Hipertrofia benignă de prostată - tratament natural

08-06-2009
Terapeut Niculae Nicuşor
Medicina naturista, complementara, alternativa
Terapeut Niculae Nicuşor
Hiperplazia benignă de prostată (adenomul de prostată) este o afecţiune frecventă a cărei incidenţă este legată de vârstă. La 55 ani aproximativ 25% dintre bărbaţi se plâng de tulburări micţionale de tip obstructiv. Se manifestă prin simptome obstructive şi iritative. Simptomele obstructive includ modificări ale calibrului şi forţei jetului urinar (jet urinar subţire sau intermitent). Manifestările iritative includ polakiuria (urinări frecvente), nicturia (urinări noaptea) şi micţiuni imperioase. Se adaugă şi diferite grade de retenţie urinară. Alături de simptomele enumerate mai sus, pot apărea dureri şi limitarea activităţii sexuale.

Tratamentul cu produse gemoterapice ameliorează simptomele date de hipertrofia de prostată, stopează creşterea în volum a glandei şi îmbunătăţeşte calitatea vieţii pacientului.
Schema terapeutică cuprinde Extract din mlădiţe de Sequoia Sequoia gigantea MG=D1 2 ml dimineaţa, Extract din mlădiţe de Merişor Vaccinium vitis- idaea MG=D1 2 ml la prânz şi Extract din muguri de Coacăz negru Ribes nigrum MG=D1 2 ml seara.
La această schemă se adaugă noul produs fitoterapic Sabalit complex sub formă de capsule, o capsulă pe zi, dimineaţa, după masă, la aceeaşi oră din zi.
Se recomandă cure de 3-6 luni.

Administrarea de Sabalit complex are următoarele avantaje:
reduce frecvenţa urinărilor nocturne şi diurne
reduce durerea din timpul micţiunii
creşte semnificativ fluxul urinar
reduce senzaţia de urinare incompletă
stopează creşterea în volum a prostatei
influenţează pozitiv metabolismul hormonilor sexuali cu îmbunătăţirea potenţei
Fiecare capsulă are următoarea compoziţie: 320 mg extract uleios de Saw palmetto (sin. Serenoa repens, sin. Sabal serrulata) şi 50 mg extract uleios din seminţe de Cucurbita pepo (Dovleac).
Sabal serrulata (Palmierul pitic) este un palmier din America de Sud şi Africa cunoscut pentru beneficiile sale asupra prostatei şi pentru îmbunătăţirea funcţiei urinare.
Numeroase cercetări au dovedit că substanţele active extrase din fructele acestui palmier intervin în realizarea echilibrului hormonal masculin şi prin împiedicarea proliferării celulare încetinesc evoluţia adenomului de prostată.
Studiile clinice au demonstrat că ameliorează simptomatologia dată de hipertrofia benignă de prostată ( nicturie, modificări ale calibrului şi jetului urinar).
Cucurbita pepo (Dovleacul) se cultivă atât ca aliment cât şi pentru proprietăţile sale terapeutice. Cele mai preţioase sunt seminţele sale bogate în ulei (extrem de calorice şi energizante), cu proprietăţi medicinale din cele mai spectaculoase. Stimulează activitatea rinichilor având un puternic efect diuretic, cresc secreţia şi excreţia de urină.
Datorită activităţii sale terapeutice, extractul din seminţe de dovleac ameliorează simptomatologia clinică din hipertrofia benignă de prostată.

Efectele benefice în tratamentul hipertrofiei benigne de prostată au fost publicate în British Herbal Pharmacopea în 1996. Studii clinice efectuate susţin această teorie.
S-a efectuat un studiu dublu orb care a constat în administrarea timp de 3 luni a extractului de seminţe de dovleac la un numar de 53 pacienţi cu hipertrofie de prostată.
Rezultatele au arătat ameliorarea simptomatologiei de tip obstructiv şi iritativ specifică acestei afecţiuni ( frecvenţa urinărilor, nicturia, modificări ale calibrului şi forţei jetului urinar) (Carbin et al., 1990). S-a demonstrat prin studii in vitro că inhibă testosteron-5 alfa reductaza, scăzând astfel conversia testosteronului în dihydrotestosteron.
In vivo au fost demonstrate efectele antiandrogenice şi antiinflamatoare (Bombardelli and Morazzoni, 1997).
Studiu clinic dublu orb tip multicentric (Grups&Schiebal-Schlosser, 1995)
În studiu au fost incluşi 1305 bărbaţi cu vârsta cuprinsă între 50 şi 82 ani având diagnosticată hipertrofia benignă de prostată stadiul I sau II.
S-a administrat un preparat care conţinea extract de Saw palmetto 80 mg şi extract de Cucurbita pepo 80 mg, 2 unităţi de 3 ori pe zi timp de 3 luni.
Iată rezultatele cu îmbunătăţirea simptomelor faţă de lotul martor:
reducerea frecvenţei de urinare pe perioada zilei-68%
reducerea frecvenţei de urinare pe perioada nopţii-82%
reducerea timpului de golire a vezicii-86%
imbunătătirea simptomelor de urinare dureroasă-86%
lipsa efectelor secundare
Sabalit complex se administrează o capsulă pe zi, dimineaţa, după masă, la aceeaşi oră din zi.
Se recomandă cure de 3-6 luni.

copyright - Dr. Simona Bărnuţiu (www.postamedicala.ro)
0 comentarii
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.