Hipnoza Clinica si terapia eriksoniana

29-05-2011
szaby_n
Nu este medic/terapeut
szaby_n
Buna ziua,

As dori sa stiu daca aceasta formare terapeutica ajuta si la rezolvarea problemelor de cuplu intelegerea mai bine a persoanei iubite?Si daca contine analiza transgenerationala am inteles ca de acolo se trag foarte multe lucruri care ne fac sa ne comportam intrun anume fel intro relatie.

Va multumesc anticipat
3 comentarii
0
29-05-2011, ora 20:59
Dr. Andrei Dumitrescu
Psihologie, Bucuresti
Dr. Andrei Dumitrescu
Buna szaby,

Adevarul este ca nici o formare psihoterapeutica nu garanteaza nimic, oricat de eficiente sunt interventiile propuse de ea.
Ca si in orice alta meserie, trebuie sa te uiti la om (adica la terapeut), nu la orientarea lui terapeutica. Identic si in cazul medicilor, mecanicilor, constructorilor.
Terapie "magica" sau "potrivita" in sine nu exista. "Magia" prinde viata cu ajutorul unui terapeut (preferabil bun) si a unei intalniri (potriviri) reusite intre respectivul terapeut si client.

Toate cele bune,
Andrei Dumitrescu
0
30-05-2011, ora 00:14
szaby_n
Nu este medic/terapeut
szaby_n
As mai avea o intrebare indiferent ce problema as avea iar psihologul are formare in orice psihoterapie sau clinica.Toate acestea contin interventii pentru orice problema de natura psihologica?
0
31-05-2011, ora 10:40
Dr. Andrei Dumitrescu
Psihologie, Bucuresti
Dr. Andrei Dumitrescu
Problema pe care o ai vine natural in prelungirea unor aspecte din interiorul tau (ce simti, cum ai invatat sa gandesti, cine ai devenit, ce particularitati fiziologice ai), si/sau ca reactie la aspecte din exteriorul (mediul) in care traiesti sau in care ai trait, sau ca reactie la modul cum iti reprezinti viitorul.

Psihoterapeutii pe masura ce capata experienta ajung sa isi defineasca un stil de terapie propriu, desprins de liniile directoare ale formarii care i-a introdus in lumea psihoterapiei. Este ceea ce li se potriveste lor din ceea ce au invatat.
Pentru ca o "formare in terapie" nu poate adresa/ misca/ transforma sufletul uman, in toata complexitatea lui. Numai un om o poate face. Si asta nu intotdeauna.

La fel cum nu exista "chirurgie", ci chirurgi care fac operatia sa se intample, si "psihoterapia" depinde de intalnirea intre cei doi. De calitatea terapeutului si de intentia reala a clientului de a face ceva (multi clienti vin la terapeut cu plangeri si cu scuze personale si uneori "reusesc" sa ramana in acest stadiu -uneori si cu ajutorul terapeutului- dupa luni de terapie, fara o intentie de a ajunge in mod real undeva). Ca si idee, exista si situatii in care probleme uneori insurmontabile de ani buni se dizolva uimitor in 1 sau 2 sedinte. Dar ele nu constituie o lauda pentru terapeut, doar exemple de intalniri de succes intre doi oameni, intre intentia clientului si sufletul terapeututlui, urmatorul caz poate dura mai mult, drumul poate fi mai sinuos, ceata mai deasa.

O ultima observatie, vizavi de intrebarea ta: psihologia clinica se refera la evaluari clinice, teste, etc, iar psihoterapia vizeaza catalizarea unor transformari interne. Consilierea psihologica vizeaza oferitul de sfaturi.

Toate cele bune,
Andrei Dumitrescu
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Hipnoterapia - tratament prin hipnoza
  • 6 mituri despre hipnoză
  •