Mers cracanat la copil de 1 an si 7 luni | Forumul Medical ROmedic

Mers cracanat la copil de 1 an si 7 luni

19-03-2012
cristinatania
Nu este medic/terapeut
cristinatania
Domnule doctor,
am o fetita de 1 an si 7 luni, merge, dar este cracanata. Am facut pana acum 2 radiografii ( la 6 luni si la 14 luni) pentru a investiga o posibila displazie de sold. Ambele radiografii se pare ca sunt ok, asa mi-a fost confirmat de catre doctorii care le-au vazut. De asemenea fetita a fost si consultata de acesti doctori si mi-au zis ca nu ar avea nimic, decat un eventual rahitism. Totusi, studiind mersul fetitei eu cred ca ar avea o problema la unul din piciorute. Nu merge simetric cu piciorutele si parca are o deviatie de directie cand merge si nu reuseste sa pastreze o linie dreapta. Oricum, aceste lucruri sunt foarte greu sesizabile, si poate asa se explica de ce doctorii la care am dus-o nu au vazut. Sper ca intelegeti ce vreau sa spun. Mentionez ca si laba piciorului o duce spre interior, la ambele picioare. Nici de alergat nu poate sa alerge fara sa se impiedice si sa cada.
Intrebarea este: ce ar putea cauza acest mers cracanat si oarecum asimetric, in conditiile unor radiografii ce par normale? Poate sa fie o displazie atat de usoara incat sa nu fie depistata la radiografie ? Ar putea fi altceva ? Ar trebui sa mai fac si alte investigatii sau e pur si simplu o problema de rahitism care se va rezolva pe masura ce creste si daca ii administrez vit D3 + calciu ?
Multumesc mult !
3 comentarii
0
19-03-2012, ora 14:46
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
In perioada cresterii pot apare, episodic-pasager, deformatii de tip genu-varum sau genu valgum, care se corecteaza cel mai adesea spontan.
Este evident ca numai ortopedul pediatru, pe baza examinarii clinice, poate opta pentru un anumit gen de tratament.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Ante-picior
1
14-04-2012, ora 15:33
cristinatania
Nu este medic/terapeut
cristinatania
Domnule doctor, multumesc de raspuns. Totusi, scuzati-mi incapatanarea, nu cred ca este vorba de genu -varum sau genu-valgum. Problema pare a fi doar la un piciorut. Si este mai evidenta atunci cand alearga ( de fapt nici nu prea alearga mult, intrucat dupa cativa pasi se impiedica si cade). Nu poate sa alerge fara sa se impiedice si sa cada. Poate exista o displazie atat de usoara incat sa nu fie depistata la radiografie ? Sau s-ar putea insela doctorii care au vazut radiografia ? Un copil la aceasta varsta ar trebui sa poata sa alerge ? Daca cumva e vorba de displazie, se poate corecta si altfel decat prin operatie sau imobilizare ?

Multumesc inca o data.
0
14-04-2012, ora 15:37
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Este evident ca nu va pot contrazice cat timp nu am consultat copilul.
Este evident ca numai ortopedul pediatru, pe baza examinarii clinice, poate formula un diagnostic si o conduita terapeutica.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Ante-picior
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
23-06-2022, ora 19:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
CHirurgi și Clinici de chirurgie
Medici-Chirurgi.ro - caută un chirurg sau recomandă unul
Ați trecut printr-o operație? Ajutați alți pacienți oferind o recomandare chirurgului care v-a operat.
Accesați site-ul
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Mersul desculÈ› poate ajuta la dezvoltarea abilităților motorii
  •