Interpretare markeri tumorali in raport cu intervalul de referinta

30-08-2014
gxg88
Nu este medic/terapeut
gxg88
Se dau doua seturi de analize in care markerii tumorali au aceeasi valoare, masurata in UI (unitati internationale, mai precis ng/mL). Diferenta dintre cele doua analize consta in intervalul de referinta pentru respectivii markeri.

Poate fi facuta o comparatie directa intre cele doua valori? Adica se poate pune semnul egal intre ele?

Oncologul a zis ca, intrucat intervalul de referinta este diferit, cele doua valori nu pot fi comparate. Mie mi se pare ca vorbeste prostii, din moment ce unitatea de masura este aceeasi. Este ca si cum ai spune ca doi oameni de 1, 80m nu au aceeasi inaltime deoarece inaltimea medie din societatea primului este de 1.60m, iar inaltimea medie din societatea celui de-al doilea este de 1.70m.

Asadar, cine are dreptate?
1 comentarii
0
31-08-2014, ora 22:23
Dr. Frumuzache Iris
Medicina de laborator, Galati
Dr. Frumuzache Iris
Poate dati si exemplul concret.
Sa inteleg ca ati analizat acelasi marker tumoral la doua laboratoare diferite, cu intervale de referinta diferite, cum ar fi de exemplu CEA cu un un interval 0-4.6 ng/ml si un interval 0-10 ng/ml.
In principiu aveti dreptate cu privire la asemanarea valorilor masurate ce sunt exprimate in aceleasi unitati de masura. Fiecare laborator isi alege intervalul de referinta in functie de specificatiile producatorului reactivilor. Ideea este ca in exemplul dat de mine, persoanele 'sanatoase' ar trebui sa detina un CEA situat in primul interval, iar intre 4.6-10 ng/ml este acea zona limita cu valori ce pot corespunde atat persoanelor 'sanatoase' cat si celor cu boala maligna. Este o zona incerta ce trebuie diferentiata de catre clinician in functie de celelalte detalii clinice si imagistice. Personal, eu nu as alege al doilea interval de referinta in exemplul dat de mine pentru ca ar putea induce in eroare atat pacientul cat si medicul curant.
Numai bine!
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • CA 19-9
  • CA 15-3
  •