Frecventarea discotecilor creşte riscul apariţiei astmului

14-08-2011
Terapeut Niculae Nicuşor
Medicina naturista, complementara, alternativa
Terapeut Niculae Nicuşor
Frecventarea cluburilor de noapte si a discotecilor constituie un factor de risc in aparitia astmului in randul adolescentilor, tabagismul ramanand insa principala cauza a acestei afectiuni, conform unui studiu realizat de medici germani ce va fi publicat in numarul din luna octombrie a Jurnalului european de pneumologie, informeaza vineri AFP receptionata de Rompres.
    Medicul Christian Vogelberg, de la spitalul Universitar de Pediatrie din Dreda, a studiat legaturile dintre modul de viata si activitatile adolescentilor cu varste intre 16 si 18 ani si frecventa aparitiei simptomelor de astm, in special acele simptome privind greutatea in respiratie.
    Dintre cei 2.910 de adolescenti care au participat la acest studiu, 330 (11, 3%) au precizat ca au simtit cel putin odata ca au greutati in a respira normal in cursul anului precedent.
    In ceea ce priveste factorii de risc pentru aparitie manifestarilor astmatice, fumatul ramane pe primul loc, 19, 2% dintre fumatori imbolnavindu-se de astm, fata  de 7, 5% dintre nefumatori.
    In ceea ce priveste modalitatile de petrecere a timpului liber, 'frecventarea cluburilor de noapte constituie de asemenea un important factor de risc pentru aparitia astmului', subliniaza Christian Vogelberg. Proportia tinerilor care sufera de dificultati respiratorii este de 12, 9% in randul celor care frecventeaza barurile si discotecile, fata de 9, 9% in randul celorlalti, ceea ce este o diferenta statistica semnificativa, conform medicului german.
    De asemenea, acest studiu sustine si ca riscul de aparitie al probemelor respiratorii care anunta imbolnavirea de astm in cazul tinerilor care duc o viata sportiva este considerabil mai mic (8, 2%) comparativ cu al celor care duc o viata sedentara (13, 9%).
    Jurnalul european de pneumologie in care va aparea acest studiu este publicatia oficiala a Societatii europene de pneumologie.
_
Sursa: Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul Romedicului pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.
1 comentarii
0
03-09-2019, ora 20:04
Dr. Ciubotariu Bogdan-Iliuță
Pneumologie, Iași
Dr. Ciubotariu Bogdan-Iliuță
Mulțumesc pentru informații, trebuie văzut dacă există informații similare și în literatura de specialitate din afară.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.