Luxatie genunghi (rotula sarita)... Exista sanse ca pe viitor aceasta sa recidiveze?

14-08-2013
alexcata29
Nu este medic/terapeut
alexcata29
Buna seara. Pe data de 9 august am fost la sala de fitness unde am participat la un curs de spinning. Dupa acest curs am mai facut cu instructorul si cu grupul putina gimnastica. La o fandare laterala cu sprijin pe picorul drept mi-a sarit rotula (s-a dus in partea drepata). Pentru ca am fost incalzit nu am prezentat dureri. Instructorul de la sala a chemat ambulanta si am fost dus la spitalul de pediatrie (am 14 ani; 1, 72 m si cam 90 kg; stiu ca la greutate este o problema). Am ajuns la spital, medicul prtoped mi-a dat rotula inapoi si a hotarat imobilizarea genunghiului in atela ghipsata semicirculara, urmand sa ne vedem pe 16 la control. Acesta a hotarat ca nu este nevoie de radiografie pentru ca m-ar radia degeaba. Intrebari: 1. Cat se sta cu piciorul in ghips? 2. Am citit pe net ca metoda noua de tratamen a acestei afectiuni este o orteza. Cat de benefica ar fi inlocuirea ghipsului cu aceasta orteza? Care sunt avantajele, dar dezavantajele? 3. Exista sanse ca pe viitor aceasta sa recidiveze? Daca da, ce trebuie facut ca aceasta sa nu recidiveze? 4. Voi mai putea avea vreodata genunchiul normal sau trebuie sa il menajez permanet? 5. Ma voi mai putea intoarce la sala de fitness? Daca da, dupa cat timp? 6. In ce consta recuperarea? 7. Pot folosi piciorul acum (cat e in ghips) sa merg pana la baie, pana la bucatarie? Adica pot calca in el? Nu prea pot merge cu carjele. Va multumesc anticipat pentru raspuns. Stiu ca am scris foarte mult, dar sunt putin nelinistit!
6 comentarii
0
14-08-2013, ora 09:14
Dr. Adam Span
Ortopedie si traumatologie, Koblenz
Dr. Adam Span
sansa pentru o leziune osoasa-cartilaginoasa (osteochondral flake) este de cam 10 la suta, pentru o leziune superficiala de cartilaj cam de 40%, deci radiografia in 2 directii a genunchiului si patela axiala este obligatorie, neefectuarea radiografiilor este malpraxis.
in mod normal ar trebui sa stati exact 0 secunde cu ghipsul, pentru ca ghipsul este daunator genunchiului capsula articulara este rupta, genunchiul este plin de sange daca acestea sunt tinute imobilizat se vor crea aderente care vor limita mobilitatea genunchiului. 16 zile de ghips oricum nu are rostul pentru ca capsula articulara se vindeca in cel putin 6 saptamani.
daca leziunile osoase si cartilaginoasa au fost excluse aveti nevoie de o orteza de centrare a patelei (patelfix de ex) pentru 3 luni, kinetoterapie activa pentru intarirea vastului medial si reducerea greutatii.
daca aveti un hemartros masiv sau leziuni de os, cartilaj, atunci evident aveti nevoie de o artroscopie, eventual operatie deschisa
3 daca luxatia a fost provocata de un traumatism major atunci sansele de recidiva sunt mici, insa daca era din cauza unei variante anatomice nefericite (picior in X, patela alta, diplazie de condyl, patela de tip Wieberg III (sau Jaegerhut), malrotatie a femurului, hipoplazie de vastus medialis) atunci sansa de recidiva este majora
4 daca nu ati suferit o fractura sau leziune de cartilaj atunci in 3 luni totul va fi normal
5. la kinetoterapie intr-o saptamana, la fitnes in 3 luni (evident daca aveti nevoie de o operatie totul este relativ)
6 orteza, kinetoterapie
7 daca genunchiul este in 180 de grade atunci nu este presiune pe patela, o incarcare axiala a genunchiului este permisa (evident daca o bucata de os desprinsa se prinde intre cele doua oase atunci nu va fi posibila) insa pentru siguranta folositi carje.
0
14-08-2013, ora 09:53
alexcata29
Nu este medic/terapeut
alexcata29
Nu am inteles chestia aceia cu traumatismul. As dori exact in cazul meu. Si daca se poate as vrea si parerea unui specialist. Multumesc!
0
14-08-2013, ora 11:13
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Cred ca glumiti...
Nu poate exista un raspuns mai complet si mai complex decat al distinsului coleg.
V-a explicat magistral, raspunzand fiecarei intrebari la modul cel mai punctual.
Va rog sa cititi inca o data, cu mare atentie, raspunsul...poate la o noua lectura veti intelege mai bine. Trebuie sa dati imediat gipsul jos si sa-l inlocuiti printr-o orteza de centrare a rotulei, cu care puteti merge, si mai ales puteti mobiliza genunchiul (cu conditia inexistentei unei leziuni de cartilaj)...
Ce nu a precizat distinsul coleg: cele 30 kg in exces actioneaza gravissim la nivelul oricarei articulatii, producand acest gen de traumatisme.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Ante-picior
0
14-08-2013, ora 16:11
Dr. Adam Span
Ortopedie si traumatologie, Koblenz
Dr. Adam Span
in primul comentarie as coriga ceva, nu 16 zile de ghips ci pana in 16 aug.
orice patela (rotula) poate fi luxata de acea luxatiile pot fi inpartite in doua categorii
1 cele traumatice cu traumatism major la un genunchi cu anatomie normala. in acest caz dupa vindecarea totala o noua luxatie in viitor este posibila numai la un traumatism major
2 traumatice cu traumatism minor la un genunchi cu o varianta anatomica nefericita unde chiar si la o vindecare completa sansa unei noi luxatii este majora. aceste luxatii daca se repeta des, cazul poate evolua in directia unei luxatii habituale care ar preupune luxatia patelei la fiecare flexie a genunchiului
0
17-11-2013, ora 18:08
butaaser
Nu este medic/terapeut
butaaser
Buna seara, este a 2-a oara cand imi sare rotula este grav ? :D
0
18-11-2013, ora 20:44
Dr. Manuel Nastai
Ortopedie si traumatologie, Stuttgart
Dr. Manuel Nastai
@butaaser

Sunt importante o serie de detalii legate de cele doua luxatii: in ce imprejurari s-au petrecut luxatiile, ce faceati, la ce interval de timp s-a petrecut cea de-a doua luxatie, ce fel de investigatii si tratament s-au efectuat de prima data. In functie de aceste elemente, evident in urma unui consult de specialitate si pe seama unor radiografii speciale se pot preciza mai multe despre situatia genunchiului dumneavoastra.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
23-06-2022, ora 19:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
CHirurgi și Clinici de chirurgie
Medici-Chirurgi.ro - caută un chirurg sau recomandă unul
Un website dedicat pacienților ce necesită o intervenție chirurgicală. Găsiți aici liste cu chirurgi și clinici de chirurgie, prezentări de servicii și recomandări ale pacienților, dar și informații detaliate despre fiecare operație.
Accesați site-ul
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cum menținem sănătatea genunchilor?
  • Alergarea ar putea fi benefică pentru genunchi, contrar temerilor generale
  • Leziunile genunchilor nu se vindecă complet
  • Alergarea ameliorează inflamația genunchiului, contrar așteptărilor
  • Dislocare genunchi - primul ajutor și sfaturi utile
  • Tipuri de durere de genunchi în diferite afecțiuni ale genunchilor
  • Recuperarea genunchiului în funcţie de patologie - evoluţie şi durată
  •