Obligeana, Acorus Calamus, armonizeaza mintea si sentimentele cu trupul si...

29-04-2012
Terapeut Niculae Nicuşor
Medicina naturista, complementara, alternativa
Terapeut Niculae Nicuşor
Obligeana face parte din familia Araceae, fiind o plantă medicinală erbacee, perenă, întâlnită în locurile mlăştinoase sau pe marginea apelor curgătoare şi a bălţilor. Are frunze lungi, în forma de sabie, rădăcină de culoare albă în interior şi verde în exterior, noduroasă şi cărnoasă, care poate atinge chiar şi 50 de cm lungime, florile-i sunt verzi sau verzi-gălbui, de dimensiuni mici, iar fructu-i este o bacă roşie. Înfloreşte din luna mai până în iulie, recoltarea făcându-se în luna septembrie sau octombrie. În scop fitoterapeutic i se utilizează rădăcina şi/sau rizomii.
Planta conţine alcaloizi, flavonoide, lectine, mucilagii, fenoli, ulei esenţial (alcătuit din β-azaronă, izoeugenol, shiobunonă, calamen, camfen, acoramonă, etc.), principii amare (acoronă), rezine, saponine, triterpene, taninuri, vitamine (B1 şi C), acizi graşi (miristic, palmitic, palmitoleic, stearic, oleic, linoleic), săruri minerale, hidrocarburi şi alte substanţe.
Este originară din India; a fost introdusă în Europa de-abia în secolul al XVI-lea, în prezent fiind răspândită în aproape toate ţările. Dovezile arheologice arată că această plantă era cunoscută şi folosită în scopuri medicinale de acum 5000 de ani, pe aproape toate meridianele planetei. Rămăşiţe ale rădăcinilor ei au fost descoperite în vechile temple din India, în mormântul lui Tutankamon, din Egipt, în vetrele satelor indienilor din America de Nord.
"Trestia mirositoare", cum mai este cunoscută şi denumită obligeana, este menţionată în 'Vechiul Testament' şi în lucrările marilor medici ai Antichităţii, cum ar fi Hipocrate sau Dioscoride, în tratatele savanţilor medievali şi în lucrările consacrate alchimiei.
Însuşirea principală a obligenei, cu totul excepţională, este aceea de armonizare a planului psihic şi a celui mental cu corpul fizic, de unde şi folosirea ei în tratarea celor mai diverse tulburări psihice, de la banala insomnie, la depresii grave şi psihoze. Medicina ayurvedică o întrebuinţează în bolile de rinichi şi ficat, în reumatism şi pentru îmbunătăţirea memoriei.
În China obligeana este utilizată pentru recuperarea pacienţilor cu accidente vasculare cerebrale.
În medicina tradiţională este recomandată în tratamentul tulburărilor psihice şi nervoase, cum ar fi: isteria, nevrozele anxioase şi depresive, psihozele, epilepsia.
Obligeana se mai numeşte crin de apă, buciumaş, papură roşie, spetează, spiribană, paporotnec, calmenă, etc.
_

â–º ACÈšIUNI terapeutice!
Substanţele active conţinute de obligeană au efect:
- carminativ (calmează durerile abdominale şi favorizează evacuarea gazelor intestinale);
- coleretic şi colagog (stimulează secreţia biliară şi favorizează evacuarea bilei în duoden);
- stomahic şi eupeptic (favorizează şi uşurează digestia gastrică);
- antispastic/spasmolitic (reduce tonusul şi spasmul muşchilor);
- antibacterian şi antifungic (combate acţiunea bacteriilor patogene şi a fungilor/ciupercilor);
- antiinflamator (stopează procesele inflamatorii);
- analgezic (calmează sau înlătură temporar durerea);
- depurativ (curăţă organismul de substanţele vătămătoare şi favorizează eliminarea toxinelor şi a produşilor de dezasimilaţie);
- diuretic (produce şi/sau măreşte diureza, diureza fiind procesul fiziologic de producere şi eliminare a urinei);
- neurotonic (tonifică sistemul nervos);
- sedativ (are proprietatea de a calma durerea şi/sau excitaţiile psihice);
- uşor soporific (produce somn!);
- orexigenic (măreşte apetitul alimentar),
- antiepileptic etc..
_

â–º INDICAÈšII terapeutice!
Suplimentele pe bază de obligeană şi/sau ceaiul (infuzia), decoctul, maceratul, unguentul şi tinctura de obligeană se indică în:
INTERN: anorexie de natură nervoasă, gastrite hipoacide, ulcer gastric hipoacid, colite şi enterocolite spastice, colici gastro-intestinale, dischinezie biliară, digestie lentă, tulburări de memorie şi atenţie, nevroze anxioase şi depresive, insomnii, epilepsie, distonii neuro-vegetative, artrită, diaree, boli are căilor respiratorii superioare, convalescenţă, gută, nevralgii, cistită, balonare, febră, oligurie, infecţii, constipaţie, intoxicaţii alimentare, indigestii, schizofrenie, paranoia, migrenă, angină pectorală, aritmie cardiacă, insomnie, astenie, cancer pancreatic, gastric şi intestinal, dismenoree, hemoroizi, nefrite, gripă, hipomnezie.
EXTERN: reumatism, micoze, alopecie.
_

â–º MOD DE ADMINISTRARE GENERAL:

â–ª INTERN:

↔ sub formă de pulbere - planta se macină fin cu o râşniţă electrică. Se ia 1/4-1/2 linguriţă rasă de 3 ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se ţine sub limbă timp de10-15min., după care se înghite cu apă.
↔ sub formă de macerat la rece - se prepară dintr-o linguriţă cu pulbere adăugată la 250ml de apă, se menţine timp de 6-8 ore la temperatura camerei, apoi se strecoară şi se bea pe stomacul gol. În scop terapeutic se beau 2 căni cu macerat pe zi, cu 30min. înainte de mese.
↔ sub formă de infuzie (ceai) - se prepară dintr-o linguriţă cu pulbere adăugată la 250ml apă clocotită, se menţine timp de 15 min. la temperatura camerei apoi se strecoară şi se bea pe stomacul gol. În scop terapeutic se beau 2 căni cu infuzie pe zi, cu 30min. înainte de mese.
↔ sub formă de decoct - se prepară din 2 linguriţe cu plantă adăugate la 250ml de apă clocotită, se fierbe timp de 15min., după care se lasă la răcit, se strecoară şi se bea pe stomacul gol. În scop terapeutic se beau 2 căni cu decoct pe zi, cu 30min. înainte de mese.
↔ sub formă de tinctură (cumpărată de la un plafar) - Adulţi: câte o linguriţă de tinctură diluată în 100ml de apă (jumătate de pahar) de 3-4 ori pe zi, pe stomacul gol.
↔ sub formă de comprimate - 1-2 cpr. de 3 ori/zi, cu 15-20 minute înainte de masă.

â–ª EXTERN:

- se aplică local sub formă de cataplasme, care se obţin astfel: 2-3 linguri cu pulbere fin măcinată se amestecă cu apă caldă astfel încât să formeze o pastă care să poată fi aplicată extern. Deasupra se aplică un pansament ocluziv, care să poată menţine cataplasma la locul afectat minim 3 ore.
_

â–º MOD DE ADMINISTRARE DETALIAT (punctual, orientativ):

â–ª INTERN:

"¢ TULBURĂRI PRODUSE DE STRES: anxietate, coşmaruri, insomnie, astenie - în această suită de afecţiuni, obligeana are efecte aparent contrare, fiind şi calmant, şi tonic psihic, în acelaşi timp. Se foloseşte sub formă de macerat la rece. Se bea o jumătate de pahar (100 ml), dimineaţa, la prânz şi seara, în cure de 4 săptămâni, urmate de 14 zile de pauză. Un studiu din anul 2005, realizat la Universitatea din Madras, India, a demonstrat efectele calmante şi reglatoare ale activităţii psihoactive şi neuroprotective ale obligenei, într-un mod inedit. Experimentul s-a făcut pe un lot de şoricei care au fost trataţi cu obligeană, fiind supuşi în acelaşi timp unui zgomot puternic (100 de decibeli) şi foarte deranjant. La sfârşitul experimentului, lotul de şoricei trataţi cu obligeană a prezentat mult mai puţine tulburări de comportament, de somn, dereglări fiziologice şi chiar leziuni la nivel neuronal, faţă de lotul martor de şoricei, care au fost expuşi la acelaşi tratament extrem de stresant, dar fără a fi trataţi cu obligeană.

"¢ GASTRITĂ HIPERACIDĂ, ULCER GASTRIC ŞI DUODENAL, ARSURI GASTRICE - în doze mici - 0, 5-1 gram (un vârf de linguriţă) de pulbere, luate de patru ori pe zi - obligeana reduce aciditatea gastrică, calmează durerea, are efect antiinflamator asupra mucoasei gastrice. Se face un tratament de două săptămâni, urmat de o saptămână de pauză, după care se poate relua. Cura cu pulbere de obligeană se recomandă mai ales la începutul primăverii şi la începutul toamnei, când sensibilitatea gastrică este cea mai mare. Tratamentul nu are doar efecte calmante şi antiinflamatoare gastrice, ci şi efecte de armonizare emoţională, ajutând la diminuarea intensităţii şi la controlul unor stări cum ar fi mânia, frustrarea, angoasa, anxietatea, stări psihice care cel mai adesea declanşează şi întreţin gastrita şi ulcerul.

"¢ INDIGESTIE, DIGESTIE DEFECTUOASĂ, ATONIE GASTRICĂ ŞI INTESTINALĂ, ACHILIE - în doze medii - 1, 5-2 grame (jumătate de linguriţă rasă) de pulbere de obligeană, luată înainte de fiecare masă - planta măreşte cantitatea de suc gastric, creşte peristaltismul tubului digestiv, ajutând la o mai bună digestie şi eliminare. Se face un tratament cu obligeană administrată înainte de masă, cu o durată de 3 săptămâni, urmat apoi de minimum 12 zile de pauză, după care se poate relua. Este un tratament valabil şi în gastrită hipoacidă.

"¢ (ADJUVANT ÎN) CANCER PANCREATIC, GASTRIC ŞI INTESTINAL - se foloseşte maceratul la rece de obligeană. Se bea un pahar pe stomacul gol de 2 ori pe zi, dimineaţa - la puţin timp după trezire, şi seara. Se face o cură de trei luni cu acest preparat.

"¢ INAPETENÈšĂ, ANOREXIE PSIHOGENĂ - se iau 10-20 de picături de tinctură sau 1-2 vârfuri de cuţit de pulbere de obligeană, înainte de fiecare masă. În doze mici şi foarte mici, obligeana este un stimulent digestiv, mărind apetitul. În doze mai mari (2-3 linguriţe de tinctură sau 1 linguriţă de pulbere luate înainte de masă), reduce apetitul şi produce chiar o stare de greaţă, dacă se supradozează, fiind recomandată în curele de slăbire.

"¢ COLITĂ, ENTEROCOLITĂ, COLON SPASTIC - se ia o linguriţă de tinctură diluată în jumătate de pahar de apă, de 3-4 ori pe zi, pe stomacul gol. O cură durează 3 săptămâni, după care se face o săptămână de pauză. Pentru efecte mai puternice, tinctura se înlocuieşte cu pulbere: jumătate de linguriţă se administrează de 3-4 ori pe zi, pe stomacul gol.

"¢ ARITMII CARDIACE, EXTRASISTOLE. PREVENTIV ÎN ANGINĂ PECTORALĂ ŞI INFARCT - un studiu făcut de 'Departamentul de Ştiinţe Biologice şi Biomedicale' al Universităţii din Karachi, Pakistan, şi publicat în 2006, arată că extractul alcoolic de obligeană are efecte blocante ale canalelor de calciu, similare cu cele ale verapamilului, un medicament de sinteză foarte eficient contra acestor afecţiuni. Se recomandă câte o linguriţă de tinctură de obligeană, de 3-4 ori pe zi, în cure de 6 săptămâni, urmate de 3 săptămâni de pauză. Este un tratament valabil şi ca adjuvant în hipertensiune.

"¢ CONSTIPAÈšIE ATONĂ, CONSTIPAÈšIE ASOCIATĂ STRESULUI PSIHIC - în unele cazuri, această afecţiune răspunde mai bine la tratamentul cu obligeană decât la cel făcut cu laxativele clasice. Se administrează maceratul la rece: un pahar se bea dimineaţa şi unul seara, pe stomacul gol.

"¢ (ADJUVANT ÎN) SINDROM DISCORDANT, SCHIZOFRENIE, PARANOIA - studii făcute în China au arătat că mai mulţi compuşi volatili din rădăcina de obligeană au efecte sedative şi neuroprotective, ajutând în unele cazuri la îmbunătăţirea stării psihice a bolnavilor cu aceste afecţiuni. Se ia de 4 ori pe zi câte 1 gram (un vârf de linguriţă rasă) de pulbere de obligeană, pe stomacul gol. Pe lângă efectul sedativ şi neuroprotectiv menţionat anterior, se adaugă o enigmatică proprietate a acestei rădăcini, cunoscută încă din vechime şi neexplicată nici până astăzi de ştiinţa modernă, de a restabili anumite funcţii psihice şi mentale, astfel că maceratul concentrat de obligeană (4 linguri de pulbere la un litru de apă) provoacă vomă la toxicomani şi le reduce anxietatea provocată de lipsa drogurilor.

"¢ DURERI DE CAP ŞI MIGRENE CARE APAR PE FOND DE NERVOZITATE - se ia 1 linguriţă de tinctură diluată în jumătate de pahar de apă, de 3 ori pe zi. Atunci când durerile de cap şi sunt însoţite de vomă, se folosesc doze mici de obligeană (un vârf de cuţit) şi, eventual, se asociază cu pulbere de ghimbir. Pentru efecte extrem de rapide, se apropie succesiv de o nara şi apoi de cealaltă o bucăţică de hârtie pe care este pus praf fin de obligeană. Se aspiră cu putere.

"¢ INTOXICAÈšII ALIMENTARE ÎN FAZĂ INCIPIENTĂ, OTRĂVIRE, INDIGESTIE PUTERNICĂ ASOCIATĂ CU FERMENTAÈšIE GASTRICĂ - peste 4 linguriţe de obligeană se toarnă un litru de apă clocotită şi se lasă să infuzeze un sfert de oră, după care se filtrează. Cantitatea de preparat rezultată se bea dintr-o dată, continuu, ceea ce va provoca un puternic reflex vomitiv, care va duce la o curăţare rapidă a stomacului. La nevoie, tratamentul se reia de 2-3 ori.

"¢ (ADJUVANT ÎN) INFECÈšIA CU E. COLI - un studiu efectuat în laboratoarele unui institutut de cercetări thailandez arată că obligeana are puternice efecte antibiotice, distrugând, în mod special, E.Coli şi stafilococul auriu. Se administrează sub formă de tinctură, câte o linguriţă de 4-6 ori pe zi, în cure de 24 de zile.

"¢ CANDIDOZĂ BUCALĂ ŞI SISTEMICĂ - o linguriţă rasă de pulbere de obligeană se mestecă îndelung şi apoi se înghite pe stomacul gol. Se iau două asemenea doze pe zi, pe o perioada de 14 zile. Este un tratament mai puţin cunoscut, dar eficient, obligeana demonstrând efecte terapeutice comparabile cu cele ale medicamentului de sinteză Amphotericin B, recomandat adesea contra acestei afecţiuni.

â–ª EXTERN:

"¢ ÎNTĂRIREA GINGIILOR, ÎN PARODONTOZA - se mestecă încet rădăcină de obligeană mărunţită, aşa încât principiile active extrase de salivă să rămână cât mai mult timp în contact cu gingiile. În mod oarecum surprinzător, acest tratament s-a dovedit a fi eficient şi pentru cei care vor să se lase de fumat, deoarece planta dă un gust neplăcut fumului de ţigară şi diminuează nevoia de nicotină.
Dacă nu se doreşte mestecarea rădăcinei, se tamponează gingiile cu tinctură de obligeană, după spălarea dinţilor.

"¢ DURERI DE CAP ŞI MIGRENE - se aplică o cataplasmă: pulberea fin măcinată se amestecă, cu apă până se formează o pastă care se înveleşte în tifon şi se fixează pe frunte şi ceafă. Poate înlocui tratamentul intern, când e greu suportat.

"¢ REUMATISM - se face o cataplasmă în felul descris mai sus, care se aplică pe locul afectat. Deasupra se pune o bucăţică de nailon, pentru a împiedica evaporarea, şi o sticlă cu apă caldă (fierbinte chiar), pentru a încălzi ţesuturile, a reduce durerea şi a favoriza o preluare mai rapidă a principiilor active prin piele.

"¢ SINUZITĂ - se prizează pe nas praful fin de rădăcină de obligeană. Adesea, această procedură provoacă strănutul şi ajută la eliminarea secreţiilor în exces de pe căile respiratorii superioare. De asemenea, acest tratament are efecte antibacteriene directe asupra sinusurilor şi asupra căilor nazale.
_

â–º CONTRAINDICAÈšII!
Obligeana NU se administrează gravidelor, deoarece poate induce avortul. De asemenea, NU se administrează de către femeile care alăptează. NU se administrează copiilor mici şi persoanelor care prezintă alergie la obligeană.
_

â–º PRECAUÈšII!
Tratamentul cu această plantă nu va fi făcut mai mult de trei luni consecutiv, cu o lună de pauză;
La majoritatea persoanelor, luată în doze mai mari de o linguriţă rasă, obligeana are un puternic efect vomitiv, dar cantitatea critică de plantă care produce acest efect variază de la o persoană la alta, din acest motiv, dozele prezentate în posting-ul de faţă au doar un caracter orientativ, ele putând fi micşorate în funcţie de sensibilitatea fiecărei persoane în parte;
Ingerarea obligenei în cantităţi mari (peste 15 grame) dă probleme digestive şi produce o supraexcitare a sistemului nervos, asemănătoare celei induse de droguri.
_

â–º REACÈšII ADVERSE: hiperaciditate gastrică şi ameţeală.
_

â–º OBSERVAŢIE!
Pentru ameliorarea sau tratarea epilepsiei, depresiei, anxietăţii şi/sau diferitelor psihoze se recomandă consultarea unui medic fitoterapeut!
Generalmente vorbind, deşi preparatele pe bază de obligeană se pot cumpăra şi administra fără prescripţie/reţetă şi aviz medical, ar fi indicat să consultaţi un medic fitoterapeut înainte de cumpărare şi administrare.

_

Dumnezeu să vă binecuvânteze şi să vă ajute, dragi useri Romedic, să utilizaţi/să uzaţi informaţiile publicate în cadrul acestui posting cu precauţie, înţelepciune, discernământ şi maxim folos terapeutic.
Toate cele bune, cu iubire creştină şi respect,
Mr. Nick
3 comentarii
2
11-12-2016, ora 15:46
ARadulescu
Nu este medic/terapeut
ARadulescu
Obligenea chiar este extraordinar de buna pentru sistemul digestiv.
In general, plantele sunt extraordinare, ca doar sunt facute de extraordinarul Dumnezeu.
1
21-02-2017, ora 22:25
arianadima
Nu este medic/terapeut
arianadima
Este geniala obligeana, o iubesc...
0
20-04-2017, ora 15:18
emisil
Nu este medic/terapeut
emisil
O sa o folosesc si eu pentru proprietatile orexigenice pe care le are.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
03-11-2023, ora 13:20
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Carbunele vieții
Carbon Elixir
Conține molecula C60 - Premiul Nobel. Superantioxidant este de 172 de ori mai puternic comparativ cu vitamina C, antiaging, protecția împotriva radicalilor liberi și radiațiilor 5G, booster imunitar, îmbunătățirea funcției creierului, accelerarea creșterii părului, îmbunătățirea performanțelor sportive, crește semnificativ rezistența generală a organismului.
Vezi detalii