Gingie inflamata si desprinsa

04-04-2012
camryn
Nu este medic/terapeut
camryn
Buna ziua. Acum un an mi s-a inflamat gingia care margineste cei 4 incisivi inferiori. Am fost la stomatolog, si aceasta mi-a explicat ca am facut gingivita din cauza unei malocluzii, adica incisivii mediani superiori in loc sa calce pe incisivii inferiori, calca direct pe gingie. Cam asa arata ocluzia, http://www.colgate.ro/Colgate/RO/OC/Information/Images/ArticleImages/TWCD/Orthodontics/Orthodontics/Overbite.jpg, cu specificatia ca incisivii mediani superiori sunt retrasi in spate, si astfel, i-a antrenat si pe cei situati pe mandibula sa se retraga si ei spre interior, as ca incisivii mei mediani calca direct pe gingie, lezand-o. Intre timp, gingia a inceput sa se desprinda cam 2 mm (doar gingia care margineste cei 2 incisivi inferiori); si asa arata si in momentul de fata. Stomatologul mi-a recomandat sa folosesc succesiv Parodontax, Sensodyne si Lacalut (sa vad cu care imi trece...) + o periuta de dinti cu peri extra-moi (cea mai buna de pana acum mi se pare cea de la Parodontax). Si asa au trecut 3-4 luni (pentru ca un aparat dentar nu se poate pune pe o gingie afectata, nu?). Ulterior, am fost la alt stomatolog care are o clinica (cu ortodont, chirurg)... Mi-a facut un detartraj partial doar pe gingia afectata, + pe cei 2 canini inferiori, lucru foarte bun de altfel, pentru ca gingia era inflamata aproape pana sus, iar in urma detartrajului a ajuns aproape la dimensiunile normale. Mi-am facut si-o gutiera intre timp pentru maxilar, sa o port ziua intre timp si noaptea cand dorm, ca sa nu apese incisivii pe gingie; insa nu pot s-o port tot timpul, pentru ca imi provoaca dureri dentare (pe toti dintii si maselele) si pe bolta palatina din cauza compresiunii. Dupa ce n-o mai port 3-4 zile, durerea imi trece, insa gingia iar incepe sa se inflameaze...
Pana acum am primit 2 pareri:
1. Mi s-a recomandat o frenectomie pentru frenul labial dintre buza inferioara si gingie; explicatia? ca sa se retraga gingia... si astfel sa se prinda gingia de dinti
De aici reies 2 intrebari, la care nici pana acum nu am primit un raspuns clar:
a. Intre timp s-a acumulat iar placa bacteriana in spatiul dintre gingie si dinti (lucru recunoscut si de stomatolog), iar daca fac operatia asta, cu ce o sa ajute? Daca exista tartru in acel spatiu, cum o sa se prinda gingia la loc? Atunci cand am intrebat de un nou detartraj, mi s-a spus ca nu e nevoie...
b. Ce rol are frenul? Are rol de sustinere, sau de fixare, o sa ma deranjeze in timp indepartarea lui? Raspuns: 'nu', dar fara prea multe detali... Exista complicatii, sau nici un rezultat dupa o asemenea operatie? Din cate am inteles (nici aici nu am primit prea multe detalii), frenectomia n-o sa se faca numai pe membrana dintre buza si gingie, ci se va continua si pe gingia care margineste cei 4 incisivi si/sau cei 2 canini...
2. O alta parere, de la alt stomatolog: trebuie sa fac un detartraj total, nu numai partial, + sa folosesc ata dentara si o periuta interdentara, iar in 2-3 luni, ar trebui sa se vada rezultatele; sa am o igiena 'dumnezeiasca', cam asta a fost concluzia ei.
Mentionez ca ma spal pe dinti de 2 ori pe zi si folosesc apa de gura cu Clorhexidrina. Am perioade de remisiune si de recidiva (acum vad ca se inflameaza iar, nu foarte mult, dar se inflameaza), insa cam atat, niciodata nu am facut vreo infectie sau pungi cu puroi, sau vreo afectare a dintilor adiacenti. La mine, e desprinsa vreo 2 mm, portiunea desprinsa e moale, gingia afectata e rosie, nu doare, si cateodata sangereaza la periaj.
Asa ca postez problema mea aici pentru ca as vrea un raspuns clar, si nu unul general, probabil, ca pana acum (trebuie, poate, daca, etc.). Deci ce sa fac? Care ar fi cea mai eficienta solutie?
PS1: Stiu ca am nevoie de aparat dentar, insa pana nu-mi trece inflamatia, nu se poate vorbi de asta, si uite asa, ciclul continua (dintii calca pe gingie, gingia e inflamata, iar muscatura nu se stabilizeaza fara aparat).
PS2: Am vazut pe un alt site un comentariu asemanator cu parerea nr. 2, dar cu o completare (niste injectii in gingie, probabil cu antiinflamatoare, asta nu stiu sigur, pentru ca nu se preciza). Exista asa ceva, si ar fi utile pentru afectiunea asta?
Multumesc anticipat.
1 comentarii
0
23-03-2023, ora 09:53
Dr. dentist: Maier Marius
Stomatologie, Brasov
Dr. dentist: Maier Marius
Bună ziua,

Este bine că ați căutat mai multe opinii și opțiuni pentru tratamentul gingivitei dvs. În primul rând, trebuie să continuați să acordați atenție igienei dentare, pentru a preveni acumularea de placa bacteriană și a evita inflamația gingiei. Folosirea unei periute de dinți cu peri medii și a aței dentare sau periuțelor interdentare este importantă pentru curățarea între dinți și îndepărtarea resturilor alimentare și a plăcii bacteriene.

În ceea ce privește opțiunile de tratament, există mai multe abordări pe care le puteți discuta cu dentistul dvs. Frenectomia poate fi o opțiune în cazul în care frenul labial este prea strâns și trage gingia în jos, împiedicând-o să se prindă de dinte. Cu toate acestea, în cazul dvs, nu este clar dacă această procedură ar fi necesară sau benefică. În plus, există un risc de cicatrizare și retracție a gingiei după frenectomie, astfel încât este important să discutați cu un specialist înainte de a decide să urmați această procedură.

Detartrajul este o altă opțiune de tratament care poate ajuta la îndepărtarea depunerilor de tartru și placa bacteriană. Este posibil ca un detartraj mai extins să fie necesar în cazul în care inflamația gingiei s-a extins, iar tratamentele igienice nu au avut un efect suficient de bun. Este important să discutați cu dentistul dvs despre procedurile de detartraj disponibile și să vă asigurați că înțelegeți beneficiile și riscurile fiecărei opțiuni.

În plus față de aceste opțiuni de tratament, este important să discutați cu medicul dvs dentist despre opțiunile ortodontice disponibile pentru a corecta malocluzia. În unele cazuri, un aparat dentar poate fi utilizat pentru a muta poziția dinților și a îmbunătăți ocluzia, ceea ce ar putea reduce presiunea exercitată asupra gingiei. În cazul în care o astfel de abordare este considerată potrivită, este posibil să fie necesară o perioadă de pregătire și de stabilizare a inflamației gingivale înainte de începerea tratamentului ortodontic.

În concluzie, este important să discutați cu dentistul dvs despre opțiunile de tratament disponibile și să vă asigurați că înțelegeți beneficiile și riscurile fiecărei opțiuni. În plus, trebuie să continuați să acordați atenție igienei dentare pentru a preveni acumularea de placă bacteriană și inflamația gingiei.

Cu drag va stau la dispoziție oricând, dvs sau apropiaților dvs, pentru eventuale întrebări sau nelămuriri.

Să ne auzim cu bine,

Dentistul Meu:

Dr. Maier Marius - doctor medic stomatolog

Zâmbim împreună
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Medici stomatologi, dentisti, cabinete stomatologice
Recomandă un stomatolog sau caută unul bun!
Medici-Stomatologi.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 7500 de cabinete și clinici de stomatologie din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor stomatologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. Accesați site-ul