Glezna umflata, insotita de dureri...

23-07-2012
makke07
Nu este medic/terapeut
makke07
Oricui ma poate ajuta,


Buna ziua!

M-am trezit dimineata cu o glezna umflata si plina de dureri, abia am putut calca. Habar nu am care sa fie cauza exacta, am niste banuieli, dar nu sunt sigur.

Am sa povestesc ce s-a intamplat in ultimele doua zile ca astfel sa culegeti informatiile necesare: Sambata seara am fost piscat de un tantar. Intepatura e putin mai sus de glezna respectiva (glrzna stanga, spre exterior).Fara sa realizez, am inceput sa ma scarpin pana am dat de sange. Local s-a facut o bubita care durea, fireste, la fiecare atingere, dar nu m-am speriat cu nimic, pentru ca nu ar fi fost prima muscatura de tantar din viata mea de care sa am 'grija' astfel, prosteste.

Duminica am iesit la plimbare vreo 8 ore, din care cam 4 - mers pe jos. A fost cald toata ziua, am avut grija sa ma hidratez. Seara, la intoarcerea spre casa, am avut tendinta sa ma scarpin din nou in acel loc, astfel am ridicat blugul si am observat ca soseta practic imi strangulase piciorul, exact la nivelul bubitei. Eu nu am simtit nimic toata ziua. Din momentul in care am hotarat sa imi dau soseta jos, piciorul a inceput sa se umfle cate un pic, si durerea sa se imprastie in toata zona gleznei. Ce banuiesc eu: Datorita caldurii, venele s-au dilatat si circulatia sangelui s-a facut anevoios datorita strangularii. Totusi, de ce umflatura si durere? Sa aibe si piscatura vreo contributie? Actualmente, in zona piscaturii, pielea e putin vanata, iar buba are coaja. In restul gleznei, pielea a prins o culoare rozie. Daca doriti, as putea sa revin cu niste fotografii.

Despre mine: Am 25 de ani, 72 kg si 1.78m, deci nu se pune problema de obezitate. Nu am avut operatii vreodata. Nu sufar de nicio boala ereditara. In spital am fost internat de doua ori in copilarie, pentru hemoragie la nivelul nasului. Nu duc o viata sedentara, practic diverse sporturi in timpul liber si merg pe jos zilnic cel putin 2 ore. Nu am probleme cu tensiunea. Vicii: consum alcool, in special bere, am fumat 8 ani, m-am lasat acum o luna.

Ca tratament momentan: folosesc pungi de gheata direct pe umflatura si beau cat mai multe lichide.

Va multumesc in avans daca imi puteti spune ce as putea avea si cum as putea sa tratez umflatura.

Sper ca am nimerit topicul potrivit, nu am stiut daca sa postez aici sau la Dermato, ori la infectii.

Cu stima,

Florin
21 comentarii
0
24-07-2012, ora 10:17
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Nu este atat vorba de a posta o intrebare, cat de necesitatea de a consulta urgent un specialist in boli infectioase, chiar astazi.
Nu va puteti "juca"cu o asemenea situatie.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Ante-picior
0
24-07-2012, ora 12:24
makke07
Nu este medic/terapeut
makke07
Mi-e greu sa cred ca ar fi o infectie, deoarce umflatura nu e in jurul bubei, ci sub ea, in jurul gleznei. Deasupra bubei, totul pare normal. Am pus la avatar un desen care sa faca mai usoara descrierea :)


In orice caz, am programare astazi la 16:30, ma va vedea o asistenta, intre timp la telefon mi-a spus sa imi procur Periactin, nu stiu sub ce nume se gaseste in Romania, eu locuiesc in Anglia. Agentul activ este Cyproheptadine si poate fi folosit in caz de reactii alergice ale pielii la intepaturi de insecte.

