pe alocuri ca as fi spus ceva nelogic sau incorect, cred ca subconstientul meu asociaza aceste lucruri cu citeva evenimente neplacute din copilarie, cind in astfel de situatii ma blocam emotional si transpiram si cind cineva zimbea, credeam pe moment ca zimbeste de faptul ce se intimpla cu mine si ce situatie reprezint.In astfel de momente devin neutru, parca am multa informatie si nu o pot prelucra, nu mai inteleg total sensul glumelor si greu imi revin.
Doresc sa ma informeze unii medici in afara de medicatie, daca psihoterapia ar rezolva aceste probleme, sau poate sa-mi procur o carte despre psihoterapia cog.comp.sa ma informez ce se intimpla, din ce procese apar aceste tulburari si cum sa le atenuez.Vreau sa mai spun ca am 24 ani.Multumesc.
19 comentarii
0
27-06-2013, ora 20:48
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Phihoterapia te poate ajuta foarte mult.
Trebuie sa faci cateva sedinte ca sa vezi treaba asta.
0
27-06-2013, ora 22:40
Olandi
Nu este medic/terapeut
Olandi
Multumesc!vreau sa intreb daca se rezolva cu psihoterapia, atunci medicatia pina la urma, dupa citva timp, poate ani o pot opri?si daca o opresc daca germenele problemelor este rezolvat mai apare vre-o tulburare majora care ar necesita internarea?multe persoane spun ca nu le ajuta psihoterapia, de de oare, daca este atit de propusa de medici?multumesc
0
28-06-2013, ora 20:28
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Trebuie sa faci cateva sedinte de psihoterapie sa vezi daca pe tine te ajuta.
Fiecare organism este un univers si se comporta diferit la orice stimuli, medicamente, terapii.
Dupa o perioada in care iti iei medicatia constiincios, de comun acord cu doctorul incepi sa reduci schema de tratament.
Atentie mare: tratamentul nu se opreste brusc deoarece e posibil ca in cateva zile sa recazi rapid si sa ajungi in spital.
Numai daca iti e bine cu tratamentul scazut, poti renunta treptat,

Poti avea recaderi dupa.
In general insa, la schizo, nu prea se opreste tratamentul.
0
28-06-2013, ora 21:18
Olandi
Nu este medic/terapeut
Olandi
Multumesc de informare, Dna Clara.vreau sa va spun ca am patit-o cu scaderea brusca a medicatiei.eram in al 2-lea an de tratament pentru depresie cu fluoxetina si risperidona de 2mg si am hotarit sa scad doza de risperidona si fara sa-mi dau seama am inceput sa derilez si am facut niste lucruri ciudate la care am fost internat si am iesit cu diagnosticul de schizofrenie paranoidala.pina in prezent iau acest tratament cu risperidona de 4mg /zi plus sertralina 150mg, dar trebuie sa mai scad din doza ca de citeva nopti am insomnii si o energie ca nu pot adormi.Dvs ati facut careva sedinte de psihoterapie?
0
29-06-2013, ora 06:15
Psiholog Cristian Andrei Nica
Psihologie, Cluj-Napoca
Psiholog Cristian Andrei Nica
Bună, ţinând cont de faptul că sunteţi o persoană cu potenţial cognitiv peste medie, aveţi toate şansele ca psihoterapia cognitivă şi comportamentală să reducă simptomele şi să vă îmbunătăţească stilul de viaţă. Din experienţă pot spune că impactul simptomelor pozitive (halucinaţii) sunt tolerate cu mai multă uşurinţă în starea acută sau chiar înlăturate din sfera activă a conştientului.
Psihoterapia cognitivă şi comportamentală reduce în principal anxietatea şi afectivitatea negativă, dar nu garantează eliminarea halucinaţiilor. DAR, prin abordarea emoţională se controlează şi factorii de stres ce declanşează uneori halucinaţiile, iar astfel îndeplineşte un rol preventiv.
0
29-06-2013, ora 13:14
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
@ Olandi

Insomnia nu este cauzata de medicamente. Dimpotriva. In momentul in care apare insomnia, trebuie mers la doctor sa iti mai adauge ceva pentru somn. Daca ai acasa vreun diazepam SAU vreun anxiar, poti sa iei unul seara, vezi cum e cu somnul si daca se regleaza. In nici un caz nu scazi dozele.
Eu nu am facut inca terapie cognitiv comportamentala dar intentionez sa fac.
Pe mine m-au ajutat foarte mult in lupta cu boala lectura cartilor legate de credinta si a celor despre depresie si anxietate.
Cand am bani merg la librarie la raftul de Psihologie si imi mai cumpar cate una. Poate fi in jur de 20-30 de lei.
0
01-07-2013, ora 21:47
Olandi
Nu este medic/terapeut
Olandi
Multumesc, dnl Nica:), de ar fi psihoterapie ca subiect pe eliminarea factorilor declansatori ai delirului si a proceselor ce produc si mentin aceste operatiuni, ar fi fain.deacum cum a vrea Dumnezeu cu aparitia din pacate a unui alt episod, dar nu da Doamne, caci cit tine de mine v-oi fi precaut cu medicatia, stilul de viata, rationalitatea gindurilor..mai multa miscare fizica si odihna nocturna.am un mic impas cu timpul nestabil al administrarii medicatiei dimineata, in dependenta cu trezirea si primirea pe stomacul gol, dar..o sa rezolv eu cumva, caci totul depinde de mine:)
Multumesc dna Clara..mi-am anuntat medicul in privinta insomniilor si mi-a recomandat 1/4 leponex de 25mg.apropo am luat legatura cu o doamna psiholoc si mi-a promis ca o sa-mi dea ceva bun de citit, evident din sfera psihologiei, un fel de autoeducatie, autodezvoltare si nu in ultimul rind informare.numai bine.
0
01-07-2013, ora 23:12
Gavrilescu
Nu este medic/terapeut
Gavrilescu
Tulburarile psihice sint de 2 feluri. Ce le diferentiaza ? Cauza !

Cauzele sint:
1. Creierul este defect la nivel fizic - si atunci normal ca o sa auzi voci si sa vezi ce nu exista.
2. Evenimentele din viata pacientului. Toate traumele prin care a trecut, toate chinurile sufletesti, umilintele, fricile, terorile prin care a trecut. Toate astea daca depasesc o anumita limita te pot face sa-ti pierzi mintile, sa nu mai gandesti corect. Cel mai grav este cand ajungi la DISPERARE. Atunci iti pierzi sigur orice control asupra gandirii.

Primele se trateaza cu medicamente, teoretic, ca practic nu prea am vazut pana acum bolnav psihic tratat cu medicamente.
Celelalte se pot trata cu psihoterapie. (nu intotdeauna). Dar psihoterapia la noi in tara nu e accesibila oricui. Daca nu te duci la un doctor foarte bun (care ia si scump) nu rezolvi nimic. Cu cei incepatori iti consumi banii degeaba.
1
05-07-2013, ora 17:24
Psiholog Cristian Andrei Nica
Psihologie, Cluj-Napoca
Psiholog Cristian Andrei Nica
Psihoterapia cognitivă şi comportamentală actionează la nivel biologic prin intermediul factorilor psihologici. În cazul meu terapia cognitivă a dat rezultate foarte bune în delir, prin ancorarea în realitate, educarea gândirii şi corectarea erorilor cognitive.
Delirul are mai multe forme de manifestare, iar terapia cognitivă poate fi administrată doar dacă pacientul dă dovadă de suficient discernământ. În cazul tău de exemplu, consider că această terapie ar da rezultate.
0
15-07-2013, ora 21:40
Olandi
Nu este medic/terapeut
Olandi
Buna ziua sau buna seara..De ce atita timp cit esti sub tratament si te simti in parametri normali in caz de schizofrenie sau depresie nu te poti autoreeduca prin aceasta autoterapie care face diferenta dintre gindurile normale, rationale, acea acalmie si cele toxice sau delirante?deoarece asta cred ca e tot o terapie intr-un fel oarecare..poate ar fi un procent mic sau mai mare depinde de normalitate, dar totusi cred ca mult depinde de chimia cerebrala, pentru ca si o ceasca de ceai, pui zaharul, dar daca nu il amesteci nu are cum sa fie dulce.mult depinde de energetica creierului.defapt ar fi o combinatie dintre medicatie si reglare a gindurilor.
Cit despre terapia virtuala ar da ceva rezultate..?m-ar interesa 2-3 sedinte ca sa aflu intrebarile de baza care sunt aplicate in terapie si apoi zilnic, mincind, mergind pe strada, inainte de somn sa intelegi esenta acestor intrebari si s-ti prelucrezi gindurile, la orice gind aproape sa faci diferenta dintre gindurile 'originale' si cele prelucrate de acele intrebari ale terapeutului..sau rog psihologii sa-mi recomande o astfel de carte cu acele informatii si intrebari terapeutice, poate o carte la nivel de psihiatrie aprofundata.multumesc.
0
15-07-2013, ora 23:48
LightUp
Nu este medic/terapeut
LightUp
Cauza tulburarilor psihice este tulburarea sufletului, nu creierului, desi in final din cauza starilor rele prin care trece sufletul nostru in final este afectat si corpul in special creierul.

Psihiatria doar ameteste, doar ignora problema ta si vezi singur ca nu te ajuta pentru ca nu are cum. Boala psihica este o boala a sufletului singur spui ca te trimite in trecut atunci cand erai speriat, te emotionai repede probabil ai trait intr-un mediu de familie tensionat.

Asa incepem toti cu tensiune in familie care se rasfrange asupra sufletului nostru, dar fiind copii nu putem sa sa ne departam de mediul nociv sau sa-l indreptam. Si cand crestem ne lovim de relatiile tensionante de serviciu, munca multa, stres, colegi si mai ales sefi inumani, gasim refugiu in filme violente sau pornografice, alcool, droguri, relatii pasagere si intram si incepem si noi asa sa facem pacate. Unii dintre noi devin depresivi, altii maniosi, desi la multi este trecerea prin ambele situatii intai depresie apoi manie cand incercam sa "facem dreptate si sa nu mai acceptam raul". Si in acest timp incep sa apar ganduri eronate, fara directie, straine de noi care devin din ce in ce mai dese pana cand ajungem in acel moment in care "cineva" din interiorul nostru cu vocea noastra sau cu vocea altcuiva incepe sa spuna ganduri groaznice, de crima, de sinucidere, incepem sa simtim diavol langa noi desi multi aproape nu credem in divinitate in Dumnezeu si diavol, dar totusi simtim diavol in noi. Si in acest moment din viata noastra raman doar 2 optiuni: psihiatria sau intoarcerea inapoi la Dumnezeu pentru ca doar acolo mai este speranta.

Depinde de fiecare ce alege, daca se minte singur ca ce simte sunt doar "halucinatii" daca indemnurile de sinucidere care ii vin in minte sunt doar "plasmuiri" ale creierului si atunci alege psihiatria care tot ce poate sa faca pentru om este sa ii distruga atat de multe mecanisme din creier incat sa nu mai simta si sa mai gandeasca la fel ca inainte de a se "imbolnavi psihic". Si asa se crede ca s-a obtinut o ameliorare a bolii cand de fapt tot ce s-a facut este o eliminare a proceselor din creier, afectarea gandirii, memoriei si ce este mai rau afectarea capacitatii de a simti. Si dovada clara a nereusitei psihiatriei este recaderea si respitalizarea si din nou ameliorare si iar recadere si tot asa pana cand?

Eu l-am ales pe Dumnezeu atunci cand nu mai imi dadeam voie sa merg in anumite parti ale orasului, nu mai aveam memorie, injuram de Dumnezeu, nu mai puteam sa stau in picioare mai mult decat cateva zeci de minute si imi spuneam sa imi iau viata. Dar in acelasi timp il simteam si pe Dumnezeu ca ma cheama la El. Eu am acceptam ca ceea ce simteam in mine si gandurile pe care le aveam nu-mi apartineau si nu era halucinatie cum minte psihiatria ci era real si ca scaparea nu insemna drogarea psihiatriei in timp ce acea fiinta ar fi ramas in mine ci scaparea era la Dumnezeu.

Si am mers si mi-am spovedit pacatele din toata viata, am vazut cum ma schimbasera in rau si cum crescuse in mine aceasta "boala psihica" care de fapt nu este decat o boala a sufletului plin de pacate. Si am mers la slujba de Maslu pentru alungarea raului din oameni si am inceput si eu sa citesc Noul Testament. Si toate le-am facut pentru prima data in viata mea. Si in urmatoarele luni am scapat de toate senzatiile straine din mine, mi-am recapatat personalitatea, simtirea, merg la sport zilnic si mai ales am reluat legaturile intrerupte cu toti oamenii de care "boala psihica" ma departase, mi-am cerut iertare de la ei si i-am trimis la Dumnezeu pentru ca departarea de Dumnezeu duce la nenorociri asa cum avusesem si eu. Asa l-am cunoscut eu pe Dumnezeu prin aceasta asa-zisa "boala psihica" care de fapt nu este decat o departare de Dumnezeu care duce la o suferinta a sufletului.

Deci singurul meu sfat este sa-l descoperi pe Dumnezeu si n-ai sa mai ai nevoie de psihiatrie niciodata. Daca apropierea de Dumnezeu va fi adevarata si sincera Dumnezeu te va ajuta asa cum m-a ajutat si pe mine sa ma schimb in bine. Si ajutorul va fi pentru totdeauna atat in viata de aici cat si dincolo, dupa moarte. Doamne ajuta!
0
17-07-2013, ora 04:43
Psiholog Cristian Andrei Nica
Psihologie, Cluj-Napoca
Psiholog Cristian Andrei Nica
Olandi, analiza şi schimbarea gândurilor se bazează pe anumite abilităţi, ce sunt de cele mai multe ori slab conturate la persoanele cu probleme mentale. Acestea pot fi dobândite numai în terapie. Nu depinde numai de gândurile rat-irat sau delirante, este un mod de percepţie şi înţelegere a lumii, ce afectează după cum spui şi tu, chimia cerebrală.
Da, terapia virtuală dă rezultate foarte bune şi o recomand preventiv sau curativ, oricărei persoane. Este foarte bine să deţii abilităţi de autoanaliză.
0
17-07-2013, ora 04:44
Psiholog Cristian Andrei Nica
Psihologie, Cluj-Napoca
Psiholog Cristian Andrei Nica
LightUp, ce înseamnă de fapt sufletul pentru tine, de ce eşti ataşată atât de mult de această perspectivă şi ce simţi când sufletul tău este într-o stare de pace şi armonie? Gândul despre suflet şi emoţiile trăite sunt de fapt un răspuns psihologic întărit de la nivel cerebral. Dacă trăiai într-o cultură în care sufletul a fost ignorat atunci n-ai fi putut spune nimic, acelaşi lucru este valabil şi în cazul psihologiei, dacă nu cunoşti anumite lucruri, nu înseamnă că acestea sunt inutile. Religia nu trăieşte în concurenţă cu psihologia, ci apare ca rezultat al procesărilor psihologice (întărite cultural).
0
19-07-2013, ora 23:50
LightUp
Nu este medic/terapeut
LightUp
Psiholog Cristian Andrei Nica
N-am vorbit nicaieri despre negarea psihologiei ci despre negarea psihiatriei in vindecarea bolilor psihice. Daca vorbim de religie vorbim despre crestinism pentru ca celelalte religii au creat o lume a treia si au avut timp mii si mii de ani sa-si arate rezultatele: razboi, discriminare, foamete, inchinari la animale, depersonalizare, acceptarea gratuita a suferintei ca purificare a sufletului, le vedem pe toate si in ziua de astazi.

Si biserica si psihologia au ca scop indreptarea omului. Psihologia imprumuta foarte mult din actul spovedirii din biserica vechi de 2000 de ani. La psiholog spui problemele si psihologul incearca sa te ajute sa le rezolvi asa cum si la spovedirea greselilor la biserica faci acelasi lucru. Sunt foarte multi psihologi care sunt psihologi crestini si care isi bazeaza intreaga profesie pe un singur principiu, principiul iubirii aproapelui, principiul suprem crestin.

Doar ca atunci cand psihologia se bazeaza doar pe ajutorul omului prin el insusi excluzandu-l pe Dumnezeu, sau incepe cu tehnici oculte gen hipnoza atunci lucreaza impotriva omului si ce este impotriva omului este impotriva lui Dumnezeu pentru ca Dumnezeu l-a creat pe om din iubire. Si cand ajungem la departarea de Dumnezeu ajungem si la psihiatrie si de aici la esecul psihiatriei care n-a vindecat niciodata un bolnav psihic.
0
20-07-2013, ora 00:21
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Diabetul a fost vindecat ?
0
15-12-2013, ora 20:20
georgy_ana2386
Nu este medic/terapeut
georgy_ana2386
domnule lightup, si eu am o boala psihica, o depresie severa majora cu deput psihotic.am avut halucinatii cand a debutat boala acum 1 an si jumatate;acum nu mai am, dar am o aplatizare a sentimentelor si a emotiilor si memoria scazuta si de aceea am vrut sa-mi iau viata!merg la Biserica, la Sf Masluri, la dezlegari si chiar mi s-a apus ca am farmece!eu nu mai simt asa o leg stransa cu Biserica pt ca nu mai simt nimic, dar merg pt k asa mergeam inainte boala!ce pot sa fac?
0
16-12-2013, ora 16:40
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
@ georgy_ana2386

Farmecele nu se leaga de cei care merg la biserica, se spovedesc, se impartasesc, atat timp cat o fac corect.
Stati linistita din acest punct de vedere.
Boala poate fi cauzata si pe find ereditar. Cineva din familie, chiar si unchi, matusi, verisoare etc.
Luati tratamentul indicat de medic si faceti Rugaciunea inimii.
0
12-01-2014, ora 15:09
Psiholog Ana Cristina Badita
Psihologie, Sibiu
Psiholog Ana Cristina Badita
Buna ziua tuturor!


DESPRE PSIHOTERAPIA COGNITIV-COMPORTAMENTALA

Ca psihoterapeut format in aceasta abordare pot sa ofer cateva informatii privind modul in care functioneaza si care sunt tehnicile (in general). Mentionez ca sunt deschisa la diverse abordari (cum ar fi psihoterapia existentiala), sunt convinsa ca pentru anumite probleme sau persoane unele pot fi mai eficiente decat altele, in functie si de cauzele problemelor, de implicarea pacientului si de talentul terapeutului. Insa formarea mea imi permite sa fac precizari in principal in acest caz.

In primul rand, se trateaza pacientul, NU boala. Sunt tehnici specifice, insa ele trebuie adaptate fiecarui caz in parte. De aceea este greu de spus ce ar merge la unul sau altul pana nu se face o evaluare riguroasa cateva sedinte) inainte.

Terapiile cognitiv-comportamentale (le voi numi CBT, cognitive behavioral therapies, pentru ca sunt mai multe) sunt o combinare fundamentata stiintific a terapiilor cognitive cu cele comportamentale.

Cautati pe site-ul lor http://www.eabct.com/ (se gaseste si varianta in romana): aici se relateaza in ce consta CBTul, tehnici, proceduri, organizarea sedintelor.

In cateva cuvinte: in modelul teoretic Stres- vulnerabilitate se considera ca patologia este rezultatul unei vulnerabilitati - genetice, cognitive (stil de gandire disfunctional), interpersonale etc. - peste care s-a suprapus un stresor (cronic sau acut). Astfel s-au depasit resursele percepute de gestionare a situatiei (persoana simte ca nu mai face fata).
In CBT se accentueaza factorul cognitiv (scheme cognitive, convingeri dezadaptative, ganduri automate), privit ca determinant pt producerea si mentinerea simptomatologiei, dar si cel comportamental (principiile conditionarii clasice si operante, pe care nu le detaliez aici).

Exemple de ganduri automate disfunctionale:

- cu referire la propria persoana:"Sunt urat"
- cu referire la viitor: "Nu voi reusi nimic in viata"
- cu referire la lumea in care traim: "Ceilalti sunt profitori, "este o lume plina de pericole"

Exemple de procese prin care se ajunge la ganduri automate disfunctionale:

- gandirea dihotomica (in alb-negru: "Daca nu am luat 10 sunt un ratat")
- inferenta arbitrara (extragem concluzii fara dovezi suficiente: "X nu mi-a raspuns la telefon, deci nu ma mai iubeste")
- suprageneralizarea ("nu am fost acceptat dupa interviu- rezulta ca sunt incompetent si niciodata nu o sa ma angajez")
- gandirea emotionala (ceva e adevarat pentru ca asa simtim noi, fara niciun fel de dovada sau cu dovezi contrarii)

Scheme cognititve (care stau la baza gandurilor automate, acestea din urma fiind situational specifice):

- de autodepreciere/neajutorare (worthless, helpless) ("indiferent ce fac, sunt fara valoare")
- de neacceptare (unlovable) ("indiferent ce fac, sunt de neiubit")

Se considera ca modul in care evaluam stimulii din jur sau din interior ne determina reactiile emotionale, comportamentale si fiziologice. Procesarea poate fi constienta sau inconstienta.

Exemplu: A (eveniment activator) - Maine am un examen la care nu am invatat.
B (beliefs - ganduri) - "Sunt proasta, n-o sa inteleg niciodata nimic, mai bine renunt din start"
C (consecinte) - nu ma duc la examen sau ma duc fara sa fi invatat nimic

Aici convingerea bazala a persoanei este de autodepreciere, tipica depresivilor sau celor care se descurajeaza usor: nu au incredere in abilitatile lor, sunt convinsi ca nu vor reusi oricat s-ar stradui si renunta sau depun efort insuficient, cu gandul ca n-are niciun sens. De aceea performanta frecvent nu le reflecta abilitatile.

In cazul unei tulburari anxioase (cum este anxietatea generalizata sau tulburarea obsesiv-compulsiva), de ex., pot fi prezente scheme de neajutorare, adica putem considera lumea un loc periculos, impredictibil, oamenii tentati sa ne faca rau si in care oricand ceva teribil s-ar putea intampla. Prin compulsii/ritualuri cei care au TOC incearca de obicei sa se protejeze de toate aceste rele (numara in gand, folosesc formule magice, amulete etc.).

Ce se face in terapie? Cum ne ajuta ea?

Mai intai se face evaluarea (se folosesc interviuri ca SCID I si SCID II, pentru a se afla problemele clinice (cum ar fi depresia, anxietatea generalizata sau OCD) si, respectiv, tipul de personalitate (cum ar fi cea obsesiva sau evitanta sau depresiva etc.). Se pune un diagnostic.

Apoi se va familiariza pacientul cu interventia si se va evalua si nivelul de motivatie si de pregatore pentru schimbare (cat de dornic este, cat de mult efort e dispus sa depuna in terapie si in afara ei?).

Se monitorizeaza gandurile (obsesiile) - pacientul ar putea tine un jurnal al situatiilor in care apar si al antecedentelor (ce s-a intamplat inainte de a aparea) (aparea mai sus o sugestie in acest sens, este foarte buna).
Dupa monitorizare urmeaza restructurarea cognitiva. Se ia fiecare obsesie. Pacientul de regula stie intr-o oarecare masura ca este absurda (altfel ar fi incadrat in categoria psihozelor). Se poate merge pe firul ei si se vor oferi alte argumente contra (de ce e foarte putin probabil sau complet imposibil sa se intample) si se va explica faptul ca in aceasta lume un grad de impredictibilitate va exista intotdeauna si trebuie tolerat.

De obicei in obsesii pot fi eficiente trei lucruri:

1. EXPUNEREA LA OBSESII FARA A EFECTUA RITUALURILE (pt a se trage concluzia ca nimic groaznic nu s-a intamplat)

Se iau pe rand, ierarhic, de la cele mai usor de tolerat. Apoit expunerea va fi asociata treptat cu o stare de relaxare.
La inceput este indicat sa se faca ins edinta, apoi pacientul are ca teme pt acasa expunerea in diverse situatii la obsesiile sale.

2. AMANAREA obsesiilor (cand este dificila expunerea, pacientul la va "refuza" invadarea spatiului mental pana la o anumita ora - "ca pe niste musafiri nepoftiti" (multumesc prof. dr. Mircea Miclea pentru metaforele sale interesante)

3. DISTRAGEREA (pacientul se va implica intr-o activitate, preferabil cu un consum sporit de energie - un exercitiu fizic, o plimbare - sau care sa-i stimuleze simturile - un dus fierbinte, o bucata de gheata in mana etc.)


In urma studiilor clinice (pacienti cu CBT, cu alte forme de terapie sau numai efect placebo si pacienti carora nu li s-a administrat nimic) CBT este considerata una dintrele cele mai eficiente psihoterapii. Insa metoda in sine conteaza mai putin la ameliorarea simptomelor decat relatia terapeutica (care trebuie sa fie bazata pe incredere in eficienta terapiei si profesionalismul terapeutului, empatie, sinceritate, autenticitate etc., iar aici terapeutul are contributia esentiala) si factorii care tin de pacient (de la efortul depus, la nivelul de inteligenta si suportul social).


Este important de mentionat ca anxietatile, depresiile si obsesiile noastre sunt semne pe care ni le ofera corpul nostru: ne avertizeaza ca nu ne indreptam in directia potrivita, nu ne urmam calea dorita in viata (profesional, personal). Daca avem un "steag sub care sa luptam "(am citat din nou acelasi mare profesor si psiholog) putem tolera mai usor orice fel de obstacole: stim de ce traim.

Ar mai fi multe de adaugat. Pentru orice nelamuriri privind terapia cognitic-comportamentala, depresie, obsesii sau orice altceva in domeniul clinic, ma puteti contacta (inclusiv prin mesaj privat).

Va doresc mult succes!

psiholog si psihoterapeut Ana Badita


@ Gavrilescu

S-a aratat in diverse studii (de exemplu, cititi Daniel David) ca psihoterapia nu modifica doar factorii psihologici: modificarea lor este asociata cu modificari NEURO-BIOLOGICE (ex. metabolismul serotoninei), asa incat prin psihoterapie se schimba si chimia in creier.

Un alt exemplu: in tulburarea depresiva majora, tot in urma studiilor clinice controlate, s-a ajuns la concluzia ca terapia cognitiv-comportamentala este la fel de eficienta ca medicatia, iar efectele ramn si dupa terminarea sedintelor (follow-up).

Scriati ca psihoterapia in Romania nu e accesibila oricui.
Ca psihoterapeut, va pot oferi exemplul personal (si am colegi care procedeaza la fel): am facut atat de accesibila psihoterapia incat ajunge sa fie gratis pentru cazuri sociale sau mult redusa fata de pretul obisnuit pentru anumite categorii, cum ar fi studentii, pensionarii sau persoanele cu venituri reduse.
Se face si psihoterapie on-line sau prin convorbiri telefonice, si aceasta la tarife accesibile (pentru detalii, puteti consulta pagina mea).
In ce priveste "incepatorii" (nu ati definit categoria, dar banuiesc ca va referiti la cei cara au cativa ani la "activ"), consider ca opiniile pacientilor dupa terminarea terapiei sunt mai relevante decat orice catalogare a priori (iar unele dintre acestea pot fi consultate si in mediul virtual). In plus, in situatii dificile orice psiholog interesat beneficiaza de supervizare si intervizare.
0
15-01-2014, ora 18:38
Olandi
Nu este medic/terapeut
Olandi
Multumim pentru informatii ;)
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul