Mana umflata dupa mastectomie

12-09-2011
cristinabv
Nu este medic/terapeut
cristinabv
Mama a facut o operatie de mastectomie totala stg in anul 2008, apoi a facut histerectomie in 2009. De vreo jum.de an i se umfla mana stanga, iar in ultimul timp chiar foarte tare (sufera de obezitate si face tratament pt. tensiune.).Medicul de familie i-a prescris, , lioton gel, , dar nu a avut nici un efect. Mentionez ca mana nu o doare. E normal?Ce putem face?
28 comentarii
0
12-09-2011, ora 15:39
Vio 49
Nu este medic/terapeut
Vio 49
sfatul meu este sa mearga la control la medicul oncolog care o are in evidenta, el ii cunoaste cel mai bine boala.
0
12-09-2011, ora 23:05
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
pentru ce a facut mastectomie totala ? daca a avut cancer, ce stadiu a fost si ce tratament a urmat ? are si ea niste programari periodice la oncolog pe care le respecta ? mana se poate umfla de la multe lucruri, unele legate de boala canceroasa, sau tratamentul ei. trebuie vazut...
0
22-10-2011, ora 01:42
doixdoragenda
Nu este medic/terapeut
doixdoragenda
Barbat 53 ani, operat in urma cu cca. 26 ani pentru ginecomastie sanul drept. Rezultatul examenului histopatologic, negativ. S-a practicat mastectomie partiala.Reoperat dupa 9 ani, pentru diagnosticul de neo san drept, confirmat atat la extemporaneu cat si la histopatologic dar nu ca formatiune tumorala, ci numai prezenta de celule canceroase in piesa biopsica si mai apoi in tesutul glandular excizat. S-a practicat mastectomie cu limfadenectomie axilara radicala. La cateva luni dupa operatie membrul superior drept s-a umflat moderat, in limitele asteptate pentru cura limfatica axilara la care a fost supus. La 4-5 ani se intervine din nou chirurgical pentru acelasi diagnostic, dar de data aceasta la sanul stang. Prezenta celulelor canceroase confirmata de asemenea.Cura ganglionara limfatica mai blanda. Dupa ambele interventii a facut tratament cu citostatice si roentgen terapie. In timp, membrul superior drept s-a umflat tot mai mult, in ciuda tratamentelor, drenajelor limfatice masaje, pozitie decliva, etc. Intre timp apare si un diabet, tratat la inceput cu foarte mare atentie, dar mai apoi mai mult neglijat. Mentionez ca la nivelul membrului superior stang nu a aparut limfedem. De circa 3-4 zile, la nivelul fetei dorsale a degetelor si a mainii drepte i-au aparut niste noduli de cca 0, 8-1cm diametru, dureroase, iar mana ca si intreg membrul superior s-au inflamat si mai mult. As dori sa-l ajut dar nu stiu exact incotro sa-l trimit pentru consult si eventual interventie chirurgicala, tinand cont ca este un limfedem secundar unei interventii chirurgicale si ca s-ar preta la asa ceva. As dori sa mi se raspunda cat mai repede cu adrese, nume de clinici sau medici specializati in tratarea limfedemului.
0
22-10-2011, ora 14:22
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
din pacate limfedemul secundar limfadenectomiilor extensive nu prea are nici o solutie. se incearca tot felul de pozitionari, de masaje, etc, dar eficienta lor este, cu mare ingaduinta spus, discutabila. singurele lucruri cu adevarat eficiente, dar care nu rezolva lucrurile, sunt antiinflamatoarele, tratamentul antialgic, protectia impotriva oricaror intepaturi sau zgarieturi sau alte traumatisme la nivelul membrului afectat, daca e vorba de vreo infectie, atunci antibiotice si, cel mai important, reevaluarea oncologica pentru boala de baza. daca edemul se amplifica, poate fi inclusiv un semn de recidiva locala sau locoregionala a cancerului de san. ca atare trebuie evaluata si tratata boala de baza, iar ca urmare a unui eventual raspuns favorabil al bolii la tratament sistemic, poate sa se diminueze si limfedemul. altfel nu prea sunt lucruri de facut.
cand si unde ati facut ultimul consult oncologic ? are un examen IMUNOHISTOCHIMIC de la vreuna din biopsii, eventual ultima ? beneficiaza de tratament hormonal ? daca da, asta ar fi un lucru excelent.
interventie chirurgicala pentru ce anume te-ai gandit ?
va recomand sa mergeti la medicul de familie care trebuie sa stie cel mai bine ce e de facut si ulterior unde trebuie indrumat cel mai bine.
asteptam vesti. mult noroc !
