Fractura clavicula

20-09-2012
silvanaN
Nu este medic/terapeut
silvanaN
Buna ziua,

Acum mai bine de un an de zile mama mea, 59 de ani, a suferit un acciedent de masina in urma caruia s-a ales cu o fractura de clavicula. La momentul respectiv in urma radiografiei a fost 'imobilizata' cu ajutorul unui ham pe care l-a purtat cam 6 saptamani. Dupa aceasta perioada nu i s-a mai facut radiografie de control si i s-a zis doar ca osul s-a lipit si ca s-a format si calus, aparand o galma. La un an de la accident, in urma durerilor, a decis sa faca un control. A refacut radiografia si se pare ca osul claviculei nu s-a sudat, exista o distanta de aprox 2cm intre cele doua capete.

Se mai poate corecta in vre-un fel aceasta fractura?

Mentionez ca in ultimele zile au fost consultati 2 ortopezi care i-au spus ca e o operatie foarte dificila, nu este garantata reusita ei, este probabil sa fie repetata de cateva ori pana va reusi si e nevoie de o grefa de os de la picior. Riscul este ca in urma operatiei sa apara si o infectie.

Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
3 comentarii
0
20-09-2012, ora 16:27
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Colegii ortopezi au perfecta dreptate;
- tratamentul fracturilor claviculei este tocmai cel mentionat, cu rarissime exceptii (cand un fragment osos "ameninta"vasele de sange subclaviculare);
- pseudartroza (fractura neconsolidata) se poate opera, necesitand abordarea focarului, indepartarea testului fibros si osteosinteza cu placa si suruburi, eventual cu aport de tesut osos, asa cum ati fost deja informata;
- interventiile la nivelul claviculei se practica rarissim, tocmai datorita complicatiilor pe care deja le cunoasteti: infectii, neconsolidare etc;
- problema este legata de justificarea reala a interventiei: daca nu exista dureri si impotenta functionala, interventia nu este motivata teoretic si practic. Rezultatul radiografic nu are semnificatie decizionala in absenta tulburarilor functionale.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Ante-picior
0
20-09-2012, ora 16:37
silvanaN
Nu este medic/terapeut
silvanaN
Multumesc pentru raspunsul rapid. Exista dureri pe partea afectata de la umar pana la cot din cand in cand, aparand asa din senin, de exemplu mergand pe strada. In urma accidentului s-a ales si cu tasarea catorva vertebre, s-a descoperit acum dupa 1 an, care trebuie si ele operate si coloana adusa pe pozitia initiala cu ajutorul unor suporti. Neurochirurgul a recomdat prima data rezolvarea claviculei si abia dupa, operatie pe coloana, pentru ca nu cumva fractura de clavicula sa afecteze in vre-un fel coloana.

In situatia de fata, s-ar putea sa renuntam la operatia de clavicula, avand in vedere ca sansele de reusita sunt mici si probabil chinul va fi mai mare cu operatia/operatiile si recuperarea decat cel cu durerile care sunt acum.

Multumesc
0
20-09-2012, ora 16:44
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Nu cred, sincer, ca problema claviculei ar afecta major coloana cervicala.
Prin urmare, fara a cunoaste in detaliu situatia clinica si radiologica, v-as sfatui sa va ocupati de coloana cervicala, acolo fiind originea durerilor de la nivelul membrului superior (cervico-brahialgie, facand parte din sindromul compresiv vertebral).
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Ante-picior
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
23-06-2022, ora 19:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
CHirurgi și Clinici de chirurgie
Medici-Chirurgi.ro - caută un chirurg sau recomandă unul
Ați trecut printr-o operație? Ajutați alți pacienți oferind o recomandare chirurgului care v-a operat.
Accesați site-ul
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și: