Interpretare biopsie pulmonara

12-08-2012
grigored
Nu este medic/terapeut
grigored
Buna,

De curand tatal meu in varsta de 68 ani a efectuat o biopsie pulmonara. Redau descrierea microscopica si concluzia: "Fragmente tumorale si fragmente de mucoasa cu infiltratie neoplazica de tip carcinom epidermoid cu rare citocheratinizari si infiltrat limfocitar in stroma". Rugamintea mea la un specialist este: in afara faptului ca acolo este vorba despre un cancer pulmonar, cum se "traduce" pe intelesul omului fara cunostinte medicale descrierea biopsiei de mai sus. Multumesc mult.
8 comentarii
0
13-08-2012, ora 11:52
geo88
Nu este medic/terapeut
geo88
Nu e cancer pulmonar, este o tumora de natura benigna, adica cu posibilitatea de a fi extirpat chirurgical acuma are si posibilitatea sa nu metastazeze adica sa nu se "intinda" si la celelalte organe si tesuturi din apropiere sau de la distanta, de obicei tumorile maligme fac asta, aicea fiind vorba de ceva benign cel mai probabil, nu.Un control amanuntit e bine de facut si mers cu rezultatul la un chirurg si cu niste analize, teste de inflamatie si teste specifice.Sanatate!!
0
13-08-2012, ora 14:14
grigored
Nu este medic/terapeut
grigored
Buna din nou,

Multumesc mult pentru raspuns. Pentru a crea un "tablou" mai complet asupra cazului, va pot spune ca a fost internat la Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" Bucureşti, a fost vazut si de un chirurg care s-a pronuntat asupra cazului si i-a recomandat sa faca o serie de 3 luni de citostatice si dupa aceea sa-l vada si sa decida daca se poate interveni chirurgical sau nu. Zona afectata este pe plamanul drept si este de 5-6 cm. Acestea le stiu de la parintii mei care nu au nici ei prea multe informatii pentru ca cei din familie au hotarat ca-i mai bine sa nu cunoasca adevarul. Mentionez ca eu nu sunt in tara si ca cei din familie merg pe un drum gresit, pacientul si cei din familie ar trebui sa cunoasca realitatea, asa cum este ea, mai dura sau mai putin dura.Oricum astazi a reusit cu greu sa se interneze la sectia de Oncologie a spitalului judetean si o sa vedem cum o sa reactioneze la chimioterapie. Intrebarea mea este: daca nu este cancer pulmonar (Doamne ajuta!) ci este doar o tumora benigna de ce este nevoie de chimioterapie, se actioneaza preventiv? Si tumora benigna poate fi "atacata" cu chimioterapie? Daca nu este cancer de ce nu se intervine doar chirurgical? Multumesc mult pentru raspuns.
0
13-08-2012, ora 14:28
geo88
Nu este medic/terapeut
geo88
Intr-adevar este tumora maligna(n-am fost eu atent) da m-am uitat mai bine si carcinomul epidermoid pavimentos sau scuamos, apare de obicei si la mucoasa bronsica si la nivelul pielii.El are 3 forme:bazocelular-ce apare la nivelul pielii, adenoid chistic-la nivelul mucoselo(mucoasa bronsica) cu evolutie lenta, invazie locala cu metastaze la distanta si cel spinocelular apare de regula la piele la stratul spinos.Insa Cel care afecteaza si plamanii ar fi acesta, adenoid-chistic.Invazia sa se face pe cale limfatica-poate sa de-a metastaze ganglionare deci afecteaza ganglionii limfatici pulmonari, peribronhici, mediastinali, sau la distanta in alte organe de la nivelul abdomenului:diafragm, ficat, rinichi suprarenale, etc.Chimioterapia, opreste mitoza(diviziunea celulelor maligne).De obicei aceste celule au nucleu mare cu citoplasma redusa si monstruozitati.Si daca era tumora benigna se putea transforma in maligna dupa extirpare, in unele situatii.Ce sa va zic, sanatate tatlui si e bine sa stie adevarul.Cu aj Domnului va fi bine!!
0
14-08-2012, ora 00:32
grigored
Nu este medic/terapeut
grigored
Multumesc pentru raspuns. Asa cum v-am spus in postarea anterioara, astazi a fost internat ambulator(1 zi) si a facut si prima sedinta de tratament chimioterapeutic cu urmatoarele: Gencitadina, Simplantin si Aloxi. Despre Aloxi am gasit ceva informatii, m-am edificat oarecum, iar despre primele doua-nici nu stiu daca sunt scrise corect (informatiile le-am primit noaptea ff tarziu)-nu am gasit mare lucru. Rugaminte adresata specialistilor, este acesta un tratament cat de cat corect administrat de medicul oncolog? Pentru cei care au trecut prin asa probleme, ce produse naturiste ati folosit sa va cresteti imunitatea? Daca aveti si alte sfaturi, sunt binevenite. O seara buna va doresc si o viata plina doar de sanatate!
0
23-08-2012, ora 13:40
fiv70
Nu este medic/terapeut
fiv70
Buna ziua
Am un prieten, are varsta de 64 de ani si de curand a fost suspect de tbc.A fost internat la Rosiorii de vede apoi trimis la spitalul Marius Nasta din Bucuresti.Aici a fost supus la investigatii medicale amanuntite inclusiv biopsie pulmonara.Redau mai jos descrierea microscopica si concluzia biopsiei: "Fragmente de mucoasa cu infiltrare neoplazica, constituita din plaje celulare de tip carcinom bazaloid (bazocelular).Infiltrat limfocitar moderat in stroma tumorala.'
va rog din suflet, rugamintea mea la un specialist este: cum se "traduce" pe intelesul omului fara cunostinte medicale descrierea biopsiei de mai sus. Multumesc mult.
0
23-08-2012, ora 14:17
geo88
Nu este medic/terapeut
geo88
carcinom bazaloid (bazocelular).Infiltrat limfocitar moderat in stroma tumorala.' =cancer pulmonar, malign, adica cu metastaze, locale, regionale, pe cale limfatica sau sanguina.mergeti la oncolog sa va spuna ce este de facut.Sanatate!!
0
23-08-2012, ora 14:51
fiv70
Nu este medic/terapeut
fiv70
Multumesc pentru raspuns! Maine voi merge cu el la oncolog. Se poate extirpa chirurgical lobul plamanului afectat?
0
23-08-2012, ora 20:59
geo88
Nu este medic/terapeut
geo88
Nu am ce sa va spun, malign fiind, de obicei nu se intervine chirurgical, se face radio sau chimioterapie, acuma depinde de ce ii va indica medicul curant.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Alte subiecte care v-ar putea interesa:

Mai multe informații despre: biopsia pulmonara