0
23-11-2011, ora 21:41
aym
Nu este medic/terapeut
aym
Buna! Va rog daca aveti cunostinta sa-mi spuneti si mie daca, la neoplasm mamar cu mastectomie totala, sin drept, (nu a fost nevoie de chimioterapie pt ca analizele- biopsie au fost ok, fara metastaze etc, )se da grad de handicap??? Am vazut ca sint 4 grade usor, mediu, accentuat, grav. S-a dat la persoane care nu au sinul scos, operate de noduli dar au facut chimioterapie iar la persoane care au sinul scos dar au avut norocul sa nu faca chimioterapie nu li s-a acordat nici un fel de grad. Oricum ca femeie esti traumatizata si iti lipseste un organ, nu mai esti intreaga. Nu stiu in ce lume traim!!! Cum pot sa aflu pe ce criterii se da aceste grade? Unele femei primesc iar altele nu. Am inteles ca este o comisie la nivel de judete care stabileste daca esti handicapat sau nu. Acestea dupa ce lege se ghideaza? Poate ca dupa plicul cu bani!!!???
0
24-11-2011, ora 00:40
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
ce stadiu ? care este handicapul obiectiv ? ce varsta ?
0
24-11-2011, ora 22:02
aym
Nu este medic/terapeut
aym
Multumesc pentru raspuns!
Pe biletul de internare scrie: carcinom mamar dr. T2NOMO std. II A ( CDI G2 RE=100~3+; HER2=2 apoi pe cel de iesire-- s-a facut mastectomie radicala modificata, au fost identificati 17 limfoganglioni axilari cu dimensiuni 0, 2- 1 cm liberi de malignitate. Nu a trebuit sa faca chimioterapie. Analiza CHIS pt HER2 au fost bune (fara amplificare genetica). Vreau sa stiu daca o femeie se mai considera intreaga atita timp cit ii lipseste un sin ? Nu mai ai voie sa ridici mai mult de 2 kg, te doare mina, se mai umfla. Cunosc femei carora li s-a umflat mina si dupa doi ani sau au facut chiar infectie in zona operatiei.
Numai bine!
0
24-11-2011, ora 22:51
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
din pacate aceasta nu e o problema de oncologie cat este una de medicina a muncii. personal nu am experienta in acest domeniu, dar pot sa-ti spun ca am foarte multe paciente care nu numai ca pot lucra, in stadii mult mai avansate decat T2 N0 M0 (chiar metastatice), ci si INSISTA din rasputeri sa faca acest lucru. trauma psihologica isi lasa mereu amprente, din pacate, dar si asta se poate trata, cu diverse metode, inclusiv psihoterapie. de asemenea, revenirea la un regim de viata cat mai apropiat de cel dinaintea diagnosticului reprezinta de multe ori cheia in recuperarea completa, inclusiv psihologica. nu vad de ce cineva ar alege de buna voie eticheta de "persoana cu handicap". pentru bani ?
0
26-11-2011, ora 16:53
aym
Nu este medic/terapeut
aym
Da. Pentru bani si alte drepturi. Persoana despre care va vorbesc are peste 55 de ani si multi ani in cartea de munca. Pe linga acest nenorocit de cancer mai sufera si de afectiuni cardiologice, endocrinologice, o distrofie oseomusculara sold. Daca ar fi avut un servici usor si mai ales conditii normale de munca poate ca si-ar mai fi dorit sa continue activitatea. Ce sa mai zic ca la anii astia nimeni nu te mai angajaza fiind sanatos dar cu asemena diagnostic. Nici nu mai poti face fata.Are o pensie de 690 lei, este singura, deci i-ar prinde bine ceva bani in plus.Dar asta-i Romania in care mai traim si nu stiu pina cind!!!... Cunosc persoane 'nevazatoare' care inca au permis de conducere si sint bine mersi.Eu cred ca acele comisii nu evalueaza corect si pe dreptate.
Multumesc ! Sanatate!
0
26-11-2011, ora 20:55
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
da, nu mi se pare un scop foarte nobil. totusi, cum am zis, nu sunt medic de medicina muncii si nu pot sa ma pronunt. dpdv strict medica insa, nu vad nici un grad de handicap pentru un stadiu atat de mic. nu e vorba de nici un handicap locomotor, nu are nevoie de insotitor, poate sa isi desfasoare practic orice activitate ca si inainte, nu vad la ce ar avea nevoie de acest statut. bani in plus, asa, fara nici un motiv, recunosc ca nu ii strica nimanui. dar daca vorbim de "corect si pe dreptate" o persoana cu boala pe care ai descris-o in stadiul pe care l-ai descris, nu are de ce sa aiba grad de handicap si ajutor social.
0
28-11-2011, ora 21:18
aym
Nu este medic/terapeut
aym
Nu vreau sa intru in polemica cu d-voastra. Aveti dreptate, dar pentru aceasta femeie acei bani pe care i-ar fi dobindit umilindu-se pe la usile doctorilor ar fi fost piinea cea de toate zilele. Poate pentru dumneavoastra sint doar bani de buzunar si atunci nu aveti cum sa intelegeti... Eu personal nu sint lamurita de ce la unele femei s-a dat acel nenorocit de grad de handicap, la acelasi diagnostic (am comparat biletele de iesire din spital). Am chiar o prietena care este tot stadiul II A, nici nu i s-a scos sinul ci doar nodulul si este evaluata cu grad de handicap. Ia in fiecare luna 220 lei. Poate nu este un scop nobil dar atunci cind vin facturile la usa si impozitul nu te mai gindesti la asa ceva ci la cum sa supravietuiesti. Eu v-am scris despre un caz pe care il cunosc, il inteleg si incerc sa o ajut pe aceasta femeie atit cit pot dar nu am de unde sa-i achit caldura, apa si altele. Voiam doar sa stiu daca mai are rost sa faca contestatie. Pe linga acel nenorocit de cancer mai sufera si de degenerescenta vitreoclara (vede ca prin sita), spondiloza cervicala si nu are voie sa mai faca fizioterapie, cardiopatie ischiemica, artroza... I s-au cam adunat!!!
Va doresc tot binele din lume si sa nu fiti niciodata nevoit ca dupa 35 de ani de munca sa va umiliti pe la usile doctorilor sa va declare handicapat pentru o suma infima de bani cu care speri sa supravietuiesti!!! E strigator la cer!!! Asta-i tara in care traim!!! Multa sanatate!
0
29-11-2011, ora 00:26
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
numai bine si tie! in cazul in care coexista mai multe astfel de boli ce converg spre o debilitare serioasa si chiar necesitatea unui insotitor permanent sau semipermanent, problema se pune altfel. daca acesta este cazul, poate ca intr-adevar se impune un certificat care sa permita ajutor social. strict pentru problema oncologica descrisa mai sus insa, cu siguranta nu! totusi lucrurile acestea mi le-ai spus abia acum.
revin si spun insa ca nu sunt medic de medicina muncii, pentru asta exista respectivii si respectivele comisii care decid ce si cat pot mai bine. dupa parerea mea, fara sa fii la randul tau un astfel de specialist, nu poti sa faci comparatie intre 2 cazuri separate, chiar daca tie ti se pare ca sunt asemanatoare, unu pentru ca nu exista 2 cazuri identice, doi pentru ca nu ai mijloacele necesare de cantarire si trei pentru ca esti implicata direct intr-unul din ele si nu esti obiectiva. nu lua personal lucrurile astea, te rog, chiar e judecata mea cat mai rece cu putinta.
ca asta e tara, stim cu totii. insa nu mi se pare ca e deloc strigator la cer. fiecare om este in cea mai mare masura responsabil de destinul sau, poate cu unele exceptii ale copiilor sau ale persoanelor care se nasc cu dizabilitati severe. poti cere sa fii ajutat, poti cauta mereu si mereu asta, dar nu poti PRETINDE sa fii ajutat de catre oameni necunoscuti. centrifug vorbind, ajutorul trebuie sa vina de la sine insuti, apoi de la familie, apoi de la prieteni, apoi de la eventuali alti oameni pe care i-ai ajutat tu la randul tau. astea sunt, spre deosebire de restul paragrafelor, opiniile mele personale care nu au legatura cu medicina si pe care desigur ca poti sa le treci cu vederea total, dar simteam nevoia sa-ti replic si ceva de genul asta, dupa urarea ta de la sfarsit, ca sa intelegi ca ma gandesc si eu la lucrurile astea, nu doar ca medic. nu mi se pare nimic strigator la cer.
0
30-11-2011, ora 21:14
aym
Nu este medic/terapeut
aym
Multumesc pentru amabilitatea de a-mi raspunde.Voi continua sa o ajut cit pot. Da, s-ar putea sa fiu subiectiva tocmai pentru ca tin la aceasta prietena. Nu stiu daca sintem responsabili de destinul nostru sau sintem predestinati de catre Dumnezeu, dar asta-i o alta problema care ne-ar duce spre opinii diferite si nu-mi doresc acest lucru. Sincer va doresc tot binele din lume! MULTA SANATATE !!!
0
01-12-2011, ora 00:21
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
la fel ! numai bine !
0
28-02-2013, ora 01:27
cristinabv
Nu este medic/terapeut
cristinabv
Buna seara,
sau dimineata; nu am mai intrat de mult pe aici pt ca nu am mai avut timp.Din nefericire mama mea a murit anul asta si s-a chinuit ingrozitor in ultima luna. Va doresc tuturor sanatate si vreau sa va zic doar atat: feriti-va de Brasov, pe linie oncologica, exact ca de moartea in persoana. Nu avem medici!!! Mama a murit pe mana lor.Mergeti oriunde in alta parte, dar nu in Brasov=moarte sigura.
0
28-02-2013, ora 10:06
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
Ne pare rau! totusi, de ce spui asta despre medicii din brasov ? care a fost problema ? crezi ca daca mama ta era tratata in alta parte, nu murea ?
0
28-02-2013, ora 20:14
Sophia1975
Nu este medic/terapeut
Sophia1975
Dl.RaulDuke v-am trimis un mesaj privat, sper ca ajuns ieri. Numai daca nu va rapesc prea mult din timp, stiu ca sunteti sufocat de mesaje. Multumesc mult!
0
28-02-2013, ora 23:25
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
l-am vazut cu intarziere, era printre multe altele. am raspuns tot pe privat.
0
27-04-2014, ora 18:26
aym
Nu este medic/terapeut
aym
Buna. Va scriam acum trei ani despre problemele unei femei operata de neoplasm mamar. Totul a decurs bine pana acum o luna cand i s-a umflat mana (nu foarte tare)insa simte o usoara arsura, furnicaturi si e putin mai rigida.Ce trebuie sa faca? Trebuie sa mearga la control la Cluj doar pe 26 iunie. Medicul oncolog a spus sa-si faca masaj usor dar nu a indicat cu ce anume. Dupa operatie, la indicatia chirurgului, a facut masaj cu diclofenac gel insa acum i s-a recomandat sa se maseze usor 20 minute pe zi. Diclofenacul intra foarte repede in piele si la un masaj de 20 min se consuma un tub. Nu e prea mult? Va rog sa ne recomandati un ulei pentru masaj(drenaj limfatic).Am citit ca este bun uleiul de ricin cu bicarbonat de sodiu dar fara recomandarea medicului mi-e frica sa o sfatuiesc sa-l foloseasca. Va multumesc! Multa sanatate!
0
27-04-2014, ora 21:00
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
revino cu detaliile despre cazul de care spui si ce tratament a facut si in ce perioade, si ce tip de operatie, te rog! pentru limfedem in sine cel mai util lucru este eventual o manusa lunga compresiva...
0
28-04-2014, ora 23:40
aym
Nu este medic/terapeut
aym
Pe biletul de internare scrie: carcinom mamar dr. T2NOMO std. II A ( CDI G2 RE=100~3+; HER2=2 apoi pe cel de iesire : s-a facut mastectomie radicala modificata, au fost identificati 17 limfoganglioni axilari cu dimensiuni 0, 2- 1 cm liberi de malignitate. Nu a trebuit sa faca chimioterapie. Analiza CHIS pt HER2 au fost bune (fara amplificare genetica). A facut tratament cu Tamoxifen vreo 2 luni inainte de operatie si de atunci continua tot cu Tamoxifen, 20mg pe zi. Pana acum doua, trei saptamani nu a avut probleme cu mana, adica nu i s-a umflat niciodata insa acum de la incheietura mainii in sus este usor umflata si e chiar vizibil. Pe mana stanga(cea fara probleme) se vad venele insa pe cea dreapta abia se mai zaresc. Azi i-am cumparat un ulei aromatic pentru masaj cu vit A, E, ulei de catina, obligeana, iedera, castan, uleiuri esentiale (lavanda, brad, fenicul) la indicatii scrie: prin masaj, produsul accelereaza microcirculatia si asigura echilibrul lipidic al pielii, actioneaza asupra tonicitatii vaselor limfatice si venoase prin efectul lor drenant asupra circulatiei capilarelor, vit E impiedica formarea radicalilor liberi iar vit.A mentine elasticitatea pielii. Inca nu l-a folosit. Asteptam un raspuns din partea dumneavoastra pentru care va multumesc.
0
29-04-2014, ora 00:26
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
pare a fi o complicatie la distanta de pe urma operatiei. din pacate acest lucru se intampla. totusi, din ce descrii, nu e vorba de o umflare semnificativa. cred ca ar trebui sa o revada oncologul, in primul rand!
