Nu creste in inaltime asociat cu lipsa menstruatiei

11-11-2012
arryna
Nu este medic/terapeut
arryna
Buna ziua,

Am o nepoata care momentan are 16 ani. Prima menstruatie i-a venit la varsta de 14 ani. A fost o menstruatie usoara cu putine dureri ce a durat 3 zile, a doua a fost dupa 3 luni foarte abundenta si foarte dureroasa, timp de 5 zile. Avand in vedere ca timp de 6 luni nu a mai avut nici o menstruatie, a fost dusa la doctorul ginecolog si ni s-a zis ca inca organele ei genitale nu s-au dezvoltat suficient si mai trebuie sa asteptam (i s-a facut ecografie). Dupa alte 3 luni, a fost dusa din nou la doctor, dar de data asta la endocrine (la indrumarea doctorului ginecolog), deoarece adolescenta nu are inaltimea corespunzatoare varstei ei (am considerat ca, poate este o legatura intre aceste doua probleme). S-a constatat ca intradevar este putin sub medie (are 1, 45 cm, 48 Kg, marimea 35 la picior)- Mentionez ca mama are 1, 54 si tata are 1, 80 si ea la trasaturi seamana cu partea paterna a familiei. I s-a facut radiografie la oasele palmei si i s-a recoltat analize pentru dozarea hormonala (toate dozarile hormonale, inclusiv cele de crestere). La radiografie a reiesit ca va mai creste si hormonii cresterii sunt la nivel normal, chiar putin peste. I s-a administrat pastile de stimularea menstruatiei, urmata de o luna de tratament cu anticonceptionale. In aceasta perioada a avut menstruatie normala, cu dureri. Dupa ce a terminat tratamentul, a mai avut o luna menstruatie, dupa care nu a mai reaparut. Momentan (16 ani si 3 luni), nu are menstruatie, dar are dureri mari in zona pelviana in fiecare luna, ea descriindu-le ca fiind ca cele cand a avut menstruatie, dar nu exista menstruatie. In inaltime nu a crescut in aceasta perioada (lucru care a devenit o problema, avand in vedere ca e adolescenta). Ea este dezvoltata proportional, sanii au crescut, puriozitatea este normala, si are un ten putin acneeic. Nu are activitate sexuala. Intrebarile mele catre dvs ar fi: lipsa menstruatiei are legatura cu faptul ca nu creste in inaltime? Ar trebui sa ne ingrijoreze ca momentan nu are menstruatie, avand in vedere ca a avut in trecut? Ce ar trebui sa facem?

Nu stiu daca sunt relevante, dar adolescenta mai are ca 'particularitati' faptul ca dintii de lapte i-au cazut foarte greu (unii au trebuit scosi la stomatolog pe la 15 ani), si activitatea renala e lenta, avand urinari de 1-2 ori pe zi. Ea spunand ca nu are senzatia sa se duca la baie. Nu a fost un copil bolnavicios, dar cand raceste, se lasa cu temperaturi mari si cu lesinuri. Analizele uzuale au fost periodice (mama lucrand in mediu medical) si sunt in parametrii normali. Mentionez ca adolescenta mai are o sora (11 ani), care se dezvolta normal pentru varsta ei, acum o intrece putin la inaltime pe sora mai mare. Activitatea sportiva este normala (numai ce se face la orele de sport). Ea este o adolescenta vesela, sociabila, notele la scoala sunt bune, spre foarte bune. Se incearca sa se gaseasca partea bunala lucrurilor ca este 'maruntica', dar cu trecerea timpului incepe sa o afecteze din ce in ce mai mult ca este 'degetica'grupului de prieteni. Imi cer scuze daca am oferit informatii neconcludente pentru problema expusa, dar poate va poate ajuta pentru a va face o imagine asupra 'pacientului'.

Va multumesc si astept cu nerabdare raspunsul dvs

Cu stima
Irina
3 comentarii
0
11-11-2012, ora 11:39
mirela.ana99@yahoo.com
Nu este medic/terapeut
mirela.ana99@yahoo.com
cu siguranta nepotica d-vs este foarte stresata ptr faptul ca e maruntica de inaltime si ptr intarziere menstruatiei.si cu cat se streseaza.cu atat o afecteaza mai mult..organizmul ei are imunitatea scazuta.tratamentul are efect doar pe moment ce il consuma.il elimina foarte repede...nu-l pastreaza in organism..trebuie facuta o detoxifiere...o completare cu suplimente necesare recomandate zilnic..+ o VITAMINA C naturala, combinata cu Ca, Mg si Zn...care v-a pregati organizmul ptr a nu mai elimina toate vitaminele..ci ptr a le pastra ptr functionarea corecta...
0
11-11-2012, ora 15:26
paola alexandra
Nu este medic/terapeut
paola alexandra
eu va recomand sa mergeti la un medic endocrinolog eventual un endocrinolog-ginecolog. trebuie facute niste analize si interpretate corect de catre un medic competent. sigur este un impediment faptul ca are un metabolism foarte lent care tot de endocrinolog apartine. totusi nu ia dat un tratament cu eurothyrox? la intrebarea pusa menstruatia nu incetineste cresterea. deci eu va sfatuiesc sa mergeti la endo pt ca la ginecolog ii va da pastile pt aparita menstrei nu pt tratarea disfunctiilor sistemului endocrin. daca aveti intrebari va rog sa ma intrebati eu va pot ajuta.m-ar interesa unde ati post la endocrinolog strict orasul nu si alte date
0
13-12-2012, ora 21:56
arryna
Nu este medic/terapeut
arryna
Va multumesc pentru raspuns. La endocrinolog am fost in Vaslui la un medic venit de la Iasi.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
10-10-2016, ora 10:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
La-Pediatru.ro
Căutați un pediatru bun?
La-Pediatru.ro este un proiect ROmedic unde găsiți cea mai completă listă de medici pediatri din România. Alegeți din peste 4000 de pediatri - cu date de contact, prezentări și recomandări de la părinți.
Cunoașteți un pediatru bun? Oferiți-i o recomandare aici! Accesați site-ul
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cum poți stimula creșterea în înălțime (dieta, exerciții, sport)
  • Statura la copii - cum poți stimula creșterea în înălțime?
  • Aportul de proteine ​​contribuie la creșterea în înălțime la fete
  • Un studiu oferă o explicație asupra caracterului sezonier al creșterii și greutății copiilor
  •