IN CAUTAREA INCALTAMINTEI SANATOASE

02-11-2008
BLUE83
Nu este medic/terapeut
BLUE83
Piciorul e cea mai solicitata parte anatomica, zi de zi ne duce unde dorim sa ajungem si ne aduce si inapoi acasa.Dar in tot efortul acesta mai are el nevoie sa intampine si alte dificultati, si aici suferind cu precadere laba piciorului.Suferinta aceasta este datorata de mutilarea pe care o vad zi de zi, in mare parte la persoanele de sex feminin, sacrificand o structura anatomica asa de complexa pe altarul esteticului.
Departe de a avea legatura cu un mers normal, cu modul de deplasare destinat piciorului, sunt pantofii cu tocuri si varf ascutit pe care ii vedem in fiecare zi, diverse forme, diverse inaltimi.In primul rand acest tip de incaltaminte are un varf ascutit care obliga degetele sa se comformeze spatiului disponibil, si aici suferind in mare parte degetul mare, care e impins in interior, presat la fiecare pas.Oare sutele, miile de pasi realizati astfel nu au efecte asupra articulatiilor?Oare pielea si diversele materiale din care sunt confectionati, nu fac oasele sa inteleaga aceasta frecare cu suprafete dure ca o amenintare formand calusuri.Tot efortul depus de cvadriceps, biceps femural, gambe si intregul corp in demersul locomotor are efecte distructive in punctele mentionate mai sus si nu numai.
Uitand de acest dazastru si indreptandu-ne spre o incaltaminte adecvata formei, structurii piciorului, ne gandim cum ar trebui sa fie aceasta.Partea din fata a incaltamintei ar trebui sa fie dreptunghiulara, exact dupa forma piciorului, talpa dintr-un material absorbant al socurilor, eliminarea punctelor de presiune printr-un material elastic din care se fie confectionata, fiind nicidecum dur, la contactul cu suprafetele laterale in mers, sa aiba liberatatea de destindere.Totodata protectii de burete pentru calcaii, pe partea din interior a limbii, un talpic comfortabil, si o greutate ce nu ingreuneaza foarte mult piciorul, defapt piciorul ar trebui sa suporte doar greutatea incaltamintei, nci un fel de altfel de stimuli nocivi, apropiindu-se cat mai mult de mersul descult, greutatea pantofilor avand efecte decat asupra muschilor, tendoanelor nicidecum adapatative nesanatoase.Trebuie sa intelegem ca noi suntem proiectati sa ne deplasam pe suprafete ca nisip, pamant, iarba, nicidecum ca betonul.
Deci incaltamintea are un rol important, ca si alte aspecte in pastrarea sanatatii.O incaltaminte trebuie sa respecte o anumita ergonomie, fidelitate anatomica precum si mult doritul aspect estetic, dar aceasta se gaseste foarte rar si cine sta intr-un oras mic nu prea are din ce sa aleaga, deci ar trebui sa ne deplasam intr-un oras de unde avem din ce alege, pentru ca a comanda de pe internet e departe de incercatul propriuzis si riscam sa achizitionam ceva ce nu ni se potriveste.
In speranta ca am atras atentia cuiva, salut orice completare, informare sau comentariu la acest subiect.Va doresc multa sanatate.
2 comentarii
0
03-11-2008, ora 00:17
alessia5158
Nu este medic/terapeut
alessia5158
Ai avut o initiativa extraordinara, Blue83 !! Sper sa ai multe vizualizari ale postarii tale!! Faptul ca, adidasii sunt cea mai" populara" incaltaminte atat ptr. tineri. cat si pentru mai varstnici, ma indreptateste sa cred ca popularitatea nu li se "trage"de la moda ci de la utilitatea lor mai ales in deplasarile pedestre lungi.Este greu de gasit pe piata incaltaminte care sa imbine esteticul cu aceste cerinte ale sanatatii labei piciorului.
0
03-11-2008, ora 23:57
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Salut demersul exemplar al lui BLUE83, cu cateva amendamente:
- incaltamintea ideala este bine descrisa de D-voastra, dar ce ne facem cu reprezentantele "sexului frumos"? Le veti convinge cumva sa renunte la incaltamintea "eleganta"? Eu nu reusesc asta, chiar daca am de-a face cu picioare deja bolnave ale unor paciente, uneori si 10-12 pe zi.si care sunt ferm hotarate sa se opereze doar pentru a mai putea incalta din nou un pantof "elegant"...
- s-a dovedit, prin studii clinice pe zeci de mii de cazuri, ca incaltamintea nu provoaca "monturi" ci doar le agraveaza pe cele deja existente, dovada fiind jumatate din pacientele mele cu aceasta afectiune ce nu au purtat niciodata incaltaminte stramta sau cu toc.
- de fapt, daca doriti o definitie, pantoful "corect" este acea incaltaminte care permite mersul fara jena, fara dureri locale sau la distanta si care nu provoaca hiperkeratoze (bataturi).si sa lasam femeile sa-si aleaga aceasta incaltaminte "miracol" asa cum vor ele...
Cu deosebita stima,
Dr. Marius Uscatu
Ortoped cu supraspecializare franceza in Chirurgia Gleznei si a Piciorului (popular, """labei"""piciorului)
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Purtarea tocurilor și efectul asupra sănătății
  •