Leziune de menisc o problema frecvent sub estimata

16-06-2014
Dr. Tarek Nazer
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Tarek Nazer
MENISCUL
Un menisc poate fi rupt, de obicei după o puternica răsucire a genunchiului (este frecvent rănit în cazul persoanelor care practica sportul, în special rugby, fotbal şi schi). Simptomele pot fi durere, umflare, şi blocare a genunchiului, dar si"trosnituri". Unele leziuni se vindeca de la sine, dar majoritatea necesita o interventie chirurgicala de a stabiliza( repara) sau îndepărta meniscul rupt.
Fiecare articulaţie a genunchiului conţine menisc medial şi menisc lateral (meniscului interior şi exterior). Acestea sunt "tampoane de cauciuc groase" de ţesut cartilaginos.Sunt în forma literei " C" şi devin mai subţire spre mijlocul articulaţiei.Meniscul este situat peste stratul subţire a cartilajului care acoperă partea superioară a tibiei. Meniscurile actioneaza ca amortizoare pentru a absorbi impactul rezultat in urma contactului partii superioară a piciorului( femur- osul copasei) si a partii inferioare a piciorului ( tibia- osul gambei), de asemenea contribuie la îmbunătăţirea mişcarii şi a stabilitatii genunchiului.
Tratamentul afectiunilor meniscului
Tratamentul iniţial ar trebui să urmeze formula: protectie, repaus, gheata, compresie (cu un bandaj) şi elevatie( pozitie procliva). Acest lucru, combinat cu calmante, ajută la rezolvarea durerii iniţiale şi umflarii. Continuarea tratamentului depinde apoi de dimensiunea rupturii, de severitatea simptomelor, de gradul de afectarii astilului de viaţa, vârsta dumneavoastră, şi starea de sănătate generală.Marea majoritate vor necesa interventie chirurgicala - Artroscopie. Artroscopia este o procedură ce permite evaluarea interiorului genunchiului folosind un artroscop( este ca un telescop subtire, cu o sursa de lumina prin care se amplifica structurile din interiorul genunchiului). Două sau trei (mai puţin de 1 cm) incizii mici se fac pe partea din faţă a genunchiului.Articulaţia genunchiului este umpluta cu lichid şi artroscopul este introdus în genunchi. Instrumente mici, special concepute pot fi apoi introduse în genunchi prin celelalte incizii mici. Aceste instrumente sunt folosite pentru a repara, tăia, pentru a biopsia, apuca, etc, in interiorul articulatiei. Artroscopia poate fi utilizata pentru a diagnostica şi, de asemenea, pentru a trata leziunile meniscale. In urma interventiei chirurgicale, va trebui recuperare medicala - kinetoterapie, pentru a menţine genunchiul activ (ceea ce încurajează vindecarea), şi pentru a consolida muschii din jur necesari stabilitatii genunchiului.
0 comentarii
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
23-06-2022, ora 19:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
CHirurgi și Clinici de chirurgie
Medici-Chirurgi.ro - caută un chirurg sau recomandă unul
Ați trecut printr-o operație? Ajutați alți pacienți oferind o recomandare chirurgului care v-a operat.
Accesați site-ul
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: