Her 2 3+ tratament

06-12-2013
Simona 43
Nu este medic/terapeut
Simona 43
Buna ziua!

Va rog mult sa ma informati cu privire interpretarea rezultatului HP, la gravitatea bolii, sanse de supravietuire, risc de recidiva, risc de metastaze la distanta, respectiv tratamentul care va urma in cazul urmatorului rezultat histopatologic:
tumora cu structura de carcinom invaziv cu celule apocrigene gII Notiingham (g3 formare tubi, g3 nuclear, g1 mitoze/10hpf, componenta intraductala de 8% de tip cribriform, stroma foarte redusa cu depozite elastozice moderate.
Infiltrtatul limfocitar este crescut la periferia tumorii si absent in zona centrala, permeatia limfatica sau perineurala este greu de apreciat datorita densitatii crescute a elementelor maligne.
Marginea de rezectie de la ora 3 contine un camp de 0, 4/0, 3 cm cu hiperplazie atipica intraductala de tip DIN 1 C, grad mediu (carcinom intraductal de tip cribriform cu necroza)
Marginea de rezectie profunda contine fibre musculare netede.
Treisprezece limfoganglioni fara metastaze, pT1c

Receptori hormonali: expresie semnificativa RH
TUMORA(componenta invaziva) E20% int +, P 2% int, martori interni E si P pozitivi.
Ki 67 pozitiv in 5%, E cadherina pozitiva
SCOR HER 2: 3+

Va multumesc anticipat!
12 comentarii
0
07-12-2013, ora 19:01
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
folosind diverse unelte de apreciere a riscului de recidiva disponibile pe internet, pe baza literaturii de specialitate, global vorbind, riscul de recidiva este de aproximativ 20-25%; asta presupune ca se indica sa faca tratament in completare, cu chimioterapie, hormonoterapie, herceptin si probabil radioterapie (in functie de ce fel de operatie a facut); ce ma ingrijoreaza insa, si ce ar trebui discutat si cu oncologul, este zona aceea transformata malign, fix din marginea de rezectie a piesei, dupa cum scrie si in buletinul histopatologic. ce ati discutat si ce v-a fost propus ?
0
08-12-2013, ora 09:56
Simona 43
Nu este medic/terapeut
Simona 43
Buna ziua!
Va multumesc pentru atentie si informatii.
Nu am discutat inca cu un oncolog, dosarul meu este la chirurgie, nefiind analizat inca de catre comisie. In urma cu 3 saptamani s-a intervenit chirurgical la sanul drept, efectuand sectorectomie cu limfadenectomie axilara
Am reusit sa vorbesc in mare graba cu chirurgul oncolog, care mi-a spus doar ca rezultatul nu este asa de rau si urmeaza tratamentul adjuvant, polichimioterapie, Herceptin si radioterapie, exact cum considerati si dvs.
Am observat mentiunea din BHP la care va referiti, insa m-am bucurat ca marginea de rezectie profunda contine fibre musculare netede, ceea ce, inteleg ca este in regula.
Va rog sa imi spuneti de ce va ingrijoreaza acest aspect, ce inseamna exact si daca considerati ca aceasta transformare maligna la marginea de rezectie determina o noua interventie chirurgicala? Mentionez ca Macro sectorul marcat de 5, 5/5/3, 5 cm, cu lambou cutanat de 4, 5/2/1, 5 cm, tumora de 1, 3/0, 7 cm, situatia la 3cm de ora 3, 1, 2 cm de ora 9, 2 cm de ora 12 si 2, 3 cm de ora 6, marginea profunda trece de 1, 1 cm de tumora.

Va rog mult sa ma informati daca din economia datelor din BHP rezulta posibilitatea vreunei metastaze, nu s-a efectuat nicio analiza pentru a verifica acest lucru.
De asemenea, as dori sa stiu daca tratamentul cu Herceptin si radioterapia nu ar fi suficiente in situatia mea, daca
polichimioterapia este absolut necesara, respectiv durata, agresivitate, efectele secundare ale acesteia. Ce anume risc daca refuz chimioterapia? Nu intentionez sa refuz, doar am nevoie de toate informatiile in legatura cu aceasta boala cumplita.

Va multumesc mult pentru ajutor!
0
08-12-2013, ora 12:27
MARTON
Nu este medic/terapeut
MARTON
Vreau sa va spun ca este normal sa stati pe ganduri atunci cand se pune problema ca sa faceti chimio. sau alte asemenea tratamente, si eu am avut aceeasi problema cand am pus in balanta daca beneficiile sunt mai multe decat efectele adverse, asta se intampla in luna mai 2013, si pana la urma doctorul a decis ca nu este nevoie de tratament pt. ca sunt tanar si operatia de inlaturare a tumorii a fost un succes, si pt. mine a fost o veste excelenta, numai ca in august cancerul a recidivat in alta parte a organismului si de data asta este neoperabil( mam operat dar degeaba), cu operatia sa mai tergiversat putin cu tratamentul si uite cum sa facut noiembrie 10 cand insfarsit am inceput chimioterapia ( pe banii mei ca aprobarea a venit in dec.), dar pe 20.11.2013 boala sia aratat puterile si a mai creat trei metastaze pe plaman.
Nimeni si nimic nu garanteaza 100% vindecarea dar eu va sfatuiesc ca de la pacient la pacient sau de la parinte la parinte sa discutati deschis cu medicul care va tratat sa-l intrebati toate datele necesare care va trebuie si sa discutati si cu alte paciente in situatia dumneavoastra despre aceste tratamente.
Multa sanatate si putere ca sa treceti peste.
0
08-12-2013, ora 12:39
Simona 43
Nu este medic/terapeut
Simona 43
Imi pare nespus de rau pentru starea dvs. de sanatate si ca s-a ajuns in aceasta situatie, din nefericire, o astfel de evolutie poate intreveni la oricare dintre noi. Cum suportati tratamentul, ce sanse sunt sa dispara tumorile dupa chimioterapie?
Va multumesc mult pentru sfaturi si pentru ca ati imparatasit exeperienta dvs., va doresc, la randul meu, sanatate multa, sa scapati de toate tumorile existente, sa aveti parte de sarbatori linistite si, cat se poate, de fericite!
0
08-12-2013, ora 12:53
MARTON
Nu este medic/terapeut
MARTON
Din cate am citit despre acest medicament ( sunt pastile) ar trebui sa rezolve problemele pe care le am si pe cele viitoare, am discutat si cu rudele altor pacienti si cu alti pacienti si simptomele nu sunt la fel la fiecare, ca sa intelegeti acest medicament are efecte mai reduse decat chimio. intravenos( este nou pe piata de aproximativ 8 ani), la mine am mai multe simptome : sa ingalbenit pielea, se usuca, am un nod in gat, se cojeste pielea, aveam tensiune mare( asta am rezolvat-o cu alta pastila), cateva junghiuri la spate si coboara pe picioare in muschi si oase, altii nu le au pe toate astea, si cel mai important nu ataca atat de mult organele interne.
Aceasta situatie mi-a afectat familia dar eu fiind foarte optimist fac tot ceea ce faceam si inainte, duc o viata normala dar ca mai cu incetinitorul.
Daca sunteti din Bucuresti cand aveti timp puteti merge pana la Municipal unde sa discutati cu paciente, am vazut cand merg acolo ca mai mult de 50% sunt femei cu cancer la san, asta in ziua cand merg eu, si ce este mist-o sunt doua asistente care fac lista cu pacientii care vin si te cheama cand iti vine randul si totul este foarte bine organizat au sala de asteptare unde stai pe scaun, si nu cauti de colo colo informatii sau un cabinet anume, te intreaba asistentele de la intrare ce cauti si te indruma, daca ar fi peste tot la fel ar fi excelent.
0
08-12-2013, ora 14:44
Simona 43
Nu este medic/terapeut
Simona 43
Ma bucur ca sunt sanse mari de vindecare si ca nu suferiti efecte severe in urma tratamentului, ceea ce doresc tuturor, inclusiv mie. Ma tem, insa, ca in cazul meu chimioterapia inseamna mai mult decat pastile putin agresive, adevarul este ca ma tem foarte tare de ce urmeaza.

Sunt din Cluj, aici nu este chiar asa o organizare buna, ceea ce uneori e deranjant, ar fi multe de spus (rele) despre asistente, acum si aici nu este nici cazul nici momentul, medicii, in schimb, sunt buni profesionisti, din pacate foarte aglomerati, motiv pentru care nu au timpul necesar de a discuta cu pacientii.
Sanatate multa!
0
08-12-2013, ora 15:07
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
suficient si insuficient sunt termeni relativi. ti-am spus, in limita a 20-25%, pentru vindecare poate fi "suficienta" si numai operatia, cu rezerva marginii invadate. este necesar sa se ia in discutie reinterventia chirurgicala pentru zona aceea, altfel riscul de recidiva locala este mare! se poate recurge si numai la radioterapie, fara reoperatie, dar nu poate nimeni sa spuna daca e de ajuns. altfel, in cazul tau, asta se recomanda: chimioterapie cu herceptin, radioterapie si hormonoterapie timp de cel putin 5 ani. despre metastaze nu pot sa vorbesc, caci in cazul unui cancer, aceasta posibilitate exista, teoretic cel putin, oricand. nu exista insa analize care sa EXCLUDA posibilitate existentei lor, ci doar care sa o confirme, in anumite cazuri cand acestea exista; de rutina se face deci o radiografie pulmonara, o ecografie hepatica si o examinare clinica, cu niste analize de sange. dincolo de asta, daca nu exista suspiciuni, la un stadiu atat de mic nu se recomanda nimic, doar tratamentul de completare a operatiei si urmarire pe termen lung.
0
08-12-2013, ora 16:05
Simona 43
Nu este medic/terapeut
Simona 43
Am inteles, m-am linistit si resemnat in ceea ce priveste tratamentul, va multumesc pentru asta.
Din cate am inteles si din ceea ce ati scris si dvs., stadiul cancerului ar fi destul de mic (pT1c), situatie in care, in general, se recomanda doar radioterapie si/sau eventual tratament hormonal (chiar si pe acest forum am vazut postari in acest sens).
Atunci, in situatia mea, ce anume determina si aplicarea chimioterapiei alaturi de celelalte variante de tratament? Oare sa fie scorul Her poztiv?

Care credeti ca este motivul pentru care chirurgul n-a excizat si carcinomul de pe marginea rezectiei? Necroza acestuia este un factor negativ?
Va multumesc inca o data!
0
08-12-2013, ora 18:50
Simona 43
Nu este medic/terapeut
Simona 43
Mai am o singura intrebare, daca binevoiti sa imi raspundeti. In opinia dvs. cand s-ar impune noua interventie chirurgicala pentru extirparea carcinomului prezent in marginea de rezectie, inainte sau dupa chimi si radioterapie? Ce fel de interventie ati recomanda, sector sau mastectomie?

Va multumesc!
0
08-12-2013, ora 19:40
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
as recomanda o reinterventie cat mai rapida; nu cosider ca e gresit nici daca se asteapta pana dupa chimioterapie, dar nu vad motivul asteptarii. cred ca chirurgul nu a scos tot pentru ca marginea pe unde a taiat nu parea afectata in momentul operatiei. chimioterapia este indicata de faptul ca tumora are peste 2 centimetru, pare multifocala si, intr-adevar, este si Her2 pozitiva, iar herceptin se face impreuna cu chimioterapia, in aceasta situatie.
0
08-12-2013, ora 20:12
Simona 43
Nu este medic/terapeut
Simona 43
Considerati ca in aceasta situatie se impune mastectomia?

Va multumesc ca mi ati atras atentia asupra acestui aspect din BHP, nici medicul rezident nici chirurgul nu a facut nicio referire laa necesitatea unei reoperatii. Nu imi explic din ce cauza.
Saptamana viitoare ma voi consulta cu medicul oncolog despre noua interventie, in masura in care intereseaza pe cineva sau este utila evolutia cazului meu, voi posta in continuare.
0
08-12-2013, ora 22:56
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
este o optiune, dar numai chirurgul se poate pronunta. ideea este ca, pe cat posibil, trebuie incercata o operatie conservatoare, caci asta e scopul principal.

Discuțiile despre tumori benigne și cancer au fost transferate pe:

Forumul Ghid-Cancer.ro - un proiect ROmedic destinat exclusiv acestui subiect.

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: