Operatie condrom femur

18-04-2013
AnorienRO
Nu este medic/terapeut
AnorienRO
Buna ziua,
Pe scurt: pacienta (eu) F, 30 ani se prezinta cu durere la sold stang, aparuta brusc in urma onor fandari laterale acum 6 luni. S-a banuit o intindere musculara si am urmat tratament cu Arcoxia 90 mg timp de 5 zile. Repaus de la sport in tot acest timp. Deoarece durerea nu a cedat am mers la ortopedie si mi s-a dat sa fac radiografie (se banuia o coxartroza). Pe radiografia, pe femur se observa o leziune cu contur clar si bine delimitat, de dimensiune mica. Am facut un RMN si diagnosticul a fost:

'Formatiune inlocuitoare de spatiu 11, 3 / 9 mm la nivelul capului femural stang, in hiposemnat T1, hipersemnal T2.
Fara modificari de semnal T1, STIR la nivelul osului coxal bilateral, sacrului, capului femural drept.
Conservarea sfericitatii capului femural bilateral.
Conservarea spatiului articular coxo-femural bilateral.
Lama de lichid in cavitatea articulara coxofemurala, bilateral'
Concluzii:
Condrom cap femural stang de 11, 3 / 9 mm
Bursita minima coxofemurala bilateral'

Intamplator mai am o radiografie de acum 3 ani unde abia se vede o mica pata neagra in locul unde acum e condromul. S-a dedus de aici ca el a crescut dublu in 3 ani. Deci e o leziune activa.

Ce m-ar interesa sa aflu este care sunt tehnicile chirurgicale folosite in tratarea acestui condrom dureros (medicul ortoped e de parere ca nu de la el vine durerea, medicul de la fizioterapie e convins ca vine de la condrom). Mi s-a explicat la un moment dat de o tehnica care consta in introducerea unui ceva, care ghidat de un aparat radiologic foreaza in os si chiureteaza condromul. Poate cineva sa imi spuna mai exact cum se cheama aceasta procedura? pentru ca incerc sa ma documentez de pe internet si nu stiu dupa ce cuvinte sa o caut.

De asemenea, care ar mai fi varianta de indepartare chirurgicala a acestui condrom (in afara de forarea unui sant?) O metoda mai precisa, chiar daca mai invaziva. Nu vreau sa va rapesc mult timp, doar un pic de ajutor sa stiu ce sa caut pe internet.

De asemenea, orice alt sfat e bine-venit, orice parere avizata (daca sa mai astept 1 an, sau sa scot acum pt ca mi-e tare greu sa decid si mi-e teama atat de riscul unei fracturi, cat si de o transformare maligna, dar mi-e teama si de operatie).

Multumesc mult

PS: am uitat sa precizez ca momentan fac proceduri fizioterapeutice (curent diadinamic, interferential si laser)
4 comentarii
0
18-04-2013, ora 18:11
Dr. Adam Span
Ortopedie si traumatologie, Koblenz
Dr. Adam Span
durerea nu vine de la enchondrom (daca este enchondrom). acesta este o formatiune benigna, trebuie numai observata, daca creste sau nu.
daca aveti orice dubii asupra benignitatii acestui proces intraossear, trebuie efectuata o biopsie ghidata CT si histologia va va spune despre ce este vorba.
formatinue fiind foarte mica, este greu de operat prin metoda de foraj, tip "core decompression". o luxare a artticulatiei si forajul direct ar aduce mai multe daune decat beneficii.
problema cu cele descrise de colegul radiolog este ca nu scrie nimic despre starea labrumului acetabular. acest inel de cartilaj deseori are de suferit la miscarile descrise de Dvs. daca acest cartilaj are o ruptura, sau se desprinde, poate fi prinsa intre capul femural si acetabul, cauzand dureri majore, limitare de miscare. fenomenul este numit "Pincer-type femoroacetabular impingement". este mult mai des decat ne gandim. eu m-as orienta in aceasta directie in cautarea cauzei durerii
0
18-04-2013, ora 18:45
AnorienRO
Nu este medic/terapeut
AnorienRO
Buna ziua,
Va multumesc foarte mult pentru raspunsul complex. Despre RMN: l-a vazut si un medic ortoped, a spus ca nu se mai evidentiaza nimic anormal, in afara de ce scria pe foaia cu concluzii, dar despre radiografie a zis ca observa ceva suspect, ca o bucatica de ceva langa capul femural, dar ca poate e artefact radiologic. Nu stiu daca merge sa vedeti si sper sa nu incalc regulile forumului pt ca nu incerc sa fac reclama, dar am incarcat 3 poze cu radiografia pe net, daca va puteti uita peste ele as aprecia f mult: http://tinyurl.com/cxteqp5 (prima poza), http://tinyurl.com/crmmbju (a doua), http://tinyurl.com/btx45bj (ultima).
Legat de suspiciunea daca e benign sau nu, eu da, o am, medicii imi spun insa sa stau linistita, pe mine totusi ma sperie faptul ca a crescut (din 2009, unde la o radiografie pt o fractura os sacral S4 abia se observa ca o pata mica neagra cam pe sfert din ce se vede acum) si ca din aceasta cauza imi pare activa (dar eu sunt doar un pacient, nu specialist). Pot creste si tumorile benigne? Teoretic am citit ca stagneaza la momentul maturitatii scheletului? Poate (sper) ca ma insel.

Multumesc
0
24-04-2013, ora 23:23
AnorienRO
Nu este medic/terapeut
AnorienRO
Imi poate recomanda cineva un medic ortoped chirurg specialist in tumori osoase, va rog? nu conteaza orasul.
1
25-04-2013, ora 13:08
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Va pot ajuta, dar numai daca-mi scrieti in privat, pe mail (regulile site-ului ma impiedica sa pronunt numele vreunui coleg, ca o suspiciune de publicitate mascata).
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Ante-picior
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
23-06-2022, ora 19:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
CHirurgi și Clinici de chirurgie
Medici-Chirurgi.ro - caută un chirurg sau recomandă unul
Ați trecut printr-o operație? Ajutați alți pacienți oferind o recomandare chirurgului care v-a operat.
Accesați site-ul
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Soldul marcatorului - primul ajutor
  •