0
30-04-2014, ora 11:25
aym
Nu este medic/terapeut
aym
Va multumesc pentru raspuns. Oncologul nu ne-a ajutat prea mult. Ne-a trimis la un dermatolog. Am fost si i-a dat sa puna comprese cu rivanol. Nu s-a produs nici o schimbare. Probabil datorita lipsei a glandelor sudoripare toxinele nu mai pot fi eliminate si atunci circilatia limfei este mai greoaie. Am inceput sa o masez usor cu acel ulei de masaj, intai am facut un test doar la incheietura mainii.Am sfatuit-o sa faca din nou gimnastica invatata de doctor dupa operatie. In iunie este programata la control la Cluj.Sper sa nu se agraveze pana atunci. Va multumesc si va doresc multa sanatate !
0
01-05-2014, ora 08:16
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
aym, e LIMFEDEM DUPA MASTECTOMIE !!! diagnosticul e simplu: la o operatie de acest gen, cand se scot ganglioni, limfa nu prea mai are pe unde sa curga bine, si atunci se aduna "in spate", respectiv se umfla bratul. cand se face SI radioterapie pe deasupra, acest risc creste si mai mult. deci ori se intampla acest fenomen, ori a recidivat boala si trebuie cautati ganglionii, macar printr-o palpare si ecografie axilara, la inceput. dermatologul si plasturii cu rivanol nu au nicio treaba aici! daca se agraveaza, adica mana se umfla si mai tare, vizibil mai tare, nu mai are rost sa stea pana in iunie! din fericire oricum nu mai e mult pana atunci. mult noroc !
0
23-05-2014, ora 13:21
aym
Nu este medic/terapeut
aym
Multumesc pentru amabilitatea de a-mi raspunde.Din fericire am reusit sa facem o noua programare, asa ca ieri am fost la Cluj la control. A trebuit sa faca o mamografie si testul Papanicolau care din fericire au iesit ok. A fost consultata de doctorul care a operat-o prin palpare(nu stiu daca pot sa-i dau numele cu toate ca as face-o bucuros pentru ca e un doctor caruia o sa-i multumim toata viata) i-a indicat, pentru mana umflata, doar masaje usoare si gimnasctica. De la operatie (2011) au trecut trei ani in care a luat TAMOXIFEN 20mg pe zi. A intrebat-o cum sta cu osteoporoza ca sa stie daca poate trece pe inhibitori de aromataza. Testul de osteoporoza l-a facut anul trecut si a fost la limita insa a luat calciu si alfaD3 iar dupa sase luni i s-a spus ca e ok si ca nu mai trebuie sa continue tratamentul decat iarna cand e foarte frig. Acum am iarasi o dilema pentru ca domnul doctor i-a spus " daca vrea" poate trece pe inhibitori de aromataza. Noi am zis ca dumnealui hotaraste si ne-a scris o scrisoare medicala catre medicul oncolog de care apartinem noi(Alba Iulia)in care specifica trecerea de la tamoxifen la inhibitori de aromataza. Dar acel "daca vrei" ne-a pus in dilema!!! Nu stim care este diferenta si consecintele. Pe data de 27 avem programare la oncologie ( Alba)si sper ca doctorul sa ia o decizie corecta. Pana tunci astep cu nerabdare si opinia dumneavoastra. Va multumesc ! Multa sanatate !
0
23-05-2014, ora 13:50
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
dupa parerea mea, da, este indicata trecerea, la acest moment, pe inhibitori de aromataza, cu rezultate discret mai bune decat cu tamoxifen simplu, dar si cu un profil de toxicitati diferit si pentru care trebuiesc efectuate niste analize suplimentare, cum ar fi DEXA, pentru oase, profil lipidic (colesterol, etc). oncologul va trebui sa evalueze utilitatea acestei miscari, si nu chirurgul, desi, evident, optiunea exista (fara sa fie obligatorie sau o diferenta de la cer la pamant, etc - la asta s-a referit cu "daca doriti"). oricum, oncologul trebuie sa va prezinte aceasta optiune, chirurgul nu poate prescrie inhibitori de aromataza decontati.
0
23-05-2014, ora 13:54
aym
Nu este medic/terapeut
aym
Va multumesc pentru raspuns si va doresc tot binele din lume ! Multa sanatate !
0
23-05-2014, ora 14:20
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
Numai bine!

Discuțiile despre tumori benigne și cancer au fost transferate pe:

Forumul Ghid-Cancer.ro - un proiect ROmedic destinat exclusiv acestui subiect.

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Studiu: din ce în ce mai multe femei refuză reconstrucția mamară după mastectomie
  •