Intrebare diagnostic

26-11-2015
Cloud11
Nu este medic/terapeut
Cloud11
Am fost la un dr. psihiatru dupa ce mi-au raspuns cativa utilizatori la topicul legat de depresie (le multumesc mult!). Mi-a fost dat diagnosticul de 'personalitate imatura ciclotimica' deocamdata sub observatie pt. 10 zile. Mi-au fost prescrise Gabapentin (alternat 1/2 pastile pe zi timp de 6 zile) si Prozac jumatate de pastila seara. Imi este cam frica sa le iau dupa ce am citit de efecte adverse pe internet, dar voiam sa va intreb ce este personalitatea imatura ? Am cautat pe internet pt. posibila psihoterapie la asa ceva si nu gasesc. In engleza scrie ceva vag, ca ar fi un spectru care cuprinde: pers. narcisista, histrionica, borderline si antisociala, dar nu sunt sigur. Multumesc!
8 comentarii
0
27-11-2015, ora 09:29
Psiholog Pescaru Valentin
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Pescaru Valentin
Buna ziua, un astfel de diagnostic nu exista. Este foarte probabil ca dl.dr. sa fi pus un diagnostic "de lucru" care sa-i permita sa va prescrie un tratament. Personalitatea imatura defineste o nedezvoltare, o "ramanere in urma" fata de nivelul la care ar trebui sa fie persoana (ca functionare, educatie, profesie etc.). Psihoterapia nu se face in functie de diagnostic. O evaluare psihologica facuta de un psiholog cu experienta va poate da detalii despre personalitate, comportament, mecanisme de aparare etc., dar psihoterapia va va ajuta sa gasiti si solutii pentru problemele existente.
Valentin Pescaru
psiholog clinician-psihoterapeut-sexolog
0
27-11-2015, ora 10:09
Cloud11
Nu este medic/terapeut
Cloud11
Multumesc pentru raspuns domnule psiholog! Mi se pare curios faptul ca in 20 de minute mi-a prescris tratament care are ceva reactii adverse din ce am citit pe internet, dar a pus un diagnostic de mantuiala. In fine..
0
27-11-2015, ora 17:39
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Ai tu personal vreo reactie adversa la el ?

Nu prea se intelege atunci despre ce vorbim.
0
27-11-2015, ora 18:26
stevens
Nu este medic/terapeut
stevens
Ciclotimia e diagnostic iar tulburarea de personalitate de asemenea, deci nu e diagnostic de mantuiala !

Gabapentinul ia-l in doza recomandata iar seroxat-ul la jumatate pt 1-2 zile ca sa te lamuresti asupra efectului !
0
27-11-2015, ora 19:25
Psiholog Pescaru Valentin
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Pescaru Valentin
Cloud11
Iata catvea explicatii care poate va mai pot ajuta: diagnosticul "de lucru", asa cum m-am exprimat anterior, este un diagnostic temporar, si se pune in unele situatii: la debutul unei boli, atunci cand nu exista antecedente medicale/psihiatrice, atunci cand este foarte greu de identificat diagnosticul (situatie strans legata de cele doua situatii anterioare). El este mai degraba un diagnostic "descriptiv", adica incearca sa cuprinda simptomele proeminente (care ies in evidenta), iar acest fapt permite medicului sa prescrie un tratament. Aceasta inseamna ca diagnosticul nu este unul de mantuiala ci in stransa legatura cu situatia prezenta (care poate fi incerta). Timpul (in general o perioada cuprinsa intre sase luni si un an) va confirma, infirma sau transforma acest diagnostic intr-unul clar. Sunt destule situatii care par intr-un anume fel (care poate induce in eroare) la debutul unei tulburari si apoi sa vireze catre altceva. Sunt multe simptome asemanatoare in boli diferite. Sau, exista si posibilitatea ca ceea ce a parut o tulburare/boala, sa fie doar o situatie temporara (o reactie la un eveniment/situatie/substanta/conditie medicala etc.)
Aveti intotdeauna libertatea de a cere o a doua opinie de la un alt medic. In alta ordine de idei: ORICE substanta/medicament are un efect secundar, in functie de foarte multe elemente. Dar tratamentele se iau pentru efectele lor primare, nu pentru cele secundare, iar schimbarea tratamentului se poate face doar de catre un specialist care cunoaste in detaliu situatia, si nu datorita unor comentarii de pe internet. Nu am vazut in ceea ce ati scris cuvantul "tulburare" (in legatura cu o eventuala tulburare de personalitate) asa incat nu vad ce putem comenta in legatura cu asta.
Atentionare!
Fiecare persoana este unica. Desi facute cu bune intentii, recomandarile altor persoane, care nu au pregatire specifica, pot fi nepotrivite situatiei Dumneavoastra. Ceea ce a functionat in cazul altora poate sa nu fie potrivit in cazul Dumneavoastra.
Autodiagnosticarea si autotratamentul pot dauna sanatatii.
Evaluarea situatiei trebuie facuta doar de catre o persoana cu pregatire si competenta in domeniu.
Singurul in masura sa recomande sau sa schimbe un tratament este medicul curant, care cunoaste in amanunt situatia si simptomele.
Daca nu sunteti multumit de medicul care va trateaza puteti cere oricand o a doua opinie medicala.
Valentin Pescaru
psiholog clinician-psihoterapeut-sexolog
0
28-11-2015, ora 09:10
Cloud11
Nu este medic/terapeut
Cloud11
Multumesc mult de comentarii ! Am fost sfatuit de unii prieteni si de parinti sa nu iau tratamentul pentru ca da dependenta si ma v-a "transforma" intr-o leguma. Am o cunostinta care ia tratament pentru epilepsie si pare pierduta mereu. Imi este frica sa nu patesc la fel, si speram ca dr. psihiatru sa-mi recomande doar o schimbare in modul de viata, nu pastile. E prima data cand ma duc si nu am tocmai sprijinul necesar acasa, dar asta este..
0
28-11-2015, ora 12:52
stevens
Nu este medic/terapeut
stevens
Eu zic sa incerci tratamentul pt 7-10 zile asa cum ti-am spus mai sus, abia apoi iei o hotarare in cunostinta de cauza, nu dupa parerile vecinilor sau escaladand anxietatea pe care e limpede ca o ai ! Te-ai lasat coplesit de ea, ti-ai transformat anxietatea din 'pacat' in virtute ! :)
0
28-11-2015, ora 17:46
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Tratamentele pt psihoze transforma in leguma. Tu nu esti psihotic.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul