Grup de Terapie Balint, creditat EMC

19-05-2014
psyclass
Identitate neconfirmată
psyclass
Grupul Bálint: locul în care psihologia ajuta medicina

Mihály Bálint (1896 - 1970) este iniţiatorul grupurilor care astăzi îi poartă numele precum şi a metodologiei de funcţionare a acestora. Medic maghiar, stabilit în Marea Britanie, este cucerit de Freud şi de curentul psihanalitic. În urma propriei analize şi a studiilor de psihanaliză pe care le urmează, creează începând cu anul 1949 grupurile de suport pentru medici, care îi poartă numele. În 1968 devine preşedintele Societăţii Britanice de Psihanaliză, iar în 1969 este înfiinţată Societatea Britanică Bálint.

Scopulorganizării grupurilor Bálint este acela de a-i ajuta pe medicii practicieni să înţeleagă mai bine conţinutul emoţional al relaţiei medic-pacient, sau, altfel spus, în termeni psihologici, să poată recunoaşte stările de refulare, de transfer şi contratransfer ca pe nişte realităţi concrete în relaţia cu pacienţii. Cazurile prezentate în Grupul Bálint au în centrul lor preocuparea pentru transferul emoţional dintre pacient/ client şi medic/ terapeut şi stările pe care pe care un caz le stârneşte medicului/ terapeutului. Atenţia este centrată aşadar pe relaţia dintre medic şi pacient şi nu pe diagnostic sau pe tratament.

Grup-ţintă: medici, asistenţi, terapeuţi, psihologi, cu extindere către pedagogi, preoţi - acele categorii profesionale care presupun îngrijirea altei persoane.

Descriere
Intâlnirile durează între 60 şi 90 minute şi se desfăşoară după o anumită structură şi urmărind anumite regului, concepute de M. Bálint. Toţi participanţii sunt aşezaţi în cerc fără a se interpune ceva între ei. In timpul şedinţei grupul alege unul sau maxim două cazuri cu care va lucra. Discuţiile grupului sunt conduse de un lider care "dirijează" discuţiile, asistat de un colider.
Grupurile se întâlnesc de 1 - 2 ori pe lună, iar de câteva ori pe an se organizează evenimente naţionale.

Beneficii
Grupul facilitează accesul către rezistenţele ascunse, canalizând emoţiile spre analiză. Participarea la grupurile Bálint ajută la depistarea factorilor de stres, la conştientizarea efectelor acestora, jucând astfel un rol semnificativ în prevenirea burnout-ului.

Organizare
Toate şedinţele de grup ordinar primesc 1, 5 credite EMC din parte Colegiului Medicilor din România. Weekend-urile şi conferinţele sunt deasemenea creditate cu un punctaj între 9 - 24 puncte.

Asociaţia Balint din România a luat fiinţă în 1993 la Miercurea Ciuc şi din 1994 este membră deplină a Federaţiei Internaţionale Bálint. Pentru mai multe informaţii accesaţi: www.asociatiabalint.ro

În Bucureşti, următorul grup Balint are loc sâmbătă, 7 Iunie 2014 Ora 11, la Centrul de Psihiatrie si Psihoterapie PsyClass www.psyclass.ro

Grupul va fi condus de : Dr. Ovidiu Popa - Velea, Psih. Irina de Hillerin

Pentru informatii suplimentare si inscrieri ne puteti contacta la adresa office@psyclass.ro sau la telefon 0751 133 134
0 comentarii
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.