Hernie de disc L5-S1 sau cazul sindromului cozii de cal

06-06-2010
Florin.R
Nu este medic/terapeut
Florin.R
Buna ziua !
Numele meu este Florin am 36 de ani, si in urma examinarii medicale RMN, am obtinut urmatorul rezultat:

Rectitudinea coloanei lombare.
Hiposemnal in secventele ponderate T2 a discului intervertebral L5-S1.
Hernie de disc intervertebrala L5-S1 median si paramedian bilateral, mai accentuat de partea stanga, diametru transvers maxim de 1, 5 cm cu compresia caudei equina si radiculara.

Concluzii:
Hernie de disc L5-S1 compresiva pe fond de degenerescenta discala.
Modificari de statica a coloanei lombare.

Prin urmare, va rog, daca ma puteti lamuri vis-à-vis de "caudei equina" sau sa ma ajutati cu un sfat.
Va multumesc pentru timpul acordat si astept cu interes un raspuns din partea dvs.
36 comentarii 12 Înainte ›
0
23-06-2010, ora 00:56
rodica_jemeppe
Nu este medic/terapeut
rodica_jemeppe
Florin, maduva spinarii se termina printr-o radacina(asa ca la o planta), in partea de jos a coloanei, care se numeste coada de cal.
CAUDA EQUINA SYNDROME(in engl)=sindrom coada de cal
Cum se manifesta durerile tale?si ce alte simtome ai?
0
23-06-2010, ora 11:35
Florin.R
Nu este medic/terapeut
Florin.R
Multumesc pentru raspuns.
Nu am o durere permananta, nu imi coboara pe picior sau sa ma doara si altceva, insa, daca stau mai mult in picioare (fara sa fac efort) sau daca stau jos pe un scaun, simt cum se acumuleaza o presiune mare in josul coloanei, apoi orice miscare care vreau sa o fac (sa ma asez jos sau sa ma ridic) este insotita de o durere foare puternica la spate, care tine cca. 3-4 minute. De 2 saptamani a inceput sa imi amorteasca picioarele in momentul cand stau in pozitia sezut.
Am fost la un neurochirurg pentru consult, si mia spus ca discul intervertebral L5-S1 este farmat si o bucata din el preseaza pe nustiu ce nerv.
Momentan fac sedinte de fizioterapie, la recomandarea altui neurochirurg. Acum ma simt mai bine, in sensul ca pot sta in picioare fara sa mai acumulez acea presiune, dar picioarele au inceput sa imi amorteasca si daca stau intins in pat.
0
23-06-2010, ora 15:12
rodica_jemeppe
Nu este medic/terapeut
rodica_jemeppe
Sindromul de coada de cal se agraveaza in timp daca nu se i-au masuri medicale imediate.Depinde de la o persoana la alta, la tine hernia discala de la L5-S1 iti compreseaza radacina nervoasa si poate trebuie degajat prin interventie chirurgicala.Atentie mare, alege un foarte bun neurochirurg, daca ai discul rupt, fisurat, trebuie pusa o artrodeza intre L5 si S1.
Ca sa te familiarizez un pic cu sindromul de coada de cal, iti dau cateva detalii pe intelesul nostru, al pacientilor.
Sindromul Coada de Cal(SCC) este o boala neurologica si este considerata ca o forma de leziune de la maduva spinarii, un diagnostic descris care se raporteaza la un ansamblu de simptome si poate avea cauze diverse.
Descriere de SCC:maduva spinarii este mai scurta decat coloana vertebrala(vertebre), se termina aproximativ la nivelul primei vertebre lombare sau la urmatoarea(variaza de la o persoana la alta)in continuarea acesteia se afla coada de cal, care contine radacini nervoase de la L1-5 si S1-5.Radacinile nervoase de la L4 pana la S4, se gasesc in zona sacrala(plexus sacral)unde se gasesc nervii sciatici, adica cea mai mare parte nervoasa din organism, care ne dirijeaza multe organe.In plexul sacral se gasesc nervii senzitivi si motori spre regiunile anale si genitale.
Cum se manifesta:dureri severe de spate, fese(zona perineala, anala)de organe genitale, de picioare.Pierderea de senzatie, un fel de amotire in zona anala, vezica, intestin si asta presupune in unele cazuri, disfunctiune sexuala.Incontinenta sau retinere de urina, incontinenta de fecale, neputinta de ejaculare sau orgasm.Pierderea reflexului la genunchi, picior(reflex micsorat)
Cum apare sindromul de coada de cal, cauza:Compresie a radacinilor nervoase(fractura, leziune medulara, compresie cronica cauzata de arahnoidita), spondilolistezie(alunecarea unei vertebre pe alta), inflamatie(arahnoidita) sau toxica(rara, adica adica provenita de la o anestezie de spate, rahidiana)
Tu ai fost operat la coloana sau ai avut anestezie rahidiana de la o alta operatie?Te intreb pentru ca fizioterapia este buna si utila dar cu conditia sa nu ai alte interventii la spate, in unele cazuri poate agrava.
0
23-06-2010, ora 18:00
Florin.R
Nu este medic/terapeut
Florin.R
Multumesc frumos pentru informatiile date. Conform simptomelor pentru SCC, nu ma regasesc in nici una din manifestarile mentionate pentru aceasta boala.
Problema mea recidiveaza dupa aprox. 14 ani, cand in urma unei lovituri puternice, am fost diagnosticat cu discul intervertebral L5-S1 deplasat.
Nu am facut nici-o operatie sau anestezie rahidiana. Totul sa rezumat la medicamentatie antiinflamatorie si acum la sedintele de fizioterapie. Ciudat este ca dupa 3 sedinte de fizioterapie, a inceput sa imi apara o durere de spate, in dreapta spre fesa, doar in timpul sedintelor. Am vorbit cu domnul doctor, dar acesta a ridicat din umeri si mia spus ca "nustie ce este, dar, important este sa ma fac bine."
Acum aceasta durere a inceput sa imi apara si in timpul noptii, nu este puternica, dar suficienta cat sa ma trezeasca din somn.
0
23-06-2010, ora 18:34
rodica_jemeppe
Nu este medic/terapeut
rodica_jemeppe
Deci in urma cu 14 ani ai avut discul intervertebral deplasat iar acum il ai sfarmat si compreseaza radacina la L5-S1.Cum ti-am zis trebuie sa iei in serios problemele care le ai si sa te vada un specialist, altfel ai sa ajungi sa ai simptomele descrise mai sus.Eu daca as fi in locul tau, as opri sedintele de fizioterapie, dupa cum ai constatat singur, acum ai dureri si noaptea.Trebuie sa iei medicamente contra durerii, asa o sa poti dormi noaptea.Eu am acest sindrom si stiu ce inseamna, vorbesc din experienta mea de bolnav.Sunt doctori care dau din umeri cand aud de acest diagnostic, chiar mai rau nu cred ca poate cauza dureri foarte mari...Nu ma mir de ceea ce ti-a raspuns doctorul tau, insa nu sunt de acord sa mergi pe mana cuiva care nu are un raspuns la intrebarea ta.
Sanatate si curaj!
0
23-06-2010, ora 22:17
Florin.R
Nu este medic/terapeut
Florin.R
Multumesc pentru ajutor si sfaturile acordate. Cred ca ar fi intelept din parte mea sa opresc sedintele de fizioterapie, insa eu acum sunt in Bucuresti si nu am nici-o ideie despre vreun spital sau un neurochirurg bun, pentru problema mea.
Daca ma poti ajuta cu un sfat sau o indrumare catre cineva ar fi perfect.

Multumesc inca o data pentru timpul acordat.
0
23-06-2010, ora 22:55
rodica_jemeppe
Nu este medic/terapeut
rodica_jemeppe
Florin, te-as ajuta cu placere, insa nu cunosc mare lucru in privinta spitalelor de la noi.Eu nu mai sunt in Ro, daca tot esti in Bucuresti, cred ca la spitalul Bagdazar ar fi bine sa mergi, acolo erau pe vremuri doctori buni.Din cate am inteles ca si acum sunt, insa conditiile sunt deplorabile, am vazut de curand niste poze din spital si m-a speriat mizeria si toaletele.Eu am fost operata in86la acest spital de un neurochirurg foarte bun, care m-a salvat de la paralizie, chiar anul acesta am luat legatura cu el, am vrut sa stiu ce diagnostic am avut atunci, etc.Daca vrei iti trimit mess privat cu nume, nr de tel, etc.Atunci el lucra cu dr.Panoza, un foarte mare specialist.De atunci.si pana in ziua de azi, nu stiu daca a ramas la fel de bun.
Nu uita, fiecare caz este diferit, nu te lua dupa tot ce citesti pe forumuri, eu sunt convinsa, sunt persoane care scriu ineptii, descriu operatii pe care nu le-au facut niciodata si fac reclama la doctori, ca doar din asta traiesc peste tot in lume, cu cat au mai multi pacienti in sala de operatie cu atat castigul e mai mare.Poate crezi ca sunt suspicioasa.insa nu-mi place cad unii fac reclama de "sare in ochi" si nici cand unii afirma ca a facut cutare operatie si se simt foarte bine, cand de fapt.e mai rau sau nu mai vin dupa un an de exemplu sa spuna cum ii este, etc.Sper ca n-am fost prea incalcita in relatare.
0
24-06-2010, ora 14:08
Florin.R
Nu este medic/terapeut
Florin.R
Am trimis un mesaj catre tine, de pe pagina ta de profil. Daca nu l-ai primit sa nu il poti citi, te rog sa imi spui aici pe forum.
0
24-06-2010, ora 18:07
rodica_jemeppe
Nu este medic/terapeut
rodica_jemeppe
Am primit si ti-am raspuns!Iti scriu si eu tot aici pentru ca nu am fost anuntata ca am un mess privat, cred ca acelasi lucru o sa patesti si tu.Daca ai neclaritati, scrie-mi!Tine-ma la curent cu starea ta.
Multa sanatate si bafta!
0
25-06-2010, ora 00:54
rodica_jemeppe
Nu este medic/terapeut
rodica_jemeppe
Florin iar ti-am raspuns, tu esti anuntat de mesajele private?
0
28-06-2010, ora 21:03
rodica_jemeppe
Nu este medic/terapeut
rodica_jemeppe
Florin, cum te mai simti?
0
14-12-2010, ora 08:52
dobrica2007
Nu este medic/terapeut
dobrica2007
L5S1 -frgment migrrat 11mm este grav?
0
07-02-2011, ora 15:11
raluca ct
Nu este medic/terapeut
raluca ct
Am o mare rugaminte, as vrea sa vorbesc va rog frumos cu un specialist legat de un diagnostic, hernie de disc l5-s1, cu migrare de fragment care apasa pe un nerv.. cine ma poate ajuta si cine stie mai multe detalii, rugamintea mea este daca dna rodica_jemeppe mai este sa o pot contacta, va multumesc frumos!
0
12-02-2011, ora 10:57
rodica_jemeppe
Nu este medic/terapeut
rodica_jemeppe
Buna ziua!
Raluca ti-am raspuns la mesajul privat.Titlul acestui topic va poate duce in eroare, hernia discala L5-S1 nu inseamna sindrom coada de cal.Sunt doua diagnostice diferite, sunt cazuri rare cand pacientii le au pe amandoua dar si mai rar sunt pacienti cu coada de cal.
Raluca, acel "migrare de fragment" care apasa pe nerv trebuie sa intrebi neurochirurgul ce este si care sunt riscurile unei operatii...
Multa sanatate si curaj la toti!
0
18-03-2011, ora 15:49
broty
Nu este medic/terapeut
broty
buna ziua, va scriu si eu problema mea cu rugamintea de a ma ajuta cu un sfat, in urma cu cateva luni, totul a inceput cu o durere in zona lombara, dupa care intepaturi in ambele fese, zona sacrala, coapse, si coboara pana jos la degetul mare de la picior. Am fost la neurolog, am facut rmn iar rezultatul a fost i noduli schmorl L4, L1 si T12, discuri intervertebrale, corpi vertebrali, canal spinal, aspect normal. In decembrie am facut fizioterapie insa nu m-a ajutat prea mult. Acum insa am si probleme cu vezica, in sensul ca am o senzatie imperioasa de a urina, de asemenea din cauza durerilor din zona sacrala, (cred), am si probleme in zona anala, in sensul ca am o senzatie de a avea scaun. Va rog sa ma ajutati cu un sfat, mi-a zis cineva ca ar fi vorba de sindromul de coada de cal, am citit pe internet si in mare coincide cu simptomele mele, mi-e frica...nici nu vreau sa-mi imaginez cum e sa faci pe tine fara sa vrei...sa stai cu simptomele astea toata viata, sa poti pampers ca altceva n-ai ce sa faci...va rog sa ma ajutati cu un sfat, va multumesc
0
24-03-2011, ora 13:48
marius florin
Nu este medic/terapeut
marius florin
scolioza dextroconcava responsabila pentru ingustare foraminala etajata pe partea dreapta? sau etaj l3-l4 l4-l5 debord discal circumferential ce amprenteaza sacul dural determinand si contact discoradicular bilateral cu radacinile l4 deapta-stanga si l5 intraforaminal stang?
fac fizioterapie pt hernie de disc l5-s1 rezultatul nu este cel asteptat de mine durerile persista dar cu toate acestea toti medicii i-mi spun ca atat stadiul oarecum incipient si varsta nu permite o interventie chirurcicala aminteri nici eu nu sunt deacord cu acest tratament, toti medicii i-mi spun ca acolo se afla centrii nervosi ai piciorelor si sunt de o importanta foarte mare si de aceea pe cat de incipienta este acea hernie de disc pe atat de mari sunt durerile
ce tratament as mai putea folosi pt a mai reduce un pic din dureri? va rog mult sa ma ajutati
0
24-03-2011, ora 13:50
marius florin
Nu este medic/terapeut
marius florin
scuze la mesajul anterior am vrut sa incep cu " ce este?" da mi-am "prins urechile" in tastatura si am omis, inca o data i-mi cer scuze
0
10-04-2011, ora 16:35
emy35
Nu este medic/terapeut
emy35
Buna ziua
Am urmarit discutia doamnei rodica_jemeppe cu florin, cer si eu un sfat doamnei rodica_jemeppe, am fost operata pe 21 martie 2011 si diagnosticul meu la esternare este Sindrom COada de Cal de tip inferior, hernie de disc L4-L5 mediana rupta cu fragment migrat, retentie de urina, asta au scris medicii insa eu nu pot face nici treaba mare, nu am simturi in bazin si picioarele sunt amortite pe partea din spate pana in calcaii si degete. Asa dar am fost externata dar am ramas cu pareza, cu tulburarile sfincteriene si nu stiu cum o sa-mi revin si unde sa ma adresez, va rog sa ma ajutati.
0
14-04-2011, ora 20:38
emy35
Nu este medic/terapeut
emy35
astept un raspuns de la doamna rodica_jemeppe -*


(*modificat de admin)
0
16-04-2011, ora 02:14
rodica_jemeppe
Nu este medic/terapeut
rodica_jemeppe
@emy, am notat adresa ta inainte de a fi stearsa de admin si te contactez cat de curand posibil, nu am intrat pe forum de mult din cauza sanatatii mele precare.Te rog, nu panica, stiu prin ce dureri fizice si sufletesti treci, in situatia prezentata de tine, trebuie neaparat sa te consulte un neurolog.
@verghy ti-am scris pe un alt topic mai demult ce stiu eu despre noduli, de la vertebra T12 ai senzatia de vezica plina si de scaun.Aceste probleme trebuie sa le discuti cu un neurolog sau neurochirurg.
Multa sanatate la toti!
0
16-04-2011, ora 06:50
broty
Nu este medic/terapeut
broty
Rodica, ma uimesc, placut, raspunsurile tale, imi place cum explici pe intelesul tuturor si la fiecare intrebare, se vede ca ai cunostinte despre problemele cu coloana, iti dau adresa mea de e-mail, vreau sa tinem legatura, binenteles daca si tu vrei, apropo, insanatosire grabnica.-*

(*modificat de admin)
0
02-05-2011, ora 11:12
1969
Nu este medic/terapeut
1969
Buna ziua, am citit toate comentariile dumneavoastra, poate cineva ma ajuta si pe mine.In urma cu 2ani au aparut durerile de mijloc si picioare.In urma unui RMN, am aflat urmatoarele;scolioza dixta-concava cu punct maximt12- l1, hernie intraspongioasa t10, perforarea nucleului polpas l2, l3, spatiile t11-t12 si t12, l1 diminueste cu osteoscleroza discala hiperlondoza lombara.Externata, merg la kinetoterapie dar dupa 4 sedinte starea mea se agraveaza, iau antiinflamatoare dar fac pneumonie de un an fregvent, in ultimul timp in fiiecare luna iau antibiotice, analizele sunt bune, medicii dau vina pe coloana, piciorul ma doare, spatele ma doare parca ma batut cineva cu bata, genunchiul ami troznesta, simt ca nu mai pot merge pe strada nu mai am putere, am nudulii vocali dar nu stiu cum au aparut sunt muta de fel, sunt ragusita de 1an si mai bine, am fost la ff multi medici, mai am sa marg la FOISORUL DE FOC, dar marturisesc ca nu mai stau financiar bine, nu cunosc pe nimeni acolo, nu am recomandare scrisa ci doar verbal toi medicii spun sa marg acolo.Stie cineva un doctor de treaba acolo?La 36 ani ai mei nu stiu ce sa fac, multumesc
0
04-10-2011, ora 15:01
symyon
Nu este medic/terapeut
symyon
Bine v-am gasit, am fost operat in anul 2003 de sindromul cozii de cal.Din pacate am ramas cu multe sechele dupa operatie(nu am scaun;nu pot urina fara sonda;partea posterioara a picioarelor este amortita pana la degete;...ect.Dupa multe cautari am ajuns la concluzia ca;singurul tratament pentru problema mea(si nu numai)este tratamentul cu celule stem.Daca aveti informatii, sau alte tratamente va rog sa postati pe forum sau pe privat...va doresc sanatate in trup si in suflet.symy
0
20-10-2011, ora 11:57
butnaru adrian
Nu este medic/terapeut
butnaru adrian
ma numesc butnaru adrian si sunt din bacau.de acum vreo 3 luni am dureri de spate si de picior, am fost la o doctorita aici din bacau si mia zis ca am o inflamatie mare mia dat un tratament injectabil timp de zece zile.lam respectat dar tot nu mia trecut.dupa am facut un rmn si mia dat diagnostic de iernie de disc. am facut kinetoterapie cu speranta ca scap de cutit dar dupa 2 sapt de kineto mia zis ca tot nu scap de cutit.asta e mia luat bani.stie cineva care e cel mai bun doctor din bacau ca sa ma operez si eu ca nu mai am bani sa merg la bucuresti sau in alta parte.nu muncesc si parintii nu prea mai au.va rog frumos daca stie cineva sa imi zica si mie ca nu mai pot de dureri.va amultumesc
0
27-03-2012, ora 18:45
symyon
Nu este medic/terapeut
symyon
Bine v-am regasit, sper ca speranta intr-o sanatate mai buna nu ati pierduto..:))Cautand pe Net am gasit o clinica la Cluj(MEDEREFLEX LINE)care se ocupa si de cei cu sindromul cozii de cal.Fiind aproape de mine, voi contacta aceasta clinica, voi analiza sansele si tratamentele lor, si voi reveni cu informatii.Pana atunci voi apela la Medicul Suprem, ca sa-mi pot duce crucea in fiecare zi.CREDINTA si SPERANTA tuturor..amin
0
19-07-2012, ora 17:11
gerges
Nu este medic/terapeut
gerges
Buna ziua

In urma cu 8 ani am fost operat de hernie de disc, sindromul cozii de cal, operatie care a reusit deoarece m-am simtit bine dupa operatie - nu am mai avut acele intepaturi si arsuri puternice, pierderi de urina, etc
Acum am facut RMN deoarece de cateva saptamani au cam revenit anumite simptome si as vrea sa va redau rezultatul:
Laminectomie L5 stanga. Coloana vertebrala lombara cu micsorarea lordozei fiziologice.Mici hernii intraspongioase se evidentiaza la nivelul platourilor vertebrale adiacente discului intervertebral L1-L2.
Deshidratarea discului intervertebral lombar L5-S1- apare in hiposemnal pe secventele ponderate T2.
Protruzie discala circumferentiala L4-L5, cu amprentarea sacului dural si contact disco-radicular cu radacina L5 stanga in interiorul canalului spinal, in portiunea preforaminala.
Debord discal circumferential L5-S1, cu amprentarea sacului dural, contact disco-radicular cu radacinile L5 bilateral in interiorul gaurilor de conjugare si conflict disco-radicular cu radacina S1 stanga in interiorul canalului spinal, in portiunea preforaminala.
Con medular, cauda equina cu traiect si semnal in limite normale.
Diagnostic:
Lombalgie acuta recurenta. Hernii de disc etajate la nivel L4-L5-S1, compresiune radiculara S1 stanga intracanalar.

Acum as vrea sa stiu ce as putea face pentru ca la medicii la care am fost unii imi recomanda operatie din nou altii sa fac fizioterapie si kinetoterapie si pe urma sa vedem ce urmari are acest tratament.
Va multumesc.
0
25-07-2012, ora 13:22
angela d
Nu este medic/terapeut
angela d
Buna ziua
Va rog sa ma luminati si pe mine in privinta rezultatului RMN primit:
Protruzie discala medio-lat stg L4-L5 de 18*3 mm ce amputeaza saculdual ant si gaura de conjugare stg corespunzatoare.
Mentionez ca am dureri destul de mari si senzatia de amorteala a piciorului pana la genunchi. Sunt zile cand nu ma doare nimic dar si zile grele. Am luat Ketonal dar imi amelioreaza durerea pe moment, am facut fizioterapie fara vreun rezultat si toate astea au inceput de cateva luni. Medicul la care am fost mi-a recomandat antiimflamatorii si fizioterapie.
Daca se poate sa-mi dati un sfat legat de ce inseamna diagnosticul si ce pot face sa-mi repar coloana...
Va multumesc
0
04-10-2012, ora 09:20
ciprian80
Nu este medic/terapeut
ciprian80
Buna! Ma numesc Ciprian si am 35 de ani. In urma cu cateva luni am ajuns sa ma operez de hernie de disc, de urgenta, avand " sindrom de coada de cal". M-am operat la Brasov, la doctorul Dan Suiaga, la spitalul Clinicco. Ma simt excelent acum. Este un medic care a invatat in Elvetia si cu care am putut discuta toate problemele mele. Si nu a fost o exceptie doar in cazul meu. Cu mine in salon a fost un tanar cu fractura de coloana, in urma unui accident de motocicleta. Era foarte speriat si a avut nevoie de foarte multe incurajari dupa operatie, dar finalul a fost foarte bun. Am facut impreuna recuperare si se simte foarte bine.
0
04-10-2012, ora 19:24
broty
Nu este medic/terapeut
broty
Salut, Ciprian, ce simptome aveai la sindromul de coada de cal si daca au disparut in totalitate dupa operatie? mersi
0
02-04-2013, ora 21:56
ALEXA.F
Nu este medic/terapeut
ALEXA.F
BUNA tuturor...m-am inspaimantat un pic cititnd cat de grav poate sa fie acesta problema neajungand la medic la timp s-au nu stiu din diverse motive...din intamplare am dat de VOI..si din curiozitatea de a afla ce-i cu hernia asta de disc.
Am fost si eu azi si mi-am facut o tomofrafie computerizata la trimiterea specialistului desigur, caci de multa vreme ma supara spatele..dar se agravase durerea si chiar am facut o criza acum o saptamana..asa ca am hotarat sa fac ceva investigatii..deci inceput de hernie de disc asa mi-a spus medicul :nu e grav mi-a spus dar trebuie tratat.acum astept sa vad ce medicamente o sa imi prescrie medicul specialist.ceea ce vroiam eu sa stiu prin tratament trece acaesata hernie de disc sau doar durerea??heelp!!va rog.. sanatate multa !
Adaugă un comentariu / răspuns
36 comentarii 12 Înainte ›

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
23-06-2022, ora 19:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
CHirurgi și Clinici de chirurgie
Medici-Chirurgi.ro - caută un chirurg sau recomandă unul
Un website dedicat pacienților ce necesită o intervenție chirurgicală. Găsiți aici liste cu chirurgi și clinici de chirurgie, prezentări de servicii și recomandări ale pacienților, dar și informații detaliate despre fiecare operație.
Accesați site-ul
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și: