Meloterapia

01-10-2013
Psiholog Ioana Panculescu
Psihologie, BUCURESTI
Psiholog Ioana Panculescu
Autor Steluta Indrei
Ascultati muzica in fiecare zi. Este cea mai ieftina si cea mai placuta metoda pentru a tine la distanta bolile de inima.
Meloterapia sau muzicoterapia aduce beneficii atat oamenilor sanatosi care doresc sa-si imbunatateasca modul de viata, cat si celor care au suferit un infarct miocardic, ne asigura psihologul clinician Ioana Panculescu de la Clinica Control Med.

Studiu la Fundeni
Psihologul Ioana Panculescu este autoarea unui studiu efectuat in cadrul Institutului Clinic Fundeni. La studiu au participat pacienti internati la sectia de cardiologie dupa ce au suferit un infarct miocardic. Pacientii au fost impartiti in doua grupuri: unul experimental - cu pacienti care beneficiau de sedinte de meloterapie, si altul de control - cu pacienti care nu beneficiau de aceste sedinte de relaxare.

'Sedintele de meloterapie erau de 45 de minute. Inainte de fiecare sedinta le luam pacientilor pulsul si tensiunea. Apoi ascultau o caseta cu trainning autogen shultz (o tehnica de relaxare) pe fond muzical. Am ales melodii din muzica clasica. Acestea reuseau sa-i calmeze pe pacienti, sa le combata insomnia si starile de anxietate. Ascultarea muzicii dura 30 de minute. La sfarsitul fiecarei sedinte, pacientilor li se masurau iarasi pulsul si tensiunea. Dupa numai o saptamana de meloterapie, am aplicat o serie de teste psihologice specifice. Astfel am observat ca pacientii care au urmat sedintele de meloterapie au inregistrat scoruri mai mici la indicele de anxietate si depresie, comparativ cu cei care nu au beneficiat de meloterapie. De asemenea, pacientii care ascultau muzica aveau niveluri normale ale pulsului si tensiunii arteriale la sfarsitul sedintelor de terapie', ne-a explicat psihologul Ioana Panculescu.

Pe parcursul studiului, care a durat un an, psihologul Ioana Panculescu a constatat ca pacientii cu infarct care au urmat sedinte de meloterapie au reusit sa scape de anxietate, si-au recapatat interesul pentru viata, au inceput sa aiba din nou sentimente pozitive: bucurie, incredere de sine, optimism.

Ceaikovski, Bach, Mozart
Iata ce muzica recomanda specialistul consultat de Jurnalul de Sanatate. Muzica lui Paganini si Ceaikovski ajuta la destindere, relaxare, calmare. Muzica lui Shumann, Bach sau Schubert este ideala pentru combaterea insomniei. Simfoniile lui Beethoven, Mozart, Chopin si Ravel sunt recomandate pacientilor pentru calmarea durerilor. Muzica tuturor compozitorilor mentionati mai sus are efecte benefice si asupra inimii.

Ca reguli generale trebuie retinut ca melodiile cu dominanta ritmica stimuleaza perceptiile senzoriale si dinamizeaza corpul. Pe cand melodiile cu dominanta armonica favorizeaza relaxarea psihica. Iata doua exemple pe care le putem experimenta pe propria piele in aceasta perioada. Muzica de mars, ascultata de curand cu prilejul zilei nationale, ne insufleteste, ne face sa vibram (Napoleon spunea ca un mars face cat 20 de tunuri), in timp ce colindele ne introduc intr-o atmosfera de basm, specifica sarbatorilor, ne readuc in suflet perioada copilariei.
Muzica nu trebuie ascultata la un volum ridicat. Cand nivelul sunetului depaseste pragul de 65 de decibeli, el devine nociv.

Beneficii
Muzica este folosita ca terapie din cele mai vechi. Grecii erau renumiti pentru muzica lor fermecatoare. Filozoful si matematicianul grec Pitagora inducea stari de chatarsis (purificare, vindecare) asupra pacientilor cu ajutorul muzicii. Dar de-abia din secolul al XIX-lea, in Anglia si SUA, muzica incepe sa fie folosita ca terapie in cazul bolilor psihice si in scopul calmarii batailor inimii. In prezent, numeroase studii demonstreaza efectele pozitive ale muzicii. Este dovedit stiintific ca oamenii care au stari de anxietate, depresie, dureri de cauze diverse, boli de inima sau chiar accidente vasculare cerebrale isi pot imbunatati starea de sanatate ascultand muzica.

Muzica armonioasa are urmatoarele efecte benefice:
● induce starea de relaxare;
● combate stresul;
● provoaca reactii emotionale pozitive;
● amelioreaza relatiile de comunicare;
● stimuleaza imaginatia sI creativitatea;
● trateaza simptome psihosomatice: nelinistea, depresia, durerile, insomnia, oboseala, tulburarile de ritm cardiac, hipertensiunea arteriala;
● imbunatateste capacitatea de exprimare verbala.

Recomandari
Alaturi de ascultarea muzicii, psihologul Ioana Panculescu le recomanda persoanelor care au suferit un infarct sa se gandeasca foarte serios la imbunatatirea stilului de viata astfel incat se previna aparitia unui nou atac de cord. Aceste persoane care au scapat ca prin urechile acului trebuie sa puna in balanta ceea ce este cu adevarat important in viata lor. Schimbarea stilului de viata poate fi greu de suportat pentru oamenii activi. Obiceiurile periculoase ce tin de alimentatie, de activitate fizica, de munca zilnica trebuie inlocuite cu alte activitati si preocupari placute. Cei care au trecut cu bine peste un infarct trebuie sa isi conduca viata dupa ideea: 'Acum ceea ce conteaza este sanatatea si sa imi schimb modul de viata pentru a ma proteja'. Pacientii care insa nu reusesc sa scape de neliniste, depresie si nu pot face fata noului stil de viata pot gasi rezolvarea problemelor cu ajutorul unor sedinte de psihoterapie.
preluat Jurnalul.ro
1 comentarii
0
02-10-2013, ora 03:38
maria 123
Nu este medic/terapeut
maria 123
interesant, convingator si de folos
multumesc

O zi cu bine ca doresc
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Alte subiecte care v-ar putea interesa:

Mai multe informații despre: Meloterapia

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Muzica la locul de muncă și productivitatea
  •