INTERPRETARE ANALIZE MEDICALE

17-10-2010
gianig
Nu este medic/terapeut
gianig
Buna ziua
In urma unor analize medicale, sotului meu, in varsta de 37 ani, 1.80 cm si in jur de 92 kg cateva valori nu i-au iesit deloc bune, respectiv TGP 67, GGT 104, TRIGL 270. Restul se incadreaza in limitele afisate in buletinul de analize si anume: TGO 24, GLUC 97, UREA 41.6, CREA 1.00, CHOL 195.0, AC. URIC 6.12, AMIL 41, FOSF. ALC 139. Mentionez ca de cativa ani buni are foarte multe nopti nedormite si o alimentatie dezordonata, dar nu neaparat bogata in grasimi, fiind sofer de curse externe. El pune rezultatul acestor analize doar pe seama oboselii acumulate de-a lungul timpului. Ce sanse are ca aceste valori sa scada sau daca se pot agrava datorita serviciului pe care il are.
Multumesc frumos.
1 comentarii
0
18-10-2010, ora 19:07
Terapeut Niculae Nicuşor
Medicina naturista, complementara, alternativa
Terapeut Niculae Nicuşor
Sărut mâna!

Stimată d-nă Gianig, cel puţin în aparenţă, soţul dvs. pare să aibă o problemă hepatică. Alimentaţia dezordonată şi lipsa de somn pot afecta, printre altele, şi funcţionalitatea ficatului, prin lezarea integrităţii sale, direct sau indirect, şi nu numai.
GGT sau Gama-glutamiltransferaza (Gama-glutamiltranspeptidaza), este o enzimă specifică ficatului şi ductelor biliare, creşterea ei, din păcate, în foarte multe cazuri, fiind indusă de consumul frecvento-abuziv de alcool şi anumite medicamente, printre altele. Soţul dvs. consumă în mod regulat alcool? Dar medicamente? Dacă este consumator de alcool, ar fi indicat să nu mai fie!!! Dacă ia medicamente fără ca ele să-i fie prescrise de medic, ar fi indicat să nu le mai ia!!!
GGT-ul îşi poate mări concentraţia şi pe fondul unei alimentaţii dezordonate asociate cu lipsa de somn, dar nu atât de mult. Oricum, GGT-ului îi creşte valoarea şi din cauza unui ficat gras (deci, pe fondul unei steatoze hepatice (soţul dvs. suferă de hipertrigliceridemie (are trigliceridele crescute destul de mult))), dar şi din cauza unor condiţii medicale serioase (cea mai frecventă condiţie medicală care poate sta şi stă la baza unei creşteri substanţiale ale GGT este hepatita), tocmai de aceea ar fi indicat să vă consultaţi cu un medic internist/hepatolog.
TGP-ul are valoarea puţin mărită!
Valorile pot să scadă de la sine, până la încadrarea în sfera normalităţii, dacă se va elimina cauza care produce efectul nedorit asupra ficatului, în principal, fără intervenţie medicală şi medicamentoasă, însă sunt şanse foarte mici în condiţiile în care nu se cunoaşte cauza; ea nu a fost depistată şi, în concluzie, nu se ştie modalitatea prin care poate fi eliminată. În astfel de condiţii, valorile GGT-ului şi ale trigliceridelor pot creşte în continuare şi îl pot expune pe soţul dvs. la riscul major de a dezvolta complicaţii.
_
Fără a ignora şi amâna, consultaţi medicul, acum, în următoarea perioadă, pentru a nu lăsa loc de viitoare agravări, mai ales că starea de sănătate a soţului dvs. permite deplasarea la medic (nu ştiu dacă şi programul de lucru este permisibil!).
Medicul îl va examina, cel mai probabil îi va recomanda un set mai complex de analize/investigaţii (de la teste serologice până la investigaţii imagistice), va constata cauza, va pune diagnosticul şi-i va prescrie, dacă va fi nevoie, un tratament corespunzător (s-ar putea să primească doar un medicament cu efect hepatoprotector (Liver Aid, Liv 52, Lagosa etc.), alături de câteva recomandări de modificare pozitivă a comportamentului alimentar şi a celui de viaţă (somn şi alimentaţie adecvate, per ansamblu)).
.

Toate cele bune şi însănătoşire grabnică.
Dumnezeu să vă binecuvânteze!
În speranţa că v-am putut fi de folos, cu plăcere şi deferenţă,
Mister Nick ;)
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.