Luxatie congenitala bilaterala bebelus

18-10-2013
DeliaLucia
Nu este medic/terapeut
DeliaLucia
Buna seara,
Va deranjez pentru a va cere sfatul cu privire la situatia fiului meu de 4 luni. La nastere, a fost diagnosticat cu luxatie de sold bilaterala. La 3 zile a fost pus in gips pentru 3 sapt cu schimbarea pozitiei la 3-4 zile. Apoi a urmat o pauza in care a purtat ham Pavlik si din nou gips pentru o luna, pus sub anestezie. Soldul drept a reactionat la tratament, stangul- nu. E in continuare luxat, fara a mai fi ascensionat capul femural. Ce sanse sunt sa se rezolve in urma inca unei luni de imobilizare prin gips? Ce optiuni raman dupa? Ce inseamna interventie chirurgicala la o varsta atat de frageda? Ce afectiuni ale soldului pot aparea mai tarziu?
Va multumesc si astept cu nerabdare raspunsul dumneavoastra.
O mama disperata.
4 comentarii
0
19-10-2013, ora 20:50
Dr. Adam Span
Ortopedie si traumatologie, Koblenz
Dr. Adam Span
in ce stadiu a fost este soldul dupa clasificarea Graf?
ce inseamna ghips cu schimbarea pozitiei?
in mod normal sunt considerate instabile categoriile: IIc instabil, IIIa, IIIb si IV. acestea pot fi iarasi impartite in 2 categorii: cele care pot fi repuse manual (testul se numeste Ortolani) si raman centrate in pozitia de 100 de grade flexie si 60 de grade abductie si cele care nu pot fi repuse sau nu sunt stabile.
cele din urma sunt tratate cu metode de repozitie: ham Pavlik sau overhead extension pana cand soldurile se repun de sine si raman centrate. dupa ce obtinem aceasta situatie, urmeaza ghipsul in 110 grade flexie si 60 de grade abductie pentru 8-12 saptamani cu schimbarea ghipsului odata la 4 saptamani (in narcoza si relaxatie) si dupa fiecare schimbare de ghips este obligatoriu efectuerea unui control cu ultrasunete sau mai bine RMN pentru verificarea pozitiei capului. ghipsarea soldului intr-o pozitie luxata fiind o greseala capitala. controlul pozitiei capoului femurului nu poate fi efectuata cu radiografie
daca repozitia nu se reuseste cu hamul pavlik sau overhead extension atunci din pacate trebuie facuta deschis, operatie destul de complicata si din fericire destul de rar efectuata in lumea civilizata
de ce nu poate fi efectuata repozitia? - labrumul acetabular este prins intre cap si acetabul, tendonul psoasului este prins acolo, ligamentul capitis femoris este elongat si se interpune intre cap si acetabul, la cazuri mai vechi, acetabulul este plin de tesut adipos, cicatriceal
tratamentul de pana acum nu-l prea inteleg sincer sa fiu, insa nu am vazut cazul
e sanse sunt sa se rezolve in urma inca unei luni de imobilizare prin gips? ghipsarea soldului poate fi facuta in momentul in care soldul este repus si stabil in pozitia mai sus amintita, cum am scris ghipsarea intr-o pozitie luxata este o greseala capitala
Ce optiuni raman dupa? daca nu se reuseste repozitia inchisa atunci trebuie din pacate efectuata repozitia deschisa
Ce inseamna interventie chirurgicala la o varsta atat de frageda? operatia este cam de 60-90 de minute la un medic foarte experimentat, trebuie facut deobicei: rezectia lig. capitis femoris, indepartarea partilor moi din acetabul, sectionarea (partiala) a lig transversum acetabuli, lungirea muschiului iliopsoas, sutura/plastia (raffing) capsulei articulare, in cazuri disperate: osteotomie intertrohanterica de femur sau osteotomie de bazin etc si la sfarsit iarasi imobilizarea articulatiei si controlul acestuia cu o metoda adecvata.
Ce afectiuni ale soldului pot aparea mai tarziu? daca ramane soldul luxat atunci pana la 5 ani se poate efectua repozitia deschisa insa devine din ce in ce mai grea. peste varsta de 5 ani trebuie foarte bine gandita daca se incearca asa ceva, operatia fiind complicata si sansele slabe. cu un sold luxat evident nu poate duce o viata normala, piciorul fiind mai scurt ca celalalt. daca soldul nu se vindeca corect (unghi alfa peste 60 de grade si unghi beta mai mic de 55 de grade cu timpul acoperirea soldului nu va fi suficienta, acesta se numeste displazie de sold, cand unghiul Wieberg este sub 25 de grade) diplazia de sold la adulti este o stare care favorizeaza artroza precoce si poate fi corectata numai prin operatii complicate.
0
19-10-2013, ora 21:44
DeliaLucia
Nu este medic/terapeut
DeliaLucia
Buna seara. Soldurile au fost in stadiul IV dupa clasificarea Graf. Dreptul e acum la I, am inteles ca se considera sold normal, iar stangul la III. La manevra Ortolani doi mari profesori din Bucuresti nu au identificat luxatia, doar la ecografie se vede clar ca stangul e in continuare luxat. Pentru certitudine, am facut si o radiografie.
Gipsarea nu s-a facut in pozitia luxata, ci a fost facuta anestezie tocmai pentru a putea fixa capul femural in acetabul. Nu stiu sa va spun de ce nu s-a reusit fixarea in celelate doua dati de gips.
Daca nu deranjez prea mult, va pot trimite o ecografie si radiografia sau, va rog, recomandati-mi ce putem facem mai departe pentru a nu lasa timpul sa treaca. Va multumesc pentru promptitudine.
0
20-10-2013, ora 20:26
Dr. Adam Span
Ortopedie si traumatologie, Koblenz
Dr. Adam Span
trimiteti-mi radiografia si echografia pe adresa mea de mail pe care il gasiti pe profilul meu
0
22-10-2013, ora 18:54
DeliaLucia
Nu este medic/terapeut
DeliaLucia
Buna seara,
V-am trimis pe romedicro@gmail.com. Va multumesc mult
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
23-06-2022, ora 19:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
CHirurgi și Clinici de chirurgie
Medici-Chirurgi.ro - caută un chirurg sau recomandă unul
Ați trecut printr-o operație? Ajutați alți pacienți oferind o recomandare chirurgului care v-a operat.
Accesați site-ul
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Soldul marcatorului - primul ajutor
  •