Homeopatie sau antibiotice la urgente?

07-10-2011
alimanescu
Nu este medic/terapeut
alimanescu
Buna ziua,

dupa cum spune si titlul, ma intereseaza informatii despre principiile aplicarii homeopatiei in cazul infectiilor acute.Putem renunta la antibiotic?Aici ma nedumereste TIMPUL scurt mai ales daca infectia merge spre septicemie si nu avem ragaz sa incercam al 2-lea sau al 3-lea remediu in cazul in care primul este ineficient.Sa luam un exemplu concret:la tatal meu dupa operatie de sinuzita a luat o infectie, a luat antibiotice si acum e foarte bine.Stiu ca homeopatia nu agreeaza antibioticele dar nedumerirea mea este ce ar fi facut un homeopat in acest caz?In astfel de cazuri nu ne permitem sa 'testam' mai multe remedii caci se poate complica problema.E drept ca nici antibioticul nu e ceva cu efecte numai pozitive, dar ma gandesc ca in situatia asta luam in considerare faptul ca alegem raul cel mai mic.?
7 comentarii
0
07-10-2011, ora 18:44
Dr. Mihnea Dragomir
Medicina de familie, Bucuresti
Dr. Mihnea Dragomir
Dupa parerea homeopatilor, antibioticele sunt supraprescrise. Deci, ele trebuie prescrise mai putin si nu neprescrise de loc.
Ce alegem intr-o infectie acuta: antibiotic sau homeopatie ? Acesta este unul dintre motivele pentru care in Romania, la fel ca in multe alte tari (cu exceptia Regatului Unit) este necesar ca, inainte de a practica homeopatia, sa fii medic. Desigur, exista situatii (chiar foarte frecvente) in care antibioticul este preferabil. Exista si situatii in care homeopatia este preferabila.

Pe de alta parte, observ ca plecati de la o prejudecata: aceea ca remediile s-ar prescrie "pe incercatelea". Or, ele se prescriu in urma unui consult, a unui rationament medical si a unei indicatii. Intocmai ca si antibioticele. Deci, probabilitatea ca "remediul sa nu functioneze" este (grosso modo) cam egala cu aceea ca "antibioticul sa nu functioneze".
0
07-10-2011, ora 18:59
Dacian Purcarita
Identitate neconfirmată
Dacian Purcarita
Raspunsul este HOMEOPATIE SI ANTIBIOTICE.

Remediile homeopate pot fi administrate concomitent cu antibioterapia, dar sa fie administrate la un interval de cateva ore.
Principalele remedii homeopate care pot administra in tratamentul starilor infectioase, inclusiv al sepsisului sunt:
BAPTISIA TINCTORIA
CROTALUS HORRIDUS
DISKRASIT
ECHINACEA AUGUSTIFOLIA
ECHINACEA PURPUREA
HEPAR SULFUR
MERCURIUS CYANATUS
PYROGENIUM
TORENTULA CUBENSIS
0
10-10-2011, ora 14:35
alimanescu
Nu este medic/terapeut
alimanescu
Multumesc pentru raspunsuri, este cam ceea ce am banuit, dar intrebarea a aparut in urma unor homeopati care nu sunt de acord deloc cu antibioticele.Chiar si aici pe forum s-a vehiculat aceasta opinie.

@dr Dragomir:in nici un caz nu spun ca homeopatia merge pe incercate.Dupa ce am citit inca odata postul meu initial, aveti dreptate, se poate interpreta ca asa gandesc, nu mi-am dat seama de exprimarea imprecisa (-:.De fapt ma refeream la cazuri particulare si nu generalizate.
0
14-10-2011, ora 00:39
Dr. Mihnea Dragomir
Medicina de familie, Bucuresti
Dr. Mihnea Dragomir
Intr-adevar, "antibioticele si homeopatia" reprezinta un subiect in dezbatere. Şi nu de azi-de ieri. Dar este subiect de dezbatere între homeopaţi: pentru cei neiniţiaţi ar putea semăna cu o dezbatere în limba chineză. Simplificând lucrurile, se poate spune că principalele argumente ale homeopaţilor care sunt de părere că homeopatia e incompatibilă cu antibioticele sunt reductibile la următoarele două:
1) Antibioticele "impurifică" sau "bramburesc" semnele bolii, făcând consultul mult mai dificil, fiindcă nu mai ştii dacă un simptom ar fi apărut oricum sau e dat de antibiotic. Spre exemplu, dacă cineva ar avea percepţia gusturilor modificată, asta ar fi un semn de cel mai mare ajutor pentru homeopat. Dar dacă acel pacient ia Ampicilină, care produce frecvent modificări de gust ? Sigur, întrebarea cheie ar fi: "aveaţi această tulburare a gustului şi înainte, ori a apărut după ce aţi luat Ampicilină ?" Din păcate, puţini pacienţi au asemenea simţ de observaţie: ei pot descrie un tablou actual, dar nu succesiunea simptomelor.

Dimpotrivă, la aceasta se poate replica faptul că asemenea "bramburire" poate fi dată de orice medicament, antibiotic sau nu. Chiar şi remediile homeopatice pot da "patologie de remediu". Pe vremea când eram student (adică în timpuri imemoriale.) se studia în detaliu curba febrilă. Se nota temperatura bolnavului la fiecare vizită şi contravizită, se făcea un grafic. Importanţa diagnostică a curbei febrile s-a prăbuşit odată cu generalizarea folosirii antitermicelor. Dacă la fiecare senzaţie de febră pacientul ia "un Coldrex", atunci valoarea diagnostică a curbei febrile devine zero.

2) Antibioticele afectează capacitatea generală a organismului de a răspunde la boli, adică afectează acea "energie" căreia homeopaţii îi spun "dynamis".

Pe de altă parte, acest lucru e valabil mai ales la antiobiotice folosite cu săptămânile şi lunile, ori repetate frecvent. În sfârşit, homeopatia are resursele ei de a restaura această "dynamis". În plus, alte clase de medicamente, precum vaccinurile sau cortizonicele au în mult mai mare grad proprietatea de a modifica sau bloca această energie în comparaţie cu antibioticele.
0
13-01-2012, ora 14:55
myhadavid
Nu este medic/terapeut
myhadavid
Buna ziua,

Ma framanta si pe mine de multa vreme aceasta problema. Am un baietel de 3, 5 ani si mai tot timpul a fost bolnavior. Daca in primul an i-am administrat antibiotice cam de vreo 9 ori, in al doilea an am recurs la homeopatie si am reusit sa scadem la vreo 4 administrari/an, iar in al treilea an deloc.(timp in care am facut tratament de fond pt fondul alergic, plamani) Odata cu intrarea in colectivitate problema a revenit, am luat antib in oct la recomandarea homeopatei (am ramas putin socata), asta in parale cu o multime de remedii. In noiembrie a facut o pneumonie, iar antib (ea nefiind in oras, am ajuns la urgente cu o tuse seaca, spastica) + aerosoli cu adrenalina + remedii date prin telefon. Avem si o relatie de prietenie cu acesta dna dr homeopat, dar stau mereu cu aceasta nesiguranta, neliniste...daca fac bine ce fac...Acum avand polipii foarte inflamati, cu secretii undeva in zona nas- gat pe care nu le elimina, avem probleme la somn...sforaie si am senzatia ca se astupa, automat s-au inflamat si amigdalele. Am fost la ORL (care, normal, a prescris antib..asta dupa cele 5 zile de aerosoli cu adrenalina, fara a avea nimic la urechi). Homeopata ne-a dat vreo 10 remedii + 3 MG. E normal asa ceva????

Imi cer scuze ca m-am lungit asa de mult, dar sincer stau in dubii daca nu ar trebui sa schimb medicul
0
18-01-2012, ora 23:28
Dr. Mihnea Dragomir
Medicina de familie, Bucuresti
Dr. Mihnea Dragomir
Sunt două mari şcoli în homeopatie, numite (informal) "şcoala unicistă" şi "şcoala pluralistă". Medicii de şcoală unicistă (din care fac parte) prescriu, de regulă, un singur remediu. Şi acela cu administrare rară. Medicii pluralişti prescriu mai mult de un remediu, fapt care, după părerea mea (dar nu şi a lor) este o abatere importantă de la principiile de bază ale homeopatiei.

Probabil că dna doctor despre care vorbiţi face parte din şcoala pluralistă. Pe de altă parte, decizia de a o schimba trebuie examinată cu anumită rezervă: o relaţie de durată cu medicul este un element important în homeopatie, mai ales la copii.
0
19-01-2012, ora 08:30
myhadavid
Nu este medic/terapeut
myhadavid
Da, dupa primul anisor am inceput sa mergem la un medic care, dupa cum ziceti d-voastra ne dadea 1 maxim 2 remedii. Decizia de a merge la un altul a fost ca, niciodata nu era de gasit la telefon, se statea cu orele la rand si vesnic plecam cu o gramada de nelamuriri, ma simteam mereu zorita.
E adevarat ca la momentul de fata dna dr il cunoaste foarte bine. Dansa merge foarte mult pe remediile de la Wella si Weleda (din ce am folosit noi sunt par a fi niste formule compuse din mai multe remedii).
Dupa o sapt. jumatate parca nu mai sforaie ca la inceput, dar secretiile acelea (nas-*gat, care nu se elimina) inca persista.
Va multumesc de ajutor
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Homeopatie
  • Serviciile de homeopatie - decontate de stat?
  •