INTERFERON si RIBAVIRINA

24-01-2008
ED
Nu este medic/terapeut
ED
Spuneti-mi tot ce stiti despre interferon sau ribavirina. Din cate am inteles sunt doua medicamente administrate celor diagnosticati cu hepatita cronica tip C, dar care se obtin numai pe baza de prescriptie medicala dupa ce o comisie medicala constata ca este necesara administrarea unui astfel de medicament. Problema e ca pt acest medicament esti pus pe lista de asteptare si nu se gaseste in farmacii din cate am inteles. Ce este de facut in acest caz ? Persoanele diagnosticate cu hepatita cronica de tip C puse pe lista de asteptare pt obtinerea acestui medicament nu pot face nimic pt accelerarea acestui proces si de a se intra mai repede in posesia medicamentului pt ca se asteapta enorm de mult si nu stiu unde as putea gasi un raspuns de specialitate in aceasta problema. As dori sa fac un apel catre toate persoanele de specialitate si nu numai care pot oferi informatii in aceasta problema sa posteze un comentariu cat mai amanuntit sau puteti trimite un email - cu toate datele si informatiile ce imi pot fi de mare ajutor. Va multumesc !
4 comentarii
0
20-05-2008, ora 00:00
feuerwehr
Nu este medic/terapeut
feuerwehr
sal.nu stiu prea multe despre acest program.am auzit la spital ca interferonul il poti obtine numai dupa ce ti se intocmeste un dosar.daca ai hepatita C, trebuie sa iti faci viremia pt a se stabili numarul virusilor/ml/sange.numai dupa ce treci de aceasta faza am inteles ca poti intocmi acel dosar si apoi poti primi interferon.daca voi afla mai multe lucruri sigure iti voi mai posta cate ceva.multa sanatate iti doresc!!!
0
29-07-2008, ora 00:00
nicoletacoco
Nu este medic/terapeut
nicoletacoco
buna sora mea a fost diagnosticata cu hepatita b a fost la matei bals in buc i s-a facut viremie, o punctie hepatica si in urma rezultatului daca se crede ca este suficienr de mare se intocmeste un dosar de catre o comisie, se trimite la casa de aswigurari din orasul d-voastra si dupa ce se aproba ve-ti primi medicamenul, in functie de gravitate de cate ori pe saptamana sa il
aceti
0
29-04-2010, ora 13:37
SorinOne
Nu este medic/terapeut
SorinOne
Salut tuturor ! si eu am fost dicnosticat acum 3 ani cu hepatita C In Romania mi s a facut o punctie un dosar etc l-am depus la casa de asigurari insa asteptarea tratamentului cu Interferon + Rebetol ma inebunea sistemul din romania fiind mai bolnav ca mine am decis sa plec afara sa fac acest tratament momentan ma aflu in Spania tratamentul mi s a aprobat intr o 1 luna iar acum sunt pe tratament ma simt extrem de bine nu prea sunt reactii secundare doar starii de nervi ceva insomnii in rest ok incurajez pe toti bolnavii de HC sa urmeze acest tratament insa in romania e cam greu dar cum nu toti au aceasta sansa pe care am avut o eu trebuie sa astepte. Sanatate tuturor aveti grija de voi !!
0
29-04-2010, ora 13:46
SorinOne
Nu este medic/terapeut
SorinOne
Cateva detalii care sper sa te ajute :


Scopul terapiei:

Eliminarea virusului
Normalizarea transaminazelor
Reducerea inflamaţiei hepatice
Frînarea procesului de fibrozare
Decizia de a face sau nu tratamentul trebuie luată individual pentru fiecare pacient.

Se discută foarte aprins dacă tratamentul este necesar în toate cazurile. Ideal ar fi ca boala să fie eradicată prin vindecarea tuturor pacienţilor şi ca atare, lipsa unei surse de infectare

Dar acest ideal nu-i posibil, aşa cum nu-i posibil să fie fiecare pacient tratat. Nu la fiecare pacient tratamentul este necesar sau posibil şi nu fiecare infecţie cu virusul hepatitei c conduce obligatoriu la afectarea gravă a ficatului.

Din păcate, pînă acum nu există criterii sigure care să stabilească evoluţia bolii la fiecare pacient funcţie de anumiţi parametrii. Întrebările care se cer de la sine sînt aşadar : cine şi de ce are nevoie de tratament ? De aceea este nevoie să cunoaştem evoluţia unei hepatite acute sau cronice, iar împreună cu doctorul specialist, funcţie de particularităţile fiecăruia să se decidă dacă se face sau nu tratamentul specific

Se recomandă însă să fie trataţi cît mai mulţi bolnavi, în special cei tineri ar trebuii (cînd e posibil) să facă întotdeauna tratamentul. Recomandarea ca cei cu transaminaze normale să nu primească tratament fiindcă în acest caz hepatita nu evoluează, nu mai este susţinută ştiinţific

Profesorul Zeuzem spunea :

"Transaminazele normale nu trebuie să fie criteriu de neîncepere a tratamentului. Decizia trebuie luată după alte criterii-după simptomatică, după riscul evolutiv, după factorii de risc ai fiecărui pacient în parte, după condiţiile sociale în care trăieşte (stigmatizare, pericol de contaminare pt ceilalţi, samd.)
Terapia este recomandată de exemplu pentru o tînără femeie cu transaminaze normale care îşi doreşte copii. Nu se poate risca amînarea tratamentului, riscul infestării soţului şi al copilului. Sau la un bărbat de 45 de ani cu transaminaze normale şi fibroză evoluată terapia este clar recomandată. Nu se poate aştepta să apară ciroza... "




Medicamente


Interferon

Descoperirea interferoanelor a deschis o eră nouă în lupta cu viruşii. Interferonul este o proteină proprie care la un atac viral este pusă de organism în libertate şi direcţionează procesul de apărare. Ca medicament, interferonul este un produs genetic

La început a fost folosit singur, fără rezultate spectaculoase. De cîţiva ani, el se administrează împreună cu Ribavirina, rezultatele îmbunătăţindu-se semnificativ. Actual se folosesc Interferoanele pegilate care dau o concentatie mai ridicată şi de durată în sînge (respectiv în cazul Consensus-Interferon o acţiune mai puternică.

Consensus-Interferon(CIFN) nu este un interferon natural

Interferonul alpha 2a sau 2b există la fiecare din noi în organism, Consensus-Interferon nu

Peg-Interferonul se administrază sc o dată pe săptămînă. Doza este la Peg-Intron funcţie de greutate ; la Pegasys de 180 mcg

Ribavirina este substanţa activă din RebetolR und CopegusR

Ribavirina este un inhibitor viral, şi se administrează în Hepatita C doar împreună cu interferonul, doza fiind funţie de greutatea corporală.




Terapia standard

în hepatita acută.

După datele mele nu se foloseşte interferonul în hepatita acută c, cu toate că ar trebuii ţinînd cont că 80% din hepatitele acute se cronicizează. De asemenea, punctele de vedere în privinţa tratamentului hepatitei c acute sînt diferite, mulţi aşteaptă vindecarea spontană care se produce în proporţie de 20 - 40 % (rar este hepatita c diagnosticată în stadiul acut şi de aceea datele sînt diferite.)

Studiile arată însă că un tratament cu interferon în hepatită acută se termină mai întoteauna prin vindecare.

În hepatita cronică

Dacă infecţia este mai lungă de 6 luni, se vorbeşte de hepatită cronică. La ora actuală, tratamentul standard in hepatita cronică este cel cu Interferon peghilat şi Ribavirină.


Genotip 1+ 4
Terapie peste 48 de săptămîni

Genotip 2+ 3
Terapie peste 24 de săptămîni

Răspunsul la terapie

Nu există posibilitatea prin care să poată fii prevăzut răspunsul la terapie. Factori importanţi sînt însă cu siguranţă genotipul şi încărcătura virală.

Factori care conduc după Prof. Zeuzem la vindecare

Genotyp 2 sau 3
Încărcătura virală iniţială redusă
Lipsa fibrozei sau fibroză redusă
Boală recentă
tinereţea
valoarea redusă a gammei GT
Transaminaze ridicate
Greutate corporală mică

Terapia standard nu se recomandă la :

Ciroză avansată
Boli autoimune
Psihoză şi depresii grave (posibil eventual sub tratament psihologic)
Anemie trombocitară gravă şi
Leucocitopenie (eventual reducerea dozei sau tratament de îmbogăţire a sîngelui)
Sarcină
Boli coronare
Malignoame
Boli grave
Epilepsie (eventual terapia adaugată celei făcute de neurolog)
Alcoolism sau dependenţă de droguri
Supraponderali (nu răspund la tratament)


Efecte Secundare :

La peste jumătate din cei tratati cu Interferon şi Ribavirină se constată o serie de efecte secundare.Este greu de spus cît de puternice vor fii de acea este bine să nu planificaţi pe timpul tratamentului examene sau schimburi de locuinţă, samd.

Posibile efecte secundare:

stări gripale
febră
depresii
frică
insomnii
dureri osoase
lipsa poftei de mîncare
pierdere în greutate
diaree
căderea părului
modificări ale epidermei
mîncărime
tablou sanguin modificat
scăderea capacităţii de muncă
funcţionarea defectuasă a tiroidei
tuse
probleme în respiraţie..

În cazul apariţiei efectelor secundare luaţi neapărat legătura cu doctorul care vă poate recomanda medicamentele ce pot duce la diminuarea acestor efecte nedorite sau doza medicamentoasă trebuie redusă.

Gîndiţi-vă că unele simptome pot apărea fără a avea legătură cu hepatita c sau tratamentul şi de aceea trebuie întotdeauna consultat medicul.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.