Osteonecroza de cap femural.. din nou!!

07-03-2012
malbinajoann
Nu este medic/terapeut
malbinajoann
Buna ziua
Domnule doctor Marius Uscatu, stiu ca ati tot raspuns la intrebari similare, va urmaresc si am capatat un mare respect pentru dvs.. Sper sa raspundeti si la intrebarea mea.
As vrea sa aveti bunavointa sa-mi descrieti optiunile de interventie imediata (cu rezultate optime), excluzand protezarea (in cazul meu inactivitate=lipsa oricarui venit) in situatia urmatoare: sex feminin, 41 ani, 1, 76 m, 98 kg (stiu ca sunt foarte multe, acum 2 ani aveam chiar cu cca 30 in plus, dar acum sunt determinata sa mai pierd inca pe-atat).
De aprox un an am dureri la piciorul stang (intreg piciorul, intre sold si glezna: dureri articulare cu reducerea mobilitatii articulatiei genunchiului si coxofemurala, musculare, fasciculatii), eu crezand cu tarie ca articulatia genunchiului este problema. Medicul de familie mi-a prescris antiinflamatoare si Artrostop (pe care nu l-am luat nefiind convinsa ca actiunea terapeutica justifica pretul), dar investigatii nu, asa ca am facut totusi radiografii la genunchi si sold:
Genunchi - gonartroza incipienta, iar capul femural arata "demineralizare osoasa cu zone de osteocondens", odata cu rezultatul primind indicatia de urgenta pentru investigatie RMN, pe care am facut-o imediat, rezultatul acesteia fiind:
"Examenul IRM la nivelul bazinului osos si articulatiilor coxo-femurale evidentiaza:
- eroziune subcondrala cu sechestru osos de aproximativ 2, 5 cm la nivelul capului femural stang situat antero-superior asociat cu edem osos la nivelul acetabulului, capului si colului femural stang si deformarea si aplatizarea capului femural
- ingustare secundara a spatiului articular coxo-femural stang
- acumulare fluida la nivelul spatiului articular si periarticular coxo-femural stang
- cartilajul articular subtiat, cu discontinuitati la nivelul acetabulului si capului femural stang
- capul femural drept cu sfericitate pastrata
- articulatii sacro-iliace cu semnal si morfologie in limite normale
- fara alte modificari la nivelul segmentelor osoase componente bazin osos
Concluzii:
Modificari de osteonecroza aseptica cap femural stang si coxartroza stang secundara."
(In mod surprinzator pentru mine, RMN-ul evidentiaza si prezenta unui fibrom subseros uterin si a unui chist ovarian, cel mai probabil fara nici o legatura cu starea capului femural.)
In cazul in care ar avea relevanta medicala, v-as mai spune ca in urma cu 8 ani m-am operat de flegmoane fesiere infectioase postinjectabile (interventie amanata pana situatia a devenit insuportabila), nu am facut tratamente cu corticosteroizi, nu am diabet, nu sunt alcoolica, analizele generale sunt foarte bune..
Durerea de picior este, cred, foarte mare, doar ca mi s-a spus ca am un prag de suportabilitate ridicat si o pot indura chiar si fara medicamente, iar cu acestea e aproape bine, cu toate ca merg putin schiopatat. Activitatea fizica zilnica mai intensa se rezuma la o ora, o ora si jumatate de mers pe jos. Durerea a aparut la o luna-doua dupa ce - dupa 2 ani de activitate scazuta - m-am angajat, iar programul zilnic era: 25 min mers cu masina, 40 min mers pe jos, 8 ore stat in pozitie sezanda (la calculator), 40 min mers pe jos, 25 cu masina.
Sunt de-a dreptul bulversata, protezarea ma ingrozeste, si mai dureaza putin pana ma va vedea un specialist. Din pacate, in prezent aproape ca esti mai bine deservit medical de cunostintele pe care reusesti sa le asimilezi (in principal de pe net) decat de medicii de familie sau unii specialisti. De aceea as aprecia - nici un stiti cat de mult - raspunsul dvs.
Va multumesc anticipat
9 comentarii
0
07-03-2012, ora 23:10
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna seara!
De fapt, problemele D-voastra se pot rezuma astfel: cel putin 30 kg in plus.
- obezitatea a determinat distrugerea soldului si a genunchiului;
- protezarea este absolut imposibila in conditiile celor 30 kg in plus, datorita complicatiilor incredibile, dar mai ales a perfectei inutilitati (se va uza repede);
- pe termen scurt, trebuie sa reduceti drastic efortul fizic: fiecare pas facut in conditiile celor 30 kg in plus agraveaza distrugerea soldului;
- pe termen mediu se impune, asa cum deja ati inteles, scadere ponderala majora (30 kg).
Este posibila reducerea semnificativa a durerilor odata cu scaderea ponderala majora, astfel incat sa puteti amana protezarea chiar 10-20 de ani.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Ante-picior
0
08-03-2012, ora 09:52
malbinajoann
Nu este medic/terapeut
malbinajoann
Domnule doctor,
va multumesc mult pentru raspuns si promptitudine!
Deci obezitatea, singura, poate provoca distrugeri atat de mari? In ultimii 15 ani am avut un surplus de greutate care a oscilat intre 15-30 kg, fara sa depasesc 100 kg. La 130 am ajuns la un moment dat pe parcursul unui singur an, iar anul urmator am scapat de 30 kg. In acesti 2 ani nu am lucrat, deci am fost destul de inactiva...

Tot respectul pentru ceea ce faceti!
Ioana
0
08-03-2012, ora 10:18
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Obezitatea, in afara supraincarcarii mecanice a articulatiilor, provoaca si nenumarate complicatii endocrine, renale, metabolice, vasculare, hematologice, ce pot fi responsabile de distrugerea acestor articulatii, cu sau fara necroza osoasa.
Din pacate aceste aspecte nu sunt constientizate si nici popularizate la adevarata lor importanta, fapt care duce la neglijarea lor de catre pacientii suprponderali, carora le este dificil sa se abtina de la mancare si nu inteleg ca obezitatea este o dependenta de drog, din aceeasi clasa cu tabagismul, alcoolismul sau cocainomania...
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Ante-picior
0
02-07-2012, ora 16:04
claudinio
Nu este medic/terapeut
claudinio
buna ziua domnule doctor cu respect / am efectuat o examinare RMN si as dori sa stiu ce trebuie sa facem ca sa urmam cel mai bun tratament...sau interventie chirurgicala / mentionez ca acest tratament este pentru tatal meu in varsta de 66 ani..pe data de 3aprilie a avut un accident.a cazut de la inaltimea de 2, 50.primul diagnostic a fost o dislocare de umar.in momentul de fata durerile nu au disparut si apar cel mai mult noaptea. pe data de 28 iunie am facut un RMN. acuma o sa va expun ce scrie pe rezultatul RMN, / aspect de ruptura partiala musculo-tendinoasa a muschiului subscapular drept / colectie fluida de-a lungul tendonului capului lung al bicepsului brag=hial drept in segmentul vertical al acestuia, segmentul orizontal nefiind individualizat pana la insertia pe tuberculul supraglenoidian / aspect de ruptura a labrumului glenoidian antero-superior / edem osos difuz a nivelul trohiterului humeral drept cu eroziuni ale corticalei acestuia / ligamente gleno-humerale inferioare cu semnal neomogen, posibil rupte / colectie fluida in cantitate redusa la nivelul articulatiei gleno-humerale / domnule doctor va rog mult a-mi spuneti..dintre toate diagnosticile..care este cea mai grava, si implicit trebie sa intervenim..si as dori sa stim, daca este cazul de operatie, , sau sa urmam un tratament..va multumesc.
0
02-07-2012, ora 16:13
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Examenul RMN este, in principiu, unul valoros, insa este relevant numai ca imagine nemijlocita, in mainile specialistului in artroscopia umarului, in timpul examinarii clinice.
Oportunitatea tratamentului chirurgical se judeca numai dupa examenul clinic direct. La 66 ani este destul de greu de crezut ca o reparare artroscopica a """coafei rotatorilor""ar fi oportuna si utila.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Ante-picior
0
02-07-2012, ora 16:48
claudinio
Nu este medic/terapeut
claudinio
multumesc pentru raspuns domnule doctor..dar totusi nu mi-ati spus daca este grav..si daca acea colectie fluidala nivelul articulatiei gleno-humerala..trebie eliminata cat mai rapid../ mentionez ca, tata nu are probleme la coafa rotatorilor.la examaul rmn nu a iesit nici o problema acolo.puteti sa-mi recomandati clinica unde sunte-ti dumneavostra..sau o alta clinica..va multumesc..ps, , nu mi-ati spud daca este grav..va multumesc din mult
0
02-07-2012, ora 17:00
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
V-am raspuns extrem de clar: interpretarea scrisa a examenului RMN nu are nici o valoare in absenta examenului clinic direct, prin urmare nu se poate aprecia gravitatea situatiei fara aceasta examinare clinica.
Interpretarea radiologica nu are legatura cu contextul clinic, prin urmare nu poate fi luata in consideratie..
Numai studierea directa a imaginilor, in timpul examenului clinic, poate avea valoare predictiva.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Ante-picior
0
04-07-2012, ora 17:53
iancuanca
Nu este medic/terapeut
iancuanca
Buna ziua!Va scriu pentru a cere lamuriri in legatura cu proteza de cap femural, este vorba despre un pacient in varsta de 46 de ani diagnosticat in urma cu 2 saptamini in clinica de reumatologie iasi cu necroza aseptica de cap femural dr. std. 4, i s-a propus o protezare dar in acelasi timp i s-a adus la cunostinta contravaloarea protezei. Cum ar trebui procedat ca aceasta proteza sa fie decontata de casa de asigurari de sanatate. va multmesc anticipat.
0
05-07-2012, ora 13:24
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Singura solutie viabila consta in gasirea unei clinici de ortopedie care sa va furnizeze proteza gratis, prin Programul National de Endoprotezare, care furnizeaza clinicilor fondurile necesare achizitionarii acestor proteze.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Ante-picior
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: