Interpretare rezultat tomograf si pasii urmatori ce trebuiesc urmati

02-09-2012
andreiverzi
Nu este medic/terapeut
andreiverzi
Am stat internat in spital 3 saptamani pentru ca scuipam sange si aveam durere puternica in piept si nu puteam sa respir. Dupa 3 saptamani de tratament perfuzabil m-au trimis sa fac tomograf. Pe biletul de la tomograf scrie urmatoarele:
Proces expansiv situat predominant la nivelul hemitoracelui drept (1/2 superioara) dimensiuni maxime in plan 10/8.8 cm, limite imprecise cu multiple prelungiri in paremchinul pulmonar adiacent, structura relativ omogena, iodofilie moderata. Formatiunea se extinde intramediastinal, inglobeaza artera pulmonara dreapta (determina o ingustare importanta a lumenului acesteia pana la un minim de 7 mm diametru) si a ramurilor emergente pe o distanta de 3.2 cm, ajunge in vecinatatea crosei aortice si prezinta contact intim cu aceasta pe distanta maxima de 5.8 cm, vine in contact cu traheea, la nivel supracarinal, o inglobeaza, are caracter invaziv la nivelul bronsei principale drepte determinand o ingustare importanta a lumenului acesteia cu disparitia aproape completa pe o distanta de aproximativ 1.2 cm. Se constata deasemenea caracter infiltrativ al formatiunii la nivelul bronsei lombara superioara drepte cu diminuare importanta a lumenului pana la aproximativ 3 mm diametru. In zona mediasunului superior formatiunea se extinde cranial pana la nivelul vaselor emergente din crosa aortica ( in special trunchiul branhiocefalic si artera carotida comuna pe care il inglobeaza), precum si la nivelul venei cave superioare (vinein contact cu aceasta pe mai mult de 3/4 din circumferinta) ingrosare pleurala neuniforma cu margini regulate si prelungiri in paremchinul adiacent ajung pana la o grosime max de 1.9 cm in regiunea latero toracica drepta (1/2 superioara). Proces expansiv adiacent la peretele toracic drept in 1/3 medie cu dimensiuni maxime in plan axial de 4.7/ 3.7 cm cu prelungiri in paremchim aflate in aparenta continuitate cu formatiunea tumorala descrisa mai sus ( posibil diseminare secundara) artera subsegmentara din zona filiobazala dreapta cu imagine lacunara in interior de 8 mm diametru (obs. tromboza tumorala) revarsat pleural la baza dreapta in cantitate mica adenopatii subcarinale si in fereastra aortopulmonara de maxim 1.8 cm diametru unele din ele confenate.
Ma poate ajuta cineva cu niste explicatii mai clare si ce trebuie sa fac in continuare?
4 comentarii
0
02-09-2012, ora 10:29
Dr. Adam Span
Ortopedie si traumatologie, Koblenz
Dr. Adam Span
cautati un chirurg de torace bun, trebuie facuta o bronchoscopie si o biopsie, examinat mai apoi ce natura are tumoarea descrisa pe CT. luat contactul cu o oncologie buna, eventual cu un institut unde se face radioterapie (in functie de rezultatul histologic)
din pacate sansele nu sunt prea bune
0
02-09-2012, ora 14:31
Vio 49
Nu este medic/terapeut
Vio 49
Da, este o tumora, daca sunteti din Bucuresti v-as recomanda Institutul M.Nasta, DR.Cordos..(FILARET).
0
03-09-2012, ora 13:56
Dr. Bolca Ciprian
Chirurgie toracica
Dr. Bolca Ciprian
sub rezerva faptului ca nu am vazut filmele, suferiti cel mai probabil de un cancer pulmonar avansat
cel putin in acest moment nu cred ca se pune problema unei interventii chirurgicale
ceea ce trebuie facut este obtinerea unui examen histopatologic
dupa descrierea CT, o fibrobronhoscopie ar fi de folos pentru a se efectua o biopsie si afla ce tip de neoplasm bronhopulmonar s-a dezvoltat in plaman
in principiu o evaluare completa se poate face intr-o sectie de pneumologie
ulterior, dupa obtinerea rezultatelor, tratament oncologic de specialitate
cu chirurgia toracica aveti de a face doar daca nu se poate obtine o biopsie sub alta forma
0
03-09-2012, ora 17:46
andreiverzi
Nu este medic/terapeut
andreiverzi
Multumesc din suflet pentru raspunsuri.
Banuielile mele au fost confirmate si in acest stadiu e clar ca singura lupta se duce pentru fiecare secunda de viata. As dori totusi, daca e posibil, pe baza informatiilor prezentate mai sus, un pronostic privind speranta de viata. E clar ca nu se pune problema de zeci de ani de viata insa vreau sa stiu cu aproximatie daca e vorba de cativa ani sau de cateva luni si daca chimioterapia mai poate rezolva ceva in acest caz, bineinteles, sub rezerva rezistentei organelor interne la chimioterapie. Imi puteti spune daca chimioterapia va face posibila stagnarea evolutiei acestei tumori si daca se produce aceasta stagnare va fi posibila o interventie chirurgicala?
Din pacate nu suntem din Bucuresti ci din Targul Neamt si as dori sa ma ajutati si sa ma indrumati catre un spital si eventual un profesor universitar din Iasi pentru ca este mai aproape de noi.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
23-06-2022, ora 19:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
CHirurgi și Clinici de chirurgie
Medici-Chirurgi.ro - caută un chirurg sau recomandă unul
Un website dedicat pacienților ce necesită o intervenție chirurgicală. Găsiți aici liste cu chirurgi și clinici de chirurgie, prezentări de servicii și recomandări ale pacienților, dar și informații detaliate despre fiecare operație.
Accesați site-ul
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: