Fractura tibie veche

03-05-2012
Mihaela9
Nu este medic/terapeut
Mihaela9
Domule doctor, la sfarsitul luni ianuarie am alunecat intr-o gropa de gheata iar glezna stanga s-a umflat ( nu foarte tare). Am reusit sa ma ridic si mi-am spus ca nu este nimic grav ( am o sensibilitate la glezne si din pacate sunt si supraponderala) desi ma ardea ingrozitor. Mi-am zis ca este doar o entorsa banala si ca imi va trece desi timp de vre-o doua saptamani nu prea puteam sa calc cum trebuie. Timpul a trecut, am reusit sa calc mai bine si chiar sa merg la serviciu desi inca simteam dureri. Au trecut de atunci cinci luni iar saptamana trecuta am reusit performanta sa calc in singura groapa existenta in statia de tramvai. Nici de data aceasta nu am luat in seama spunandu-mi ca trece dar ieri mama mea a avut un accident casnic ( a incercat sa ridice televizorul si a lovit-o peste san) si asa am ajuns la spitalul de urgenta Floreasca. Fiind acolo cu mama mi-am spus sa merg si eu la ortopedie sa vad exact ce se intampla cu piciorul meu stang pentru ca seara simteam cum ma injunghie si zvacneste. Am fost consultata, mi s-a facut radiografie iar diagnosticul a fost urmatorul : 'Fractura marginala posterioara 1/3 tibie stanga, veche de cinci luni neglijata si entorsa glezna stanga. Mi s-a pus atela gipsatagambiero -podala pentru trei saptamani si tratament cu celebrex 200 mg VII 1 pe zi oral si Clexane 0.4 ml XXI 1/ zi pe toata durata imobilizarii gipsate.Control 24 de ore si ulterior policlinica teritoriala.
Intrucat eu am si niste dureri lombare groaznice cu inceput de hernie de disc multa vreme am luat antiinflamatori iar de la o vreme am renuntat la a mai lua medicamente de sinteza. Intrebarea mea este daca aceste doua medicamente:injectiile cu Clexane si pastilele de Celebrex sunt absolut obligatori? mentionaez ca atela gipsata nu este foarte stransa, pot calca si chiar imi pot misca talpa un pic in interiorul ei.
In speranta unui raspuns, va doresc impiniri atat pe plan profesional cat si personal!
3 comentarii
0
03-05-2012, ora 16:37
Mihaela9
Nu este medic/terapeut
Mihaela9
Nu primesc si eu un raspuns?? :( am vazut ca alte postari au primit raspuns imediat...eu de ce nu primesc? pentru mine chiar e o problema aceasta factura. Multumesc din nou si astept cu nerabdare un mesaj.
0
04-05-2012, ora 00:18
Dr. Adam Span
Ortopedie si traumatologie, Koblenz
Dr. Adam Span
pe perioada imobilizarii ghipsate aveti nevoie de tromboprofilaxa, altfel sansa ca sa aveti o tromboza este ridicatadeci eu nu as renunta la clexane
pe de alta parte: ar fi fost mult mai bine sa va duceti la medic la prima accidentare, daca treimea posterioara a tibiei este fracturata, este o indicatie clara pentru operatie (triunghiul Volkmann). de fapt aceasta leziune rar este singura, deobicei se asocieaza cu alte leziuni a maleolei interne sau externe, sau eventual a ligamentelor. daca o treime din suprafata articulara este interesata in aceasta fractura, articulatia era/este instabila.
fara operatie aceasta fractura deobicei se vindeca intr-o pozitie vicioasa, si anume partea posterioara aluneca spre sus si se vindeca in aceasta pozitie, astfel creandu-se o treapta pe suprafata articulara, care cu timpul duce la o artroza accentuata in articulatia gleznei, aceasta daca se combina si cu o greutate corporala mare, artroza va veni si mai rapid.
daca fractura s-a vindecat cu o treapta mai mare de 2mm trebuie analizata beneficiile unei reoperatii cu osteotomie si reconstructia suprafetei articulare, operatie infinit mai grea decat cum ar fi fost operatia primara. insa daca cartilajul nu s-a deteriorat iremediabil si sunteti o persoana tanara si activa, poate merita, insa trebuie ales foarte atent medicul operator, si nu trebuie asteptat mult cu decizia.
daca treapta este mai mare de 2mm si nu vreti sau nu se poate reopara cu timpul va aparea artroza si atunci articulatia trebuie protetizata sau facuta o artrodeza
0
04-05-2012, ora 00:24
Mihaela9
Nu este medic/terapeut
Mihaela9
Multumesc din suflet pentru raspuns! Adevarul este ca in urma mesajului dumneavoastra m-am speriat suficient incat maine sa merg la inca un control si mai ales sa imi cumpar injectiile. Multumesc din nou si va doresc numai impliniri atat pe plan personal cat si profesional!
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
23-06-2022, ora 19:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
CHirurgi și Clinici de chirurgie
Medici-Chirurgi.ro - caută un chirurg sau recomandă unul
Un website dedicat pacienților ce necesită o intervenție chirurgicală. Găsiți aici liste cu chirurgi și clinici de chirurgie, prezentări de servicii și recomandări ale pacienților, dar și informații detaliate despre fiecare operație.
Accesați site-ul