PENTRU ASTMATICI: Scapati de astm cu metoda Buteyko!

14-06-2010
acandrei
Nu este medic/terapeut
acandrei
Salutare tuturor,

(Nu am verificat pe forum daca s-a mai scris despre metoda Buteyko. Pentru cine o cunoaste, sper sa vin cu niste detalii, pentru cei care nu au auzit de ea, va rog sa luati in considerare ce scriu mai jos si va garantez ca nu o sa mai aveti de nevoie de Ventolin sau de alte medicamente)

Ma numesc Andrei, am 23 de ani si sunt din Iasi. Am fost diagnosticat cu astm la 15 ani si saraca mama mea m-a plimbat pe la zeci de doctori de la care am primit doar noi prescriptii de medicamente si vesnica fraza "Astmul nu se poate vindeca, ci doar controla". Mai tarziu aveam sa aflu ca acesti doctori aveau dreptate doar pe jumatate.

Sa continui povestea. Eu fiind o fire sportiva m-am gandit ca as putea controla astmul prin sport, excursii salina, medicamente si un stil de viata adaptat noii mele conditii. Dar oricat de mult m-as fi chinuit, au fost seri in care aproape ca adormeam pe scaun intrucat imi era foarte greu sa respir din pozitia culcat. Sa nu mai vorbesc de zecile de fustrari care le-am avut intrucat boala mea nu imi permitea sa fac lucrurile care ma pasionau, printre care sa calatoresc fara grija unei crize, sa am un catel, sa am performante sportive, etc. Sa nu mai spun ca astmul meu vine de obicei cu tot tacamul ceea ce inseamna rinita alegrica, oboseala, stres, griji, etc. Mama mea iar m-a dus la doctori, alti bani cheltuiti pe medicamente, pe aparate cu aerosol. Am ajuns sa imi fie frica sa intru intr-o casa in care se afla o pisica, sau sa citesc o carte veche deoarece faceam criza de la praf. Si cel mai tare uram sa scot Ventolinul in public sa trag un puf cand toata lumea se uita mine cu o mila de parca eram condamnat la moarte.
Cam asta a fost povestea bolii mele si va spun ca "a fost" deoarece nu mai sunt astmatic. Am rezolvat problema intr-o saptamana si pe langa faptul ca rasuflu usurat (si la propriu si la figurat) singurul regret care il am este ca nu am aflat mai devreme de METODA BUTEYKO.:

Konstantin Pavlovich Buteyko a fost un medic/savant rus care a condus echipa medicala a programului spatial sovietic. Si-a dedicat intreaga viata respiratiei in ciuda numeroaselor controverse si "bariere" ridicate de catre doctorii alopati, a vindecat cu ajutorul metodei creata mii de astmatici.

Principii de baza:

- Un bolnav respira de 3 ori mai mult aer decat un om sanatos (om sanatos 6l/min, om bolnav 15-18 l/min)
- Organismul trebuie sa aiba un nivel echilibrat de O2/CO2 in organism
- CO2 (dioxidul de carbon) actioneaza ca un dilatator al bronhiilor si al vaselor de sange insa toata lumea il vede ca pe un gaz toxic de care organismul trebuie sa scape atunci cand persoana expira, ceea ce este total GRESIT. Dioxidul de carbon este ca si APA. Apa este absolut vitala pentru sustinerea vietii insa in doze prea mari duce la innecare si moarte, la fel si CO2. Incercati sa va hiperventilati (inspirati si expirati puternic timp de 20 de sec) si o sa observati ca ametiti. Asta pentru ca nivelul de CO2 din organism va scadea mult sub cotele normale. Ceea ce vedeti in filme sau in reclame gen "Respira adanc ca sa te calmezi" sau "Ia o gura adanca de aer" este din nou total GRESIT si nu va face decat sa induca si mai tare starea de stres. Ceea ce este corect insa o sa vedeti cand un actor sau o persoana ce trebuie sa sutina o prezentare si are emotii, se foloseste de o punga din hartie pentru a inspira/expira cu ajutorul ei (se mareste cantitatea de CO2 din organism si astfel persoana se relaxeaza).

Concluzia doctorului Buteyko: O persoana bolnava respira mai mult decat una sanatoasa. Oara daca am invata organismul sa respire mai putin, conditia bolii nu s-a ameliora? Daca am creste cantitatea de CO2 din organism, oare nu am respira mai usor? Si chiar asa este. Pe baza acestor premize, doctorul Buteyko a conceput metoda sa.

Metoda Buteyko:

Primul pas e sa va masurati cat de oxigenat va este organismul ( Se numeste CONTROL PAUSE, prescurtare CP)

- pregatiti un cronometru (sau chiar ceas cu secundar)
- inspirati si expirati normal de 3 ori
- dupa ce expirati a treia oara, tineti-va respirarea punandu-va mainile la nas
- cand simtiti ca nu mai puteti tine respiratie eliberati nasul si respirati din nou normal

Nota: trebuie sa va tineti respiratia pana in momentul in care incepe "foamea" de aer; nu va fortati si nu va stresati; altfel rezultatele vor fi eronate.

Dupa secundele in care v-ati putut tine respiratea puteti sa determinati stadiul de boala in care va aflati;

10 sec - probleme grave de respiratie, eventual se necesita spitalizare
intre 10 si 20 sec - persoane cu astm cronic aflate sub medicamentatie puternica
20-30 - persoane care intampina deseori probleme de respiratie
40 sec - persoane la care sansele de aparitie a unor boli de respiratie sunt mici

Unde va aflati? La primul CP eu eram undeva la 23 sec.


Al doilea pas este sa invatati metoda propriu zisa:

- In primul rand 24h/24h trebuie sa invatati sa respirati NUMAI PE NAS
- Faceti excercitii de respiratie 30 min dimineata, 30 min la amiaza, 30 min seara
- Faceti sport minim 30 min zi (tot cu respiratie numai pe nas)

Exercitiu pentru combaterea sau prevenirea unei crize de astm:

- asezati-va pe un scaun cu spatele drept ( eventual nu va sprijiniti de spatar)
- relaxati-va
- faceti un CP (control pause)
- tine-va respiratia (cu mana la nas) timp de 5 sec apoi respirati NUMAI PE NAS timp de 20 - 30 de sec LA O INTENSITATE MAI MICA DECAT DE OBICEI; repetati acest ciclu timp de 5 min
- faceti din nou un CP
- repetati ciclul CP/Respiratie redusa/CP pana cand criza va disparea
- nu trebuie sa va panicati (nu aveti ce patii)

Exercitiu de desfundare a nasului:

- respirati/inspirati normal de 3 ori
- tineti-va respiratia cu mana la nas
- in timp ce va tineti respiratia cu mana de nas, incepeti sa dati din cap (ca si cum ati aproba pe cineva) atat timp cat puteti
-eliberati nasul si respirati normal pe nas timp de 30 sec dupa care reluati exercitiul

Intr-un final nasul se va desfunda ( din cauza faptului ca se acumuleaza CO2)

Scopul de baza al acestor exercitii este sa ajungeti la un CP 40 sec. Tot ce pot sa va spun este ca functioneaza. Eu sunt un mare sceptic cu privire la multe tratamente naturiste, chiar homeopatie, dar metoda Buteyko chiar functioneaza. Intr-o saptamana am reusit sa ajung la un CP 50 sec si de atunci nu am mai avut nici o problema timp de 6 luni (pana in momentul scrierii acestui post) si am si uitat unde am pus Ventolinul si Sereteidul.

Chiar daca ati inspira numai pe nas 24h/24h tot ati observa o diferenta (multi practicanti de Buteyko isi lipesc pe gura in timpul noptii o banda izoler pentru a evita respiratia pe gura). De asemenea este de evitat dormitul pe spate. Pozitia recomanda este pe partea stanga.

Am incercat sa fiu cat mai concis in acest post. Sunt multe lucruri care le puteti afla despre aceasta metoda printr-un simplu search pe GOOGLE. Din pacate in Romania s-a scris foarte putin (am gasit doar 2 articole referitoare la Buteyko), asadar o sa trebuiasca sa intelegeti engleza. Ar mai fi multe de spus dar nu cred ca pot sa fac asta printr-un post pe acest site. O sa incerc pe viitor sa creez un site romanesc cu detalii privind metoda Buteyko. Va doresc sa incercati aceasta metoda si sa va usurati viata asa cum am facut eu.

Pentru intrebari puteti sa imi scrieti -*

NOTA: acest post nu este un document medical ci doar sugestii cu privire la o respiratie normala; practicantii de Buteyko recomanda totusi un cosult medical in care sa va intrebati doctorul daca puteti sa practicati respiratia redusa; scuzati eventualele greseli/omiteri gramaticale. nu am avut timp sa corectez textul




(*modificat de administrator)
10 comentarii
0
04-10-2010, ora 12:05
AlaNegruCareRespiraGreu
Nu este medic/terapeut
AlaNegruCareRespiraGreu
Multumesc pentru acest articol!

Am avut crize de astm pentru prima data in viata anul acesta (28 de ani). Am incarcat aceste metode si pot sa spun ca, cel putin in privinta metodei de desfundare a nasului, au dat rezultate bunicele din prima. Am rinita alergice de 12 ani, asa ca orice ameliorare prin metode care nu implica consumul de medicamente (foarte scumpe pentru posibilitatile mele) reprezinta un mare beneficiu.

Sper sa detaliezi intr-un site/alte posturi aceste metode. Mult succes in continuare!
0
05-09-2011, ora 15:50
mariamagdalena59
Nu este medic/terapeut
mariamagdalena59
Bine v-am gasit! Acum 7 ani am fost diagnosticata cu astm dar in ultimii 2 ani boala s-a agravat spectaculos si a devenit greu de controlat. In disperare, te agati de orice lucru care ti-ar ameliora sanatatea. Am afla cu totul intamplator de metoda Buteyco de ameliorare a crizelor de astm si mi-am stabilit un program personalizat de exercitii. Din pacate.am luat la cunostinta doar de 6 exercitii si nu pot sa trec la un nivel superior. Locuiesc in Iasi si sunt deosebit de curioasa sa aflu daca aici ar exista specialisti, cunoscatori, suferinzi care au utilizat aceasta metoda pe termen lung, sau, de ce nu, un training de pregatire in tara. Va multumesc. Suferinda
0
23-09-2011, ora 13:05
lixis
Nu este medic/terapeut
lixis
Buna mariamagdalena59,
Legat de exercitiile buteyko, ele sunt mai degraba un principiu de aplicat tot timpul, plus niste exercitii sa zicem "intensive" dimineata si seara. Eu am facut un training de acest fel si nu exista nivel inferior sau superior, exista doar o masuratoare care te ajuta sa stii cat de "bine stai" in privinta nivelului maxim de co2 acceptat de sistemul respirator.
Pentru mine a avut si are rezultate cum doar in vis speram. Am facut trainingul la Londra si am simtit imbunatatiri semnificative din a doua zi (legat de nevoia de ventolin care a disparut complet).
Iti recomand sa nu faci singura exerctitiile sau dupa carte, te ajuta dar una este sa ti se exemplifice ecercitiile, sa le practici impreuna cu un specialist si sa fii indrumat si corectat pana le faci corect si alta este sa le faci dupa o carte sau din auzite (un fel de automedicatie care poate fi periculoasa).
Pana ajungi la un specialist, inainte de exercitiile pe care le faci cum le faci, masoara-tim pulsul si pauxza de control(daca stii despre ea). Daca dupa ce vei fi terminat exercitiile pulsul nu are valoare identica sau mai mica si daca pauza de control nu are valoare mai mare atunci nu le executio corect. Dupa exercitii corecte pulsul va scade putin si pauza de control va creste putin.
De asemenea cred ca sunt sperante sa se predea metoda intr-o clinica de kinetoterapie din bucuresti, nu cred ca este permis sa spun unde dar inca nu mi-au raspuns la mesaj daca se face si de cand,.
Mult succes in continuare! NU uita sa respiri NUMAI PE NAS tot timpul (inclusiv noaptea) si incearca sa respiri cu ajutorul diafragmului si nu miscand cutia toracica (asa-zisa respiratie abdominala sau din burta) lin, incet, profund cu volum cat mai redus de aer si ritm linistit. Respirand pe nas exclusiv nu ti se mai infunda nasul, au nu am mai avut nasul infundat de mai bine de jumatate de an! Se poate, este incredibil cat de usor. Succes tuturor astmaticilor in controlul simptomelor si a unei vieti fara bronhodilatatoare.
0
14-10-2011, ora 18:58
STELA COJOCARU
Nu este medic/terapeut
STELA COJOCARU
AM O FETITA DE 6 ANI La 2ani jumate in urma unei raceli puternice a fost diagnosticata cu astm infecto-alergic.ca tratament lua singulair flixotide dim. si seara si xyzal.CEEAce imi doresc foarte mult e sa imi raspunda un medic la intrebarile;e posibil sa dai unui copil acelas tratament ani de zile fara sa ceri sa l vezi sau sa l consulti intreband doar de parinti "daca sunt probleme"? daca criza de astm apare doar la o raceala puternica o data sau max.de 2 ori pe an constand in tuse plina si weezing care dispar in 2-3 zile cu tratament sa dai tot timpul cate 2 puf de flixotide flixotide singulair fara sa micsorezi dozele niciodata tot anul? va rog sa imi raspundeti!
0
12-07-2012, ora 23:20
roxana28
Nu este medic/terapeut
roxana28
Va rugam f mult sa ne spuneti ce exercitii sa facem pt a scapa de astm, prin aceasta metoda
0
04-02-2014, ora 22:02
Mercas Iulian
Nu este medic/terapeut
Mercas Iulian
Buna!Ai putea sa imi dai nr. tau de telefon?ms
0
03-03-2014, ora 20:58
alnina
Nu este medic/terapeut
alnina
si eu am cautat ani de zile o metoda alternativa ca sa imi ajut fiul..am gasit terapia Buteyko, am practicat cu el cateva exercitii si am vazut ca functioneaza..si asa a incoltit o idee in mintea mea si m-am straduit sa o duc la bun sfarsit..asa ca m-am inscris si am urmat cursurile unei clinici renumite in intreaga lume si am devenit practician autorizat al acestei uluitoare terapii.. daca va pot ajuta, nu ezitati sa ma contactati..va doresc multa sanatate
0
05-05-2016, ora 03:12
ellapaduraru
Nu este medic/terapeut
ellapaduraru
Buna dimineata !
Sunt din Iasi si am citi despre metoda Buteyko, daca ma puteti ajuta in directia asta va rog sa-mi lasati un nr de telefon sau o adresa de mail.Am o forma de astm atipic (de aproape 3 ani ) dobandit in urma unui tratament biologic pentru poliartrita (perfuzii cu remicade care mi-au scazut imunitatea).Sunt dependenta de ventolin si toata gama de corticoizi.Va multumesc !
0
19-09-2016, ora 18:15
Daniel3
Nu este medic/terapeut
Daniel3
Salut, am 23 de ani, și ma aceasta boala astm, care e foarte nasoala, ma lupt cu ea de când eram copil, și nu iam dat de cap, ca sa scap de ea, am făcut filme, am luat medicamente și egal cu 0, știe careva care ceva?care sa pot scăpa de ea...mulțumesc mult
0
22-11-2018, ora 12:30
corina popa 2014
Nu este medic/terapeut
corina popa 2014
Cine ma poate ajuta sa gasesc un specialist in aceasta tehnica pentru un copil de 6 ani.
Multumesc
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și: