Infectie cu hpv genital, acum 2 ani

06-10-2005
ancar
Nu este medic/terapeut
ancar
Sora mea a fost infectata acum 2 ani cu hpv genital. A avut o relatie in afara casatoriei cu un barbat care prezenta foarte multa incredere.Nici acum nu stie cu exactitate daca el a fost vinovatul sau sotul ei.Sotul nu a avut si nu are in continuare nici o simptoma. Nici la ea nu s-a manifestat prin condiloame, doar a iesit la analiza tipica pozitiv. Colposcopiile pe care le-a facut au iesit bine, la fel si Pap-urile. Am inteles ca uneori are usturime la penetrare.Intrebarea mea este daca ar trebui sa mai faca ceva (sau sa nu faca) ca sa ii fie bine, sa fie sanatoasa si sa nu ajunga la cancer. niciodata in tot acest timp nu a primit nici un tratament.Alta intrebare ar fi, aceasta infectie daca nu provoaca rani sau condiloame duce la cancer ? Mi-e frica pentru ea deoarece este foarte tanara (27 ani).
O zi buna va doresc si multa putere de munca
1 comentarii
0
26-10-2005, ora 00:00
dr. mihaela
Identitate neconfirmată
dr. mihaela
S-ar putea ca sora dv. sa fie in unul din cazurile in care leziunile se remit spontan (lipsa acestora a determinat si neadministrarea vreunui tratament), iar sotul ei sa fie un purtator sanatos - infectarea cu acest virus depinde de tipul serologic, dar si de terenul gazdei.
Din pacate nu exista un tratament sigur si eficient la ora actuala (din cate stiu eu), leziunile odata aparute putand recidiva. Nu exista nici metode eficiente de preventie a infectiei cu HPV, decat evitarea contactului cu leziunile infectioase; metodele de contraceptie de tip bariera pot fi de folos in prevenirea transmiterii condiloamelor acuminate si a altor boli asociate HPV genital.
Pentru ca sa existe o transformare maligna (canceroasa) trebuie mai intai ca sa apara displazii la nivelul celulelor colului uterin (adica sa fie modificate). In concluzie o sfatuiesc pe sora dv. sa faca controale periodice la medicul ginecolog (la 3 luni pt. inceput si apoi, in functie de evolutie, medicul va ajusta perioada), insotite de examen Papanicolau si, eventual, colposcopie (la indicatiile medicului specialist).
Multa sanatate!
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Ce diferenţiază infecţiile HPV care dispar de cele care preced cancerul?
  • Vaccinul HPV a redus riscul de infectare cu 90% în ultimii 10 ani
  • Cum să ne protejăm mai mult copiii - vaccinarea antiHPV
  • Vaccinul antiHPV e recomandat și la băieți
  • Vaccinul HPV crește șansele de concepție la femeile ce au avut în trecut boli cu transmitere sexuală
  • Sexul a devenit mai sigur pentru toată lumea, datorită unui program de vaccinare
  • Australia ar putea deveni prima țară care a eradicat cancerul cervical
  •