Interpretare buletin histopatologic

05-05-2014
Gabriela2407
Nu este medic/terapeut
Gabriela2407
Buna seara, as vrea va rog cine poate sa ma ajute cu un raspuns la urmatoarea problema: Tatalui meu in varsta de 56 de ani i s-a descoperit luna trecuta o tumora de val palatin care a fost operata la ORL.
Diagnosticul histopatologic urmatorul:
Carcinom scuamos infiltrativ cheratinizat, slab diferentiat, Cod 8070/3
Descriere macroscopica: doua piese de dimensiuni de 25x17x5mm si respectiv 12x10x5mm
Descriere microscopica: multiple fragmente de mucoasa interesate de o proliferare tumorala constituita din placarde infiltrative de celule scuamoase de talie medie si mare, cu limite celulare slab vizibile, citoplasma palid eozinofila, in cantitate moderata, nuclei mari, neregulati, cu pleomorfism marcat si mitoze, cu arii de cheratinizare si reactie desmoplazica marcata in jur. Tumora este ulcerata pe suprafata si prezinta si o componenta de carcinom in situ. Nu se observa invazie perineurala sau vasculara.
Cele doua fragmente au fost incluse si examinate microscopic in totalitate, realizandu-se 7 sectiuni, 5 dintre acestea fiind interesate tumoral.
Piesa a fost adresata fragmentata. Datorita acestui lucru nu se pot aprecia dimensiunea tumorii, adancimea maxima a invaziei tumorala si distanta fata de marginile de rezectie chirurgicala.
Urmeaza sa faca radioterapie si chimioterapie, Ar putea cineva sa-mi raspunda dupa acest rezultat cam cat este de grav? Va multumesc
0 comentarii
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.