Va multumesc pentru raspuns, sa aveti o zi buna!
0
24-07-2012, ora 21:38
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna seara!
Eu va preveneam doar de posibilitatea existentei unei artrite septice (bacteriene), care ar fi diagnosticata prin examinare clinica la specialist.
Crioterapia (gheata local) este imperativa, dar si repausul maximal, cu piciorul mai sus de planul inimii.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Ante-picior
0
24-07-2012, ora 22:58
makke07
Nu este medic/terapeut
makke07
Va multumesc pentru ajutor. Am fost sa ma vada medicul de familie, el a zis ca nu ar trebui sa ma sperii, aparent e doar o inflamatie care va trece pe parcurs, datorata intepaturii de tantar de sambata dar si faptului ca nu am lasat sa circule sangele normal duminica, din cauza sosetei foarte stramte. M-a apasat in acea zona, mi-a zis ca piciorul e ca un burete in momentul de fata, plin de fluide, si ca ce va trebui sa fac e rapaos cu piciorul tinut intins, pe un scaun cu perna.

Mi-a zis sa revin in cazul in care imi apare vreo dunga rosie pe picior si daca simt dureri si in alte parti, in special in partea superioara a pulpei. Sa iau calmante daca ma doare prea tare.
0
24-07-2012, ora 23:36
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Nu trebuie sa uitati de crioterapie (gheata local).
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Ante-picior
0
21-07-2016, ora 15:06
carmen dicu
Nu este medic/terapeut
carmen dicu
Stimate domn doctor, imi permit sa va pun si eu o intrebare ca am vazut ca sunteti extrem de amabil si ne raspundeti. Eu am 54 de ani. In ultimii 2 ani am probleme cu incheieturile si nu reusesc sa aflu cauza exacta. Acum 2 ani din cauza ridicarii unei persoane foarte grele am avut o smulgere partiala de ligamente exterioare la genunchiul stang. Am facut radiografie, am avut dureri mari, am facut si infectie, a trecut. Apoi am facut tot de la ridicat o tenosinovita la mana dreapta, mi s-a umflat incheietura rau, am facut infectie, am luat antibiotice, mi-a dat ortopedul, a trecut. Acum cateodata am dureri si la incheietura mainii stangi. Mai nou m-am trezit intr-o dimineata, acum vreo luna si am glezna stanga umflata si parca mai rosie, am dureri nu pot merge bine de dureri dar daca se incalzeste piciorul pot merge cei 6 km pe care ii fac zilnic pe jos. Daca se incalzesc muschii e ok nu mai am dureri, dar daca se raceste e durere, nu pot merge mai deloc. Din cate vad eu sunt tot ligamentele. Ortopedul banuia acum un timp ca as avea o artrita reumatoida, dar la analize am ASLO putin msi mare, VSH 45, factor reumatoid bun, proteina C reactiva buna. Ce pot sa mai fac? Nu stiu ce tot am cu tendoanele si ligamentele...
0
21-07-2016, ora 18:18
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Va rog sa ma scuzati, dar nu am reusit sa inteleg tocmai esentialul: varsta, greutate/inaltime, status ocupational, eforturi practicate, antecedente traumatice, reumatologic-inflamatorii etc.
Artrita reumatoida nu se diagnosticheaza prin analize, ci exclusiv prin examen clinic (analizele normale nu exclud existenta poliartritei reumatoide).
Asteptam elemente relevante.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg ante-picior
0
22-07-2016, ora 20:54
carmen dicu
Nu este medic/terapeut
carmen dicu
Multumesc de raspuns domn doctor. Am 54 de ani, 1, 62 m si 67 kg. Ocupatia actuala merg la ingrijit batrani in Germania. De obicei sunt o persoana cam reumatica. Am spondiloza cervicala care imi creaza probleme la schimbarea timpului, am masi avut dureri pe la incheieturi dar nu asa. Acum am luat-o rau cu asta. Mentionez ca de cel putin 3 sau 4 ori pe saptamana merg la sala su fac sport, daca nu merg pe jos in ritm rapid 5, 5 km. Cand sunt in Germania nu pot sa merg la sala dar merg 2 ore pe jos.
0
22-07-2016, ora 21:25
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna seara!
Raspunsul este evident: articulattiile se distrug progresiv, datorita greutatii excesive si efortului fizic exagerat.
Tratamentul este logic, adica tratarea celor doua cauze: renuntati la kilogramele in exces si reduceti drastic solicitarea mecanica (stat in picioare, mers pe jos).
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg ante-picior
0
04-08-2016, ora 13:56
marius2011
Nu este medic/terapeut
marius2011
Buna ziua dmn dct imi puteți Răspunde si Mie la o întrebare soția mea a călcat strâmb cu piciorul drept am fost la urgentă si a fost diagnosticata cu entorsa mediteraniană dreapta Isa recomandat fașa elastică 14 zile flamexin omez diclofenac gel si a zis k binare voie da calce pe picior deloc 5 zile imi puteți spune si Mie dacă e ceva grav si ce este de făcut poate sa calce pe picior?
0
04-08-2016, ora 14:29
marius2011
Nu este medic/terapeut
marius2011
Buna ziua dmn dct imi puteți Răspunde si Mie la o întrebare soția mea a călcat strâmb cu piciorul drept am fost la urgentă si a fost diagnosticata cu entorsa mediotrasiana dreapta Isa recomandat fașa elastică 14 zile flamexin omez diclofenac gel si a zis k binare voie da calce pe picior deloc 5 zile imi puteți spune si Mie dacă e ceva grav si ce este de făcut poate sa calce pe picior?
0
04-08-2016, ora 17:13
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Pentru a putea elabora un raspuns precis trebuie sa examinam piciorul.
Poate fi ceva grav sau ceva mai putin grav, insa nu putem raspunde daca are voie sa calce pe picior (o fractura Lisfranc sau o fractura a talusului se poate agrava catastrofal chiar si dupa un singur pas cu sprijin pe membrul pelvin respectiv).
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg ante-picior
0
06-08-2016, ora 02:23
Iuliana.ag
Nu este medic/terapeut
Iuliana.ag
Buna seara ! Am efectuat un RMN glezna +planta stanga si am primit ca rezultat urmatoarele concluzii...
Fragment osos de cca 4|2|6 mm situat la nivelul partilor moi, adiacent versantului postero-medial al navicularului, cu aparenta provenienta de la nivelul extremitatii mediale a suprafetei articulare pentru talus a navicularului.
Hidrartroza talo-naviculara 4 mm.
Hidrartroza tibio-talara 4 mm.
Fuzee fluide periarticulare tibio_talare respectiv superficiale la nivelul fetei ventrale a antepiciorului.

As dori sa imi spuneti daca este ceva grav. medicul ortoped este in concediu si nu am ajuns cu rezultatul. ce este de facut... va multumesc
0
06-08-2016, ora 11:22
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Va rog sa ma scuzati, dar nu am reusit sa inteleg tocmai esentialul:
- sex, varsta, greutate/inaltime, status ocupational si sportiv, eforturi practicate;
- antecedente traumatice;
- ati avut un traumatism? Cand s-a produs, care a fost mecanismul acestuia (energie joasa sau inalta)?
- de ce ati apelat la RMN? In explorarea segmentelor osoase ale gleznei si ale piciorului se utilizeaza radiografia si, eventual, Computer-tomograf-ul. RMN-ul ofera informatii fals-pozitive la nivelul oaselor, fiind util mai curand in cazul tendoanelor, nervilor, ligamentelor etc.
- simpla interpretarea scrisa a RMN-ului are valoare zero daca lipseste examinarea clinica directa si daca lipsesc imaginile propriu-zise.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg ante-picior
0
06-08-2016, ora 23:47
Iuliana.ag
Nu este medic/terapeut
Iuliana.ag
Sa va descriu cum am ajuns la acest RMN.
Aveam dureri suportabile sub glezna spre interiorul piciorului stâng de aproximativ 1an, piciorul se mai umfla uneori. În Mai anul acesta am început să am dureri mari si când stăteam în pat care se duceau în sus pe picior.Am fost la UPU unde mi-a făcut radiografie 3 poziții și au constatat că am entorsa, mi-a pus gheata gips 18 zile, am făcut 10 zile fraxiparine, am luat piafen si vimovo.In aceste zile cât am stat cu gipsul nu am călcat în el am mers cu cârje pt ca mi-a zis că am si niste țesuturi deteriorate. După ce mi-a scos gipsul aveam dureri mari si mi se umfla foarte rau.Am fost trimisa să fac recuperari, am făcut 10 ședințe de fizioterapie, ameliorand durerea aproximativ 2 săptămâni timp în care el era tot umflat.Apoi am cerut părerea altui doctorul Ortoped, am făcut alte radiografii mi s-a spus că nu se vede nimic în radiografii si sa fac RMN.Am făcut Rmn-ul cu rezultatele de mai sus.vreau să mai precizez ca în raportul medical de la ultima consultatie scrie glezna globuloasa, deformata, platfus grd. II-III, fuzee lichidiene la palpare inframaleolar intern si fata antero-laterala glezna, dureroase la palpare si mobilizare, flexie plantara si dorsala păstrată, limitare minima inversie-eversie, FM MI păstrată.
Am 28ani, 80kg, 168cm, F. Nu stiu cum s-au ajuns la acest traumatism, pt ca nu stiu sa fi călcat strâmb, sa am vreo lovitura, impact ceva la glezna sau picior. La Servici stau apoximativ 5-6ore în picioare, alte eforturi sportive nu practic.
Va mulțumesc !
0
07-08-2016, ora 10:20
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Problema trebuie privita fundamental diferit:
- la originea problemei sta supra-solicitarea mecanica a gleznei, provocata de greutatea excesiva (aveti peste 20 kg in exces) si efortul fizic fabulos de distructiv (la aceasta greutate);
- desigur ca poate exista o fractura "de stress" a calcaneului sau talusului sau navicularului, provocata de greutatea excesiva si de efortul exagerat;
- desigur ca poate exista un picior Charcot diabetic (aveti 99% de a fi diabetica la aceasta greutate);
- desigur ca poate exista un picior plat trofostatic (greutate excesiva), datorat rupturii spring-ligamentului sau/si a tibialului posterior.
- desigur ca poate exista si o problema de tip reumatologic-inflamator (auto-imun), care se poate manifesta prin simptomele mentionate;
Orice tratament posibil si imaginabil incepe prin tratarea cauzelor: trebuie sa renuntati la 20 de kg si sa reduceti spre minimum solicitarea piciorului (stat in picioare).
In functie de diagnosticul precis, poate fi nevoie de o imobilizare in cizma gipsata, asociata cu interzicerea sprijinului pe membrul afectat (uneori chiar pe termene foarte lungi, de 6-12 luni).
Nu trebuie sa neglijati tratarea cauzelor majore (greutate si efort).
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg ante-picior
0
07-08-2016, ora 11:31
Iuliana.ag
Nu este medic/terapeut
Iuliana.ag
Va multumesc pentru raspus si as mai avea o intrebare.
Pot apela la o cale de tratament pentru dureri, cum ar fi infiltratii cu acid hialuronic sau alta modaliatate, nu ma deranjeaza ca se umfla, cat ma supara durerea.
0
07-08-2016, ora 12:04
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Puteti face orice doriti.
Din punctul meu de vedere ar trebui sa refuzati cu strictete atat medicamentele, cat mai ales ar trebui sa refuzati acele infiltratii.
Aceste medicamente/infiltratii, in afara complicatiilor grave, au si un efect "pervers": va ofera senzatia ca puteti continua sa traiti cu aceasta greutate si cu acest efort, ceea ce este profund fals.
Asa cum v-am precizat deja, ar fi mai util sa cautati diagnosticul si mai ales sa actionati asupra cauzelor majore de distrugere a gleznei: greutate, efort.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg ante-picior
0
30-08-2016, ora 17:45
criss1956
Nu este medic/terapeut
criss1956
Cu cca. 2 zile in urma sotul meu s-a trezit cu dureri suportabile in partea inferioara a gambei stangi si a sesizat si faptul ca aceasta s-a umflat usor. Astazi piciorul a inceput sa se inroseasca in aceeasi zona si umflatura s-a mai accentuat. Specific ca nu s-a lovit si nici nu este nici o intepatura de insecta in zona, chiar daca pielea il mananca usor. Sotul meu are 63 de ani, este pensionar si este o persoana destul de activa.
0
31-08-2016, ora 00:26
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna seara!
Poate fi vorba despre o leziune musculara, tendinoasa, ligamentara sau cartilaginoasa, cel mai probabil datorata efortului excesiv.
Se impune, evident, o examinare clinica directa.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg ante-picior
0
02-09-2016, ora 15:20
criss1956
Nu este medic/terapeut
criss1956
Multumesc mult domnule doctor, pentru raspunsul prompt.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: