Modificări de osteonecroză aseptică cap femural bilateral.

06-11-2012
kRiLL
Nu este medic/terapeut
kRiLL
Bună seara. Mă numesc Ciudin Emilian, am 44 ani, în urmă cu 5 ani am fost diagnosticat ONA bilaterală cap femural. De atunci am făcut internări anual la Spitalul Metodologic de Reumatologie Ion Stoia - Bucureşti, în scopul de a preveni evoluţia bolii. Anul acesta, mai exact în octombrie, datorită durerilor insuportabile, mai pronunţate pe şoldul drept, am fost îndrumat de doctorul care îmi monitoriza evoluţia afecţiunii, să fac un examen RMN. În urma acestei examinări am primit următorul rezultat pe care-l transcriu în totalitate, în speranţa că îmi puteţi sugera soluţia cea mai eficientă (protezare, foraje sau oxigenare hiperbară)

EXAMINARE RMN ARTICULATII COXO-FEMURALE FARA SUBSTANTA DE CONTRAST.
-Rezultat :
Edem osos difuz la nivelul capului si colului femural drept, extins inferior pana la nivelul regiunii intertrohanteriene, ce apare in hipersemnal PD cu FS, STIR, hiposemnal T1.
Cap femural drept usor deformat pe versantul supero-intern, cu evidentierea in portiunea subcondrala a unor traiecte neregulate, in hiposemnal T2, T1, STIR, ce delimiteaza arii in izo-hiposemnal T1 cu maduva osoasa de vecinatate, izo-semnal intermediar, slab hipersemnal T2, STIR (de maxim 2 cm grosime pe versantul intern).
Usoara pensare a interliniului articular coxo-femural drept (mai exprimata pe versantul superior), cu osteoscleroza subcondrala acetabulara si schitarea unui mic osteofit la nivelul sprancenei acetabulare.
Cap femural stang cu sfericitate pastrata, prezentand si acesta modificari de semnal subcondrale pe versantul superior si intern, cu delimitarea unor arii in izo-hiposemnal T1 (de maxim 1.5 cm diametrul), marginite de lizeree periferice in hiposemnal accentuat pe toate secventele.
Lichid intraarticulat coxo-femural in limite fiziologice bilateral.
Minim edem osos metafizar femural stang in vecinatatea trohanterului mic.
Fara mase tumorale in micul bazin.
Fara lichid liber peritoneal.
Mica hernie inghinala dreapta, de 3 cm diametrul.
-CONCLUZII :
Modificari de osteonecroza aseptica cap femural bilateral (mai avansate pe dreapta).
Mica hernie inghinala dreapta.

În speranţa că voi primi răspuns la această întrebare, vă mulţumesc.
9 comentarii
0
06-11-2012, ora 21:00
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna seara!
Oxigenarea hiperbara este utila doar in stadiile incipiente, forajele sunt extrem de controversate, iar protezarea depinde de greutatea/inaltimea D-voastra, de statusul ocupational, in general de calitatea vietii actuale.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Ante-picior
0
07-11-2012, ora 08:27
kRiLL
Nu este medic/terapeut
kRiLL
Bună dimineaţa. În primul rând, mulţumesc pentru răspunsul prompt şi indicaţiile dumneavoastră. Precizez că am înălţimea de 174 cm, greutatea de 90 kg şi un job care implică mult efort fizic şi concomitent distanţe mari parcurse pe jos. Consideraţi că protezarea ar fi ultima soluţie pentru diagnosticul enunţat mai sus sau există şi alte alternative pentru o eventuală recuperare sau o amânare cât mai îndelungate a protezării ? Deşi nu aş dori o proteză, trebuie să iau în calcul şi acest aspect, aşa că aş dori să vă întreb care este cea mai recomandată proteză pentru diagnosticul şi vârsta mea şi totodată ce riscuri, avantaje şi dezavantaje implică protezarea unui picior.

Cu speranţa că o să primesc un răspuns şi sfaturi cât mai utile din partea dumneavoastră, vă mulţumesc anticipat.
0
07-11-2012, ora 08:52
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Nu se prea pune problema protezarii la greutatea D-voastra. O proteza la varsta si greutatea D-voastra se va uza de 4-10 ori mai repede decat la un normoponderal de 60 de ani, unde durata de viata a protezei poate ajunge chiar la 20 de ani.
Pentru moment este suficient sa slabiti vreo 20 kg si sa reduceti drastic efortul fizic (stat in picioare, mers pe jos).
S-ar putea ca, intelegand aceste doua masuri, sa 'castigati'chiar 20 de ani pana la viitoarea protezare.

Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Ante-Picior
0
07-11-2012, ora 20:17
kRiLL
Nu este medic/terapeut
kRiLL
Bună seara. Va mulţumesc pentru sfaturile date care consider că îmi vor fi de mare folos, dar aş dori de la dumneavoastră o sugestie în legătură cu durerile pe care le resimt, constând în ce medicamentaţie analgezică să iau până voi ajunge la o greutate optimă. Menţionez că momentan folosesc o schemă de tratament prescrisă de un medic reumatolog, ce constă în următoarele medicamente : Xeforapid (8 mg ), Pentoxi retard (400 mg), Alpha D3, Helides (40 mg) şi la durerile puternice : Arcoxia (60 mg). Datorită acestei medicamentaţii, alimentaţia este mai bogată, fapt cereprezintă a o piedică în atingerea greutăţii optime recomandată de dumneavoastră.

În aşteptarea răspunsul dumneavoastră, vă mulţumesc anticipat.
0
07-11-2012, ora 21:58
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna seara!
Alimentatia nu are nici o legatura cu tratamentul mentionat.
Tratamentul anti-inflamator este, de obicei, contraindicat din motive de ordin ""strategic"": va creeaza impresia ca puteti continua sa traiti cu greutatea actuala si la regimul actual de efort, practic va ""pacaliti""singur.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Ante-Picior
0
07-03-2013, ora 12:50
euamkucesa
Nu este medic/terapeut
euamkucesa
Buna ziua !
Sunt George, am 32 de ani si pe 4.03.3013 am fost diagnosticat cu Osteonecroza aseptica cap femural bilateral, (dreaptastanga).
Examenul IRM la nivelul bazinului osos si articulatiilor coxo-femurale evidentiaza:
-minime modificari de semnal de tip edematos(hipersemnal T2 si pe secventele PD cu supresia grasimii, hiposemnal T1) la nivelul capului si colului femural drept si mai multe arii cu semnal lichidian( hipersemnal T2 si pe secventele PD cu supresia grasimii, izo-hiposemnalT1) cu contur neregulat, neomogena prin prezenta de mici arii de condensare osoasa, situate la nivelul capului femural bilateral in cadranul antero-superior, mai evident pe dreapta.
-capul femural usor aplatizat bilateral
-acumulare fluida la nivelul spatiului articular bilateral si periarticular in dreapta
-cartilajul articular apare subtiat, cu discontinuitati la nivelul capului femural si cotilului bilateral cu mici eroziuni subcondrale la nivel acetabular.
-articulatii sacro-iliace cu semnal si morfologie in limite normale
-fara alte modificari la nivelul segmentelor osoase componente bazin osos.

Va multumesc din suflet daca imi puteti spune in ce faza ma aflu si ce mai este de facut, daca mai este, in afara protezei, !! Sunt eficiente acele injectii cu proteine BPM? Ozonoterapia mai poate avea efecte? Doresc de asemenea sa va intreb ce remedii pentru durere imi puteti recomanda, pe mine ma dor ambele picioare destul de rau la efort si nu numai, la nivelul genunchilor, foarte rar ma dor soldurile.Precizez ca am cca 100 kg de aproximativ 5-6 ani si 1.80 m inaltime.

Cu stima si mii de multumiri, George
0
07-03-2013, ora 14:08
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
In afara oxigeno-terapiei hiperbare, aplicabila in stadii incipiente, singura masura viabila este scaderea ponderala majora (aveti vreo 25 kg in plus, iar acest fapt distruge rapid articulatiile soldului).
Trebuie sa reduceti spre minimum posibil efortul (stat in picioare, mers pe jos), cel putin pana la normalizarea greutatii.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Ante-picior
0
06-06-2013, ora 18:42
larisa.danciu
Nu este medic/terapeut
larisa.danciu
Buna ziua!
Ma numesc Ioana Danciu, am 38 de ani si dupa a doua sarcina - anul trecut, de 8 luni ma doare foarte tare articulatia sacroiliaca staga, (zi si noapte) eu avand probleme de durere de spate de mai multi ani, plus HLAB27 pozitiv.
Astazi am luat rezultatul de RMN si il scriu aici:
- corticale sterse in jumat inferioara cu edem subcondral asociat pe ambii versanti bilateral relativ simetric + tendinta de osteoscleroza subcondrala in jumat super a articulatiilor + spatiu articular pastrat.
- minim semnal inflamator in portiunea inferioara ligamentara a articulatiei
Sacro-ileita std. II.
Rugamintea mea este sa-mi explicati si mie despre ce este vorba si incotro ar trebui sa merg, ce solutii sunt pt acest diagnostic.
Va multumesc mult!
0
06-06-2013, ora 22:24
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna seara!
Numai un consult clinic la reumatolog va putea gestiona situatia D-voastra.
Ce greutate/inaltime aveti la ora actuala??
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Ante-picior
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
23-06-2022, ora 19:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
CHirurgi și Clinici de chirurgie
Medici-Chirurgi.ro - caută un chirurg sau recomandă unul
Un website dedicat pacienților ce necesită o intervenție chirurgicală. Găsiți aici liste cu chirurgi și clinici de chirurgie, prezentări de servicii și recomandări ale pacienților, dar și informații detaliate despre fiecare operație.
Accesați site-ul
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: