Intrebare pentru suplimente pentru sportivi

20-12-2014
vlad_kohai
Nu este medic/terapeut
vlad_kohai
Buna ziua.
Am o intrebare destul de delicata si rog doctorii de specialitate sa-mi raspunda pentru ca e foarte important.
Am 1.69m si 52 de kg. Prectic sport de la 4 ani si mereu am fost slab ca si constitutie. In ultimul timp am fost diagnosticat cu 'intestin sensibil' (colite poate... si spun poate pentru ca n-am primit doua diagnostice identice), iar eu vreau sa mai pun pe mine ceva masa musculara. Sa zic undeva pe la 60-63 de kg in total. Intrebarea mea este: ma afecteaza in vr-un fel daca iau suplimente pentru adaugare de masa sau proteine?

http://www.4fit.ro/product/anabolic-monster-beef-90-protein-2-2kg.html
http://www.4fit.ro/product/probolic-sr-1-8-kg.html
http://www.weider.ro/produs/mega-mass-4000-3kg
http://www.megaproteine.ro/Proteine-masa-musculara/BSN-True-Mass/
1 comentarii
0
23-08-2016, ora 14:16
Dietetician Acasandrei Mihaela
Nutritie si dietetica, Iași
Dietetician Acasandrei Mihaela
Buna ziua!

Suplimentele proteice sunt recomandate doar in cazul unui deficit sau al unui aport care nu poate fi acoperit prin dieta. De regula, alimentatia tinde sa fie hiperproteica si nu necesita interventia non-dietetica (consumul suplimentelor la care ati facut referire).

Din cauza rolului structural al proteinelor pe care il joaca la nivelul musculaturii, se face deseori confuzia in ceea ce priveste cresterea aportului de proteine, cu scopul de a creste masa musculara. Aportul optim de proteine la sportivi este intre 1.2 - 1.7 g/kg corp/zi (MAXIM 1.5 - 2.0), in functie de varsta, sportul practicat, intensitatea antrenamentelor, frecventa lor si multe alte aspecte. Organismul utilizeaza cantitatea de proteine necesare pentru indeplinirea rolurilor structurale (refacerea tesutului muscular post-efort), dar si functionale (hormoni, anticorpi), iar excesul este depozitat sub forma de tesut adipos (grasime).

Pentru cresterea in greutate armonioasa este nevoie de pastrarea unui echilibru in alimentatie.

Pentru greutatea dvs. (52 kg) am aproximat un necesar de circa 70 - 90 g proteine.
Ideal ar fi ca proteinele din dieta sa fie repartizate la fiecare masa (3-4 mese), in mod egal sau cum doriti dvs. astfel incat sa aveti un aport proteic constant pentru a eficientiza sinteza de proteine la nivelul organismului.

Aportul de carbohidrati/glucide ar trebui sa fie de circa 6-8 g/kg corp pentru refacerea rezervelor energetice (glicogenul hepatic, muscular). Sursele si calitatea carbohidratilor ese foarte importanta in acest caz.

Grasimile trebuie sa reprezinte cel putin de 0.8 - 2.0 g/ kg corp/zi pentru a sustine functia hormonala normala.
Desigur, acestea sunt cateva exemple generale, poate par niste cifre si atat pentru dvs, reproduse intr-un mod simplist si poate matematic.

Dupa cum am spus si anterior, in functie de antrenament, durata, intensitate se stabilesc atat aportul energetic dar si cel proteic, al carbohidratilor si lipidelor, deoarece aveti nevoie de toate pentru a sustine cresterea musculara si a performantei. Asta am vrut sa subliniez in final.

Excesul de proteine ar putea conduce la multiple dezechilibre in organism, chiar si in lipsa afectiunii intestinale. In conditiile in care o dieta normala poate aduce cu usurinta cele 90 g de proteine necesare functionarii optime, dvs. veniti cu alte 30 g per portie de supliment cel putin. In acest caz ori reduceti din consumul de carbohidrati si grasimi pentru a asigura necesarul caloric, ori va creati un exces de calorii.. toate acestea culminand cu formarea depozitelor de grasime si nu cu o crestere a masei musculare.

O alimentatie corecta care sa asigure aportul optim de carbohidrati pentru energie, proteine si grasimi pentru echilibrul hormonal (hormon de crestere, testoston, necesari pentru cresterea masei musculare) si refacerea respectiv hipertrofia musculaturii (sinteza proteica) si un somn suficient pentru recuperarea optima a organismului sunt mult mai sigure pentru sanatate si eficiente pe termen lung.

Puteti consulta un specialist in nutritie (nutritionist-dietetician, medic nutritionist) pentru a stabili impreuna un plan de alimentatie echilibrat care sa va asigure cresterea in greutate in functie de nevoile de efort, respectiv pentru a elimina disconfortul intestinal resimtit.

Multa sanatate inainte de toate si nu alegeti astfel de „scurtaturi”. Cele mai bune rezultate, care sa fie si de durata se obtin prin munca, rabdare si multa determinare! Informati-va din surse corecte, in mediul online fiind vehiculate in mod iresponsabil multe date incorecte, nevalidate stiintific sau nesigure pentru starea de sanatate si implicit, statusul nutritional.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Sportivii, avertizați cu privire la potențialele pericole ale suplimentelor naturale
  •