Mugure blocat

21-01-2010
Mihai30
Nu este medic/terapeut
Mihai30
Buna,
Am si eu o problema, daca ma puteti ajuta cu sfaturi...
Deasupra unui dinte din partea superioara, am un dinte care este blocat. Medicul l-a vazut pe o radiografie panoramica, si mi-a spus ca ar trebui extras cel care este ok(pt a face loc mugurelui), sau chiar sa scoata mugurule pt a nu afecta dintele ok. Totusi, a precizat ca daca dintele care este ok va fi extras, e posibil ca mugurele tot sa nu iasa, fiind blocat, si nu stim de cand. Mi-a mai spus ca ar fi nevoie sa merg la chirurgie pt extractia mugurelui din cerul gurii, sau daca dintele care este ok va fi extras, sa traga cumva mugurele, dar tot cu un fel de operatie.
Mai vreau sa precizez ca pozitia dintelui e chiar in fata, si as dori sa evit cazul de a extrage dintele ok doar ca sa astept mugurele sa iasa in cateva luni. In acest caz, se poate implanta ceva temporar, prins de ceilalti dinti, lasand gingia sa se refaca?
As dori sa stiu care ar fi obtiunile mele. Exista riscuri la operatiile de acest gen, totusi e vorba de taiatura pe cerul gurii?
Multumesc mult.

Sanatate!

Mihai
7 comentarii
0
21-01-2010, ora 15:18
Dr. Nitu Andreea-Diana
Chirurgie dento-alveolara, Bucuresti
Dr. Nitu Andreea-Diana
desi ati explicat pe larg problema dvs, ati omis cateva date esentiale, fara de care nu se intelege exact situatia.ce varsta aveti? despre ce dinti exact este vorba? ( era bine daca ati fi aflat de la medic numerotatia dintilor in cauza). dintele "ok", erupt pe arcada este temporar sau permanent? dintele inclus este un permanent? un supranumerar???
0
21-01-2010, ora 15:29
Mihai30
Nu este medic/terapeut
Mihai30
Multumes mult pt raspuns.
Am 20 de ani. Nu stiu exact numerotarea, dar e chiar in fata, partea de sus. Din cate am inteles, acest dinte ar fi temporar(zicea ca trebuia sa cada de mult, dar se tine prea bine), si deasupra lui s-a vazut unul pe radiografia panoramica.
Mihai
0
21-01-2010, ora 16:17
Dr. Nitu Andreea-Diana
Chirurgie dento-alveolara, Bucuresti
Dr. Nitu Andreea-Diana
presupun ca aveti pe arcada un incisiv lateral sau un canin temporar, iar dintele inclus este incisivul lateral sau caninul permanent. oricare ar fi cazul. cea mai corecta solutie este extragerea dintelui temporar de pa arcada, si readucerea dintelui permanent pe arcada cu ajutorul unui aparat ortodontic daca acesta nu coboara singur sau nu are spatiu.
tratamentul de care aveti nevoie este combinat: aparat ortodontic si interventie chirurgicala. mai intai se pune aparatul cu ajutorul caruia se trage lent de dintii vecini in lateral pana se obtine un spatiu suficient ca sa incapa intre ei coroana dintelui inclus. apoi printr-o interventie chirugicala se descopera putin din coroana dintelui inclus si de el se lipeste un mic buton metalic care va fi legat de dintii vecini. cu ajutorul aparatului ortodontic se trage lent de dintele inclus vertical, avand practic sprijin pe dintii vecini, pana cand dintele din os se aliniaza corect pe arcada langa ceilalti dinti, asa cum ar fi trebuit sa erupa.
aceasta este varianta cea mai corecta de tratament, sper ca ai inteles cat de cat explicatiile mele. dureaza ceva mai mult ca si timp dar iti pastrezi dintele tau si il asezi acolo unde el, de la natura, trebuia sa stea.

incearca pe cat posibil sa nu extragi acest mugure, acest lucru se face doar daca se gaseste intr-o pozitie foarte dificila sau are o forma anormala. gandeste-te la faptul ca acel dinte temporar care e acum pe arcada nu iti va rezista toata viata la fortele care se dezvolta in timpul masticatiei. el e un dinte slab, temporar. la un moment dat se va misca foarte tare si cel mai probabil in vei pierde, astfel vei ramane si fara cel tempporar si fara cel permanent daca decizi sa il scoti pe cel inclus.
0
21-01-2010, ora 16:26
Mihai30
Nu este medic/terapeut
Mihai30
Buna Andreea,
multumesc pt raspunsul detaliat.
Inteleg care e cazul corect.
Totusi, cam cat ar putea dura tot tratamentul?
Dar daca nu ar fi nevoie de primul aparat pt a crea spatiu?

O zi buna,
Mihai
0
22-01-2010, ora 10:32
Dr. Nitu Andreea-Diana
Chirurgie dento-alveolara, Bucuresti
Dr. Nitu Andreea-Diana
in primul rand este vorba de un singur aparat care se punela inceput, cu el se creaza spatiul necesar si tot cu el se aliniaza dintele inclus.
in al doilea rand desi dintele temporar a stat pe arcada pana acum si a mentinut o distanta intre cei doi vecini permanenti, el este de obicei mai mic ca " latime" decat dintele permanent de inlocuire.
in fine, presupunand ca nu e nevoie de crearea de spatiu, tratamentul are o durata de cateva luni, care variaza destul de mult de la un pacient la altul. cu alte cuvinte, desi specializarea mea e chirurgie, un ortodont ti-ar spune ca dintii se deplaseaza mai repede la unii pacienti fata de altii, , aceasta deplasare avad legatura si cu mineralizarea oaselor tale maxilare, de cat de adanc in os este inclus mugurele etc.
deci este greu de estimat exact cat va dura, in principiu asteapta-te la cateva luni bune...
0
22-01-2010, ora 10:34
Dr. Nitu Andreea-Diana
Chirurgie dento-alveolara, Bucuresti
Dr. Nitu Andreea-Diana
cu o radiografie panoramica si un consult combinat chirurg- ortodont ai obtine mai multe lamuriri.
0
22-01-2010, ora 12:08
Mihai30
Nu este medic/terapeut
Mihai30
Multumesc foarte mult pt raspunsuri.

Numai bine!
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Medici stomatologi, dentisti, cabinete stomatologice
Recomandă un stomatolog sau caută unul bun!
Medici-Stomatologi.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 7500 de cabinete și clinici de stomatologie din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor stomatologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. Accesați site-ul
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Oamenii care cred că norocul le determină soarta au mai multe șanse de a avea o boală severă a gingiilor
  • Gingivita: cauze, simptome, tratament
  • Bolile gingivale și căderea dinților - asociate cu micșorarea creierului (studiu)
  • Statinele au avut rezultate promițătoare pentru reducerea incidenței bolilor gingivale
  •