Nu suport anumite sunete!

30-06-2008
loredana.neacsu
Nu este medic/terapeut
loredana.neacsu
Inca de la varsta de 10 - 15 ani nu suport anumite sunete (sorbitul, plescanitul, sforaitul, etc) este ca si cum ma zgarie pe creier si mi-e imposibil sa le suport. Despre ce este vorba? Ce trebuie sa fac? Cui sa ma adresez?
Astept cu nerabdare raspunsul D-voastra.

Va multumesc,
Loredana.
11 comentarii
0
02-07-2008, ora 00:00
Ramo!
Nu este medic/terapeut
Ramo!
hmmm si eu am o problema de genul asta, eu de exemplu nu suport cand altii mananc sa faca zgomot, sa pleoscaie, sau mai sunt unii care scot un sunet ciudat cand vor sa isi curete dintii, ma irita pe moment dar imi trece cand sunetul inceteaza, la tine se manifesta altfel?
0
03-07-2008, ora 00:00
loredana.neacsu
Nu este medic/terapeut
loredana.neacsu
Tot ceva de genul asta e si la mine. Tu ai gasit vreun remediu ? sau care e cauza/
0
03-07-2008, ora 00:00
Ramo!
Nu este medic/terapeut
Ramo!
cauza probabil, dupa cum imi spunea mama mea e faptul ca nu ii accept pe ceilalti asa cum sunt si " sufar cu nervii" !am avut o perioada in care imi infruntam sora si chiar ma certam cu ea la masa fiindca pleoscaia.de multe ori, ea sau eu, una din noi pleca de la masa, si clar dupa ce pleca cealalalta nu mai manca.si era o situatie delicata.pana a gasit tata solutia.punea muzica de fiecare data cand mancam:)) si atunci nu mai auzeam nimic, deabia ne auzeam vorbind:)).o cauza anume nu stiu si poate ca ar trebui sa iti alegi o melodie sa o fredonezi in minte cand ii auzi pe altii.eu sunt studenta si stau in camin cu inca 3 fete.clar ca nu pot sa le zic nik, am invatat sa trec peste, desii nu a fost asa usor, si am reusit cat de cat.de iritat inca ma mai irita, dar nu mai fac crize si incerc sa raman cool. am mai avut un prieten, era mai nebun de fel, daca cineva pe care il cunostea scoatea sunete incepea sa il tachineze si asa a gasit o metoda sa nu se mai enerveze, incepea sa glumeasca asa se calma si el.cand te mai afli intr o situatie asemanatoare poate ca ar trebui sa faci haz de necaz sau sa fredonezi cum am mai zis!si tu probabil esti o persoana care isi iasa repede din papuci!dar nu cred ca e ceva atat de grav, unii prieteni nu suportau cand imi pileam unghiile, in rest cu alte zgomote nu aveau treaba. orice ar fi cred ca o sa reusesti, trebuie! succesc
0
21-07-2008, ora 00:00
Psiholog Simina Munteanu
Psihologie, Sibiu
Psiholog Simina Munteanu
Loredana, toate astea sunt sunetele corpului uman. Mai sunt si altele si, inevitabil, atata vreme cat suntem vii, toti le producem, inclusiv tu. Evident, cu ale noastre suntem familiarizati, par mai altfel, le acceptam natural (ori nu), sau cel putin nu le percepem ca fiind atat de suparatoare ca ale celorlalti.
De regula, exista o legatura intre naturaletea cu care iti traiesti fiziologia proprie si atitudinea fata de manifestarile de acest gen ale oamenilor din jurul tau.
Observa daca toate sunetele te supara, sau doar cele care insotesc starile de satisfactie, relaxare si placere. Apoi asculta-le cu atentie pe ale tale, in imprejurari similare (te poti inregistra sau poti ruga pe altcineva sa ti le descrie). Observa diferentele intre sunete, dar si intre starile emotionale care le insotesc. Incearca sa faci si tu zgomote evidente, alaturi de ceilalti, vezi cum te simti.
In final, aceste sunete te supara si pentru ca o mare parte din atentia ta evadeaza in exterior in momentele cand ar trebui sa fie centrata in interior (cand dormi, mananci, faci dragoste, obosesti, razi etc.)
0
21-07-2008, ora 00:00
loredana.neacsu
Nu este medic/terapeut
loredana.neacsu
Va multumesc pt. comentariu.
Nu toate sunetele ma supara doar : sorbitul, plescanitul, daca cineva mesteca guma cu gura deschisa, sforaitul. Este vorba de zgomote care au legatura cu bunul simt, cu educatia - dar faptul ca nu pot sa le suport ma face sa cred ca este problema mea. Daca sunt obosita sau nervoasa este si mai rau !!!
As vrea sa stiu despre ce este vorba? Daca se vindeca? CE sa fac?
Astept raspuns. Va multumesc !
0
21-07-2008, ora 00:00
Psiholog Simina Munteanu
Psihologie, Sibiu
Psiholog Simina Munteanu
In primul rand, afla ce anume inseamna ca te supara - ce gandesti, ce simti, ce iti vine sa faci si ce faci, de fapt.
Apoi, ce inseamna ca au legatura cu bunul simt - o persoana care sforarie este lipsita de asa ceva?
Sirul intrebarilor ar putea continua conducandu-te spre adevaratele motive pentru care ai aceasta reactie si, implicit, spre ruperea ei si dezvoltarea uneia mai putin tensionanta in situatiile pe care le amintesti.
Pentru asta, cauta un psiholog sau un psihoterapeut in orasul tau. S-ar putea ca inlaturarea acestei probleme sa le rezolve si pe altele subiacente.
0
22-07-2008, ora 00:00
loredana.neacsu
Nu este medic/terapeut
loredana.neacsu
Faptul ca ma supara inseamna ca nu pot sa le suport in momentul in care le aud imi vine ori sa-i atrag atentia persoanei respective, ori plec, sa nu mai aud. Imi este aproape imposibil sa le suport.
Ca au legatura cu bunul simt: am vrut sa scot in evidenta faptul ca nu am probleme cand aud alt fel de zgomote (scartait, pocnit etc.), cat despre sforait este adevarat ca nu tine neaparat de bunul simt dar nu-l suport.
As vrea sa stiu care ar putea fi cauza acestei sensibilitati (de ce nu pot sa suport aceste zgomote).
Va multumesc mult pentru comentariile adaugate.
0
22-07-2008, ora 00:00
Psiholog Simina Munteanu
Psihologie, Sibiu
Psiholog Simina Munteanu
Loredana, cauzele acestei sensibilitati trebuie cautate in caracteristicile personalitatii tale, in locurile unde resursele tale se subtiaza si reactivitatea iese brusc la suprafata, in ceea ce se intampla in jurul tau cand tu iti faci cunoscuta repulsia etc., lucruri pe care le poti afla intr-un cadru terapeutic.
O persoana care nu te cunoaste nu poate preciza cu certitudine care este cauza exacta a acestei particularitati. Sigur, ea poate fi asociata cu o conditie generala de reactivitate nervoasa, cu anumite accente in sfera personalitatii ori cu un anumit comportament relational.
Lucrurile astea le poti afla, repet, intr-o psihoterapie. Mai mult decat atat, le poti schimba.

Succes!
0
22-07-2008, ora 00:00
loredana.neacsu
Nu este medic/terapeut
loredana.neacsu
Multumesc mult !
0
28-08-2015, ora 22:42
smaraa
Nu este medic/terapeut
smaraa
Cam tarziu raspunsul meu, dar pentru cei care nu stiu cauza si sunt interesati de subiect - se numeste MISOPHONIA
Misophonia, literalmente s-ar traduce "ura faţă de sunete", este o tulburare a sistemului nervos central care provoacă reacţii exagerate şi de obicei agresive, la anumite sunete, cum ar fi cele emise de persoanele din jur în timpul masticaţiei, "plescăitul" din limbă, sau o respiraţie greoaie etc.

Potrivit Centrului Medical Academic (AMC) din Amsterdam, cel care suferă de această tulburare se simte dezgustat, supărat sau frustrat când aude anumite sunete considerate de obicei "inofensive", aşa cum ar fi zgomotul produs de cineva în timpul masticaţiei sau de o respiraţie grea în timpul somnului.

La ora actuală, însă, nu există un consens în domeniul ştiinţific care să stabilească dacă Misophonia este sau nu o tulburare psihologică reală, sau doar o stare de iritare pe care mulţi o simt în condiţiile mai sus menţionate.

În prezent, AMC din Amsterdam este singurul centru din Europa, unde au fost elaborate tratamente pentru vindecarea acestei tulburări.

Potrivit lui Arjan Schröder, psihiatru AMC, această tulburare se manifestă la aproximativ 13 sau 14 ani, asemenea celor mai multe tulburări psihice. Are un impact la nivel de familie ceea ce creşte probabilitatea existenţei unei componente genetice. Aşa cum spuneam, tulburarea se manifestă prin reacţii agresive ale "bolnavului" la auzul unor sunete considerate de obicei a fi neutre. Persoanele care prezintă simptome severe ajung să simtă chiar dureri la auzul acelor sunete. Ele nu pot mânca în compania altor persoane, după cum nu pot dormi în aceeaşi cameră cu altcineva şi nu pot lucra în acelaşi birou cu alte persoane. Apare astfel un proces de condiţionare deoarece dacă se află într-o situaţie dificilă destul de des, pe care încep să o evite, tulburarea devine mai severă.

Misophonia are o scară de intensitate variind de la subtil la nivelul sever. Unii încearcă doar un sentiment de disconfort atunci când sunt în apropierea celor care mestecă, dar îşi pot pierde complet pofta de mâncare, şi probabil că aceştia nu au nevoie de un tratament. Potrivit lui Schröder însă, tulburarea ar avea de-a face cu sentimentul de control. Când auzi pe cineva ronţăind îl judeci etic, de genul "ar trebui să ţină gura închisă atunci când mănâncă." Majoritatea persoanelor care prezintă Misophonia au personalităţi cu aspecte rigide şi compulsive.

În condiţiile în care în prezent se ştie destul de puţin despre cauzele acestei tulburări destul de răspândite, AMC studiază o metodă de tratament destul de intens, Metoda constă într-o terapie de grup în cadrul căreia pacienţii sunt învăţaţi cum să deconecteze sunetele de emoţiile negative, astfel încât creierul este practic reprogramat.
0
12-03-2023, ora 11:06
Johndoe1
Nu este medic/terapeut
Johndoe1
Am această problemă și eu. Nu suport lipsa de maniere, zgomotele produse pur și simplu din lipsa de educație. Sforăitul este o alta problemă, fiind involuntar. Am și o persoana care nu poate mesteca altfel, din cauza unei situații de așezare a danturii, de persoana asta nu sunt deranjat, pentru ca mi-a explicat situația. Deci, nu cred ca e boală atunci când nu suporți lipsa educației elementare, mai ales ca sunt persoane care fac asta chiar ostentativ. Boală e, atunci când ești deranjat de chestiile naturale și involuntare. Vad aici, ca și lipsa educației devine politically corect.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Semnale de alarmă ale unei posibile tulburări psihice
  • Monitorizarea activității creierului poate ajuta pacienții cu boli psihice
  • Metoda curentă de diagnosticare a bolilor psihice ar putea fi imprecisă
  •