Lucrare dentara cazuta (in perioada sarcinii)

29-06-2010
Ariadna27
Nu este medic/terapeut
Ariadna27
Buna ziua!
Ieri dimineata m-am pricopsit cu o surpriza neplacuta - s-a desprins una din cele doua coronite ceramice care imbracau cei 6 dinti centrali (sus). Lucrarea dentara a fost facuta in 2001 si era formata din 2 coronite (fiecare a cate 3 dinti). "Stalpii" sunt caninii, care erau in perfecta stare inainte de slefuire. Acum, incisivul central (dreapta) cred ca e in stare buna (cam cum arata dupa slefuire, inainte de aplicarea coronitei); in schimb, caninul e pur si simplu negru si semi-mobil...si tare fragil (consistenta moale...as zice, nu mai seamana deloc a dinte). Pe coronita dentara nu exista nici urma de cement in cavitatea ce imbraca acel canin - sa fie asta cauza pt. care s-a degradat atat de mult?! (incisivul lateral a fost extras inainte de montarea coronitei; oricum, pe restul coronitei se vad urme de cement)
Avand in vedere ca sunt insarcinata in saptamana a 13 a, mai pot face ceva pt. a nu ramane cu aceasta gaura imensa timp de nu stiu cate luni (sarcina+alaptat)? Precizez ca, dincolo de aceasta coronita, nu mai am nici un dinte intreg- sunt doar resturi ale molarilor, care au fost imbracati pana anul trecut cand, la fel, lucrarea dentara a cazut. Din motive financiare, n-am mai rezolvat problema...astfel incat, in momentul de fata, nu prea mai e nimic de facut - cu exceptia implantelor. Intre coronita ceramica din fata si cealalta lucrare dentara a fost lasat primul molar (natural) care s-a degradat ceva mai tarziu, macinandu-se pana la gingie.
In aceste conditii, se mai poate recimenta vechea coronita ceramica (centrala)? (ca masura provizorie, pana dupa momentul in care voi naste)
2 comentarii
0
29-06-2010, ora 21:01
Dr. Nicoleta Grosu
Stomatologie, cluj
Dr. Nicoleta Grosu
Probabil ca se poate recimenta, dar nu va sfatuiesc sa procedati asa.
De ce?

- puntea de 3 dinti se va sprijini doar pe un singur dinte (incisivul central) si va duce la suprasolicitarea acestuia care va duce la mobilitate si posibila lui pierdere, cu atit mai mult cu cit spuneti ca nici in spate nu prea mai aveti dinti, ceea ce inseamna solicitare si mai mare pe grupul frontal.
- caninul e un dinte f important si f puternic. Daca il pierdeti, orice restaurarea ulterioara va fi cu cintec.
- masura asta provizorie la care vreti sa apelati pt 6 luni pina la nastere plus cine stie cit timp dupa aceea va permite cariei sa "lucreze" in continuare pina nu mai ramine nimic din canin.
- din luna a 3-a de sarcina pina in luna 6-7 se pot face tratamente stomatologice fara probleme.

Sfatul meu e sa mergeti la dentist (urgent!) pina mai aveti dinti pe care se pot face lucrari. Daca lasati pina dupa nastere, s-ar putea sa vreti, dar sa nu mai aveti suficienti dinti care sa suporte o lucrare. Ca sa nu stati f mult prin cabinet, o posibila rezolvare provizorie ar fi: curatarea caninului, tratament endodontic si pivot + reconstituire coronara (daca nu e deja prea distrus ca sa se mai poata face aceste lucruri) si o lucrare provizorie din acrilat, fara schelet metalic, cimentata definitiv, urmind ca dupa nastere sa faceti o lucrare definitiva care presupune mai mult vizite la stomatolog
0
29-06-2010, ora 23:05
Ariadna27
Nu este medic/terapeut
Ariadna27
Multumesc frumos pt. raspuns.
Cred ca e prea tarziu pt. tratamentul descris de dvs. - cel care ar trebui aplicat caninului. Cand am zis ca acesta (caninul) e negru, n-am exagerat deloc - e absolut negru, nici macar la radacina nu se vede o diferenta de nuanta. Iar in ce priveste dintii din spate, sunt prea macinati ca sa mai poata fi agatata vreo lucrare pe ei.
O sa va urmez sfatul si o sa merg la medic, sper din tot sufletul sa existe o solutie.altfel, n-o sa mai ies deloc din casa (in conditiile in care mai am si o alta probl. de sanatate care e la fel de urgenta.plus un copil care trebuie scos afara, etc.)
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Medici stomatologi, dentisti, cabinete stomatologice
Recomandă un stomatolog sau caută unul bun!
Medici-Stomatologi.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 7500 de cabinete și clinici de stomatologie din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor stomatologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. Accesați site-ul