Infectie dentara si o durere teribila in zona interioara a obrazului

26-01-2011
craciunc93
Nu este medic/terapeut
craciunc93
Buna ziua!

Am fost vinerea trecuta la stomatolog, pentru ca joi noapte m-a apucat o durere teribila in zona inferioara a obrazului stang. Se si umflase putin. Domnul doctor mi-a spus ca e vorba despre o infectie, si mi-a scris o reteta pentru ampicilina. Am luat ampicilina pana luni, insa infectia si durerea persistau. Am folosit Antinevralgic P, in primele 2 zile si Ketonal Forte, pana ieri, pe post de calmante. Au avut efect temporal, evident cu un plus pentru Ketonal., insa durerea revenea dupa un numar de maxim 8 ore.

Luni m-am prezentat iar la cabinet, de data aceasta acolo a fost doamna doctor, sotia domnului. In mod normal, dumneaei este medicul meu stomatolog. M-a consultat, m-a pus sa merg sa fac radiografie, si se pare ca e pe cale sa imi iasa molarul 3 (maseaua de minte). Problema e ca aceasta masea creste relativ inclinat, riscand sa impinga molarul 2. Insa nu asta e problema, pentru ca mi s-a spus ca dupa ce va trece infectia, imi va fi tratata si maseaua de minte.

Problema e ca de luni, doamna doctor mi-a schimbat antibioticul, punandu-ma sa iau amoxicilina. Inainte de asta, mi-a "deschis" o masea, astfel incat sa se dreneze infectia. Am dat o gramada afara, chiar luni. Apoi am fost ieri din nou la cabinet, unde mi-a fost pus pansament in premolar, pentru ca nu murise nervul, si mi s-a spus sa ma duc iar joi dupa-amiaza. Insa problema e ca nu mai am decat o capsula de amoxicilina, pe care o sa o iau astazi la 18:00, iar infectia e tot acolo, mai tare decat data trecuta, si mi-a amortit o mica parte a buzei de jos, si a obrazului, in interior. Durerea, insa, nu mai e asa puternica.
Cu medicamentul o sa se rezolve, ca ma duc in urmatoarele ore la domnul doctor sa-mi zica daca e cazul sa-mi dea alta reteta. Insa, intrebarile mele sunt urmatoarele:

1. In cat timp isi face efectul tratamentul cu ampicilina si ce se intampla in momentul in care infectia este pe cale sa fie vindecata? Se umfla si se sparge, dispare brusc, sau cum?
2. E posibil ca infectia sa fie cauzata de maseaua de minte?

Va multumesc!
4 comentarii
0
26-01-2011, ora 20:57
Dr. Sas Adina
Stomatologie, Cluj-Napoca
Dr. Sas Adina
1. O infectie dentara nu dispare dupa tratamentul cu antibiotic. Antibioticul colecteaza puroiul si ajuta sa treaca mai repede un puseu acut(durere, inflamatie)
2. Un molar de minte(mai ales inferior) care nu are loc sau nu este in pozitie favorabila pentru a erupe. poate da semne inflamatorii, dar aceasta va poate spune medicul dvs in urma examenului clinic(eu nu am inteles prea multe din mesaj: spuneati ceva de o masea deschisa pt drenaj si apoi un pansament pt ca nervul nu murise). Cele doua manopere se exclud una pe cealalta la acelasi dinte. Pe baza unei examinari clinice si radiologice atente, se poate stabili exact dintele care este cu problema
0
26-01-2011, ora 21:43
craciunc93
Nu este medic/terapeut
craciunc93
Da, cred ca am cam incurcat intamplarile.
Initial molarul primar a fost suspectat ca fiind cu probleme. Mi l-a curatat, nervul era mort, pentru ca am mai avut probleme cu acest molar in trecut. Apoi a observat doamna doctor ca s-ar putea sa fie probleme si la premolar, si m-a trimis sa fac o radiografie. Dupa ce a verificat radiografia, a constatat ca suspiciunile ei legate de premolar s-au adeverit. A lucrat si la el, a curatat canalul, din ce am inteles de la dumneaei, si mi l-a lasat deschis pana a doua zi. In aceeasi zi, eu am eliminat foarte multa infectie. Sincer, nu stiu sa spun daca si molarul primar a ramas pana la urma deschis, si nici prin care masea s-a facut drenarea.

Insa a doua zi, mi-a pus acel pansament cu o substanta rosie (avea o aroma asemanatoare cu cea de tamaie, nu m-am gandit sa intreb ce este) in premolar, si mi l-a "cimentat", spunandu-mi ca o sa "continuam joi dupa-amiaza".

Avand in vedere ca simt infectia in dreptul premolarului, si ca este foarte dura gramada aceea la atingere, pot considera ca antibioticul si-a facut efectul? Ma gandesc ca poate maine o sa imi deschida iar dintele si o sa elimin toata infectia stransa acolo.

Va multumesc mult pentru raspuns si sper ca imi veti raspunde si la aceasta intrebare.
0
27-01-2011, ora 10:18
Dr. Sas Adina
Stomatologie, Cluj-Napoca
Dr. Sas Adina
In situatia in care ati fost umflata si dintele a fost lasat deschis pentru drenaj, acolo aveti probabil un granulom(o infectie la varful radacinii)- pe o radiografie se vede exact. Acum, in functie de dimensiunea procesului, se poate face fie tratament, fie rezectie apicala, prin care se indeparteaza infectia.
0
27-01-2011, ora 22:49
craciunc93
Nu este medic/terapeut
craciunc93
Cred că infecţia s-a mai deplasat, pentru că am ţinut compresă pe obraz. Evident, nu mai sunt aşa umflat, dar înspre interiorul gurii (către limbă), s-au format doi "săculeţi" de abces clasic, pe gingie, în dreptul premolarului si al caninului.
Azi mi-a deschis iar premolarul, şi mi-a spus să trag din el, ca să iasă infecţia, să clătesc cu ceai de muşeţele şi să ţin compresă rece pe obraz.
Am făcut toate astea, însă din premolar n-a ieşit puroi ca data trecută. Doar salivă transparentă (poate s-a decolorat infecţia biggrin.gif).
Totuşi, infecţia s-a dus către interior, aşa cum am scris mai sus.
Având în vedere că premolarul se cam mişcă, cred că el e cel "responsabil" pentru infecţie (din ce m-am documentat, am înţeles că dintele din cauza căruia a apăut infecţia, se mişcă de obicei în timpul inflamaţiei).

Şi dacă am dreptate, şi infecţia s-a "deplasat" mai către interior, sau şi-a mutat doar "umflătura", cum se va duce de acolo? Adică de obicei, în cazul abceselor simple, ele dispar singurele, însă nu dispar şi problemele odată cu ele. Am mai citit despre cazuri în care ele au fost sparte cu ace sterile, însă nu-mi sună prea bine să faci gaură în gingie.

Oricum, mâine mă duc dimineaţă la cabinet iar, dar aş vrea să-mi fac o părere cu privire la cele scrise mai sus. Este posibil ca infecţia să îşi dea "ultima suflare" în perioada aceasta?
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Medici stomatologi, dentisti, cabinete stomatologice
Recomandă un stomatolog sau caută unul bun!
Medici-Stomatologi.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 7500 de cabinete și clinici de stomatologie din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor stomatologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. Accesați site-ul