Legumele verzi îmbunătăţesc funcţionarea muşchilor
Dacă mai este nevoie de un motiv pentru a mânca legume, un studiu publicat pe 2 februarie arată că nitraţii din spanac, de exemplu, îmbunătăţesc funcţionarea muşchilor, scrie site-ul femina.ch.
Oamenii de ştiinţă au dat unor persoane sănătoase doze mici de nitrat neorganic trei zile, măsurând cantitatea de oxigen absorbită în timp ce pedalau pe biciclete statice. Cercetătorii nu recomandă consumul unor suplimente alimentare cu nitrat, dar au descoperit o legătură interesantă între nitraţi şi creşterea eficienţei mitocondriilor, care fac celulele să funcţioneze.
'Este vorba despre o cantitate de nitrat echivalentă cu cea care se găseşte în două-trei sfecle roşii sau o porţie de spanac', spune Eddie Weitzberg de la Institutul suedez Karolinska. 'Ştim că regimurile bogate în fructe şi legume permit prevenirea bolilor cardiovasculare şi a diabetului, dar nu ştim exact care sunt substanţele active care fac posibil acest lucru', adaugă el. 'Studiul arată că nitratul neorganic ar putea fi la originea acestui fenomen', spune cercetătorul.
Valoarea nutriţională a nitraţilor nu fusese studiată până de curând. Se sugera chiar că ar fi toxici. Un studiu recent arăta că nitraţii din sucul de sfeclă îmbunătăţesc circulaţia sângelui spre creier, permiţându-i să rămână activ şi putând reduce, prin urmare, efectele demenţei senile. Potrivit cercetătorilor, ar fi suficient consumul a 473 ml de suc de sfeclă pe zi.
Concentraţii mari de nitraţi se găsesc în salata verde, varză, spanac, sfeclă, ceapă verde, ridichi.
_
Sursa: Agenţia Naţională de Presă "Agerpres", partenerul Romedicului pe secţiunea de Noutăţi şi Ştiri medicale.
Oamenii de ştiinţă au dat unor persoane sănătoase doze mici de nitrat neorganic trei zile, măsurând cantitatea de oxigen absorbită în timp ce pedalau pe biciclete statice. Cercetătorii nu recomandă consumul unor suplimente alimentare cu nitrat, dar au descoperit o legătură interesantă între nitraţi şi creşterea eficienţei mitocondriilor, care fac celulele să funcţioneze.
'Este vorba despre o cantitate de nitrat echivalentă cu cea care se găseşte în două-trei sfecle roşii sau o porţie de spanac', spune Eddie Weitzberg de la Institutul suedez Karolinska. 'Ştim că regimurile bogate în fructe şi legume permit prevenirea bolilor cardiovasculare şi a diabetului, dar nu ştim exact care sunt substanţele active care fac posibil acest lucru', adaugă el. 'Studiul arată că nitratul neorganic ar putea fi la originea acestui fenomen', spune cercetătorul.
Valoarea nutriţională a nitraţilor nu fusese studiată până de curând. Se sugera chiar că ar fi toxici. Un studiu recent arăta că nitraţii din sucul de sfeclă îmbunătăţesc circulaţia sângelui spre creier, permiţându-i să rămână activ şi putând reduce, prin urmare, efectele demenţei senile. Potrivit cercetătorilor, ar fi suficient consumul a 473 ml de suc de sfeclă pe zi.
Concentraţii mari de nitraţi se găsesc în salata verde, varză, spanac, sfeclă, ceapă verde, ridichi.
_
Sursa: Agenţia Naţională de Presă "Agerpres", partenerul Romedicului pe secţiunea de Noutăţi şi Ştiri medicale.
0 comentarii
Adaugă un comentariu / răspuns
Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Alte subiecte recente din această secțiune:
- 1Apă alcalină
- 5Sfaturi despre alimente. Pro sau contra.
- 1Motivează o carte buna de nutritie?Ce efect ar trebui sa aiba o carte buna de nutritie?
- 1Cum sa ma ingras ?
- 1Ajuta-ti ficatul
- 2Gâlmă pe antebrat
- 2Ce îți face la o consultație la nutritionist? Cum decurge?
- 1Alternative băuturi carbogazoase
- 0Am nevoie de ajutor legat de nutritie alimentara
- 1Cum pot ajunge consilier în stil de viață sănătos?