Nudism sau exibitionism parental?

09-01-2011
Psiholog Aldescu Delia
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Aldescu Delia
Recunosc, nu stiu ce titlu sa pun acestui articol. Voi descrie in urmatoarele randuri starea si putin din parerea mea despre un lucru pe care il observ de cand plec la un centru de fitness. Lansez o provocare pentru fiecare dintre cei care vor citi aceasta abordare si astept cu interes fiecare parere. La un moment dat, voi relata si punctul meu de vedere ca specialist in psihoterapie de familie si cuplu, mai ales fiindca lucrez si cu copii.
Frecventez de mai bine de 4 luni un centru mare de fitness. Vestiarele femeilor sunt separate de cele ale barbatiilor. In interiorul fiecarui vestiar nu exista separeuri unde sa te dezbraci, sa te schimbi, sa te dai cu crema, sa te masezi, sa te fardezi etc. Asa este si la barbati. Pana aici este ok, desi la inceput mi-a venit greu sa stau despuiata printre atatea femei pe care nu le cunosteam, sau sa dau cu ochii peste tot de sani, funduri si alte zone intime pe care fiecare le ascunde si protejeaza cum poate mai bine in restul timpului. Am inteles ca aici va trebui sa fac o exceptie.
Incet, incet am observat ca mamele vin cu proprii copii, fie fete, fie baieti, fie de 5 ani, fie de 10. Acesti copii au inceput sa-mi creeze o stare de vadita stanjeneala. Cu siguranta au mai simtit si alte persoane, dar de dezbracat tot e nevoie sa te dezbraci si fiindca nu exista prea mult spatiu o faci la distante de 2-3 metri fata de copil.
Apoi am observat ca vizitele mamelor cu baietii au devenit uzuale, dar stanjeneala mea nu a disparut si gandul ca atat pentru copil cat si pentru noi, restul femeilor de acolo, a hotarat un singur om ce este bine si cum este bine cu impartasitul goliciunii m-a infuriat.
Mamele se comporta docil si firesc cu copiii, in timp ce ei curiosi si uimiti de asa mare adunare nuda se inholba si casca gura la toate fetele si femeile ce umbla goale. Unele frumoase, altele mai putin si altele dizgratioase.
Oare la ce le vor folosi aceste experiente copilului sau viitorului adolescent sau adult?
Oare acest lucru - de a-si vedea mama goala si inca alte zeci de femei - il vor afecta si traumatiza sau dimpotriva, ii vor face mult bine, desensibilizand viitorul adolescent de dorinta de a vedea o femeie goala, ori dezinteresul fata de pornografie sau senzualitatea unei tinere, sau il vor satura si scarbi incat sa nu pofteasca la intimitatea trupeasca?...
Ceea ce m-a impins sa scriu despre aceste intamplari au fost cele auzite din gura unui barbat care s-a trezit la vestiar cu un tata ce si-a adus fiica cu el. Dupa ce s-au dezbracat amandoi si s-au dus la dus in cabine separate, fetita terminand mai repede, a stat in fata cabinei de dus a carei usi era intredeschisa si, si-a privit tatal cum isi spala tot corpul. Cel care relata aceasta intamplare, spunea ca s-a abtinut mult sa nu-l strang de gat pe tatal acestei fetite.
Dar ceea ce m-a fortat cu adevarat sa public acest articol este consimtamantul ambilor parintii la aceasta parada. Adica, cand tatal a iesit din vestiar cu fiica, mama ii astepta sa mearga impreuna la piscina.
Poate nu stiu eu, este un trend? A cui a fost ideea? Merita un premiu? Sau trebuie sesizata protectia copilului?
Astept cat mai multe pareri ca sa vedem cum merg lucrurile in aceste vremuri, tare diferite de copilaria mea.
6 comentarii
0
10-01-2011, ora 00:21
Terapeut Niculae Nicuşor
Medicina naturista, complementara, alternativa
Terapeut Niculae Nicuşor
:(
0
11-01-2011, ora 14:47
Rica Venturiano
Nu este medic/terapeut
Rica Venturiano
cred ca aveam vreo 8 ani cand am fost la mare la Eforie Nord. Cazati in camping la cort, inainte de 89.

S-a pus problema: lasam baiatul cu tot felul de oameni necunoscuti la dusuri? Asa ca m-a luat mama la dusuri la femei. hehe, priveam totul cu o curiozitate nedisimulata, pot afirma ca eram fericit. Oricum parinti pe o parte au gandit bine, fiindca peste 5 minute am uitat tot.
Dar asta nu inseamna ca imaginile acelea nu au schimbat ceva in mentalitatea mea. O fi fost in bine sau in rau, greu de zis.
0
11-01-2011, ora 14:58
Rica Venturiano
Nu este medic/terapeut
Rica Venturiano
Sunt de parere ca omul DE FAPT are o tendinta fireasca spre progres:

Nobilul Adevăr despre Calea ce duce la încetarea suferintei:
"Este Calea cu opt brate si anume:
Întelegere corectă, Gândire corectă, Vorbire corectă, Actiune corectă, Mod de viată corect, Efort corect, Atentie corectă si Concentrare corectă."
Insa "pervertirea" individului se instaleaza TREPTAT, se cultiva cu perseverenta. fiindca initial copilul este fara de pacat.

Adica am un catel vagabond, nu are ce manca. O baba chioara îi pune de mîncare zi de zi în acelaşi loc. Dupa cum se poate observa, este vorba de:
1) culegere de informatii si
2) procesarea acestor inormatii si memorarea lor, deci invatare.
3) comportament adaptativ motivat
0
11-01-2011, ora 15:17
Rica Venturiano
Nu este medic/terapeut
Rica Venturiano
Mai sus am descris (atat cat ma pricep) un sablon normal de functionare al mecanismului recompensei, este comun atat oamenilor cat si animalelor, care pana la urma va conduce la formarea unor OBICEIURI si deci a unui caracter, respectiv destin

Cu omul s-ar putea sa fie mai complicat:

am o sticla de wiskey, un pachet de tigari, un telefon ultimul tip care nu-mi apartine, o femeie nud dar maritata, si tema la matematica pentru a doua zi.

Toate pot fi considerate EVENIMENTE RELEVANTE MOTIVATIONAL in diferite momente ale vietii. S-a observat ca unii oameni aleg in mod aparent inexplicabil calea gresita.
Cu toate ca telefonul respectiv nu iti apartinea, ai ales sa furi.
Sau chiar daca femeia era maritata, te-ai gandit ca merita un numar.
Tutunul, alcoolul (cu proprietati dopaminergice), chiar daca iti fac rau, cultivi viciul cu perseverenta ani la rand, fara sa te gandesti cand bei primul pahar.

Astfel, tema la mate sau datul cu matura prin casa ar putea cadea in dizgratie, fiindca in momentul initial, ceva a perturbat mecanismul recompensei, valoarea asociata acestor stimuli fiind mult mai mare decat cea reala. Hop, ai cazut in pacat, sufletul tau e pierdut.
0
11-01-2011, ora 15:29
Rica Venturiano
Nu este medic/terapeut
Rica Venturiano
CONCLUZIE:
Sunt de parere ca nu conteaza foarte mult un petic de negreata, cat capacitatea de a-i atribui valoarea reala, fie ca ai 7 sau 20 de ani.

Cautati pe netL: Dependenţa cibersexuală tratată cu Naltrexon
_
Ryback20, a studiat în mod special eficacitatea Naltrexonului în reducerea excitaţiei sexuale şi hipersexualităţii în adolescenţii condamnaţi pentru infracţiuni incluzînd violuri, bestialitate şi pedofilie. În timp ce au primit doze între 100 şi 200 mg/zi, cei mai mulţi participanţi au descris scăderi ale excitaţiei, sexuale, masturbare şi fantezii sexuale şi de asemenea un control îmbunătăţit asupra propriilor porniri.20 Citînd dovezi din studii pe şobolani, Ryback subliniază rolul interactiv al PFC între sistemele dopaminergic şi opioid, concluzionînd că "un anumit nivel endogen de opioide, pare a fi crucial pentru excitaţia şi activitatea sexuală."
_

Poate ca ar conta totusi abundenta acestor stimuli, dar esentiali sunt factorii care cresc dopamina. (chiar si cei din alimentatie. Lumea in care traim favorizeaza prin definitie cultivarea excesului de opioizi.
0
11-01-2011, ora 19:16
Laura85
Nu este medic/terapeut
Laura85
Nu este ceva normal ca, , copiii sa asiste la acest " spectacol" de trupuri goale din simplul fapt ca centrul de fitness cu pricina nu are reguli clare de folosire a vestiarelor (si aici intra in discutie principalul interes al celor care conduc acest centru si anume profitul cat mai mare si astfel trec cu vederea propriile greseli si implicit cele ale parintilor. De exemplu amenajarea unei alte sali de asteptare cu ceva bancute si jucarii pentru copii si un supraveghetor sau interzicerea copiilor de a intra in vestiarele adultilor, ar duce imediat la diminuarea profitului, deci clar nu ar fi in avantajul lor. La fel se intampla si cu spatiile fumatori/ nefumatori in restaurante si spatii publice, chiar cu unele legi si dispozitii clare in acest sens.) Componenta morala si respectul nu prea au importanta.
Ce ma intriga pe mine mai mult este atitudinea parintilor, care nu numai ca accepta asa ceva, dar li se pare chiar normal. Poate asa s-a schimbat lumea. Oricum sunt copii si copii. Faptul ca pe unul nu-l afecteaza acest lucru, nu este deloc o garantile pentru alti copii. Fiecare are sensibilitatea lui, viziunea lui, si ei trebuie crescuti intr-un mediu cat mai sanatos din toate punctele de vedere. Si iar nu consider ca a fi pus, ca si copil, fata in fata, la propriu, cu fiziologia feminina/masculina ar rezulta o maturizare si o intelegerea mai fireasca a unor lucruri. Asa cum, copiluti fiind, toti am aflat cine este de fapt mosul, toti aflam la timpul potrivit despre transformarile corpului uman, dezvoltare etc. Asa a fost dintotdeauna, mai cu seama acum, cand totul se petrece cu o mai mare viteza si f multi copii au acces la inernet chiar si nesupravegheati. Sigur exceptii au fost tot tipul si vor mai fi, dar nu despre ele este vorba aici.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul