Iaurt sau chisleag

24-09-2014
SM18
Nu este medic/terapeut
SM18
Buna ziua!
Spuneti-mi va rog ce este mai sanatos pentru microflora stomacului si a intestinelor, iaurtul cu probiotice (lactobacilus acidophilus/lactobacilus bulgaricus si bifidobacterii) sau chisleagul de casa ca la bunica?
Eu am scotocit prin tot internetul informatii, inclusiv in limba engleza si am aflat informatii contradictorii referitoare la beneficiile vs pericolele aduse de probiotice, inclusiv ca acestea ar fi modificate genetic pentru a rezista in mediul acid al stomacului. Ba chiar am gast ca englezii spun ca sunt necesare inca foarte multe studii asupra unor eventuale benefii pe care pe site-urile romanesti (inclusiv de genul ColonHelp) le gasesc ca si evidente.
Am inteles ca pentru flora vaginala este foarte bun lactobacilus-ul acidophilus (folosit local, sub forma de supozitoare sau pus in baite locale) dar nu am inteles cat de bun/periculos este si pentru microflora intestinala si a stomacului, dat fiind faptul ca acesta din urma nu are contact cu microflora vaginala.
Deasemenea nu am gasit mai nimic despre chisleag, ci doar o mentiune de o propozitie care zice cum ca ar contine lactobacilus bulgaricus care ar fi mai bun.
Sunt un pic confuza.

Intrebarile mele mai concreta sunt:
-ce este mai bine sa consum pentru sanatatea stomacului si a intestinelor, iaurt cu lactobacilus acidophilus, cu lactobacilus bulgaricus, cu bifidobacterii sau chisleag de casa ca la bunica (cand laptele crud se prindea si facea smantana deasupra)?
- ce contine chisleagul?

Daca este mai bun chisleagul, eu sunt dispusa sa-l fac acasa, chiar si in oale de lut daca e nevoie, pentru ca sanatatea pentru mine incepe sa ocupe rolul principal.

Sper din suflet sa aflu cat mai repede raspuns la aceste intrebari si sa se faca astfel lumina peste nedumeririle mele.

Va multumesc anticipat, Sanda.
1 comentarii
0
26-09-2014, ora 21:30
stevens
Nu este medic/terapeut
stevens
Diferenta este ca in iaurturile din comert, mai ales cele de la firmele mari, bacteriile introduse sunt superselectionate, acasa laptele prins nu fermeteaza intotdeauna in cel mai optim mod, functie si de mediu si calitatea laptelui ! Minusul la iaurturile din comert este ca procesul fermentativ trebuie oprit cu anumiti conservanti, de aceea trebuie alese sortimente speciale cu termene de garantie cat mai scurte !
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Alte subiecte care v-ar putea interesa:

Mai multe informații despre: iaurtul

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Tensiunea arterială, redusă prin consumul zilnic de iaurt
  • Produsele lactate fermentate și rolul lor imunitar
  • Iaurtul ar putea fi eficient în alungarea mirosului de usturoi
  • Consumul de iaurt susține sănătatea mușchilor scheletici
  • Rolul iaurtului în prevenirea și gestionarea diabetului și obezității
  •