Leziune de menisc intern. Cui ar trebui sa ne adresam?

08-04-2010
Giusepina
Nu este medic/terapeut
Giusepina
Buna ziua! Sotul meu a fost operat de leziune de menisc intern prin artroscopie.I-a fost indepartat cam 80%din menisc.Odata cu asta i-a gasit si condromalacie...(nu mai stiu exact cum). Dupa operatie n-au fost complicatii a facut tratament cu fraxiparine, azi(08, 04, 2010) i-a scos firele si atat, nu i-a recomandat nici un fel de exercitii de recuperare si nu mi se pare normal.El poate sa mearga dar nu are forta, stabilitate in piciorul respectiv(stangul).Cui ar trebui sa ne adresam?Va multumesc anticipat.
77 comentarii 12 3 Înainte ›
0
08-04-2010, ora 23:18
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna seara!
Adreasti-va, asa cum este firesc, chirurgului care v-a operat.
Va va prescrie un program de kineto-terapie, indispensabil in cazul D-voastra.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior
0
25-04-2010, ora 20:27
ionel craiova
Nu este medic/terapeut
ionel craiova
Buna seara !
Ma numesc Ionel am 42 de ani si in urma RMN la genunchiul stang mi s-a dat urmatorul rezultat ;
-modificari minime de semnal la nivelul cornului posterior meniscal intern, cu aspect de leziune gradul 1.
Va rog frumos sa-mi spuneti care este urmatorul pas care trebuie facut, ce consecinte ar avea o eventuala operatie si cat timp ar dura recuperarea.
Va multumesc ! Astept un raspuns.
0
25-04-2010, ora 20:42
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna seara!
Singurul element esential in alegerea tipului de tratament il reprezinta examinarea clinica din partea specialistului in artroscopia genunchiului.
Daca nu exista semne clinice de ruptura meniscala, se face totala abstractie de rezultatul RMN-ului, optandu-se catre tratamentul conservator.
In general artroscopia este destul de usor de suportat, insa necesita un concediu medical de 2-3 saptamani si evitarea eforturilor fizice medii-mari minimum 6 saptamani.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior
0
22-06-2010, ora 14:58
catalyn8
Nu este medic/terapeut
catalyn8
Buna ziua! Ma numesc Catalin am 18 ani si peste o saptamana urmeaza sa efectuez o operatie la genunchiul drept. Diagnosticul: menisc intern rupt, iar operatia se va face prin artroscopie. As vrea sa stiu ce se va intapla in timpul operatiei, imi va fi scos meniscu, sau doar refacut, suturat? voi avea aceasi mobilitate a genunchiului dupa operatie? vor fi consecinte negative? as mai putea sa continui sa joc fotbal? multumesc
0
24-06-2010, ora 10:16
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Posibilitatile terapeutice sunt multiple, in functie de marimea si localizarea leziunii de menisc: o leziune mica, periferica va fi tratata prin inlaturare, in timp ce o leziune mare, aproape de insertia capsulara, poate fi reparata, teoretic, prin reinsertie (sutura).
Consecintele depind tot de natura leziunii. In principiu activitatile pot fi reluate la acelasi nivel.
Cat despre foot-ball, eu nu as sfatui pe nimeni sa practice acest sport, extrem de agresiv pentru genunchi, asa cum deja ati remarcat "pe propria piele". Continuarea jocului va poate duce si la leziuni mai grave, cum sunt leziunile ligamentare sau cartilaginoase.
Fireste, este optiunea D-voastra sa va protejati sau sa va distrugeti genunchiul, jucand mai departe acest sport...
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior
0
05-07-2010, ora 08:12
Lazar Florin
Nu este medic/terapeut
Lazar Florin
Buna ziua! Ma numesc florin am 21 de ani si acum o saptamana am fost operat cu leziune de menisc intern prin metoda clasica. Genunchiul este ok nu mai doare decat foarte putin singura problema esta ca piciorul e la fel de umflat ca si dupa operatie... As dorii ceva sfaturi si daca se poate ceva exercitii pentru genunchi.Va multumesc!
0
05-07-2010, ora 08:40
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Desi eu nu am prcaticat niciodata aceasta metoda (si nici nu am vazut-o de foarte multi ani), din cate stiu ea presupunea imobilizarea genunchiului in vedrea cicatrizarii capsulare. Prin urmare, daca ati fortat genunchiul este oarecum normal sa mentina "umflatura".
Puteti recurge temporar la crioterapie (gheata local), repaus articular total, mentinerea intregului membru pelvin intr-o pozitie ridicata si mai ales sa-l consultati pe ortopedul care v-a operat.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior
0
12-07-2010, ora 12:20
DraganMihai
Nu este medic/terapeut
DraganMihai
Buna ziua, am facut o intindere de ligamente la fotbal sau asa am considerat eu fara sa merg la un doctor deoarece e a 4 a oara cand mi se intampla si stiam ca nu e ruptura deoarece puteam pun piciorul jos....am mers schiopatand din a 2 zi dupa accidentare si cam dupa 3 saptamani, cum banuiam de altfel, pot merge fara nicio durere si eu ma gandesc sa mai stau cam 3 saptamani, in total 6, si sa-mi fac dupa recuperare un rmn sa vad daca sunt recuperate complet ligamentele....

Intrebarile sunt:
1. Am gresit ca nu am imobilizat genunchiul in ghips si l-am folosit din a doua zi cu grija ce-i drept deoarece eu il simt destul de bine si mobil
2. E o idee buna sa-mi fac RMN dupa perioada de recuperare in care sa vad daca sunt complet refacut sau nu
3. Dupa cat timp trebuie sa fac fizioterapie la intindere de ligamente au trecut 3 saptamani
0
12-07-2010, ora 23:16
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna seara!
Atitudinea D-voastra este partial corecta, dar fundamental gresita.
- In primul rand trebuie sa va adresati ortopedului. Este insa excelent ca nu l-ati imobilizat in aparat gipsat, ceea ce v-a determinat normalizarea miscarilor articulare..
- atitudinea "nu ma doare, deci nu este nimic grav, deci pot merge" este catastrofala si trebuie uitata. Exista leziuni cartilaginoase sau ligamentare care pot trece neobservate si care sa lase sechele gravissime, pe toata viata...
- este o idee foarte proasta sa faceti RMN fara recomandarea unui ortoped specializat in artroscopia/ligamentoplastia genunchiului, fiind total inutil si redundant (si costisitor...).
- nu se pune problema fizioterapiei, ci a unei eventuale kineto-terapii (gimnastica medicala specifica), posibila pe la 5-6 saptamani de la traumatism
- este imperios necesara oprirea totala a sportului, iar eventuala reluare sa se practice absolut progresiv si gradat.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior
0
13-07-2010, ora 10:47
Roxana P.
Nu este medic/terapeut
Roxana P.
Buna ziua!

Ma numesc Roxana Paun, in varsta de 25 de ani. Povestea mea incepe acum vreo 4 ani, cand am jucat volei (nu sunt jucatoare de performanta) pe iarba si am alunecat, iar in cadere am suferit o entorsa. Am fost la spitalul din Slatina, cel mai apropiat de zona, unde doamna doctor respectiva mi-a spus ca e numai o entorsa si mi-a prescris un unguent (Artrostop). Am fost la un curs de 5 luni de kinetoterapie, apoi in timp am suferit cateva alte entorse, iar anul trecut, in iulie, in urma unui nou incident, m-am hotarat sa fac un RMN, care apoi a fost urmat de o artroscopie exploratorie, finalizata cu urmatoarea epicriza: leziune totala LIAE, dezinsertie capsulo-meniscala 1/2 posterioara menisc intern cu menisc stabil, condropatie grad 1 femuro-patelara, condropatiue grad 1 platou tibial extern, leziune parcelare condil femural intern. S-a aplicat shaving articular si sinovectomie partiala si mi s-a recomandat sa urmez un program de recuperare medicala, pe care l-am urmat, iar cateva luni mai tarziu am fost si la 12 sedinte de ozonoterapie, insa dupa alte 2-3 luni, s-a intamplat sa calc pe o bara de metal pe care nu am vazut-o si am ajuns sambata aceasta (10 iulie 2010) la urgente la Spitalul Floreasca, unde doctorul de garda mi-a spus ca am suferit o entorsa la ligamentele interne si ca probabil trebuie sa ma astept la operatie. Insa pentru moment, mi-a pus piciorul drept in gips. As dori sa stiu daca in conditiile in care ma aflu si din experienta si cunostintele Dvs., ar trebui sa fac un RMN ca sa se vada exact ce s-a intamplat si daca mai departe o operatie in Romania la nivelul meniscului ar insemna:
- inlaturarea definitiva a acestuia (care, in urma artroscopiei, mi s-a spus ca ar fi rupt cam 3 sferturi) si inlocuirea lui cu ce anume? In cazul in care se inlatura, nu exista o mare probabilitate de artroza si ulterior, de proteza? Si atunci, care ar fi solutia -pentru a evita aceste lucruri?
- o posibila suturare sau nu, avand in vedere si faptul ca este o leziune mai veche, dar recidivata?
- exista posibilitatea pentru transplant de menisc in Romania, sau nu este aceasta o solutie viabila? La acest procedeu se recurge numai in alte tari si de ce nu la noi? Aveti cumva cunostinte depsre care ar fi posibilitatile de a realiza o astfel de operatie in strainatate, sau daca merita efortul (pentru mine si parintii mei, mai ales, supraomenesc, as spune)?
- exista cumva solutii non-chirurgicale, poate naturiste (?), de tratare a acestei probleme? Cunoasteti cumva medicamente pentru intretinerea cartilajului, in cazul in care va fi lezat ?

Imi cer scuze daca v-am bombardat cu intrebari, dar de atatia ani de zile, pe langa problemele zilnice, aceasta leziune a genunchiului ma bantuie mereu (plus ca mi-a restrictionat mult sfera de activitate) si am impresia ca nu voi gasi o rezolvare pozitiva pana la urma. Sper sa nu va fi deranjat prea tare...Orice sfat e binevenit.

Toate cele bune, Roxana P.
0
30-07-2010, ora 13:46
DraganMihai
Nu este medic/terapeut
DraganMihai
Buna ziua, mi-am facut un RMN cu urmatoarele rezultate

RMN genunchi stang
-Leziune meniscala externa minima ambele coarne, stadiul I
-Menisc intern aparent nemodificat
-LIA indemn vizibil pe tot traiectul
-LIP edematiat in insertia proximala
-Ligamentele colateral medial / lateral, cvadricipital si patelar fara solutii de continuitate evidente
-Fara colectii lichidiene patologice

CONCLUZIE
-Leziuni meniscale externe ambele coarne, stadiul I
-Leziuni LIP insertia proximala cu edem fibrilar, leziune stadiul I


As vrea sa stiu gravitatea acestor rezultate si cat repaus voi mai fi nevoit sa fac.aceste rezultate vin dupa 7 saptamanai de repaus dupa o accidentare ;la fotbal.presupun ca nu trebuie operatie

Multumesc anticipat
0
30-07-2010, ora 14:31
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Raspunsul este mereu acelasi:
- rezultatul RMN scris, pe care l-ati descris mai sus, nu are absolut nici o relevanta. Singura care conteaza este examinarea clinica a genunchiului de catre ortopedul bine specializat in traumatologia si artroscopia genunchiului.
- Din experienta mea, statistic, nu trebuie acordat un prea mare credit interpretarii RMN. Foarte des am vazut interventii chirurgicale inutile, bazate doar pe interpretarea RMN si nu pe examenul clinic de finete.
Prin urmare, consultati un specialist in artroscopia si ligamentoplastia genunchiului, in vederea unui examen clinic atent si competent si uitati de rezultatul RMN, care are valoare numai in mainile specialistului, in timpul examjnarii clinice.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior
0
31-07-2010, ora 22:49
Grecu Doina
Nu este medic/terapeut
Grecu Doina
Buna seara.Domnule doctor va rog sa ma scuzati ptr deranj.dar as mai vrea unele sfaturi din partea unui medic adevarat cum sunteti dv.Acum 1 luna mi-am facut o artroscopie la genunchi asa cum dv m-ati sfatuit, dupa ce imi facusem operatie clasica la Turnu-Severin pe 28 aprilie 2010.Deoarece nu m-am simtit bine dupa operatia clasica am apelat la artroscopie.Dupa 1 luna de la artroscopieam genunchiul umflat chiar in mijlocul acestuia in dreptul sinovialei asa mi sa spus, de fapt acesta este umflat de 3 luni.Mai am 2 hematoane si sub genunchi la care zilnic pun gheata acestea au aparut de cand mi-am facut artroscopia.Dupa o saptamana de la artroscopie mi-am inceput exercitiile de recuperare dar cand ma las in picior ma doare simt cum femurul apasa pe tibie dar sa stiti ca nici acum la 1 luna nu il solicitmult, merg ffffff putin prin casa si pe terasa dar pe terasa il tin pe scaun deoarece daca stau cu el atarnat mi se umfla.Cat vor mai ti ne aceste dureri si aceste umflaturi, mai este nevoie de RMN.Genunchiul nu il pot flexa.In timp ce domnul doctor imi facea artroscopia m-ia zis ca am cartilajele afectate.Ce inseamna, o sa ajung la proteza.exista tratament pentru refacerea cartilajelor.cand stau cu piciorul atirnat chiar si intins simt o caldura ca imi coboara in jos.Dumneavoastra ce sfaturi imi dati sa mai merg la control.Pentru Pinteni calcanieni la calcai ce tratament exista si unde se face ca in Turnu Severin domnul doctor nu a vrut sa-mi spuna zicandu-mi ca daca vreau sa-mi spuna despre ce este vorba este ca o consultatie si aceasta costa, dar eu nu vreau sa fac interventia in Severin.Dupa artroscopie cat dureaza recuperarea dupa cat timp pot merge sa cobor scarile deoarece am cam multe scari la bloc.Ce pot faceptr a flexa genunchiul.Va multumesc mult de tot.
0
01-08-2010, ora 11:51
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Va raspund punctual:
- nu ati precizat diagnosticul rezultat in urma artroscopiei. Artroscopia, asa dupa cum va precizam, exclude RMN-ul din simplul motiv ca este mult mai fiabila. Prin urmare, daca ati facut artroscopie este absolut inutil RMN-ul.
- nu exista absolut nici un tratament pentru "refacerea" cartilajelor afectate.
- problema protezei se pune numai dupa 60 de ani si numai in cazul existentei unor dureri invalidante.
- simptomele actuale trebuie gestionate impreuna cu ortopedul operator. Absolut nimeni altcineva nu poate cuantifica statusul actual fara sa cunoasca stadiul intraoperator al articulatiei.
- nu exista "pinteni la calcai", acesta este un pseudo-diagnostic arhaic, de secol 19. Exista in schimb talalgii (dureri calcaneene), care au vreo 30-40 de cauze diferite, printre care nu figureaza niciodata faimosii "Pinteni calcaneeni", din simplul motiv ca ei constituie doar o constatare radiologica fara legatura cu realitatea durerilor d-voastra.
- nu ne-ati precizat un detaliu capital: greutatea D-voastra. Obezitatea este prima cauza a degradarii genunchiului si a talalgiilor (durerilor calcaneene).
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior
0
05-08-2010, ora 16:17
oana39
Nu este medic/terapeut
oana39
Buna ziua, acum 10 zile am suferit un accident la o competitie sportiva unde in urma investigatiei mi s a pus diagnosticul de entorsa genunchiul stg si am fost pusa in atela ghipsata timp de 10 zile.Dupa ce a fost dat aparat.ghipsat genunchiul a ramas tot drept neputand face flexie Intrebarea mea este as putea sa am o ruptura de ligamente ??? deoarece in 1990 am mai suferit o interventie chirurgicala la acelasi genunchi In prezent am durei la picior cand incerc sa il fle xez Multumesc
0
06-08-2010, ora 17:52
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Tratamentul modern al entorsei usoare a genunchiului (fara leziunea ligamentelor incrucisate) exclude cu desavarsire orice fel de imobilizare, iar motivul il simtiti pe pielea D-voastra: determina redoarea (blocarea) articulatiei.
Trebuie sa initiati o kineto-terapie sustinuta pentru a ajunge la o mobilitate cvasi-normala si abia atunci se va putea efectua o examinare clinica fiabila a genunchiului.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior
0
06-08-2010, ora 23:19
Adele
Nu este medic/terapeut
Adele
Buna seara! Daca nu exista metode de refacere a cartilajului, dar problema protezei nu se pune inainte de 60 de ani, ce poate face o persoana tanara cu afectiuni ale cartilajului? Va intreb pentru ca sufar de condromalacie rotuliana la amandoi genunchii, iar durerile la unul dintre ei sunt destul de mari, genunchiul se umfla si se incinge, si totusi nici un dr nu mi-a recomandat operatia ci doar fizioterapie si infiltratii cu acid hialuronic. Din pacate, durerile persista. Mentionez ca am 35 de ani si o greutate normala. Va multumesc.
0
08-08-2010, ora 18:42
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Cartilajul afectat nu mai poate fi vindecat, ci evolueaza catre artroza.
Sunt posibile interventii de re-axare a aparatului extensor al genunchiului, care pot reduce presiunea articulara si pot reduce ritmul degradarii cartilajului.
Nu v-as recomanda sub nici o forma infiltratiile articulare, indiferent de tipul acestora. Reprezinta doar o solutie paleativa, strict temporara, grevata de complicatii serioase.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior
0
08-08-2010, ora 19:44
Adele
Nu este medic/terapeut
Adele
Buna seara! Va multumesc pentru raspuns. Iertati-ma ca insist, dar nu inteleg prea bine. Despre ce complicatii vorbiti ca urmare a infiltratiilor intraarticulare? Exista efecte adverse in orice situatie, sau vorbiti despre posibile efecte adverse rarisime, presupuse de orice interventie invaziva (de exemplu infectie, hematom etc.) Cu stima, Adela
0
08-08-2010, ora 21:26
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna seara!
Aceste infiltratii se practicau si in Occident acum 10-15 ani, pana cand s-au observat numeroase efecte adverse. Eu inasumi am remarcat, cu ocazia interventiilor de protezare din timpul cat am lucrat in Franta (3 ani), nenumarate distrugeri articulare, depozite cristaline sau alte asemenea efecte adverse, care au trimis in desuetudine asemenea infiltratii.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior
0
08-08-2010, ora 22:38
oana39
Nu este medic/terapeut
oana39
Multumesc pentru raspuns in legatura cu entorsa la genunchi si vreau sa va spun ca am inceput sa indoi mai bine genunchiul dar nu in totalitate pentru ca am dureri pe partea anterioara a genunchiului iar cand ma asez ma doare in jurul rotulei.
0
08-08-2010, ora 22:46
Adele
Nu este medic/terapeut
Adele
Va multumesc inca o data. Inteleg atunci ca mi-ati recomanda artrosopia, sau credeti ca as avea o sansa de indreptare si prin kinetoterapie? Daca am facut deja infiltratiile, se mai poate face ceva acum? O seara buna. Adela
0
08-08-2010, ora 23:14
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna seara!
Interventia artroscopica are indicatii foarte clare si obiective precise.
In cazul D-voastra, fiind vorba despre afectarea cunoscuta a cartilajului, nu ar prea exista indicatii pentru o astfel de interventie, care rezolva spectaculos leziuni de menisc, rupturi ligamentare dar nu leziuni cartilaginoase.
Kineto-terapia corect executata poate ameliora tendinta la subluxatie externa si supraincarcarea compartimentului lateral femuro-patelar.
Daca nu aveti cerinte sportive interventia chirurgicala de re-axare a aparatului extensor (transpozitia tuberozitatii tibiale anterioare) nu prea se justifica.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior
0
08-08-2010, ora 23:17
Adele
Nu este medic/terapeut
Adele
Nu sunt sportiva, dar am o viata relativ agitata din punct de vedere fizic, un copil mic si mult de alergat si de stat in picioare. Iar durerile sunt un obstcol serios uneori. De asta caut cu disperare un tratament. Cu stima,
Adela
0
09-08-2010, ora 10:08
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Ar fi indicat sa cautati un ortoped cu buna practica in artroscopia genunchiului la sportivi. Evitati insa orice infiltratie: nu aduce nici un avantaj, decat o ameliorare temporara, paleativa, din simplul motiv ca nu actioneaza la cauza.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior
0
09-08-2010, ora 22:03
Adele
Nu este medic/terapeut
Adele
Va multumesc mult, o sa vad ce pot face. Cu stima, Adela
0
10-08-2010, ora 22:16
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Ok
Tineti-ne la curent.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior
0
12-08-2010, ora 18:26
oana39
Nu este medic/terapeut
oana39
Buna ziua am avut entorsa la genunchi iar dupa 2 sapt de cand mi am scos atela ghipsata nu pot sa indoi piciorul si am dureri pe partea anterioara a genunchiului.Nu stiu ce sa mai fac va rog frumos dati mi un un raspuns.Multumesc frumos
0
12-08-2010, ora 18:53
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Tratamentul modern al entorsei genunchiului exclude orice imobilizare gipsata, tocmai din motivul enuntat de D-voastra: blocarea articulatiei, care necesita multa rabdare pentru rezolvare.
In situatia actuala trebuie sa va gasiti un kinetoterapeut priceput pentru deblocarea progresiva a genunchiului.
Este posibila si existenta unei leziuni de menisc, care poate fi insa apreciata numai dupa recapatarea mobilitatii cvasinormale.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior
0
17-08-2010, ora 21:22
oana39
Nu este medic/terapeut
oana39
Buna seara vreau sa va intreb ce e mai bine de facut in cazul suspiciunii de ruptura de menisc;artroscopie sau RMN.Multumesc
Adaugă un comentariu / răspuns
77 comentarii 12 3 Înainte ›

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
23-06-2022, ora 19:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
CHirurgi și Clinici de chirurgie
Medici-Chirurgi.ro - caută un chirurg sau recomandă unul
Ați trecut printr-o operație? Ajutați alți pacienți oferind o recomandare chirurgului care v-a operat.
Accesați site-ul
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: