Metabolism schimbat

29-03-2016
AntoniaManole
Nu este medic/terapeut
AntoniaManole
Buna ziua, Am aproape 18 ani, pana la varsta de 13 ani eram slaba, nu ma ingrasam deloc, mancam cateodata si de 4 ori pe ziua, orice doream, insa dupa varsta de 13 ani am inceput sa iau cateva kg in plus. Nu sunt grasa, doar ca nu sunt multumita cum arat. Intrebarea mea este de ce mi s-a schimbat metabolismul, si, as mai putea vreodata sa revin la acel metabolism? Sa fiu cea dinainte?
5 comentarii
0
30-03-2016, ora 12:26
Dietetician Acasandrei Mihaela
Nutritie si dietetica, Iași
Dietetician Acasandrei Mihaela
Buna ziua!

Perioada adolescentei este caracterizata de cresterea si dezvoltarea accelerata si modificari la nivelul corpului.

Pubertatea se instaleaza la fete de regula intre 11 si 13 ani, iar inainte de aceasta se poate constata o stagnare aparenta a cresterii. Cel mai posibil acesta este motivul pentru care nu s-au observat modificari ale greutatii corporale.

Este normal sa castigi in greutate dupa debutul pubertatii.

Pentru a evita cresterea in greutate in exces este important sa te alimentezi corect, sa ai cel putin 3 mese regulate pe zi si daca este posibil 1-2 gustari sanatoase (un iaurt simplu, un pumn de nuci, un fruct, etc.). Este indicat consumul a cel putin 3 portii de legume pe zi si maxim 2 de fructe, 1-2 portii de lactate/zi, alimente bogate in proteine si fier, cum sunt cele de origine animala (carne slaba, oua, peste).

Pentru a evita consumul de calorii in exces este recomandat consumul ocazional (si NU regulat) de alimente tip fast-food, pizza, dulciuri concentrate din comert, bauturi indulcite din comert, bauturi alcoolice, alimente bogate in grasimi, etc..

De asemenea este importanta desfasurarea regulata a activitatilor fizice diverse, de cel putin 3 ori pe saptamana, minim 30 de minute (mers pe jos, mers pe bicicleta, alergat, diverse sporturi, etc.).

Informatiile oferite sunt cateva recomandari generale pentru o alimentatie sanatoasa.

Daca nu sunteti multumita de greutatea dvs. (nu ati oferit informatii cu privire la greutatea actuala, inaltime, evolutia greutatii in ultimii ani, astfel incat sa imi fac o idee daca va incadrati in limitele considerate normale), adresati-va unui specialist in nutritie pentru a va evalua mai amanuntit si a va indruma.

Multa sanatate!
0
30-03-2016, ora 21:15
AntoniaManole
Nu este medic/terapeut
AntoniaManole
Am fost la nutrionist insa nu m-a primit, spunand ca sunt aproape anorexica, ceea ce nu este adevarat. La 1, 73 am 60 de kg. Este normal, insa nu sunt eu de acord cu aceste kg, poate ca pe alta persoana arata bine, dar pe mine nu. Sunt vegetariana, mananc fara grasimi, dulciuri, pizza. Legume, fructe, fac sport, insa nu se observa
0
31-03-2016, ora 09:11
Dietetician Acasandrei Mihaela
Nutritie si dietetica, Iași
Dietetician Acasandrei Mihaela
Sunteti normoponderala, intr-adevar. Aveti un indice de masa corporala in valoare de 20.

Desi unul dintre criteriile de diagnostic pentru anorexie este indicele de masa corporala sub limita de 18, 5, acest lucru nu inseamna ca nu pot exista alte tulburari de comportament alimentar la persoanele normoponderale asociate cu perceptia negativa a imaginii corporale.

Puteti consulta un alt specialist in nutritie la care sa gasiti intelegerea necesara, sa stabilititi impreuna un plan alimentar complet (o dieta vegetariana trebuie condusa cu atentie pentru a asigura necesarul de proteine, calciu, fier, vitamine, necesare unei bune cresteri).

Puteti apela chiar si la un psiholog; este imporatant sa va acceptati si sa intelegeti ca nu kilogramele sunt problema (numarul lor), ci perceptia dvs. vizavi de imaginea corporala ca ansamblu. Este normal sa intampinati aceasta dificultate, insa trebuie sa gasiti sprijinul necesar pentru a depasi aceasta situatie fara a va crea probleme de sanatate, care pot ajunge si la anorexie (nu obligatoriu, dar nu este imposibil), malnutritie, etc.

Chiar si in urmatorii ani se vor observa modificari corporale, trebuie doar sa aveti rabdare, sa va alimentati sanatos (cantitativ, dar si calitativ; aveti grija la aportul de fier si de calciu din dieta), sa fiti cat mai activa si sa evitati extremele: subalimentarea sau supraalimentarea.

Aveti grija de sanatatea dvs. inainte de toate!
0
31-03-2016, ora 10:13
AntoniaManole
Nu este medic/terapeut
AntoniaManole
De exemplu, de cativa ani buni nu m-am mai ingrasat, am ramas la fel. La 60 de kg, am observat ca nu ma ingas, doar ca sunt asa pt ca am ramas cu acea grasime pusa de la acea varsta
0
31-03-2016, ora 10:54
Dietetician Acasandrei Mihaela
Nutritie si dietetica, Iași
Dietetician Acasandrei Mihaela
Consultati un alt nutritionist pentru o evaluare antropometrica precisa (masa musculara, masa grasa). Nu pot spune mai multe in necunostinta de cauza.

Persoanele de sex feminin prezinta o distributie distincta a masei grase, compoarativ cu persoanele de sex masculin. De asemenea, procentul de masa grasa este mult mai mare.

Sper sa gasiti pe cineva care sa va explice si sa va raspunda la intrebari.

Daca aveti alte nelamuriri, va rog sa mi le adresati!
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.